چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۰۱ - ۱۴ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۳۵۹۸
نجوم و فضا

چرا نباید از پایان دو ماموریت فضایی بزرگ ناسا در هفته گذشته دچار دلهره شویم

ماموریت فضایی بزرگ ناسا,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

تلسکوپ فضایی کپلر و کاوشگر سیارکی دان هفته‌ی گذشته به تاریخ پیوستند؛ اما چرا نباید از پایان ماموریت این دو فضاپیما دچار ترس و دلهره شویم؟

ناسا هفته‌ی گذشته پایان دو ماموریت طولانی‌مدت خود را اعلام کرد. نخست، تلسکوپ فضایی کپلر که وظیفه‌ی شکار سیارات فراخورشیدی را برعهده داشت در روز سه‌شنبه به‌صورت رسمی بازنشسته شد و اندکی بعد، کاوشگر داننیز که از کمربند سیارکی اصلی منظومه‌ی شمسی بازدید کرد، به پایان عمر خود رسید. این احتمال می‌رود که با وجود پایان این دو ماموریت، برخی از علاقه‌مندان به اکتشافات فضایی دچار ترس و نگرانی شده‌ و به نتایجی غیرمنطقی و خرافاتی رسیده باشند.

 

این دسته از افراد خود احتمالا با وجود مشکلاتی که برای دیگر فضاپیماهای ناسا پیش آمده است، نگرانی‌هایشان را غیر معقول نمی‌دانند. مریخ‌نورد آپورچونیتی در پنج ماهی که از وقوع طوفان عظیم شن در سیاره‌ی سرخ می‌گذرد، همچنان در خاموشی به‌سر می‌برد و از وضعیت آن اطلاعی در دست نیست. علاوه‌بر این، تلسکوپ فضایی هابل ورصدخانه‌ی پرتو ایکس چندرا نیز هر دو در ماه اکتبر با اختلالاتی مختصر مواجه شدند.

 

اما همان‌طور که کارکنان ناسا در جریان کنفرانس خبری هفته‌ی گذشته که برای اعلام پایان ماموریت کپلر برگزار شد، اشاره کردند، افزایش ناگهانی اخبار منفی نباید موجب نگرانی و اضطراب افراد شود. پل هرتز، مدیر واحد اخترفیزیک‌شناسی ناسا در جریان این کنفرانس گفت:

ما همیشه تلاش می‌کنیم تا حد امکان علوم بیشتری از فضاپیمای خود به‌دست بیاوریم.

 

وی در ادامه افزود که ناسا در حال حاضر ۶۰ فضاپیمای علمیِ در حال فعالیت در اختیار دارد. هرتز گفت:

اگر شما صرفا روی آن فضاپیماهایی انگشت بگذارید که در حال نزدیک شدن به پایان زندگی خود هستند، آن‌گاه می‌توانید داستان‌سرایی کنید؛ اما اگر به کل مجموعه‌ی فضاپیماها نگاه بیاندازید، تصور نمی‌کنم اصلا مشکلی وجود داشته باشد. من معتقدم که ما در عصر طلایی علوم ناسا به‌سر می‌بریم.

 

ماموریت تلسکوپ فضایی کپلر که بیش از ۲۶۰۰ سیاره‌ی ناشناخته را شناسایی کرد و فضاپیمای دان که به کاوش در سیارک وستا و سیاره‌ی کوتوله‌ی سِرِس پرداخت، هر دو به دلیل خالی شدن مخزن سوخت به پایان رسید. مهندسان ناظر از آنجایی که قادر به برآورد سوخت باقی‌مانده بودند، از نزدیک شدن هر دو کاوشگر به پایان عمرشان اطلاع داشتند.

 

ماموریت فضایی بزرگ ناسا,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا تلسکوپ فضایی کپلر

هر دو فضاپیمای ناسا برای پیشروی در فضا و ارسال یافته‌های خود به زمین از سوخت شیمیایی استفاده کردند. بدون سوخت هیچ راهی برای برقراری ارتباط با این فرستادگان زمینی که در اعماق فضا به‌سر می‌برند، وجود ندارد. شکی نیست که هر ماموریت از لحاظ تئوری می‌تواند با سوخت بیشتری همراه شود؛ اما انجام این کار بدون افزایش هزینه‌ها امکان‌پذیر نیست. با این حال، هر دو ماموریت فراتر از انتظارات اولیه دوام آوردند و بر مشکلات فنی قابل‌توجهی که در طول مسیر برایشان به‌وجود آمد، غلبه کردند.

 

هنگامی که کپلر ماموریت خود را در آوریل ۲۰۰۹ آغاز کرد، در اصل قرار  بود که به مدت سه سال به انجام فعالیت بپردازد. این فضاپیما در عوض تا سال ۲۰۱۳ دوام آورد؛ اما خراب شدن دو چرخ واکنشی آن موجب شد که ماموریت اصلی‌اش در همان زمان به پایان برسد. با این حال، مهندسان ناظر بر این تلسکوپ فضایی تسلیم نشدند و کپلر را مجددا برنامه‌ریزی کردند تا به جای جستجو برای سیارات فراخورشیدی در یک قسمت به‌خصوص از آسمان، از منطقه‌ای به منطقه‌ی دیگر پرواز کند. تلسکوپ فضایی کپلر با این تجدید حیات موفق شد تا برای چهار سال دیگر به رصد فضای ناشناخته بپردازد.

 

کاوشگر دان نیز از نقص پیش‌آمده در چرخ‌های واکنشی که ادامه‌ی ماموریت این فضاپیما را در پایان حضورش در سیارک وستا با تهدید مواجه کرد، جان سالم به‌در برد. مهندسان ناسا این بار برای نجات دان از سوخت این کاوشگر استفاده کردند تا تغییراتی جزئی در موقعیت آن ایجاد کنند. این فضاپیما نیز همچون کپلر از زمان‌بندی اولیه‌اش فراتر رفت و در حالی که انتظار می‌رفت تا ۷ ماه در وستا فعالیت کند، ۱۴ ماه در این سیارک دوام آورد و برخلاف ۵ ماه برنامه‌ریزی‌شده برای حضور در سرس، بیش از سه سال روی سطح این سیاره‌ی کوتوله باقی ماند.

 

هرچند سرنوشت مریخ‌نورد آپورچونیتی همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد؛ اما ناسا به‌تازگی اعلام کرد که کماکان تا ماه ژانویه به تلاش برای احیای این کاوشگر ادامه خواهد داد. این مریخ‌نورد همچون دو فضاپیمای کپلر و دان بسیار فراتر از آنچه در ابتدا پیش‌بینی می‌شد، توانست در سیاره‌ی سرخ دوام بیاورد. ماموریت آپورچونیتی در اصل تنها برای ۹۰ روز مریخی برنامه‌ریزی شده بود: اما این کاوشگر در عوض برای بیش از ۱۴ سال به گشت و گذار در سطح مریخ پرداخت.

 

ماموریت فضایی بزرگ ناسا,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا مریخ‌نورد آپورچونیتی

 

علاوه‌بر این، کریاسیتی (کنجکاوی)، دیگر همکار مریخی آپورچونیتی نیز ماه گذشته به دلیل بروز یک اشکال در کامپیوتر خود به‌صورت موقت با اختلال مواجه شد. با این حال، مهندسان با موفقیت توانستند مغز پشتیبان این کاوشگر روبوتیک را به‌عنوان جایگزین فعال کنند.

 

در نهایت به‌عنوان آخرین فضاپیماهایی که در پاییز امسال با اختلال مواجه شدند، باید به تلسکوپ فضایی هابل و رصدخانه‌ی پرتو ایکس چندرا اشاره کنیم. با این حال، اشکالات این دو فضاپیما، نواقصی مرگبار محسوب نمی‌شدند. در هر دو مورد، مهندسان می‌دانستند که ابزارهای علمی ساخته‌های آن‌ها از آسیب مصون مانده است و مشکلات پیش‌آمده ظاهرا به ژیروسکوپ‌های تلسکوپ مربوط می‌شد؛ دستگاهی که نحوه‌ی جهت‌یابی ابزارها را در فضا کنترل می‌کند.

 

علاوه‌بر فهرست یادشده از خسارات به‌بارآمده، ناسا فضاپیماهای تازه‌کاری نیز در اختیار دارد که اشاره به آن‌ها خالی از لطف نیست. ماهواره‌ی نقشه‌بردار فراخورشیدی گذران (TESS) با پرتاب به فضا در آوریل امسال، ادامه‌ی ماموریت کپلر را از سر گرفت و نخستین کاوش‌های خود را در اواخر ماه ژوئیه آغاز کرد. این تلسکوپ فضایی که به‌عنوان جانشین بالقوه‌ی کپلر شناخته می‌شود، در حال حاضر موفق به شناسایی سیارات احتمالی مختلفی شده است. کاوشگر خورشیدی پارکر نیز ماموریت خود برای «لمس خورشید» را در ماه اوت آغاز کرد و هفته‌ی گذشته موفق شد رکورد نزدیک‌ترین ساخته‌ی دست بشر به خورشید را جابه‌جا کند.

 

 

  • 14
  • 7
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش