دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۵۵ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۲۰۲۶
طبیعت و محیط زیست

کشتار بی‌سابقه گونه‌های نادر پرندگان در تالاب‌های ایران

پرندگان مهاجر,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست
صدای زنگ هشدار در خصوص کشتار بی‌سابقه گونه‌های نادر و در معرض خطر پرندگان در سه تالاب فریدونکنار، سرخرود و ازباران به صدا درآمده است.

به گزارش سیناپرس، سالانه یک میلیون پرنده وحشی به‌طور غیرقانونی در سایت‌های حیات‌وحش و تالاب‌های ایران شکار می‌شوند؛ درصورتی‌که اقدام فوری برای محافظت از این ‌گونه‌های نادر و در معرض خطر صورت نگیرد، در آینده نزدیک شاهد از بین رفتن این‌گونه ها خواهیم بود.

 

در نامه‌ای که هفته گذشته در مجله ساینس (Science) منتشر شد، اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (International Union for Conservation of Nature) نگرانی خود را از شکار بی‌رویه در تالاب های منطقه فریدونکنار اعلام کرد.

 

سه تالاب عمده فریدونکنار، سرخرود و ازباران، مقصد پرندگان مهاجر زیادی است که در زمستان از نواحی سردسیر شمال به‌ویژه درنای سیبری (Siberian crane) به این مناطق کوچ می‌کنند. دیگر گونه‌های در معرض خطر شامل اردک سرسفید (Oxyura leucocephala)، غاز سینه‌سرخ (Branta ruficollis)، غاز پیشانی‌سفید کوچک (Anser erythropus) و پرندگان شکاری زمستانی مانند شاهین هستند.

 

تعداد پرندگان مهاجر به ایران

دکتر اسماعیل کهرم، استاد دانشگاه، بوم‌شناس و فعال محیط‌زیست معتقد است: تالاب‌ها و آب‌بندهای زیادی در کشور داریم و فقط تالاب میانکاله ۶۷ هزار هکتار است؛ بنابراین نمی‌توان انتظار داشت که دقیقاً مشخص کنیم چه تعداد پرنده مهاجر شکار می‌شوند. معتقدم هر سال بین ۴.۵ تا ۵ میلیون پرنده مهاجر داریم و حدود یک و نیم میلیون تا یک میلیون و ۷۵۰ هزار قطعه از این پرندگان شکار می‌شوند.

 

پیامد محیط زیستی و اقتصادی شکار غیرقانونی پرندگان

این پرندگان طعه شکارچیان محلی و سایر شکارچیانی می‌شوند که به این منطقه سفر می‌کنند. جمشید پرچی زاده و ساموئل ویلیامز (Samual Williams) از دانشگاه وندا (آفریقای جنوبی) در نامه ارسالی به ساینس مدعی شدند که روزانه حدود ۳ هزار قطعه پرنده شکار شده و در بازارهای محلی به فروش می‌رسند که این مسئله می‌تواند تأثیرات فاجعه باری بر روی این‌گونه ها داشته و اکوسیستم منطقه را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

 

شکار این پرندگان مهاجر در حالی صورت می‌گیرد که به گفته مسئولان منطقه، ورود این پرندگان به‌ویژه قوهای سیبری موجب رونق گردشگری در تالاب سرخ‌رود واقع در فریدونکنار شده است.

 

سال ۹۳ یکی از مسئولان وقت اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان مازندران عنوان کرده بود که ورود قوهای سیبری باعث می‌شود تا طبیعت گردان علاقه‌مند به حیات‌وحش در فصل زمستان برای بازدید از این پرندگان زیبا روانه استان مازندران و تالاب سرخ‌رود شوند.

 

فرزاد طلاکش، دبیر کل کانون سراسری مرغ تخم‌گذار ایران، ضمن انتقاد از تخلفات گسترده در زمینه صید، کشتار و عرضه غیرقانونی پرندگان مهاجر و فروش افسارگسیخته پرندگان محلی یا صید شده در بازارچه‌های محلی استان‌های شمالی عنوان کرده بود که برای مهار این تخلفات باید تدبیری اساسی اتخاذ شده و اقداماتی قاطع صورت گیرد؛ در غیر این صورت، علاوه بر پیامدهای محیط زیستی در سطح بین‌المللی، شاهد خسارت‌های جبران‌ناپذیر به اقتصاد کشور خواهیم بود.

 

تلاش برای کاهش آمار شکار غیرقانونی پرندگان

باید به این نکته اشاره کرد که تلاش‌های زیادی برای مقابله با شکارهای غیرقانونی در این مناطق صورت می‌گیرد. به‌عنوان‌مثال، طی روزهای نخست اسفند ۹۶، با تلاش اداره کل حفاظت محیط‌زیست مازندران و مأموران یگان حفاظت محیط‌زیست در آمل، دو شکارچی غیرمجاز دستگیر و ۱۱ رشته دام هوایی جمع‌آوری و دو قطعه پرنده گرفتار در دام هوایی نیز رهاسازی شدند.

 

همچنین مأموران یگان حفاظت محیط‌زیست در حین گشت و کنترل در شهرهای آمل، نور و ساری تعدادی شکارچی غیرمجاز را به همراه اسلحه شکاری و تعدادی تاکسیدرمی دستگیر کردند. در بازار فروش پرندگان در فریدونکنار نیز پرندگان جمع‌آوری شدند. در منطقه دابودشت، ۸ رشته دام هوایی و ۴ جایگاه استقرار شکارچیان جمع‌آوری و تخریب و پرندگان گرفتار در دام هوایی نیز آزادسازی شدند.

 

به نظر می‌رسد درتلاش برای کاهش آمار شکار غیرقانونی پرندگان، علاوه بر تشدید نظارت‌ها از سوی نهادهای مسئول، به فرهنگ‌سازی و جلب‌توجه افکار عمومی به اهمیت وجود پرندگان مهاجر، نقش آن‌ها در اکوسیستم منطقه و حتی تأثیر حضور این پرندگان بر اقتصاد منطقه از لحاظ گردشگری نیاز داریم.

 

معصومه سوهانی

 

  • 12
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش