جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۲۳:۲۸ - ۲۵ فروردین ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۱۰۴۵۷۳
طبیعت و محیط زیست

گوزن‌های زرد مفقود شده بر اثر سیلاب خوزستان دیده شدند

گوزن,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست
رئیس اداره پارک ملی دز از دیده شدن تعدادی از گوزن‌های زرد ایرانی که بر اثر سیلاب اخیر مفقود شده بودند در محدوده منطقه حفاظت شده دز خبر داد.

رضا قپانچی پور در گفتگو با مهر اظهار کرد: از دهم فروردین ماه، افزایش قابل توجه دبی رودخانه دز و سیلاب موجب زیر آب رفتن پارک ملی و منطقه حفاظت شده دز شد که سایت اداری این پارک به منظور پیشگیری از خسارت احتمالی سیلاب تخلیه شد.

 

وی افزود: تمام ماشین آلات و وسایل موجود در اداره پارک ملی دز که قابلیت جابجایی داشتند به منظور پیشگیری از خسارت احتمالی سیلاب به مناطق دیگر منتقل شدند و ماشین آلات این اداره به پارکینگ شرکت شهید بهشتی و اسلحه‌ها به اسلحه خانه منتقل شدند.

 

رئیس اداره پارک ملی دز با بیان اینکه این وضعیت تا اطمینان از شرایط رودخانه دز ادامه دارد، گفت: پارک ملی و منطقه حفاظت شده دز حدود ۱۷ هزار هکتار است که اکثر مناطق آن به دلیل افزایش دبی رودخانه زیر آب رفتند و همین امر موجب مفقود شدن گوزن‌های زرد ایرانی و نگرانی ما و دوستداران محیط زیست از وضعیت سلامت آنها شد.

 

قپانچی پور بیان کرد: در این بین نکته‌ای که تا حد زیادی نگرانی ما را کمتر کرد، این بود که گوزن حیوانی زرنگ، زیرک و شناگر ماهری است و به راحتی در آب شناور می‌شود و اگر در بین فنس‌ها یا محل خاصی گرفتگار نشود امکان غرق شدن آنها وجود ندارد.

 

رئیس اداره پارک ملی دز تصریح کرد: همچنین در سیلاب سال ۹۵ که حجم سیلاب نسبت به امسال بسیار بیشتر بود تنها یک رأس تلفات داشته ایم و گوزن‌ها در صحت و سلامتی کامل بودند.

 

قپانچی ادامه داد: بعد از سیلاب سال ۹۵ یک تپه بزرگ برای گوزن‌ها ایجاد شد تا گوزن‌های زرد ایرانی در مواقع سیلاب از این تپه استفاده کنند. اما در سیلاب اخیر نه تنها گوزن‌ها بر روی این تپه رؤیت نشدن بلکه سایت تکثیر و نگهداری گونه حفاظت شده «گوزن زرد» در پارک ملی دز (میانرود دزفول) نیز زیر آب رفت و بخشی از فنس این سایت تخریب شد، به همین دلیل گوزن‌ها از سایت خارج شدند.

 

وی عنوان کرد: بر همین اساس از زمان وقوع سیلاب تاکنون تلاش‌های زیادی با هدف کسب اطلاعاتی از وضعیت سلامت و حیات گوزن‌های موجود در این مکان انجام شد که ابتدا طی روزهای گذشته تعدادی رد پا و سرگین از آنها مشاهده و بعد از آن با کارگذاری ۴ دوربین تله‌ای موفق به تصویر برداری و مشاهده تعدادی از آنها شدیم.

 

قپانچی پور با بیان اینکه تاکنون هیچ گونه تلفات و یا لاشه‌ای از این گونه رؤیت نشده، افزود: با ضبط تصاویر اخیر با اطمینان بیشتری می‌توان از وضعیت سلامت آنها خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس آخرین سرشماری حیات وحش، ۲۰ تا ۳۰ رأس گوزن زرد در سایت تکثیر و نگهداری گوزن زرد در پارک و منطقه حفاظت شده دز واقع در میانرود دزفول وجود دارد.

گوزن زرد ایرانی بزرگ‌تر از شوکا و کوچک‌تر از مرال (دو گوزن دیگر بومی ایران) است و خال‌های سفید روی پشت و پهلوهایش آن را کاملاً از این دو نوع گوزن متمایز می‌کند.

 

گوزن‌های نر شاخ‌های بلند و نسبتاً پهنی دارند و رشد شاخ‌ها از یک سالگی به بعد شروع می‌شود، ولی شاخک‌ها از دو سالگی ظاهر می‌گردد. در اواخر فصل زمستان شاخ‌ها می‌افتند و شاخ‌های جدید بلافاصله شروع به رشد می‌کنند و در تابستان تکمیل می‌شوند.

 

موهای این گونه جانوری در فصل تابستان کوتاه است. رنگ پشت و پهلوها در این فصل زرد متمایل به قرمز و زیر بدن و کفل‌ها و دم سفید است.

 

گوزن زرد ایرانی در قسمت پشت و پهلوها خال‌های سفید مشخصی دارد ضمن اینکه در زمستان موها بلندتر و به رنگ خاکستری با خال‌های نامشخص است.

 

پارک ملی دز واقع در میانرود دزفول با برخورداری از ۱۷ هزار هکتار مساحت، زیستگاه گونه‌های مختلف جانوری به ویژه گوزن زرد ایرانی است که در ۱۵۰ کیلومتر از مسیر رودخانه دز امتداد دارد و از آن به عنوان تنها باقی مانده جنگل‌های گرمسیری جهان نام برده می‌شود.

 

پارک ملی و منطقه حفاظت شده دز رویشگاه جنگلی نیمه گرمسیری حاشیه رودخانه دز همچنین از جمله زیستگاه‌های ارزشمند پرندگان بوده که دارای میکروتالاب‌های منحصر به فرد و زیستگاه غنی انواع آبزیان و پرندگان است.

 

 

  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش