به گزارش ایسنا، "جان چارلز فیلدز" در سال ۱۸۶۳ در کانادا به دنیا آمد. فیلدز در سال ۱۸۸۴ از دانشگاه "تورنتو" فارغ التحصیل شد و برای ادامه تحصیل به دانشگاه "جانز هاپکینز" در آمریکای شمالی رفت و در سال ۱۸۸۷ مدرک دکترای خود را دریافت کرد. وی پس از آن به مدت دو سال در این دانشگاه تدریس کرد.
فیلدز در سال ۱۹۰۲ به کانادا بازگشت و تلاشهای بسیاری کرد تا ریاضی را در محافل عمومی وسعت دهد.
وی در سال ۱۹۰۹ عضو "انجمن سلطنتی کانادا" و در سال۱۹۱۳ عضو "انجمن سلطنتی لندن" شد.
فیلدز در آن زمان دولت را متقاعد کرد تا یک بودجهی پژوهشی ویژه به میزان ۷۵ هزار دلار در سال به دانشگاه اختصاص دهند.
این ریاضیدان نامی همچنین هیأت ملی پژوهش و بنیاد پژوهش "اونتاریو" را تاسیس کرد که بعدا به هیات ملی پژوهش علوم و مهندسی کانادا مبدل شد.
تلاشهای بسیار فیلدز برای انتخاب شدن کانادا به عنوان میزبان کنگره بینالمللی ریاضی منجر به انتخاب این کشور به عنوان میزبان در سال ۱۹۲۴ شد.
راه اندازی جایزه "فیلدز" نیز پس از میزبانی این کنگره بینالمللی انجام شد. سرانجام در سال ۱۹۳۱ اعطای این مدال در یکی از جلسات نشستهای کمیته مطرح شد و ۲۵۰۰ دلار برای هر دو مدال در نظر گرفته شد.
مدال یا نشان "فیلدز" که نام رسمی آن "مدال بینالمللی اکتشافات برجسته در ریاضی" است جایزهای است که هر چهار سال یک بار به ریاضیدانان جوان (کمتر از چهل سال) که کار ارزندهای در ریاضی انجام داده باشند، اعطا میشود.
برخی این مدال را "نوبل ریاضیات" میدانند.
این جایزه اولین بار در سال ۱۹۳۶ به دو ریاضیدان به نام های "لارس آلفورس" و "جسی داگلاس" اهدا شد و از سال ۱۹۵۰ تاکنون به طور منظم اهدا شده است.
در سال ۱۹۶۶ توافق شد که با هدف بسط دادن تحقیقات در زمینه ریاضی، در هر بار برگزاری کنگره بینالمللی ریاضیات، چهار مدال به چهار نامزد برتر اعطا شود.
این جایزه در واقع یک مدال یا سکه به همراه ۱۵ هزار دلار کانادا است.
این مدال از طلا ساخته شده و روی آن تصویر نیمرخ "ارشمیدس" به همراه جمله لاتین"TRANSIRE SUUM PECTUS MUNDOQUE POTIRI" با مضمون "خود را بشناس تا جهان را دریابی" حک شده است.
فیلدز، شاخص مهمی در حوزه تحقیقات علم ریاضیات به شمار میآید و تعداد قابل توجهی از برندگان آن اغلب در حوزههای بسیار انتزاعی مانند هندسه جبری و توپولوژی جبری فعالیت داشتهاند. تقریبا نیمی از این افراد در "موسسه مطالعات پیشرفته" (Institute for Advanced Study) در پرینستون مشغول به تحقیق بودهاند.
مریم میرزاخانی، اولین زن در دنیا بود که موفق شد این جایزه را از آن خود کند. "آرتور آویلا" (Artur Avila) نیز اولین دانشمندی است که از آمریکای لاتین برنده این جایزه شده است.
این ریاضیدان در نهایت در سال ۱۹۳۲ در سن ۶۹ سالگی در تورنتو به علت بیماری درگذشت.
- 10
- 3