رئیس اداره کل نظارت بر حیات وحش استان تهران با بیان اینکه تغییری در آمار حیات وحش استان تهران ایجاد نشده است، گفت: با توجه به فشاری که بر روی گونههای حیات وحش استان تهران است خطر انقراض برای برخی از آنها وجود دارد. محمد کرمی گفت: وضعیت حیات وحش استان تهران از سال گذشته تاکنون تغییر چندانی نداشته است و همانگونههایی که در گذشته گونههایی از حیات وحش استان تهران در معرض خطر انقراض بودند امروز نیز در همان شرایط قرار دارند و اقدامات حمایتی در دستور کار قرار دارد.
او ادامه داد: بحث حمایت از حیات وحش و اجرایی کردن طرحهای مدیریت مناطق همواره وجود دارد نیروهای حفاظتی و یگان حفاظتی را همیشه داریم و باید تعداد آنها را ارتقا بدهیم. کرمی افزود: با توجه به وضعیتی که استان تهران دارد و با توجه به فشاری که بر روی گونههای حیات وحش وجود دارد خطر انقراض برای برخی از آنها وجود دارد، اما در مجموع در تعداد حیات وحش استان تهران تغییری ایجاد نشده است.کرمی پیش از این در خصوص گونههای حیات وحش در معرض انقراض استان تهران گفته بود
پلنگ یکی از گونههای در خطر انقراض استان تهران است، گربه پالاس و یوزپلنگ منطقه کویر استان تهران از دیگر گونههای در خطر انقراض حیات وحش استان تهران محسوب میشوند و در این بین عقاب طلایی، عقاب شاهی، هما، شاهین، بحری، هوبری و بالالان از پرندگان شکاری و وحشی حیات وحش استان تهران محسوب میشوند که اسامی خود را در لیست پرندگان در خطر انقراض استان تهران به ثبت رساندهاند.
افزایش پنجدرصدی جمعیت حیات وحش استان تهران
به گزارش سایت اطلاعرسانی محیطزیست استان تهران(سامات)، مدیرکل محیطزیست تهران با اشاره به اینکه برنامه سرشماری حیات وحش با هدف برآورد جمعیت پستانداران و بهبود مدیریت زیستی مناطق اجرا میشود، افزود: در این سرشماری گونههای قوچ ومیش، کل و بز، آهو و جبیر استان سرشماری شده و این برنامه با در نظر داشتن فصل زادآوری و بسته به آبوهوای هر منطقه در ۶ منطقه تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیطزیست استان تهران به روش مشاهده مستقیم و سیستم موقعیت یاب جغرافیایی جهت ثبت مسیرها انجام شد.
کیومرث کلانتری گفت: مناطقی که برنامه سرشماری در آن اجرا شد شامل پارک ملی و منطقه شکار ممنوع لار، مجموعه حفاظتی جاجرود شامل پارک ملی سرخه حصار، پارک ملی خجیر و منطقه حفاظت شده جاجرود، منطقه حفاظت شده ورجین، منطقه حفاظت شده کویر، منطقه شکار ممنوع کاوه ده و مناطق آزاد ارجمند فیروزکوه، منطقه شکار ممنوع کوه سفید و محدوده آثار طبیعی ملی دریاچههای تار و هویر دماوند و بخشی از دامنه جنوبی منطقه حفاظت شده البرز مرکزی و مناطق آزاد و ارتفاعات مشرف به شهر تهران میباشد. او با اشاره به اینکه این برنامه سرشماری توسط کارشناسان محیطزیست و محیط بانان با همراهی جوامع محلی، گروههای مردم نهاد، طبیعت دوستان و همیاران محیطزیست انجام گردید، اظهار داشت:
طی این سرشماری در مجموع تعداد ۱۷۷۶۷ رأس قوچ و میش،کل و بز، آهو و جبیر مورد شمارش قرار گرفت که از این تعداد ۱۴۵۶۳ رأس قوچ و میش،۲۹۳۶ رأس کل و بز،۱۰۷ رأس آهو و ۱۶۱ رأس جبیر است. او تصریح کرد: در پارک ملی و منطقه شکار ممنوع لار ۱۰۹۷ رأس کل و بز و قوچ و میش، در منطقه حفاظت شده ورجین ۱۹۴۸ رأس، در منطقه شکار ممنوع کوه سفید دماوند و آثار طبیعی و ملی دریاچه تار و هویر ۱۴۶۱ رأس، در منطقه شکار ممنوع کاوه ده و منطقه آزاد ارجمند ۷۶۸۳ رأس، در منطقه حفاظت شده کویر با احتساب ۱۶۱ رأس جبیر مجموعا ۳۵۳ رأس و در مجموعه حفاظتی جاجرود با احتساب ۱۰۷ رأس آهو مجموعا۵۱۹۰ رأس گونههای حیات وحش سرشماری شده است.
کلانتری در ادامه با بیان اینکه بخشی از محدودههای آثار طبیعی ملی دریاچههای تار و هویر در دماوند و همچنین بخشی از دامنه جنوبی منطقه حفاظت شده البرز مرکزی و مناطق آزاد و ارتفاعات مشرف به شهر تهران برای نخستین بار مورد سرشماری پستانداران قرار گرفتند، گفت: طبق بررسیهای انجام شده جمعیت پستانداران شاخص استان در سال ۹۶ حدود ۵درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است و امیدواریم این افزایش جمعیت با تلاشهای محیطبانان استان ادامه داشته باشد. این گزارش میافزاید: پیش از این در سال ۹۵ تعداد ۱۶۹۱۹ رأس پستانداران علف خوار در مناطق تحت مدیریت استان تهران گزارش شده بود.
مراقب حیاتوحش در روزهای برفی باشید
رئیس اداره محیطزیست شهر تهران گفت: در روزهای برفی گشت و پایشهای یگان حفاظت محیطزیست استان تهران بهصورت ویژه در آماده باش است و با هر گونه تخلفی برخورد میکند. محمد حسین بازگیر ضمن اشاره به اینکه ممکن است حیات وحش در پی یافتن آذوقه از دامنه کوهها به سمت پایین و مناطق مسکونی حرکت کند، گفت: در خواست من از شهروندان این است که به حیات وحش آسیب نرسانند و به افراد متخلف نیز در اینباره تذکر دهند. او با تاکید بر اینکه در ایام سرد و برفی باید از حیوانات حیات وحش مراقبت کرد، اظهار کرد: پس از قطع شدن بارش برف، زمین یخ میزند و برخی از گونهها بهویژه علفخواران در تامین غذای خود با مشکل مواجه میشوند. از این رو ممکن است به سکونتگاههای انسانی، مزارع و باغها نزدیک شوند.
بازگیر ادامه داد: این حیات وحش تنها برای پیدا کردن آذوقه به سکونتگاههای انسانی نزدیک میشوند و خطر جدی برای انسان ندارند. از این رو توصیه من به شهروندان این است که با آنها مهربان رفتار کنند. او با بیان اینکه پرندگان بهویژه کبکها در ایام سرما و برف آسیبپذیرتر هستند، تصریح کرد: عدهای از این آسیبپذیری سوء استفاده و اقدام به شکار و زندهگیری پرندگان میکنند. در خواست من از شهروندان این است که هر گونه تخلف در این زمینه را به اداره محیطزیست گزارش دهند تا بتوانیم از گونههای ارزشمند خود مراقبت کنیم.
ثبت ۱۰ گونه در خطر انقراض حیات وحش ایران
رئیس اداره کل نظارت برحیات وحش محیطزیست استان تهران گفت: از جمعیت ۱۰هزار راسی حیات وحش استان تهران ۱۰گونه در خطر انقراض و چهار گونه حمایت شده و آسیبپذیر به ثبت رسیده است. محمد کرمی در خصوص جمعیت حیات وحش استان تهران، زیستگاهها و جمعیت آن، اظهار داشت: پلنگ یکی از گونههای در خطر انقراض استان تهران است که زیستگاه آن در شرق استان فیروزکوه، پارک ملی خجیر و سرخه حصار، ارتفاعات شمال تهران در لار و البرز مرکزی مشاهده شده است. او ادامه داد:
گربه پالاس و یوزپلنگ منطقه کویر استان تهران از دیگر گونههای در خطر انقراض حیات وحش استان تهران محسوب میشوند و در این بین عقاب طلایی، عقابشاهی، هما، شاهین، بحری، هوبری و بالالان از پرندگان شکاری و وحشی حیات وحش استان تهران محسوب میشوند که اسامی خود را در فهرست پرندگان در خطر انقراض استان تهران به ثبت رساندهاند. کرمی در خصوص گونههای حمایت شده و آسیبپذیر این استان، تصریح کرد: قوچ و میش البرز مرکزی، خرس قهوهای، آهو و جبیر چهار گونه حمایت شده حیاتوحش استان تهران محسوب میشوند. او درباره پرندگان حمایت شده استان تهران گفت: پرندگان مهاجری چون قو، پلیکان، عروس قاز، حواسیل، لک لک و فلامینگو که در سد فشافویه و بند علیخان کویر بیشتر مشاهده میشوند در فهرست پرندگان حمایت شده استان ما قرار دارند.
- 11
- 2