چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۹:۵۵ - ۰۳ مهر ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۷۰۱۳۵
شهری و روستایی

شهرداری تهران: تابلوها را تهاتر کرده و فروختیم تا خرج موزه امام علی (ع) تامین شود

تابلوفرش ها در شهرداری تهران,گم شدن تابلوفرش ها در شهرداری تهران
سازمان فرهنگی و هنری، بازوی فرهنگ و هنر مدیریت شهری است و اکثر گالری‌ها، نگارخانه‌ها، موزه و خانه‌موزه‌های شهرداری تهران توسط سازمان فرهنگی و هنری راهبری می‌شود و از این‌رو آثار هنری در اختیار این سازمان قرار دارد.

به گزارش همشهری آنلاین، ماجرای ۳۰ تابلوی موزه جهانی هنر‌های دینی امام علی (ع) اخیراً در صدر خبر‌ها قرار گرفته است و برخی از رسانه‌ها با عبارت «تابلو‌ها گم شده‌اند» سبب تشویش اذهان عمومی شده‌اند.

گرچه پس از انتشار خبر‌های نادرست در این زمینه، مسئولان سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران توضیحاتی ارائه داده‌اند، اما منتقدان همچنان بر طبل دروغین خود می‌کوبند. مهرداد باقری، رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران در گفتگو با همشهری به‌صراحت می‌گوید که تابلو‌های موزه امام علی (ع) گم نشده و به‌صورت قانونی در رویداد‌های مختلف اکران شده‌اند و آثاری که خواهان داشته‌اند، طی فرایند قانونی فروخته شده‌اند. او درخصوص فرایند و چرایی فروش تابلو‌ها بیشتر توضیح می‌دهد.

اساساً چرا سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران به موضوع موزه و تابلو ورود کرده است؟

سازمان فرهنگی و هنری، بازوی فرهنگ و هنر مدیریت شهری است و اکثر گالری‌ها، نگارخانه‌ها، موزه و خانه‌موزه‌های شهرداری تهران توسط سازمان فرهنگی و هنری راهبری می‌شود و از این‌رو آثار هنری در اختیار این سازمان قرار دارد.

آیا تبادل یا فروش آثار هنری مرسوم و قانونی است؟

موزه‌ها محل نمایش آثار ارزشمند هنری هستند؛ ارزشمندی هنری در گرو موجودیت ارزش‌های هنری، اعم از فنی و تکنیکی، مضمونی، محتوایی، قدمت و... هستند. هرچند که اکثر آثار هنری که در موزه نگهداری می‌شوند دارای قدمت دیرینه هستند. موزه‌ها برای اینکه به‌روز باشند نیاز دارند آثار را با یکدیگر تبادل کنند. این تبادل گاهی به‌صورت داخلی و گاهی هم به‌صورت تبادلات خارجی انجام و این کار سبب بقا و حیات هنری موزه‌ها می‌شود. آثار هنری فراوانی هم که توسط هنرمندان خلق می‌شود، در گالری‌های داخلی و خارجی نمایش داده می‌شود و افرادی که خواهان تهیه اثر هنری باشند، با مراجعه به آنها نسبت به خرید آثار هنری اقدام می‌کنند. عمدتاً افراد در منازل و یا محل کار خود آثار هنری دارند که در مالکیت شخص آنهاست. نقاشی، نقاشیخط، خوشنویسی، تذهیب و عکس فرم‌هایی که خانواده‌های ایرانیان با نصب آنها در محل زندگی خود تمایلات زیبایی‌شناسانه خود را جلوه می‌دهند.

مردم این آثار را از کجا تأمین می‌کنند؟

مراکز خرد و کلان بی‌شماری وجود دارد که محل تأمین آثار هنری است. امروز نگارخانه‌های شهر تهران و نگارخانه‌های مستقر در فرهنگسرا‌های متعلق به شهرداری تهران، یکی از پررونق‌ترین مکان‌های نمایش و فروش آثار هنرمندان است. این رونق و بازگشت به دوران پرشکوه فعالیت نگارخانه‌های شهر تهران، محصول سیاست‌های توسعه‌ای سازمان فرهنگی و هنری در دوره جدید مدیریت شهری است. فهرست نمایشگاه‌های پرشماری که در طول ۲ سال گذشته در این نگارخانه‌ها برگزار شده، در فضای مجازی قابل مشاهده و رصد است.

برای فروش تابلوها، نیازی به مجوز شورای شهر نداشتید؟

سازمان فرهنگی و هنری، یک رکن در شهرداری تهران است؛ مانند دیگر سازمان‌ها، این سازمان هیأت‌مدیره دارد و انجام فعالیت‌ها، نیازمند طی فرایند‌های قانونی ازجمله مصوبه هیأت‌مدیره است. در هیأت‌مدیره سازمان ناظر به گزارش شورای ساماندهی آثار هنری تصمیم گرفته شد، ناظر به ساماندهی آثار موزه‌ها و نیز رفع خلأ‌هایی که در نتیجه نبود آثار هنری از برخی چهره‌های شاخص هنری وجود دارد، درخصوص آثاری که تعدد موضوعی و یا کمیت آثار یک هنرمند وجود دارد، تبادل آثار از طریق تهاتر، فروش و یا خرید اثر جدید اقدام شود که بر همین منوال اقدام شده است

چگونه به ایده فروش تابلو‌ها یا به‌طور کلی آثار هنری رسیدید؟

از ابتدای شروع به‌کار در سازمان فرهنگی، شورایی برای ساماندهی آثار هنری شهرداری تهران تشکیل دادیم که استادان شناخته شده در حوزه هنر‌های تجسمی عضو آن هستند. در راستای بررسی‌های انجام شده توسط این شورا، ابتدا برای ساماندهی آثار اقدام به شناسایی آنها کردیم؛ پس از آن آثار به لحاظ موزه‌ای و هنری تفکیک شدند و در مرحله سوم موضوع بروز کردن آنها از طریق تبادل و تهاتر یا فروش آثار موجود و خرید آثار جدید را پیگیری کردیم.

چه ضرورتی برای فروش تابلو‌های موزه امام علی (ع) بود؟

موزه جهانی هنر‌های دینی امام علی (ع)، یک موزه موضوعی است که از سال‌های گذشته آثار فراوانی در آن جمع‌آوری شد و البته بخشی از این آثار بی‌ارتباط با موضوع موزه بوده و در گنجینه آن نگهداری می‌شد. از سوی دیگر، آثار ارزشمندی در کل کشور و حتی جهان وجود دارد که مرتبط با موزه امام علی (ع) هستند و این موزه به آنها دسترسی ندارد؛ بنابراین پس از شناسایی و طبقه‌بندی تخصصی آثار تهاتر، تبادل و خرید آثار جدید در دستور کار قرار گرفت.

فرایند فروش یا تبادل تابلو‌های موزه امام (ع) چگونه سپری شده است؟

شورای ساماندهی آثار هنری سازمان فرهنگی به هیأت‌مدیره سازمان فرهنگی پیشنهاد داد تا این سازمان برای توسعه ظرفیت و بازار آثار هنری، وارد این عرصه شود و براساس مصوبه هیأت‌مدیره اجازه داده می‌شود تا خلأ‌های موزه امام علی (ع) تکمیل شود. برای این کار لازم بود تا با سایر نهاد‌های فعال در این موضوع هم‌افزایی شود و بر این اساس با برخی از آنها تفاهمنامه همکاری منعقد شده است.

تفاهمنامه انجام شد؟

بله. نخستین تفاهمنامه مشترک منعقد شد و براساس آن مقرر شد که علاوه بر شرکت دادن آثار در نمایشگاه‌ها و اکران‌های داخلی، برای شرکت در رویداد‌های خارجی برنامه‌ریزی شود. نخستین رویداد خارجی که رویداد معتبر هنری است، در اردیبهشت ۱۴۰۳ در کشور امارات و شهر دوبی انجام شد؛ ۳۰تابلو از موزه امام علی (ع) و بخش قابل‌توجهی اثر دیگر از سایر نهاد‌ها در این رویداد ارائه شد. در این رویداد ۲ اثر متعلق به شهرداری تهران خواهان داشت که مطابق ضوابط این رویداد، فرایند‌های آن انجام شد.

آیا کارشناسی قیمت تابلو‌ها انجام شده بود؟

چون قرار بود در اکران داخلی و خارجی آثار فروخته یا تهاتر شوند، لازم بود قیمت‌گذاری تابلو‌ها انجام شود که این کار توسط کارشناسان رسمی تعیین و توسط هیأت کارشناسی ۵ نفره که در تفاهمنامه تعیین شده بود، مصوب شد؛ نهاد‌های نظارتی شهرداری نیز ناظر کل این فرایند بوده‌اند.

مبلغ تابلو‌های فروخته شده به چه حسابی واریز شد؟

مبلغ ۲تابلوی فروخته شده، طبق تفاهم انجام شده باید ۱۵روز پس از فروش، به‌حساب سازمان فرهنگی و هنری واریز می‌شد که این کار در زمان مقرر صورت گرفته است.

عایدی فروش تابلو‌ها در کجا هزینه می‌شود؟

هدف از تهاتر و فروش تابلوها، توسعه و تکمیل خلأ‌های موزه امام علی (ع) است؛ ازاین‌رو باید به میزان تابلو‌هایی که فروخته می‌شود، تابلو‌های جدید خریداری شود؛ بنابراین خرید آثار متناسب با مأموریت شهرداری تهران و موزه امام علی (ع) در دستور کار قرار گرفته و در حال انجام است.

تابلو‌های فروخته نشده در کجا نگهداری می‌شوند و اکنون چه وضعیتی دارند؟

۲۸ تابلوی دیگر در اختیار سازمان هستند و برنامه‌ریزی جهت حضور مؤثرتر در دیگر اکران‌های داخلی و خارجی در حال انجام است.

  • 12
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش