به گزارش ایرنا از روزنامه ایندیپندنت، فیزیکدانان در جریان آزمایش های 'برخورد دهنده بزرگ هادرون' در اروپا روز پنجشنبه از کشف یک نوع 'باریون' که پیش از این دیده نشده بود، خبر دادند. برخورد دهنده بزرگ هادرون به عنوان بخشی از پروژه آزمایشی سازمان تحقیقات هسته ای اروپا (سرن) ، بزرگ ترین و پر انرژی ترین شتاب دهنده پیچیده ذرات در جهان محسوب می شود و بر آن است تا پرتوهای خلاف جهت هم پروتون با انرژی جنبشی زیاد را به یکدیگر برخورد دهد. هدف اصلی آن تحقیق صحت و محدودیت مدل استاندارد ، تصویر نظریه ی کنونی فیزیک ذرات ، است.
باریون ها ذرات ریز اتمی ساخته شده از کوارک ها (ذرات بنیادی و اجزای پایه ای تشکیل دهنده ماده) هستند. پروتون ها و نوترون ها شایع ترین باریون ها هستند. کوارک ها که ذراتی کوچکتر هستند در شش نوع مختلف وجود دارند؛ دو نوع شایع که سبک هستند و چهار نوع دیگر که سنگین ترند.
'گی ویلکینسون' یک فیزیکدان در آکسفورد که در بخشی از آزمایش اخیر شرکت داشت، گفت: برخوردهای پرسرعت در بزرگترین برخورددهنده اتم جهان منجر به تولید یک ذره باریون به نام Xi cc در کسری از ثانیه شد. این ذره دو کوارک سنگین --که هر دو از یک نوع به نام 'جذاب' (charm) هستند-- و یک کوارک سبک دارد. این در حالی است که در جهان طبیعی، باریون ها حداکثر یک کوارک سنگین دارند.
وایلکینسون گفت: این دو کوارک سنگین درست همانند تعامل یک سیستم ستاره ای با دو خورشید در رقص هستند و کوارک سوم سبک تر به دور این جفت در حال جنبش، می چرخد.
وی افزود: این کشف زمینه را برای کشف و مطالعه یک خانواده کاملا 'جدید' از باریون ها فراهم می کند. محققان مقاله ای در این زمینه برای انتشار در مجله Physical Review Letters ارائه داده اند. برخورددهنده بزرگ هادرون، واقع در یک تونل ۲۷ کیلومتری (۱۶.۸ مایل) در زیر مرز سوئیس و فرانسه، نقش مهمی در کشف ذره 'بوزون هیگز' داشت.
- 16
- 4