دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۶:۴۸ - ۱۰ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۲۶۷۳
اخبار علمی و پژوهشی

نگاهی به مقاومت آنتی‌بیوتیک در جهان و ایران

آنتی‌بیوتیک,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش

مقاومت آنتی‌بیوتیکی یکی از بزرگترین معضلات در حوزه سلامت جهان است. به‌طوری‌که از آن به عنوان یک تهدید بزرگ جهانی یاد می‌شود و خطر آن با تروریسم مقایسه می‌شود. متأسفانه ایران نیز در مسیر حرکت به سوی این کابوس جهانی است.

 

مقاومت به آنتی‌بیوتیک به این معنی است که میکروب‌های بیماری‌زایی که در برابر آنتی‌بیوتیک مغلوب می‌شوند، با جهش ژنی (موتاسیون) نسبت به این داروها مقاومت پیدا کنند و نسل‌های جدیدی به وجود بیایند که دیگر نتوان با آن‌ها مبارزه کرد. مصرف خودسرانه یا بیش از حد آنتی‌بیوتیک‌ها است مهم‌ترین عامل ایجاد این مقاومت دارویی به حساب می‌آید. این خطر به‌طور آشکار افرادی را تهدید می‌کندکه عفونت ساده‌ای داشته و در صورت درمان تحت نظارت پزشک می‌توانستند به خوبی بهبود یابند، اما با مصرف نابه‌جای آنتی‌بیوتیک در دفعات قبل باعث بی‌تأثیر شدن این داروها شده‌اند.

 

مقاومت باکتری‌ها به آنتی بیوتیک‌ها یکی از بزرگترین چالش‌هایی است که سلامت انسان عصر مدرن را تهدید می‌کند و حکم فاجعه‌ای برای جامعه بشری را دارد. در دهه‌های اخیر مصرف آنتی‌بیوتیک علاوه بر پزشکی در کشاورزی هم افزایش چشمگیری داشته و آنتی‌بیوتیک‌ها در دامداری، پرورش مرغ و طیور، پرورش ماهی و آبزیان، تولید محصولات کشاورزی و در باغ‌های میوه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند، بنابراین می‌توان گفت، مقاومت به آنتی‌بیوتیک، کشاورزی و محیط‌زیست را هم تحت تأثیر قرار می‌دهد.

 

ایران از نظر مقاومت آنتی‌بیوتیکی جزو ۱۰کشور اول دنیا است

به گفته متخصصان در ایران، ۱۰ تا ۲۰ درصد علت بستری شدن بیماران در بیمارستان، مصرف خودسرانه دارو است. ایران یکی از کشورهایی است که با تجویز بیش از اندازه داروهای آنتی‌بیوتیک مواجه است و مصرف این داروها در ایران چندین برابر استاندارد جهانی است. به این ترتیب ایران در مقایسه با کشورهای جهان از لحاظ مصرف خودسرانه دارو، جزو ۱۰ رتبه اول دنیا قرار دارد.

 

در همین راستا دکتر داوود یادگاری، رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتگو با پایگاه خبری-تحلیلی دارو و سلامت گفت: «وضعیت مقاومت آنتی‌بیوتیکی در ایران بسیار وخیم است و اگر زودتر فکری برای حل این مساله نشود در آینده نزدیک با بحران بزرگی در کشور روبرو خواهیم شد.»

 

دکتر یادگاری تأکید کرد که در برخی بیمارستان‌های کشور شاهد عفونت‌هایی هستیم که هیچ دارویی برای درمان آن‌ها وجود ندارد و احتمال انتقال این عفونت‌ها به افراد دیگر نیز وجود دارد.

 

 او ۷۰ درصد مصرف آنتی‌بیوتیک در کشور را مربوط به بخش غیرانسانی و حیوانی عنوان کرد و نسبت به اقدامی جدی در این زمینه هشدار داد. زیرا مقاومت ایجادشده در دام و طیور به انسان نیز انتقال پیدا می‌کند.

 

نکته بسیار مهمی که این تهدید را بزرگتر می‌کند این است که در مقاومت آنتی‌بیوتیکی نه تنها بیماران، بلکه افراد سالم جامعه هم آسیب می‌بینند. چراکه باکتری‌های مقاوم به سرعت بین اعضاء خانواده، همکلاسی‌ها و همکاران گسترش می‌یابد و سلامت  افراد جامعه  با گونه‌های بیماری‌زای جدیدی که به سختی و با  هزینه زیاد درمان می‌شوند، تهدید خواهد شد.

 

عوامل ایجادکننده مقاومت آنتی‌بیوتیکی چیست؟

– استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها در بیماری‌های ویروسی

 

– عدم استفاده از آنتی‌بیوتیک طبق دستور پزشک

 

– خوددرمانی

 

– کامل نکردن دوره درمان

 

عواقب مقاومت آنتی‌بیوتیکی چیست؟

– بیماری طولانی‌تر و پیچیده‌تر می‌شود

 

– نیاز به داروهای گران‌تر و با عوارض بیشتر خواهد بود

 

– حتی ممکن است عفونت مقاوم منجر به مرگ شود

 

چگونه از ایجاد مقاومت آنتی‌بیوتیکی پیشگیری کنیم؟

– در صورت داشتن بیماری ویروسی از پزشک تقاضای آنتی‌بیوتیک نکنید و پزشک را برای تجویز آنتی‌بیوتیک تحت فشار قرار ندهید.

 

– دوره درمان آنتی‌بیوتیک را حتی در صورت بهبودی کامل کنید. در غیر این‌صورت باکتری‌ها به‌طورکامل از بین نمی‌روند و باکتری‌های باقیمانده باعث عفونت مجدد می‌شوند که ممکن است این بار مقاوم شده و دیگر به آنتی‌بیوتیک‌ها جواب ندهند.

 

– آنتی‌بیوتیک‌های باقیمانده را دور بریزید و برای روز مبادا ذخیره نکنید. زیرا آنتی‌بیوتیک تجویزی روی همان عفونت بخصوص مؤثر و صرفاً برای شما در آن ایام تجویز شده است.

 

– دارو را در ساعاتی که توسط پزشک یا داروساز معین شده، مصرف کنید. آنتی‌بیوتیک‌ها زمانی مؤثر خواهند بود که به طور منظم مصرف شوند.

 

– حتی اگر علایم بیماری شما با دیگران یکسان باشد، آنتی‌بیوتیک‌های خود را به آن‌ها پیشنهاد نکنید، زیرا ممکن است برای آن‌ها مناسب نباشد.

 

– در مورد نحوه مصرف صحیح آنتی‌بیوتیک‌ها با پزشک یا داروساز مشاوره کنید. مصرف نادرست این داروها می‌تواند جذب آن‌ها را تحت تاثیر قرار داده و باعث کاهش یا حذف اثر آنها شود.

 

آمارهای رسمی نشان می‌دهند که در سال ۲۰۵۰ میزان مرگ و میر ناشی از مقاومت دارویی از مرگ و میر ناشی از انواع سرطان‌ها پیشی می‌گیرد. همین پیش‌بینی کافی است تا بدانیم با چه بحران فاجعه‌آمیزی روبرو خواهیم بود. بحرانی که ابعاد آن مقیاس جهانی دارد و تنها منحصر به کشور ما نیست.

 

 

sinapress.ir
  • 12
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش