ما هیچ گاه نگران باتری تلفن همراه، اتومبیل یا چراغ قوه ی خود نیستیم؛ البته تا زمانی که از کار بیفتند. چرا باتری ها اینقدر به آب و هوای بد حساسند؟ به این دلیل که درون هر باتری یک واکنش شیمیایی کوچک رخ می دهد و واکنش های شیمیایی به شدت به دما وابسته اند.
بنا بر این گزارش، تقریبا همه باتری ها ـ چه باتری چراغ قوه و چه باتری روشن کننده ی اتومبیل شما ـ از سه بخش اساسی ساخته شده اند؛ دو الکترود، یک الکترولیت و یک تفکیک کننده.
کاتد به قطب مثبت و آند به قطب منفی متصل می شود. الکترولیت ما بین آنها معمولا ماده ای مایع است که شامل ذرات بارداری به نام یون است. تفکیک کننده نیز کاتد را از آند جدا کرده و از ارتباط آن دو و اتصال کوتاه جلوگیری می کند.
وقتی یک باتری را درون یک چراغ قوه جا می اندازید، اتصال برقرار می شود؛ یعنی انرژی شیمیایی موجود در الکترولیت به انرژی الکتریکی تبدیل می شود. در این فرآیند، یون ها از کاتد به لامپ و سپس به آند منتقل می شوند.این اتفاق در اثر واکنش شیمیایی میان اتم های الکترودها و یون های الکترولیت صورت می گیرد.
قانونی در شیمی به نام معادله ی آرنیوس وجود دارد که میگوید هر چه دما بیشتر باشد واکنش شیمیایی با سرعت بیشتری صورت می پذیرد. بنابراین وقتی در گرمای سوزان تابستان تلفن خود را با خود به سیتیتور می برید، واکنش های درون باتری با سرعت شدیدتری اتفاق می افتند. نتیجه این است که با هشدار کمبود انرژی باتری روبه رو می شوید.
به همین طریق هرچه دما کمتر باشد، واکنش ها آرامتر صورت می پذیرند. وقتی با تلفن همراه خود در هوای برفی از خود عکس می گیرید، متوجه می شوید باتری شما به طرز عجیبی جواب نمی دهد. این به دلیل این است که واکنش شیمیایی ضعیف باعث می شود که جریان کم و کمتری تولید شود و باتری نتواند نیاز تلفن شما را پاسخگو باشد.
خوشبختانه باتری که گرم شود، اوضاع به شکل سابق بازمی گردد. همچنین مصرف کم باتری در سرما دلیل این است که مردم باتری های خود را درون فریزر قرار می دهند، اما نمی دانند که انجام این کار ضرورتی ندارد.
تنها کاری که باید بکنید این است که باتری ها را در محلی خشک و در دمای معمولی اتاق قرار دهید تا از عمر طولانی آن ها اطمینان حاصل کنید.
- 15
- 2