دیفن باخیا:
دیفن باخیا گیاهی از خانواده اراسه و بومی برزیل است که حدود ۱۲ گونه متفاوت دارد. این گیاه با داشتن برگ های پهن، ابلق، طرحدار در مناطق گرمسیری مکزیک، آمریکای جنوبی و هند غربی رشد می کند. برگ های این گیاه نوک تیز و بیضی شکل دارند و طول آنها در محیط می تواند به ۵۰ سانتی متر برسد، از طرفی برگ ها با داشتن رنگ سبز، سفید و زرد که در دو طرف برگ دیده می شوند، زیبایی زیادی به محیط می بخشند. ساقه دیفن باخیا نرم و آبکی است.
برگ های دیفن باخیا به مرور زمان همراه با رشد ساقه رشد می کنند به همین دلیل به مرور زمان موجب لخت شدن ساقه خواهند شد. ساقه ها غالبا انشعابی ندارند و برگ های انتهایی همواره درحال رشد و فعالیت هستند. در اثر رشد گیاه برگ های پایینی به تدریج می ریزند و ساقه را به صورت یک میله تک انشعابی تنها میگذارند.
درصورتی که شرایط نگه داری مناسب باشد، گلهای سفید رنگ اسپات مانند در فصول بهار و تابستان در این گیاه شکوفا میشوند. شرایطی که برای نگهداری دیفن باخیا درنظر می گیرند بیشتر شبیه به گل های اسپاتی فیلوم می باشد اما جنبه زیبایی ندارد و از ماندگاری کمی برخوردار است. باید توجه کرد که دیفن باخیا از گیاهان سمی محسوب می شود پس در خصوص تماس کودکان یا حیوانات با گیاه باید توجه لازم صورت بگیرد، این گیاه ممکن است به قدری خطرناک باشد که چشم انسان را نابینا کند، البته با مراقبت میتوانید از داشتن این گیاه زیبا لذت ببرید.
شرایط نگهداری دیفن باخیا:
نور:
بهترین رشد و عملکرد دیفن باخیا در سایه با نور ملایم و غیرمستقیم متوسط تا زیاد خواهد بود. درصورتی که این گیاه در نور کم قرار بگیرد، رشد به صورت علفی خواهد شد و رنگ گلبرگ ها به تدریج کاهش پیدا می کنند، از طرفی نباید دیفن باخیا را در نور شدید یا مستقیم قرار داد زیرا در این صورت برگ ها با آفتاب خواهند سوخت. درصورتی که فضایی کم نور یا بدون نور طبیعی دارید نگران نباشید می توانید این گیاه را با نور فلورسنت پرورش دهید، البته سازگاری گیاه ممکن است مدتی طول بکشد.
این گیاه به سمت نور خم می شد پس باید گلدان را مرتبا بچرخانید تا نور کافی به تمام قسمت ها برسد، از طرفی باید از خم شدن برگ ها به یک سمت( سمتی که نور وجود دارد) خودداری شود.
دما:
بهترین دمایی که برای نگهداری این گیاه درنظر می گیرند دمای ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی گراد خواهد بود. دماهای پایین تر موجب ریزش برگ ها خواهد شد پس توصیه می شود در دماهای بالا آبپاشی با آب بدون کلر روی برگها انجام شود.
آبیاری:
دیفن باخیا در برابر آبیاری بسیار حساس است در نتیجه اجازه دهید که رویه خاک به اندازه ۲ سانتی متر کامل خشک شود و بعد از آن آبیاری با آب بدون کلر را آغاز کنید. شایع ترین مشکلی که برای این گیاه درنظر می گیرند رطوبت بیش از اندازه است.
به طورکلی آبیاری بیش از حد در گیاهان خانگی مشکلی رایج است که دیفن باخیا نیز از این قاعده مستثنی نیست. این گیاه را در خاک سبک با زهکشی بالا بکارید و به آرامی آب دهید، خاک را مرطوب نگه دارید، اما دائما خیس نباشد و تنها رطوبت کمی داشته باشد. دیفن باخیا رطوبت را دوست دارد و از جمله گیاهان مناسب جهات نگهداری در حمام یا سرویس بهداشتی است زیرا در این اماکن زود رشد می کند.
رطوبت:
رطوبتی که این گیاه دوست دارد بین ۶۰ تا ۹۰ درصد است، پس جزء گیاهان رطوبت دوست محسوب می شود. درصورتی که کمبود رطوبت برای گیاه ایجاد شود ساقه و برگ های آن خم شده و میافتند این وضعیت دائما تکرار می شود تا اینکه به طورکلی گیاه را از بین ببرد. به همین دلیل پیشنهاد می شود از راه های افزایش رطوبت استفاده شود تا نیازهای گیاه تامین شوند.
یکی از بهترین راه ها ساختن جزیره برای گیاه است تا از این طریق رطوبت را تامین کند. استفاده از یک ظرف آب در کنار گیاه و یا غبار پاشی برگها نیز میتواند مفید باشد.
خاک:
بهترین خاک برای نگهداری این گل؛ خاک و کود آماده کاشت همراه با مقداری پرلیت است. درصورتی که با در خاک نگه داشتن دیفن باخیا مشکل دارید می توانید آن را در آب نگه داری کنید، زیرا این گیاه می تواند در آب هم رشد کافی را داشته باشد پس در این مورد نباید نگران باشید.
کود دهی:
حساسیت زیادی در خصوص نیاز دیفن باخیا به کوددهی وجود ندارد شما می توانید برای رشد بهتر در فصول رشد از کودهای مخصوص یا کود های NPK جهت تقویت گیاه استفاده کنید. همچنین کودهای با نیتروژن بالا برای گیاه توصیه میشود.
تمیز کردن برگ های گیاه:
تنفس گیاهان از طریق سطح برگ آنها انجام می شود پس باید به صورت روتین گرد و غبارهایی که روی برگ هستند را تمیز کنید، در غیر این صورت گیاه نمی تواند نفس بکشد و به مرور زمان از بین می رود. پس بهتر است هر زمانی که برگ ها غبارآلود شدند با اسفنج یا پارچه نخی مرطوب آنها را تمیز کنید. زمان انجام این کار باید توجه کنید که خراشی روی برگ ایجاد نشود، همچنین بهتر است از دستکش استفاده شود.
تعویض گلدان:
توصیه می شود هر ۱ تا ۲ سال یکبار در فصل بهتر نسبت به تعویض خاک و گلدان گیاه اقدام کنید. درصورتی که نمی توانستید گلدان را تعویض کنید، خاک سطحی را با خاک جدید جایگزین کنید.
روش های تکثیر دیفن باخیا:
تکثیر دیفن باخیا با دو روش جدا کردن پاجوش و کاشت قلمه انجام می شود، پس باید توجه کرد که قبل از تکثیر از دستکش استفاده شود زیرا این گیاه سمی است و می تواند اثرات حساسیت پوستی و مسمومیت را از خود نشان دهد.
تکثیر دیفن باخیا با جدا کردن پاجوش ها:
زمانی که مشغول نگهداری و پرورش دیفن باخیا هستید احتمالا زیبایی و چشم نوازی برگ های خوشرنگ این گیاه شما را ترغیب خواهد کرد که دیفن باخیا را پرورش دهید. یکی از ساده ترین روش هایی که برای تکثیر این گیاه درنظر می گیرند جدا کردن پاجوش هایی است که از گیاه مادری جدا می شوند.
برای این کار باید اجازه دهید پاجوش به صورت کامل رشد کرده و بزرگ شود، سپس آن را از گیاه مادری جدا کرده و در گلدان مناسب بکارید. شرایط نگهداری پاجوش مانند همان گیاه اصلی است که پیش از این به آن اشاره شد.
قلمه زدن دیفن باخیا:
بهترین زمان برای تکثیر دیفن باخیا از طریق قلمه زدن اواسط فصل بهار تا اوایل فصل تابستان است. برای این کار می توانید به وسیله یک چاقوی تیز و ضدعفونی شده؛ قلمه ای را به اندازه ۸ الی ۱۲ سانتی متر از گیاه مادری جدا کنید. باید توجه کرد قلمه هایی که از قسمت انتهایی جدا می شوند سریع تر ریشه خواهد داد، از طرفی قلمه ها را از روی بندها نباید برش داد بلکه باید از بالا آنها را جدا کنید.
برگ ها را از روی قلمه جدا کنید در این صورت انرژی گیاه صرف ریشه زایی خواهد شد نه رشد برگ ها. بعد از اینکه قلمه ها را از گیاه اصلی جدا کردید برای یک الی دو روز آنها رد یک محیط خشک بگذارید را محل برش کاملا خشک شود. در نهایت یک خام مناسب تهیه کرده و قلمه ها را به صورت عمدی یا افقی در آن بگذارید. برای نتیجه گیری بهتر، روی بستر را با یک کیسه پلاستیکی شفاف که چند سوراخ دارد بپوشانید تا رطوبت کافی در اختیار گیاه قرار بگیرد.
بیماری های رایج دیفن باخیا:
همانطور که اشاره شد دیفن باخیا نگهداری آسانی دارد اما این گیاه هم مانند تمام گیاهان آپارتمانی درصورتی که شرایط محیطی مناسب نباشند ممکن است بیمار شود. از جمله بیماری های رایج این گیاه می توان به زرد شدن برگ ها، کوچک شدن و رنگ پریده شدن برگها، افتادگی ساقه و رشد کند اشاره کرد. تمامی مشکلات و بیماری های این گیاه در صورت تشخیص به موقع به سادگی قابل درمان هستند.
مشکلات رشد و نگهداری گل دیفن باخیا:
یکی از مشکلاتی که زمان نگهداری از دیفن باخیا بسیار دیده می شود مربوط به پوسیدگی ریشه و ساقه هاست که غالبا در اثر آبیاری زیاد، عدم ایجاد زهکشی مناسب برای خاک و گلدان و خیس ماندن خاک به مدت طولانی ایجاد می شود، به همین دلیل باید دقت شود که زمان استفاده کاشت از خاکی مناسب و زهکشی مطلوب استفاده کرد تا از بروز مشکلات این چنینی جلوگیری شود.
گردآوری: بخش علمی سرپوش
- 10
- 6