یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۲۰۱۰۲

آشنایی با اصول و مراحل پرورش کرم ابریشم

مراحل پرورش کرم ابریشم,پرورش کرم ابریشم در منزل,پرورش کرم ابریشم در خانهآموزش پرورش کرم ابریشم
پرورش کرم ابریشم از دیرباز وجود داشته و علاوه بر اهمیت معنوی آن اهمیت اقتصادی نیز دارد. از پرورش کرم های ابریشم می توان الیاف طبیعی ابریشمی به دست آورد که برای صنعت پوشاک از اهمیت بالایی برخوردار است. این حرفه کم زحمت است و سرمایه زیادی نمی خواهد. در ادامه به توضیح این موضوع خواهیم پرداخت.

تاریخچه پرورش کرم های ابریشم:

پرورش کرم های ابریشم بیش از ۴۰۰۰ سال پیش تا کنون وجود داشته و برای اولین بار در چین حدود ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح آغاز شد، این موضوع تا سال ها توسط چین از اروپا و آمریکا مخفی مانده بود و آنها با معامله این کالا سود زیادی را به دست می آوردند.

یک افسانه چینی وجود دارد که می گوید کرم ابریشم را یک امپراطور کشف کرد که زیر یک درخت مشغول نوشیدن چای بوده، در همان حین یک نخ ابریشم اطراف انگشت خود می پیچد و با تمام شدن ابریشم مشاهده کرد که یک لارو کوچک از آن باقی مانده است.

از همین طریق او فهمید لارو می تواند منبعی از ابریشم باشد، سپس او نحوه تولید ابریشم را آموخت و به دیگران نیز آموزش داد، البته در رابطه با ابریشم افسانه های زیادی وجود دارند اما در هر صورت ابریشم به عنوان یک کالای لوکس و گران قیمت به شمار می رود که توسط دو راهبه به ایران راه پیدا کرد.

پرورش کرم ابریشم در منزل,پرورش کرم ابریشم در خانه,نحوه پرورش کرم ابریشممراحل پرورش کرم ابریشم

کرم ابریشم را چگونه می توان پرورش داد؟

از آنجا که ابریشم در صنایع گوناگون کاربرد دارد می توان به پرورش کرم ابریشم به عنوان یک منبع درآمد خوب نگاه کرد. در ادامه به مراحل پرورش کرم ابریشم خواهیم پرداخت:

مرحله اول:

تهیه کردن تخم این حشره اولین مرحله است که می تواند هم به صورت آنلاین و هم حضوری تهیه شود. لازم به ذکر است؛ تخم ها در هر زمان از سال قابل دسترس هستند . شما می توانید نوع نژاد آنها را نیز انتخاب کنید، مثلا می توانید پیله‌های رنگی مختلف سفارش دهید. 

در این مرحله تخم ها بسیار ریز هستند و رنگشان زرد است، هنگامی که به دست مصرف کننده می رسند احتمالا رنگ سبز-خاکستری، خاکستری – بنفش یا قهوه‌ای روشن هستند. در صورتی که رنگی غیر از موراد گفته شده باشد ممکن است تخم کرم ابریشمی داشته باشید که دچار جهش نادری شده است.

کرم ابریشم گونه ای وحشی است که در طبیعت وجود ندارد، به همین دلیل در شرق آسیا گونه هایی وحشی وجود دارند که نمی توان آنها را با این روش پرورش داد.

مرحله دوم:

در این مرحله باید از تخم ها تگه داری کنید. برای این کار لازم است آنها را در یک ظرف کوچک با نور و دمای مناسب قرار دهید، ظروف پتری یا جعبه کفش می تواند انتخاب مناسبی باشد که رایج هستند. تخم ها در دمای عادی مشکلی تخواهند داشت اما اگر دما را حدود ۲۹ درجه نگه دارید تخم ها سریع تر رشد خواهند کرد.

نکته ی حائز اهمیت در این باره این است که؛ تخم ها از اتاق گرم خوششان می آید اما نور مستقیم می تواند برایشان خطرآفرین باشد. در صورتی که تخم ها خیلی خشک یا خیلی مرطوب باشند؛ عملکرد خوبی نخواهند داشت، در صورتی که اتاق خشک است؛ استفاده از کمی کاغذ مرطوب می تواند گزینه مناسبی باشد، باید توجه داشته باشید برای این کار نباید تخم ها را لمس کنید، در صورتی هم که رطوبت ظرف زیاد از حد است و در طرفین ظرف قطره مشاهده می کنید آنها را به جای خشک تری منتقل کنید.

مرحله سوم:

در این مرحله باید آماده خروج کرم از تخم باشید؛ به طور کلی با توجه به دمایی که تخم ها در آن قرار دارند ۱ تا ۳ هفته طول می کشد تا از تخم بیرون بیایند. در صورتی که دمای هوا مناسب باشد یعنی حدود ۲۹ درجه، نهایتا تا ۹ روز بعد کرم ها از تخم بیرون می آیند و در دمای معمولی اتاق هم ممکن است ۳ هفته زمان نیاز داشته باشند. باید توجه داشت گاهی کرم ها اصلا از تخم بیرون نمی آیند که هیچ مشکلی وجود ندارد این موضوع امری طبیعی در پرورش کرم ابریشم است.

طرز پرورش کرم ابریشم,طرح پرورش کرم ابریشم,شرایط پرورش کرم ابریشممراقبت از کرم هایی که از تخم بیرون آمده اند

مرحله چهارم:

لاروهایی که از تخم بیرون آمده اند نیاز به نگهداری دارند، بنابراین این مرحله بسیار اهمیت دارد. شما می توانید لاروها را در یک جعبه یا هر چیز دیگری با همین شکل نگهداری کنید. یک کاغذ یا حوله در کف جعبه بیندازید و کرم ها را روی آن قرار دهید. باید راه مبادله هوا را با ایجاد چند سوراخ روی جعبه ایجاد کنید، دما هوا را هم باید بین ۲۰ تا ۲۷ درجه نگه دارید. وجود مقدار کمی نور آفتاب هم مفید است. بعد از بزرگ تر شدن کرم ها می توانید تعدادی از آنها را وارد جعبه دیگری کنید.

مرحله پنجم:

تغذیه کرم های ابریشم بسیار مهم است و باید به آن بسیار توجه شود، اگر برای کرم ها برگ توت پیدا کنید شرایط خیلی خوب می شود. یک برگ پهن تر مخصوص کرم های بزرگ تر و یک برگ باریک تر برای کرم های کوچک تر. در صورتی هم که برگ توت پیدا نکردید می توانید از غذای مخصوص به کرم ها استفاده کنید، این غذا را هم می توانید هم به شکل آنلاین و هم حضوری تهیه کنید اما خرید حضوری بهتر است.

باید توجه داشته باشید که برگ ها باید مرتبا تعویض شوند و در مراحل اول تغذیه باید میزان کمی از برگ به کرم‌ها بدهید و به تدریج مقدار آن را بیشتر کنید. نکته ای که بسیار حائز اهمیت است شستن برگ ها قبل از تغذیه و خشک کردن آنها است، استفاده از برگ های زرد و بدرنگ هم نباید وجود داشته باشد.

مرحله ششم:

در  این مرحله باید کرم‌ ابریشم را تمیز کنید. ترک بیش از حد کرم های ابریشم می تواند زمینه رشد باکتری و کپک را ایجاد کند، بنابراین تمیز کردن کرم های ابریشم بسیار حائز اهمیت است. در چند روز اول پرورش کرم ها ریز هستند و می توانید از یک مسواک یا قاشق برای تمیز کردن آنها استفاده کنید، با بزرگ تر شدن کرم ها می توانید آنها را بردارید و در حین تمیز کردن به جعبه موقت انتقال دهید. دو نکته را باید در این رابطه مورد توجه قرار دهید:

اول: در صورت مشاهده کرم ها در وضعیت پوست اندازی؛ تمیزکاری را به روز دیگری منتقل کنید زیرا کرم ها بعد از پوست اندازی به مدت یک روز می خوابند. 

دوم: شست و شو را با آب و به خصوص صابون انجام ندهید زیرا این کار می تواند لاروها را از بین ببرد. چرخه زندگی به چند هفته کوتاه ختم می شود بنابراین اجازه دهید در پیله بمانند قبل از اینکه یک تمیزکاری کامل را صورت دهید.

مراحل پرورش کرم ابریشم,پرورش کرم ابریشم در منزل,پرورش کرم ابریشم در خانهکرم ها در مرحله پیله گذاشتن

مرحله هفتم:

هنگامی که لاروهای شما کاملا شفاف شدند آنها روی رول یک دستمال قرار دهید. لاروهای کرم ابریشم به طور معمول چهار مرتبه تغییر می کنند. بعد از آن شش یا هفت پایانی را قبل از آماده شدن برای تهیه پیله کرم ابریشم بگذرانید. 

بدن کرم ها شفاف می شوند و دیگر غذایی نمی خورند، با پرسه زدن در اطراف سر خود را مدام بالا می برند تا مکانی برای نصب پیله پیدا کنند، شما می توانید در این زمینه به آنها کمک کنید تا رول دتمال را به شکل دایره ای برش بزنند یا کرم ها را روی روزنامه پیچیده یا حوله‌های کاغذی انتقال دهید و انتها را ببیندید. با شروع چرخش ابریشم کرم ها باید آنها را تنها بگذارید، در صورتی که چرخش آنها قطع شود ممکن است از بین بروند.

پرورش کرم ابریشم,طرز پرورش کرم ابریشم,طرح پرورش کرم ابریشمجمع آوری پیله های ابریشم

مرحله هشتم:

بین ۸ تا ۱۴ روز طول می کشد تا پیله به پروانه تبدیل شود. شما باید پیله ها را بدون هیچ مزاحمتی رها کنید تا بهترین فرصت برای تبدیل کرم ابریشم به بزرگسال سالم فراهم شود. ۲ الی ۳ روز دیگر هم صبر کنید . سپس انتهای پیله را با تیغ ببُرید و شفیره را بیرون بیاورید. البته پیشنهاد می شود این کار را انجام ندهید تا کرم کار خودش را انجام دهد. 

نکته ی جالبی که در این باره وجود دارد این است که پروانه ها معمولا صبح از پیله بیرون می آیند بنابراین اگر می خواهید شاهد این صحنه باشید؛ باید صبح زودتر از خواب بیدار شوید.

گردآوری: بخش پاورقی علمی سرپوش

  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش