جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۲۰:۵۱ - ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۳۱۱۱
اختراعات و پژوهش های علمی

سیستم تشخیص چهره چگونه کار می‌کند؟

اخبار علمی,خبرهای علمی,اختراعات و پژوهش,سیستم تشخیص چهره
درک دنیای بصری برای انسان‌ها آنقدر ساده است که تقریبا تمامی عکس‌العمل‌های ما نسبت به محیط بصری اطراف به‌صورت ناخودآگاه انجام می‌گیرد. وقتی چیزی را می‌بینیم، اغلب اوقات برای تشخیص آن نیازی به مطالعه (ذهنی) نداریم. اما این مسئله در مورد کامپیوترها بسیار پیچیده است. تشخیص چهره‌ی انسان از دیگر اجسام و موجودات محیط، برای کامپیوترها یک مشکل بسیار بزرگ محسوب می‌شود.

علاوه‌ بر این، حل این مسئله نیز نیازمند تلاش و هزینه بسیار بالایی خواهد بود. امروزه تکنولوژی تشخیص چهره و بینایی کامپیوتر از اصلی‌ترین نیازهای علم و صنعت به‌شمار می‌آیند. پیشرفت بسیاری از تکنولوژی‌های امروزی از جمله خودروهای بدون راننده، نرم‌افزارهای تشخیص چهره، کارخانه‌های هوشمند که بتوانند وجود خطا و ناهماهنگی در خط تولید را تشخیص دهند و نرم‌افزارهایی که به شرکت‌های بیمه امکان پردازش و دسته‌بندی اتوماتیک اسناد را بدهند، همگی به پیشرفت سیستم تشخیص تصویر و بینایی کامپیوتر بستگی دارند.

 

تعلیم بینایی به کامپیوتر سخت و پرهزینه است

یکی از راه‌های موثر برای حل این مشکل به‌کارگیری فراداده‌ها برای دیتاهای بدون ساختار است. شاید استخدام یک متخصص برای طبقه‌بندی و جداسازی آرشیو فیلم‌ها از آرشیو موسیقی کمی سخت به‌نظر یرسد اما به‌کارگیری همین افراد متخصص برای آموزش سیستم مسیریابی یک خودروی بدون راننده جهت تشخیص عابرین پیاده از دیگر خودروها و یا شناسایی، دسته‌بندی و فیلترکردن تصاویر روزانه میلیون‌ها کاربر شبکه‌های اجتماعی تقریبا غیرممکن است.

 

بنابراین اولین راه‌حل این مشکل استفاده از شبکه‌های عصبی است. با اینکه از لحاظ تئوریک استفاده از شبکه‌های نورونی مرسوم جهت تحلیل تصاویر ممکن است، اما از لحاظ عملی و محاسباتی بسیار پرهزینه خواهد بود. برای مثال تحلیل یک تصویر نسبتا کوچک (۵۰ × ۵۰ پیکسل) نیازمند ۹۰۰ داده ورودی و بیش از نیم میلیون پارامتر خواهد بود. شاید انجام این کار برای ماشین‌های محاسباتی امکان‌پذیر باشد اما زمانی که بخواهیم تصاویر بزرگتر (۵۰۰ × ۵۰۰ پیکسل) را تحلیل و پردازش کنیم، تعداد ورودی و شبکه‌های نورونی مورد نیاز برای انجام این کار تقریبا غیرقابل شمارش خواهد بود.

 

چاره چیست؟

خوشبختانه با اعمال یک سری تغییرات در ساختار شبکه‌های عصبی، می‌توان تصاویر بزرگتر را نیز پردازش کرد. این نوع شبکه‌های عصبی تغییر یافته را "شبکه‌های عصبی پیچیده" (CNNs) می‌نامند. یکی از مزایای شبکه‌های عصبی، کاربردپذیری آنها در مصارف مختلف است؛ اما پس از به‌کارگیری آنها در پردازش تصاویر می‌بینیم که این مزیت به یک مشقت تبدیل می‌شود. اما با طراحی شبکه‌های عصبی مختص پردازش تصاویر، می‌توانیم این ماموریت غیرممکن را تا حدی ممکن بسازیم.

 

یکی از مزیت‌های شبکه‌های عصبی پیچیده، تشخیص دو پیکسل مجاور یکدیگر به عنوان دو پیکسل مرتبط است به همین دلیل برای پردازش پیکسل‌های مجاور از یک سلول عصبی استفاده می‌شود. به بیان فنی‌تر، شبکه‌های عصبی پیچیده با فیلتر و تلفیق پیکسل‌های مجاور در تصاویر، پردازش تصاویر از لحاظ حجم محاسباتی را تا حد زیادی کاهش می‌دهند. این در حالی است که در شبکه‌های عصبی معمولی برای پردازش هر پیکسل از یک سلول عصبی استفاده می‌شود که همین مسئله یکی از دلایل اصلی افزایش تعداد نورون‌های عصبی مورد نیاز برای پردازش تصویر خواهد بود. ناگفته نماند که افزایش تعداد نورون‌های عصبی موجب افزایش بار محاسباتی و درنتیجه کاهش دقت در محاسبات خواهد شد.

 

شبکه‌های عصبی پیچیده به جای اتصال هر ورودی به یک نورون، با محدود کردن روابط بین پیکسل‌های تصاویر، هر نورون را مسئول پردازش یک دسته از پیکسل‌ها می‌کند (۳×۳ یا ۵×۵ پیکسل برای هر نورون). بدین ترتیب، هر نورون مسئولیت پردازش بخش کوچکی از تصویر را به عهده می‌گیرد. این ساختار کم و بیش به ساختار عصبی نورون‌های مغز که در آن هر سلول عصبی مسئولیت پاسخگویی به بخش خاصی از بدن را به عهده می‌گیرند، شباهت‌هایی دارد.

 

ساختار درونی شبکه‌های عصبی

فیلترینگ پیکسل‌ها چگونه انجام می‌گیرد؟ راز انجام این کار در اضافه شدن دو لایه جدید به این شبکه‌ی عصبی است: لایه‌های درهم پیچیده و لایه‌های ادقام کننده. در پایین مراحل پردازش را به‌طور کامل شرح داده‌ایم. این مراحل در اصل به یک شبکه عصبی طراحی شده جهت تشخیص اینکه یک زن سالخورده در تصاویر وجود دارد یا خیر، مربوط می‌شود. قدم اول مربوط به لایه‌ی درهم پیچیده است که این قدم خود شامل چند مرحله مجزا می‌شود.

۱. ابتدا تصویر یک پیرزن را به یک سری قطعات ۳×۳ پیکسلی تبدیل می‌کنیم.

 

۲. در قدم بعدی هریک از این قطعات را برای پردازش به درون یک نورون عصبی تک لایه میفرستیم.

 

۳. سپس مقادیر خروجی را به شکلی که از لحاظ عددی محتوای قسمت خاصی از تصاویر را معرفی می‌کنند، دسته‌بندی می‌کنیم. هر پیکسل وظیفه تعریف ارتفاع، طول و رنگ (سه بعد مختلف) را برعهده دارد. بنابراین در این مورد، هر قطعه تعریفی ۳×۳×۳ خواهد داشت. در ضمن برای پردازش ویدئوها، بُعد زمان نیز درنظر گرفته می‌شود.

 

حال نوبت به لایه‌ی ادغام کننده می‌رسد که این دسته‌های سه‌بعدی یا چهار بعدی را دریافت کرده سپس آنها را به دسته‌هایی با سایز و ابعاد کوچکتر تبدیل می‌کند. محصول به‌دست آمده، دسته‌های ادغام شده‌ای هستند که تنها شامل بخش‌های با اهمیت می‌شوند و بخش‌های مشابه به یکدیگر و کم‌اهمیت حذف شده‌اند. این مرحله موجب کاهش حجم محاسبات تا بیشترین حد ممکن خواهد شد.

 

در مرحله پایانی، دسته‌های تغییر سایز یافته (کوچک شده) را به عنوان ورودی برای شبکه‌های عصبی استفاده می‌کنیم. از آنجایی که سایز داده‌های ورودی در مرحله اول و دوم تاحد قابل توجهی کاهش داده شد، شبکه‌های عصبی معمولی هم می‌توانند بدون هیچ دردسری این داده‌ها را پردازش کنند. خروجی‌های به‌دست آمده از این مرحله پایانی نشان دهنده مقدار کارایی سیستم در تشخیص تصاویر فرد سالخورده داخل تصاویر خواهد بود.

 

به‌کارگیری شبکه‌های عصبی

ساخت شبکه‌های عصبی پیچیده ممکن است زمان‌بر و بسیار پرهزینه باشد. ناگفته نماند که اخیرا رابط‌های برنامه‌نویسی مختلفی برای سازمان‌ها طراحی شده‌اند که به آنها امکان پردازش و تشخیص چهره را بدون نیاز به سیستم بینایی کامپیوتر شخصی یا تخصص در بخش یادگیری ماشینی را می‌دهد. در پایین مهم‌ترین برنامه‌های کاربردی در این بخش را برایتان نام برده‌ایم.

 

Google Cloud Vision: این محصول شرکت گوگل که برپایه فریم‌ورک TensoFlow و رابط برنامه‌نویسی REST عمل می‌کند، قادر است اشیاء و چهره افراد را تشخیص دهد. این رابط می‌تواند  با استفاده از موتور جستجوی تصویری گوگل، تصویر مشابه به یکدیگر در سراسر وب را جستجو و پیدا کند.

 

IBM Watson Visual Recognition: این برنامه که به عنوان بخشی از پروژه Watson Developer Cloud شناخته می‌شود، از امکانات پیش‌فرض خوب و کارآمدی برخوردار است. این برنامه نیز همچون رابط کاربری گوگل از سیستم OCR و تشخیص NSFW برخوردار است. Clarif.ai می‌گوید: این سرویس تازه‌ وارد به عرصه تشخیص تصاویر است که از رابط برنامه نویسی REST نیز پشتیبانی می‌کند. یکی از نکات جالب این برنامه، پشتیبانی از ماژول‌های مختلفی است که می‌توانند در ساخت الگوریتم‌هایی که قابلیت تشخیص شرایط مختلف از جمله جشن عروسی، مسافرت و غذا و رستوران را دارند، کمک کنند.

 

با اینکه این رابط‌های برنامه‌نویسی و طراحی برای کاربردهای عمومی مناسب هستند، اما برای انجام وظایف تخصصی احتمالا به تهیه تجهیزات و دستگاه‌های حرفه‌ای نیاز خواهد بود. خوشبختانه کتابخانه‌های الکترونیکی امروزی با ارائه دیتاها به‌صورت از پیش محاسبه و بهینه شده، کار را برای دانشمندان امروزی بسیار آسان کرده‌اند و متخصصین می‌توانند بدون نیاز به محاسبه و پردازش گام به گام داده‌ها، با خیال راحت بر روی آموزش مدل‌ها تمرکز کنند. بسیاری از این مراکز از جمله TensorFlow، DeepLearning4J، Torch و Theano سالهاست که با موفقیت و در زمینه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

 

 

 

  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش