چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۱۰۰۰۱۲

۵ حقیقت شگفت‌انگیز درباره گرانش

حقایقی در مورد گرانش,گرانش زمین,دلیل وقوع گرانش
جاذبه یکی از نیروهای اساسی طبیعت است، ولی بعضی معتقد هستند که این نیرو میتواند تنها یک توهم باشد. گرانش (Gravity) یا جاذبه، یک پدیده طبیعی است که در آن تمامی اجسام دارای جرم یکدیگر را جذب می کنند.

جاذبه یکی از پدیده های مورد مطالعه در علم است. همینطور یک نیروی اساسی در دنیا است، ولی این پدیده چیست؟ ما  در هرروز از زندگی خود این پدیده را تجربه می کنیم و در واقع بدون گرانش بدن دستخوش تغییرات جالبی می شود.

 پنج واقعیت جالب در مورد گرانش یا جاذبه (gravity) شامل موارد زیر است:

۱. جاذبه در واقع یک نیرو نیست

حقایقی در مورد گرانش,گرانش زمین,دلیل وقوع گرانش

گرچه این امکان دارد اندکی عجیب بنظر برسد ولی گرانش امکان دارد ابداً نیرو نباشد. آلبرت اینشتین گرانش را بعنوان یک عامل هندسی و نه یک نیرو بررسی می کند. در این نظریه فضا–زمان توسط هندسه ریمانی بررسی می شود. انحنای فضازمان مستقیم با انرژی و تکانه کل ماده و تابش موجود متناسب است. این رابطه توسط سیستمی از معادلات دیفرانسیل با مشتقات پاره ای به اسم معادلات میدان اینشتین نمایش داده می شوند. نظریه های اینشتین به این معنی است که زمان و فضا در واقع توسط اجرام عظیم مثل سیارات و خورشید خم شده است.

۲. آهن ربایی که روی یخچال می گذارید از گرانش زمین قدرتمند تر است

حقایقی در مورد گرانش,گرانش زمین,دلیل وقوع گرانش

یکی از موضوعات شگفت انگیز این است که آن آهن ربای ریز روی یخچال قادر به مقابله با گرانش کل سیاره است. گرانش جزء ضعیف ترین نیروهای اساسی در فیزیک است. همچنین همان طور که در این جا گفته شد قدرت این نیرو در در برابر نیروی مغناطیسی که آهنربای روی یخچال دارد، کم تر است. سایر نیروها مانند نیروی هسته ای قوی در هسته اتم های آهنربا نیز از نظر قدرت نسبت به گرانش زمین بسیار برتر است.

۳. بعضی از اجرام عظیم در واقع میتوانند امواج گرانشی ایجاد کنند

حقایقی در مورد گرانش,گرانش زمین,دلیل وقوع گرانش

همان طور که پیشتر نیز اشاره شد، تئوری های اینشتین توضیح می‌دهند که چگونه اجرام عظیم، فضا- زمان را تحریف می کنند. بر اساس گفته اینشتین با حرکت این اجرام موج هایی در لایه ای از فضا ایجاد می شود. جایزه نوبل فیزیک در سال ۲۰۰۷ نیز به دو دانشمند به اسم های" آلبر فر" و" پتر گرونبرگ" به علت کشف" اثر مقاومت مغناطیسی بزرگ" اهدا شد.

مقاومت مغناطیسی بزرگ یا GMR، تغییر غیرمنتظره در مقاومت الکتریکی است که زمانی اتفاق می افتد که ماده ای شامل لایه های فلزی متناوب فرو مغناطیسی و پارامغناطیسی، در معرض یک میدان مغناطیسی بزرگ قرار بگیرد، به ویژه درصورتی که مغناطیدگی در لایه های مجاور موازی باشد، مقاومت بسیار کم تر خواهد شد و درصورتی که ناموازی باشد مقاومت بسیار بالاتر خواهد رفت.

این تغییر مقاومت بخاطر الکترون های اسپین بالا و پائین است که در لایه های منفرد پراکنده شده اند. دانشمندان توانستند برخورد دو سیاه چاله که حدود ۱.۸ میلیارد سال نوری از ما فاصله دارند را مشاهده کنند. این سیاهچاله ها واقعاً گسترده هستند و یکی از آن ها ۳۱ برابر جرم خورشید ما و دیگری ۲۵ برابر جرم خورشید را داراست.

۴. گرانش روی زمین متفاوت است

حقایقی در مورد گرانش,گرانش زمین,دلیل وقوع گرانش

زمین یک کره کامل نیست و توده ها و برامدگی های زيادي به شکل کوه و دره های عمیق دارد. ترکیب زمین نیز در سرتاسر دنیا یکسان نیست. انواع گوناگون سنگ، غلظت مواد معدنی و جغرافیا همه با هم تبانی می کنند تا چگالی در بخش های مختلفی ایجاد کنند.

این بطور مستقیم در جاذبه های مختلف در سطح زمین تأثیر می گذارد. این میتواند با سهولت نسبی اندازه گیری شود و سازمان هایی مانند سازمان ناسا در واقع این اثر را از فضا ترسیم کرده اند. آن ها با استفاده از ماهواره" گریس" توانستند میزان کشش نسبی جاذبه زمین را اندازه بگیرند. بازیابی گرانش و آزمایش اقلیم که به اختصار گریس( GRACE) نامیده می شود، پروژه مشترک سازمان ناسا و مرکز هوافضای آلمان بود که دو ماهواره آن از زمان پرتاب در مارس ۲۰۰۲ تا پایان مأموریت در اکتبر ۲۰۱۷ به اندازه گیری دقیق ناهنجاری گرانشی در میدان گرانش زمین می پرداختند. گریس با اندازه‌گیری ناهنجاری های گرانش نشان داد که چه اجرامی پیرامون زمین پراکنده شده و تغییرات آن ها در طول زمان چه قدر است.

داده های ماهواره های گریس ابزاری مهم در مطالعه اقیانوس ها ، زمین شناسی و اقلیم شناسی به شمار می رود. دو ماهواره گریس (گریس- ۱ و گریس- ۲) از مقر فضایی پلستسک در روسیه در ۱۷ مارس ۲۰۰۲ به فضا پرتاب شدند. نقشه های ماهیانه نمایش ناهنجاری گرانشی تهیه شده توسط گریس تا ۱۰۰۰ برابر دقیقتر از نقشه های قبلی بود و بطور قابل ملاحظه ای دقت تکنیک های مورد استفاده در اقیانوس نگاری، آب شناسی، یخچال شناسی، زمین شناسی و دیگر علومی که به مطالعه پدیده های تأثیرگذار بر اقلیم می پردازند را بهبود بخشید. اندازه‌گیری های گریس از کاهش ضخامت یخسارها تا جریان آب در آبخوان ها و نمایش جریان ماگمای درون زمین به دانشمندان کمک کرد تا فهم بهتری از این فرایندهای طبیعی داشته باشند.

۵. مکانیک کوانتومی و گرانش مخالف یکدیگرند

حقایقی در مورد گرانش,گرانش زمین,دلیل وقوع گرانش

مکانیک کوانتومی به ما کمک می کند تا دریابیم که چگونه اتم ها، مولکول ها و سایر ذرات بنیادی برهمکنش دارند. مکانیک کوانتومی( Quantum mechanics) شاخه ای بنیادی از فیزیک نظری است که با پدیده های فیزیکی در مقیاس میکروسکوپی ارتباط دارد. از سوی دیگر، نظریه نسبیت عام اینشتین به توضیح نحوه عملکرد همه چیز در مقیاس بزرگ کمک می کند. ولی مسأله این است که بنظر میرسد که این دو تعریف در فیزیک با یکدیگر رابطه خوبی ندارند. در حالیکه کارهای زيادي برای رفع این مشکل انجام شده است ، ولی هنوز هم یکی از بزرگترین چالش های فیزیک مدرن است. احتمالاً این امر بدین دلیل است که همان طور که پیشتر نیز اشاره کردیم، گرانش به خودی خود نیرو نیست.

isna.ir
  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش