چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۲۵ - ۰۴ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۱۰۳۳
نجوم و فضا

جزئیاتی از زیباترین و طولانی‌ترین ماه گرفتگی قرن

ماه گرفتگی,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا
طولانی‌ترین و زیباترین ماه گرفتگی قرن بیست و یکم در حالی رخ می‌دهد که سیاره مریخ به نزدیکترین فاصله خود با ماه می‌رسد، ضمن آنکه با پایان یافتن این پدیده در روز ۶ مرداد، آسمان شامگاهی روز ۷ مرداد پذیرای بارش شهابی آلفا جدی است.

به گزارش ایسنا، ماه‌گرفتگی پدیده‌ای است که در طی آن ماه از سایه یا نیم‌سایه زمین عبور ‌می‌کند. در ماه‌گرفتگی جزئی ماه در بخش نیم‌سایه زمین قرار می‌گیرد و حالت کامل زمانی رخ می‌دهد که تمام ماه از داخل سایه زمین عبور می‌کند و به طور کامل در تاریکی فرو می‌رود.

این رویداد به خاطر رنگ‌های گوناگون و متغیری که ماه در لحظه گرفتگی کامل در سطح خود دارد، بسیار برجسته و مورد توجه است؛ چراکه در زمان گرفت ماه به رنگ قرمز مایل به نارنجی است و در زمان گرفت، ماه به رنگ قرمز مایل به قهوه‌ای تبدیل می‌شود. 

به گفته اخترشناسان این خسوف به مدت ۶ ساعت و ۱۳ دقیقه و ۴۸ ثانیه به طول می‌انجامد. در این رویداد ماه به مدت یک ساعت و ۴۲ دقیقه و ۵۷ ثانیه در سایه کامل (ماه‌گرفتگی کامل) و به مدت ۳ ساعت و ۵۴ دقیقه و ۳۲ ثانیه نیز در نیم‌سایه (ماه‌گرفتگی جزئی) قرار می‌گیرد.

این گرفت در حالی آغاز می‌شود که سیاره مریخ، ماه را در این رخداد نجومی همراهی می‌کند و در حالی به پایان می‌رسد که آسمان شامگاهی ۷ مرداد میزبان بارش شهابی "آلفا جدی" است. در این شب این بارش به اوج بارش خواهد رسید و ZHR (میزان بارش ساعتی سمت‌الراسی) آن ۵ است.

جزئیات زیباترین و طولانی‌ترین ماه گرفتگی قرن

خسرو جعفری‌زاده در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه ماه گرفتگی از شامگاه روز جمعه ۵ مرداد آغاز می‌شود و تا بامداد روز شنبه ۶ مرداد ادامه دارد، اظهار کرد: این ماه گرفتگی علاوه بر آنکه طولانی‌ترین ماه‌گرفتگی‌های قرن بیست و یکم است؛ از زیباترین ماه گرفتگی‌ها نیز به شمار می‌رود.

وی عبور ماه از مرکز سایه زمین را از جمله دلایل زیبایی این ماه گرفتگی دانست و ادامه داد: در این حالت ماه به تاریک‌ترین حالت گرفتگی خود می‌رسد.

جعفری‌زاده با اشاره به پدیده ماه گرفتگی، توضیح داد: از دید ناظر زمینی خورشید یک حرکت ظاهری دارد که در واقع حرکت شبانه‌روزی خورشید است که شب و روز را پدید می‌آورد و یک حرکت در میان ستاره‌ها دارد که به آن "منطقةالبروج" و "دایرةالبروج" می‌گویند. دایرةالبروج یک مسیر است و زمانی که ماه به دور زمین می‌چرخد، از نزدیکی منطقةالبروج عبور می‌کند که ۵ درجه و ۹ دقیقه بالای این منطقه و ۵ درجه و ۹ دقیقه آن قرار می‌گیرد.  

وی با بیان اینکه در دو نقطه این مسیر گره وجود دارد، ادامه داد: گره منطقه‌ای است که ماه در مسیر خود دایرةالبروج را قطع می‌کند. زمانی که ماه در بالای این نقطه قرار گیرد، گره صعودی و در پایین آن گره نزولی می‌گویند.

جعفری‌زاده با تاکید بر اینکه این ماه گرفتگی در زمانی است که ماه گرفتگی در حالت گره نزولی است، اضافه کرد: گره نزولی دقیقا در نزدیکی مرکز سایه زمین است، به همین دلیل بیشترین مدت گرفت را در این پدیده شاهدیم.

این فعال حوزه نجومی با بیان اینکه هر ماه گرفتگی دارای یک دوره است، خاطر نشان کرد: ماه گرفتگی شامگاه روز ۵ مرداد مربوط به ساروس ۱۲۹ است که در این دوره ۷۱ گرفت ماه دارد که از این تعداد ۱۸ ماه گرفتگی از نوع نیم‌سایه‌ای است که رصد آن به راحتی صورت نمی‌گیرد.

به گفته وی از تعداد ۷۱ گرفت این دوره ۴۲ مورد آن ماه گرفتگی جزئی و ۱۱ مورد آن ماه گرفتگی کامل رخ می‌دهد که یکی از ۱۱ ماه گرفتگی کامل این دوره ماه گرفتگی در روز جمعه رخ خواهد داد.

جعفری زاده با بیان اینکه این ماه گرفتگی از نوع کلی است، یادآور شد: این ماه گرفتگی سی‌و هشتمین گرفت از ساروس ۱۲۹ به شمار می‌رود.

وی با بیان اینکه زمانی که نور خورشید به زمین‌ می‌تابد، در پشت زمین یک تمام سایه و یا نیم‌سایه تشکیل می‌شود، اضافه کرد: در این ماه گرفتگی قطر نیم‌سایه زمین ۳ هزار و ۷۲۱ کیلومتر و قطر تمام سایه آن ۹ هزار کیلومتر است، ضمن آنکه قطر ماه ۳ هزار و ۷۰۰ کیلومتر است.

آغاز و پایان یک پدیده نجومی

این فعال حوزه نجوم زمان آغاز گرفت را در ساعت ۲۱ و ۴۴ دقیقه و ۴۹ ثانیه اعلام کرد و ادامه داد: در این زمان گرفت نیم‌سایه ایجاد می‌شود که در این زمان نمی‌توان آن را رصد کرد، چون در داخل نیم‌سایه زمین به اندازه‌ای نور در آن است که به راحتی قابل رصد نیست.

وی با بیان اینکه نیم ساعت بعد از این زمان در ساعت ۲۲ و ۱۴ دقیقه سمت چپ ماه مقداری تاریک‌تر شده است، یادآور شد: در این زمان رصد گرفت در وضعیت بهتری قرار دارد و تا ساعت ۲۲ و ۵۴ دقیقه و ۲۷ ثانیه به وقت ایران زمانی است که ماه وارد تمام سایه می‌شود و تا ساعت ۱۵ دقیقه بامداد روز شنبه ۶ مرداد، ماه وارد تمام سایه خواهد شد.

جعفری‌زاده با تاکید بر اینکه ماه در این زمان به رنگ قرمز می‌شود، ادامه داد: در زمان گرفت ماه به رنگ سرخ‌ مایل به نارنجی است، ولی به تدریج تا ساعت ۵۲ دقیقه و ۵۴ ثانیه بامداد روز ۶ مرداد، ماه دقیقا در میان مکانی است که سایه زمین وجود دارد؛ از این رو می‌توان گفت تاریک‌ترین ماه گرفتگی را شاهد خواهیم بود و ماه به سمت قرمز مایل به قهوه‌ای است.

وی اظهار کرد: در ساعت یک و ۴۳ دقیقه و ۱۲ دقیقه روز شنبه ۶ مرداد ماه گرفتگی کامل شروع به تمام شدن می‌کند، به گونه‌ای که در ساعت ۲ و ۴۹ دقیقه ماه گرفتگی جزئی به پایان می‌رسد و در ساعت ۳ و ۵۸ دقیقه و ۲۷ ثانیه ماه از نیم‌سایه خارج می‌شود و ماه گرفتگی به پایان می‌رسد.

به گفته وی مدت زمان ماه گرفتگی جزئی ۲ ساعت و ۱۱ دقیقه و ۳۶ ثانیه،‌ مدت زمان گرفت نیم‌سایه ۲ ساعت و ۱۹ دقیقه و مدت گرفت کلی یک ساعت و ۴۲ دقیقه و ۵۷ ثانیه است و به طور کلی این پدیده به مدت ۶ ساعت و ۱۳ دقیقه ادامه دارد.

وی اضافه کرد: گرفت کلی در مدت یک ساعت و ۴۲ دقیقه و ۵۷ ثانیه صورت می‌گیرد و از ساعت ۱۵ دقیقه بامداد آغاز می‌شود و تا ساعت یک و ۴۳ دقیقه و ۱۲ ثانیه پایان می‌یابد.

همراهی مریخ با گرفت ماه و بارش شهابی

جعفری‌زاده با تاکید بر اینکه در زمان این ماه گرفتگی سیاره مریخ در نزدیکترین فاصله خود با زمین قرار می‌گیرد، یادآور شد: در شامگاه روز جمعه علاوه بر رصد ماه گرفتگی، می‌توان سیاره مریخ را رصد کرد.

وی با بیان اینکه مریخ در زمان ماه گرفتگی در صورت فلکی "جدی" و "قوس" قرار دارد، اظهار کرد: سیاره مریخ به صورت جسم نورانی از قدر منفی ۲ و بین صورت فلکی جدی و قوس قرار دارد.

به گفته این فعال نجومی، این جرم آسمانی در زمان ماه گرفتگی در سمت راست ماه قرار دارد و با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است.

امکان مشاهده شهاب‌باران در رصد ماه

وی تصریح کرد: ماه گرفتگی از شامگاه ۵ تا بامداد ۶ مرداد است و در شامگاه ۷ مرداد نیز شاهد بارش شهابی هستیم ولی ممکن است در زمان ماه‌گرفتگی شامگاه ۵ مرداد که ماه در گرفت کامل قرار دارد نیز بتوان تعدادی از بارش‌های شهابی جدی را مشاهده کرد.

بهترین مناطق برای رصد زیباترین ماه‌گرفتگی

این فعال حوزه نجوم با تاکید بر اینکه این ماه گرفتگی در زمانی صورت می‌گیرد که ماه در آسمان شامگاهی ایران حضور دارد؛ اظهار کرد: این پدیده از همه نقاط کشور قابل رصد است؛ ولی بهترین مناطق برای رصد آن در شهرهای شرق و جنوب شرقی ایران بهترین مناطق برای رصد طولانی‌ترین ماه گرفتگی قرن است.

وی ادامه داد: این پدیده علاوه بر ایران در کل کشورهای اروپایی و آسیایی قابل مشاهده است.

جعفری‌زاده خاطرنشان کرد: کشورهای آفریقایی به سمت یونان و از آن به سمت غرب روسیه و مرکز چین و کشورهای استوایی قادر به رصد این پدیده هستند.

روش‌های رصد ماه گرفتگی

وی با تاکید بر اینکه مشاهده ماه هیچ خطری برای انسان ندارد، در عین حال گفت: با ابزارهای رصدی مانند دوربین دو چشمی و تلسکوپ می‌توان این پدیده را رصد کرد؛ ولی در زمان گرفت نیم‌سایه و زمانی که هنوز ماه بدر در آسمان هست، بهتر است با تلسکوپ به مدت زیاد به ماه نگریسته نشود؛‌ چراکه تلسکوپ‌ها و دوربین دوچشمی نور بیشتری را جذب می‌کنند که موجب خستگی چشم می‌شود.

جعفری‌زاده ادامه داد: پدیده ماه‌گرفتگی را زمانی‌که گرفت جزئی در ساعت ۲۲ و ۵۴ دقیقه رخ می‌دهد، به راحتی می‌توان رصد کرد و حتی با استفاده از تلسکوپ کوه‌های ماه را رصد کرد که به تدریج وارد نیم‌سایه می‌شوند.

  • 28
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش