دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۰:۵۵ - ۰۳ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۰۳۳۱
طبیعت و محیط زیست

تغییر شرایط آب و هوایی با ازدحام دسته‌های انبوه از زنبورها

زنبور,تغییر شرایط آب و هوایی با ازدحام دسته‌های انبوه از زنبورها
محققان در مطالعه ای جدید دریافتند که ازدحام زنبورها آب و هوا را تغییر می‌دهد.

تحقیقات جدید نشان می دهد که دسته های انبوه از زنبورها، الکتریسیته زيادي تولید می کنند که امکان دارد بر آب و هوای محلی تأثیر بگذارد.

به گزارش ایسنا به نقل از لایوساینس، مطالعه ای جدید نشان می دهد که ازدحام زنبورها امکان دارد باعث تغییرات آب و هوایی شود و زنبورها میتوانند تا ۱۰۰۰ ولت در متر یا بیشتر از آن در هوا برق ایجاد کنند.

این یافته که محققان با اندازه‌گیری میدان های الکتریکی اطراف کندوهای زنبور عسل به آن دست یافته اند، نشان می دهد که زنبورها میتوانند به اندازه یک رعد و برق، در جو الکتریسیته ایجاد کنند. این امر می تواند نقش مهمی در هدایت گرد و غبارها برای تغییر الگوهای آب و هوایی غیرقابل پیش بینی ایفا کند و حتی امکان دارد نیاز باشد که نقش این حشرات را در مدل های آب و هوایی آینده بگنجانیم.

بدن های کوچک حشرات میتوانند در حین گشت و گذار یا با اصطکاک مولکول های هوا با بال هایشان که به سرعت بهم می خورند یا از فرود بر روی سطوح دارای بار الکتریکی، بار مثبت پیدا کند. پیش از این تصور می شد که تأثیرات این بارها، کوچک باشد اما اکنون، یک مطالعه جدید که در روز ۲۴ اکتبر در مجله "iScience" منتشر شده است، نشان می دهد که حشرات میتوانند مقدار قابل توجهی برق تولید کنند.

الارد هانتینگ (Ellard Hunting)، زیست شناس دانشگاه بریستول به لایو ساینس می گوید: ما اخیراً کشف کرده ایم که زیست شناسی و میدان های الکتریکی ساکن ارتباط نزدیکی با هم دارند و پیوندهای نامعلوم زیادی وجود دارد که میتوانند در مقیاس های فضایی مختلف وجود داشته باشند، از میکروب ها در خاک و فعل و انفعالات گرده افشانی گیاهان گرفته تا دسته های حشرات و مدار الکتریکی جهانی.

الکتریسیته ساکن زمانی پدیدار می شود که برآمدگی ها و حفره های میکروسکوپی روی دو سطح به یکدیگر ساییده می شوند و اصطکاک ایجاد می شود. این امر باعث می شود که الکترون هایی که دارای بار منفی هستند از یک سطح به سطح دیگر بپرند و در نتیجه یک سطح بار مثبت پیدا کند در حالی که سطح دیگر دارای بار منفی می شود. انتقال بار میان دو سطح یونیزه شده باعث ایجاد اختلاف ولتاژ می شود که بارها با استفاده از آن بین سطوح منتقل می شوند.

این اختلاف ولتاژ که میتواند هنگام لمس دستگیره در پس از راه رفتن روی فرش به شما شوک کوچکی وارد کند قادر به ایجاد رعد و برق از طریق اصطکاک توده های یخ درون ابرها نیز هست.

افسانه ها حکایت از این دارد که این پدیده توسط بنجامین فرانکلین توضیح داده شده است؛ هنگامی که او و پسرش بادبادکی را در طول وقوع رعد و برق به پرواز درآوردند، مشاهده کردند که ریسمان مرطوب بادبادک جرقه هایی را از ابر طوفانی به کلیدی که به انتهای نخ متصل بود هدایت می کند.

اثرات الکترواستاتیک در سراسر جهانِ حشرات دیده می شود. این اثرات، زنبورها را قادر می سازند تا گرده ها را به سمت خود بکشند و به عنکبوت ها کمک می کنند تا شبکه ای از تار با بار منفی بسازند تا طعمه هایی با بار مثبت را جذب و به دام بیاندازند.

برای آزمایش این که آیا زنبورهای عسل تغییرات قابل توجهی در میدان الکتریکی جو ایجاد می کنند یا خیر، محققان یک مانیتور میدان الکتریکی و یک دوربین را در نزدیکی محل چندین کلونی زنبور عسل قرار دادند. در طول سه دقیقه ای که حشرات شروع به پرواز در هوا کردند، محققان دریافتند که گرادیان پتانسیل در بخش بالایی کندوها به ۱۰۰ ولت بر متر افزایش یافته است. در سایر موارد ازدحام زنبورها، دانشمندان این اثر را تا ۱۰۰۰ ولت بر متر اندازه‌گیری کردند که نشان می دهد چگالی بار الکتریکی حرکت یک دسته بزرگ از زنبورهای عسل بطور تقریبی شش برابر بیشتر از طوفان های غبار دارای الکتریسته و هشت برابر بیشتر از یک ابر طوفانی است.

دانشمندان همچنین دریافتند که گروه‌های متراکم تر از حشرات میدان های الکتریکی بزرگتری ایجاد می کنند. این مشاهدات آنها را قادر می سازد تا حشرات دیگر مانند ملخ و پروانه ها را نیز مدل سازی کنند.

به گفته دانشمندان، ملخ ها اغلب در مقیاس های بزرگ هجوم می آورند و ابری عظیم به اندازه ۴۶۰ مایل مربع (۱۱۹۱ کیلومتر مربع) ایجاد می کنند که ۸۰ میلیون ملخ (Grasshopper) را در فضایی با ابعاد کمتر از نیم مایل مربع (۱.۳ کیلومتر مربع) گردهم می آورد. براساس مدل سازی محققان، پیش بینی می شود که تأثیر ازدحام ملخ ها بر میدان الکتریکی جو زمین حیرت انگیز است و بار الکتریکی ناشی از آن مشابه آنچه در طوفان های تندری ایجاد می شود، خواهد بود.

محققان می گویند، بعید است حشرات به خودی خود توفان تولید کنند، اما حتی زمانی شرایط احتمالی لازم برای ایجاد رعد و برق را ندارند هم میتوانند اثرات دیگری بر آب و هوا بگذارند. میدان های الکتریکی موجود در جو می تواند ذرات گرد و غبار و آلاینده ها را یونیزه کند و حرکت آنها را به گونه ای غیرقابل پیش بینی تغییر دهند. از آنجایی که گرد و غبار میتواند نور خورشید (Sunlight) را پراکنده کند، دانستن نحوه حرکت و محل ته نشین شدن آنها برای درک آب و هوای یک منطقه اهمیت دارد.

هانتینگ می گوید: میان رشته ای بودن در اینجا ارزشمند است. شاید این طور به نظر برسد که بار الکتریکی فقط در فیزیک وجود دارد، ولی مهم است که دریابیم کل جهان طبیعی تا چه اندازه از الکتریسیته موجود در جو آگاه است. تفکر گسترده تر و پیوند زیست شناسی و فیزیک امکان دارد به حل بسیاری از مشکلات سردرگم کننده کمک کند، مانند این که چرا ذرات بزرگ غبار تا این اندازه دور از صحراها یافت می شوند.

  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش