به گزارش مهر، یکی از علل اصلی محدودیت عمر ماهواره ها به میزان سوخت قابل حمل آنها مربوط است.
درهمین راستا دانشمندان اسپانیایی نوعی «سیستم نیرو محرکه بدون سوخت» ساخته اند که فعالیت های یک ژنراتور الکتریکی را نیز انجام می دهد.
این سیستم با استفاده از یک کابل فضایی (space tether) با حوزه مغناطیسی زمین ارتباط برقرار می کند. کابل مذکور روکشی آلومینیومی دارد و طول آن ۲ کیلومتر است. از چنین سیستمی می توان برای از بین بردن زباله های فضایی و ارتقای مدار ایستگاه فضایی بین المللی به کار برد.
دانشگاه Universidad Carlos III de Madrid ودانشگاه پلی تکنیک مادرید این سیستم را طراحی کرده اند.
سیستم مذکور با استفاده از کابل رسانایی که از ماهواره آویزان می شود، هنگام عبور از حوزه مغناطیسی زمین، الکتریسیته جمع آوری می کند. به بیان ساده این سیستم حرکت مداری ماهواره را به الکتریسیته تبدیل می کند. البته استفاده از کابل رسانا به کاهش ارتفاع ماهواره منجر می شود. اما از سوی دیگر اگر الکتریسیته وارد کابل شود، نوعی نیروی پیشرانه تولید می شود و ارتفاع مدار ماهواره را افزایش می دهد.
البته این ایده جدید نیست. نسخه های متفاوتی از آن دردهه های قبل آزمایش شده اند اما کاربرد آنها محدود بود زیرا این نوع کابل ها پیچیده، گرانبها و مستعد آلودگی هستند.
اما کابل جدید شامل نوعی روکش آلومینیومی با عرض چند سانتیمتر است که در مجاورت نور خورشید یا گرما انتشار الکترون آن افزایش می یابد.
به گفته محققان این فناوری کاربردهای متعددی دارد. علاوه برآنکه می تواند ارتفاع مدار ماهواره ها و حتی ایستگاه فضایی بین المللی را ارتقا دهد، می توان از آن برای خارج کردن ماهواره های بی استفاده از مدار زمین یا حتی یک منبع انرژی متحرک استفاده کرد.
در حال حاضر بزرگترین چالش موجود، آن است که این کابل ویژگی های نوری و انتشار الکترون خاصی داشته باشد.
- 13
- 6