به گزارش دویچهوله، در نمایشگاه صنعتی هانوفر به هر سو که مینگری ربات میبینی؛ در سالن بزرگ نمایشگاه رباتهای مختلف در حال انجام کارهای گوناگون هستند. یکی لیوانهای نوشیدنی را پر میکند، یکی پشمک درست میکند و یکی هم در حال درست کردن قهوه است. البته اینها تمامی واقعیت را در مورد رباتها نشان نمیدهد، ولی به هر حال نمایش هم بخشی از کار کسانی است که در نمایشگاهها شرکت میکنند.
بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ شرکت صنعتی از ۷۰ کشور جهان تولیدات خود را در نمایشگاه هانوفر امسال عرضه کردهاند و به دنبال جلب توجه بازدیدکنندگانی هستند میتوانند درباره آخرین نوآوریهای صنعتی اطلاعات به دست آورند.
این نوآوریها بیش از هر چیز در ارتباط با دیجیتالی شدن هستند. کارخانههای آینده در شبکهای با هم در پیوندند. ماشینها با هم مرتبط هستند و وقتی نیازمند تعمیراند یا حتی پیش از اینکه خراب شوند، هشدار میدهند تا بتوان قطعه یدکی ضروری را تهیه کرد.
"یوخن کوکلر" رئیس نمایشگاه هانوفر نیز در مصاحبه با دویچه وله گفت که هدف این نمایشگاه تنها این نیست که نشان دهد رباتها امروزه قادر به انجام چه کارهایی هستند، بلکه هدف آن است که کمی از ترس کسانی بکاهد که فکر میکنند رباتها با الکترونیک و عقل مصنوعیشان میخواهند موقعیتهای شغلی را از انسانها بگیرند.
وی افزود: «پیام این نمایشگاه این است که انسان در مرکز قرار گرفته و ما کارخانههای خالی از انسان نخواهیم داشت.»
به گفته کوکلر، بیش از هر چیز موضوع بر سر سیستمهای کمکی و دیجیتالی شدن است.
به گفته رئیس نمایشگاه هانوفر، پیام دوم این نمایشگاه این است که برخلاف گذشته رشتههای مکانیک، الکتروتکنیک و فنآوری اطلاعات میتوانند به هم پیوند بخورند: «ما در این نمایشگاه نمایندگان مایکروسافت، اس . آپ و اینتل را از عرصه فنآوری اطلاعات داریم که مایلند وارد کار صنعت بشوند.»
۶۰ درصد شرکتهایی که تولیدات خود را در نمایشگاه هانوفر عرضه کردهاند از خارج آلمان آمدهاند. پس از آلمان، چین بیشترین تعداد شرکتکنندگان را دارد. از آمریکا نیز که سال پیش شریک آلمان در برگزاری نمایشگاه بود، ۱۵۰ شرکت در نمایشگاه شرکت کردهاند. شریک امسال آلمان در نمایشگاه لهستان است که از یک رشد اقتصادی قوی برخوردار است.
در ادامه به بررسی چند ربات منحصر بفرد از این نمایشگاه میپردازیم:
۱- ربات اسباببازی
این ربات مجهز به دستهایی است که برای گرفتن قطعات کوچک، مثل قطعات Lego پیش بینی شده است. شرکت "شوینک" از جمله شرکتهایی نیست که در شاخه تولید ربات فعالیت دارند. اما این شرکت دستهایی برای رباتها میسازد. دستهایی با توان کار بسیار ظریف. از اینرو تکنیک این شرکت در سطح جهان بسیار محبوب است.
۲- کلیک مجازی
کاربرد عینکهای دیجیتال در نمایشگاه صنعتی هانوفر به نمایش گذاشته شدهاند. به عنوان نمونه، توسط شرکت ماشینسازی ایتالیایی "کوما". این شرکت با همکاری غول دنیای دیجیتال، ماکروسافت، امکان هدایت خطوط تولید بدون تماس را ایجاد کرده است. کلیک کردن البته اینجا حالتی مجازی دارد.
۳-آیپد صنعتی
موفقیت آیفون زمانی به دست آمد که نیاز به دسترسی به بروشور و دستورعمل دستگاهها از بین رفت. حال از همین ایده در صنایع هم استفاده میشود. مدیر نمایشگاه صنعتی هانوفر، یوخن کوکلر میگوید که بسیاری از عرضه کنندگان کالا و از جمله شرکت تولید ربات دانمارکی از راهحلهای دیجیتال بهره میگیرند.
۴- اخطار ایمنی را در ساعت خود ببینید
کارخانهها معمولا پر از تابلوهای اخطار هستند. حال کار به آنجا رسیده است که ساعتهای هوشمند این وظیفه را برعهده گرفتهاند. مثل این مورد که ساعت هوشمند به صاحب خود یک اخطار ایمنی میدهد: "در این محوطه باید کفش ایمنی پوشید"!
۵- پای مصنوعی اختاپوس
باید از طبیعت آموخت: شرکت فستو که متخصص اتوماتیزاسیون است، مدتهاست که آموختن از طبیعت را به محور کار خود بدل کرده است. تولید پهپاد با بالهایی مشابه بال پرندگان، یا تولید افزارهایی که همچون خرطوم فیل عمل میکنند. در نمایشگاه امسال صنعتی هانوفر مهندسان این شرکت ابزاری ساختهاند که همچون پای اختاپوس عمل میکند. صدراعظم آلمان عملکرد این افزار را شخصا روی دست خود تجربه میکند.
۶- بلند کردن وسائل سنگین به کمک اسکلت خارجی
همه کسانی که در حرفه خود ناگزیر به بلند کردن دستگاههای سنگین هستند، میدانند که چنین عملی تا چه حد سخت و طاقت فرساست. این ربات که همچون اسکلتی ادامه دست آدمی است، میتواند انسان را در انجام چنین کارهایی یاری دهد. محققان دانشگاه ارتش آلمان چنین افزاری را به معرض نمایش قرار دادهاند. افزاری که میتواند در عرصههای گوناگون کارکرد داشته باشد.
۷- جاسوس لولهها
آیا آببندی لولههای کارگذاری شده هنوز عمل میکند؟ چگونه میتوان نسبت به این موضوع مطمئن بود؟ شرکت آمریکایی جنرال الکتریک راه حلی برای این مشکل یافته است. این دستگاه، هم به داخل و هم به خارج لولههای متصل میشود و کار بررسی لوله را برعهده میگیرد. یک شرکت آلمانی از شهر کلن این فنآوری را ایجاد کرده و در اختیار شرکت جنرال الکتریک قرار داده است.
- 18
- 5