دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۲۷ - ۲۰ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۵۳۵۱
طبیعت و محیط زیست

گرمایش زمین علت اصلی ایجاد طوفان‌ در دریای عرب

طوفان‌ دریایی,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست
پژوهشگران آمریکایی ادعا می‌کنند که تشکیل طوفان‌ دریایی در دریای عرب ناشی از تغییرات اقلیمی و گرم شدن مداوم کره‌ی زمین است.

پژوهشگران دانشگاه پرینستون با همکاری مؤسسه‌ی ملی اقیانوسی و جوی آمریکا در جدیدترین پژوهش خود اعلام کرده‌اند که طوفان‌های موسمی ایجادشده در دریای عرب که شروع آن از سال ۲۰۱۴ بوده، بر اثر گرمایش زمین است. طبق ادعای این پژوهش، انتظار می‌رود شدت و تکرار این طوفان‌ها در آینده بیشتر شود. دریای عرب پهنه‌ی آبی است که از شرق به شبه جزیره‌ی هندوستان و از غرب به عمان، یمن و شمال آفریقا می‌رسد.

 

در این پژوهش مدلی توسعه داده شده است که بتوان رفتار طوفان‌های ایجادشده در دریای عرب را با استفاده از داده‌های به‌روز به‌صورت آنی پیش‌بینی کرد. این مدل نشان می‌دهد که افزایش وابستگی به سوخت‌ فسیلی از سال ۱۸۶۰ باعث افزایش قدرت تخریبی طوفان‌های شکل‌گرفته در دریای عرب در سال ۲۰۱۵ شده است.

 

در ماه اکتبر سال ۲۰۱۴، در سواحل غربی هند طوفان دریایی نیلوفر شکل گرفت؛ این طوفان با سرعتی معادل ۲۰۹ کیلومتر بر ساعت سواحل هندوستان را درنوردید و نزدیک به ۳۰ هزار نفر را در این مناطق درگیر خود کرد. به‌طور معمول بعد از فصل باران‌های موسمی آسیای جنوب شرقی، طوفان‌هایی در دریای عرب شکل می‌گیرد که طوفان نیلوفر از نظر شدت در نوع خود کم‌سابقه بود.

 

در سال ۲۰۱۵ وضع وخیم‌تر شد و در یک هفته دو طوفان نسبتا بزرگ در سواحل شرقی دریای عرب شکل گرفت. در فاصله‌ی بین ۲۸ اکتبر تا ۴ نوامبر سال ۲۰۱۵، طوفان چاپالا بادهایی با سرعت ۲۴۱ کیلومتر بر ساعت ایجاد و عنوان دومین طوفان بزرگ دریای عرب را نصیب خود کرد. چاپالا موجب بارش باران‌های سیل‌آسا در کشور‌هایی نظیر یمن، سومالی و عمان شد که سال‌ها با خشک‌سالی دست‌و‌پنجه نرم می‌کردند. در طی طوفان چاپالا ۲۷ نفر کشته شدند و مناطق زیادی آسیب دیدند؛ به‌عنوان مثال جزیره‌ی سقطرا در یمن به‌کلی تخریب شد.

 

ایجاد این طوفان‌ها در دریای عرب موجب شد پژوهشگران به دنبال دلایل اصلی بروز چنین پدیده‌هایی بروند. مدل توسعه‌‌ داده‌شده در این پژوهش به‌درستی شدت طوفان‌های ایجادشده‌ پس از فصل‌ باران‌های موسمی در آسیای شرقی در سال ۲۰۱۵ را تخمین زده‌اند. هیرو موراکامی، از اعضای تیم پژوهش دانشگاه پرینستون، می‌گوید: برای اولین بار است که خروجی مدل با داده‌های واقعی رخ‌داده در زمان و مکانی مشخص مطابقت می‌کند.

 

با این حال چالش اصلی ما یعنی پیش‌بینی وقوع طوفان‌هایی با درجه‌بندی شدید در سال‌های پیش‌ رو همچنان به قوت خود باقی است. چیزی که می‌توان از آن حرف زد آن است که احتمال رخداد طوفان‌های شدید در مقایسه با عصر قبل از صنعتی‌ شدن افزایش پیدا کرده و می توان وقوع چنین طوفان‌هایی را در سال‌های آینده مشاهده کرد.

 

در سال جاری میلادی با وقوع طوفان اوک‌خی، ۳۹ نفر در سریلانکا و هندوستان کشته شدند. این طوفان در رده‌ی طوفان‌های شدید همچون طوفان مگ در سال ۲۰۱۵ قرار می‌گیرد که سرعتی برابر با ۱۸۶ کیلومتر بر ساعت داشت.

 

این طوفان‌ها درست در مناطقی شکل می‌گیرند که توسعه‌ی کم‌تری یافته‌اند و زیرساخت‌های نامناسبی دارند؛ در نتیجه درجه‌ی آسیب‌پذیری بالایی در برابر طوفان خواهند داشت. موراکامی ادامه می دهد: آسیای جنوبی، خاورمیانه و آفریقا از جمله مناطقی هستند که آسیب‌پذیری بالایی دارند و سیاست‌های توسعه‌ای در این کشور‌ها بر پایه‌ی مقابله با پدیده‌هایی نظیر طوفان نیست. بنابراین تأثیر گرمایش زمین و ایجاد طوفان‌های شدید در این مناطق نگران‌کننده به نظر می‌رسد.

 

دلایل اصلی ایجاد طوفان‌های دریایی چیزی بیشتر از گرم شدن تدریجی هوای کره‌ی زمین است. موراکامی و تیم پژوهشی وی با استفاده از مدل توسعه‌‌داده‌شده موفق به اجرای دو سناریوی مختلف شدند. در سناریوی اول گرم‌ شدن هوا بر اساس متغیر‌های طبیعی اتفاق افتاده و روندی عادی در سال‌های مختلف در نظر گرفته شده است. بر این اساس می‌توان شکل‌گیری طوفان‌های رده‌ی ۴ و ۵ را در ناحیه‌ی شمالی اقیانوس هند مشاهده کرد که بر دیگر مناطق جغرافیایی تأثیرگذار خواهد بود.

 

در سناریوی دوم، در گرم شدن هوای کره‌ی زمین متغیر‌های انسانی نظیر افزایش مشتقات کربنی در جو لحاظ شده است. این متغیر‌ها بر اثر فعالیت‌های انسانی چون استفاده از سوخت‌ فسیلی و غیر فسیلی به‌خصوص در آسیای جنوبی نشأت گرفته شده‌اند. پژوهشگران سال‌های ۱۸۶۰، ۱۹۴۰، ۱۹۹۰ و ۲۰۱۵را به‌عنوان نقاط مهم در پژوهش خود در نظر گرفته‌اند. بر اساس محاسبات انجام‌شده، می‌توان تأثیر عمیق این متغیر‌ها بر ایجاد طوفان‌های پس از فصل‌های موسمی را پیگیری کرد. 

 

قدم بعدی این پژوهش شامل بالا بردن دقت مدل برای بررسی رابطه‌ی بین فعالیت‌های انسانی بر طوفان‌های شکل‌گرفته در دریای عرب خواهد بود.

 

نتایج این پژوهش علمی در نشریه‌ی Nature Climate Change به چاپ رسیده است.

 

علی قدس

 

 

  • 15
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش