پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۱۸ - ۲۲ آذر ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۰۹۰۰۸۰۷
شهری و روستایی

خزان روستا با تصمیمات دولت بهار

 اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا,توسعه اقتصادی<

شعارهای کاهش شکاف طبقاتی، عدالت‌ورزی و توجه به عدالت توزیعی نتوانست طی ۸ سال ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد دردی از دردهای جامعه روستایی کشور دوا کند، چراکه غفلت دولت بهار نسبت به توسعه اقتصادی و اشتغالزایی و توجه صرف وی به مسائل عمرانی در روستاها چالش‌های بسیار زیادی برای اقشار روستایی به بار آورده است که آنها اگر خود بدانند طی آن چند سال چه واقعیت‌های پنهان و ناگواری ناشی از یارانه و شعارهای پوچ و بی‌اساس دولت بهار بر آنها گذشته است، قطعا دیگر هیچ‌گاه نامی از احمدی‌نژاد ‌حتی در خلوت خود نخواهند برد.

 

اگرچه بسیاری از روستاییان از واقعیت‌های تلخی که به واسطه شعارهای توخالی و سیاست غیر کارشناسی واریز یارانه بر آنها گذشت، آگاهند، اما در مقابل عده‌ای نیز همچنان احمدی‌نژاد را ناجی همه مصیبت‌های خود دانسته و باز در انتظار بازگشت او به صحنه قدرت هستند. بنابراین صرف‌نظر از همه این مسائل که احمدی نژاد چه کرد و که بود، با در نظر گرفتن سهم و مشارکت بالای روستاییان در انتخابات، آیا امروز زمان آن فرانرسیده که دولتمردان زمان بیشتری را برای برنامه‌ریزی و تحقق مطالبات این قشر زحمتکش صرف کنند تا اعتماد از دست رفته بخش بسیار زیادی از روستاییان را نسبت به دولتی‌ها بازگردانند؟!

 

افزایش‌شاخص هزینه زندگی در مناطق روستایی

گزارش بازوی مشورتی مجلس از نتایج اجرای طرح احمدی‌نژاد در سال ۸۹ حاکی از آن است که شاخص هزینه زندگی در مناطق روستایی در مقایسه با مناطق شهری پیشی گرفته است. گزارش‌ها حاکی از آن است که اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها نه ‌تنها زندگی خانوارهای شهری را تحت ‌تاثیر قرار داده و شکاف هزینه‌ای را برای آنها بیشترکرده، بلکه اجرای این قانون، شاخص هزینه زندگی را در مناطق روستایی به‌ شدت بالا برده است.

 

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از پیامدهای اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها در سال ۱۳۸۹ حاکی از آن است که شاخص هزینه زندگی در مناطق روستایی در مقایسه با مناطق شهری پیشی گرفته است. این امر ناشی از بالاتر بودن سهم غذا و سوخت در سبد مصرفی خانوارهای روستایی است. بخشی از آن نیز مربوط به بزرگ‌تر بودن بُعد خانوار در مناطق روستایی و در مورد سوخت هم ناكارا بودن این تجهیزات و كیفیت مسكن روستایی است.

 

بر این اساس، شاخص هزینه زندگی به ارزش جاری در مناطق روستایی از ۱۰۰ واحد در سال ۱۳۸۶ به ۲۸۱ واحد در سال ۱۳۹۳ افزایش یافته است. به‌ طور میانگین این افزایش بعد از هدفمندی سالانه ۱۱۵ درصد بوده و این رقم قبل از هدفمندی ( ۱۳۸۸-۱۳۸۷) ۱۳ درصد است. در میان گروه‌های كالایی قیمت گروه خوراك از ۱۰۰ واحد به ۳۱۳ افزایش یافته است. میانگین این شاخص پس از هدفمندی ۲۳۹ واحد است، حال آنكه قبل از هدفمندی میانگین ۱۱۴ بوده است. در مقابل رشد فزاینده هزینه اسمی این گروه از كالاها، خانوار روستایی هزینه واقعی را ۲۰ درصد كاهش داده است. بیشترین افزایش مربوط به شاخص هزینه كالاهای كم و بی‌دوام است. اما سهم این اقلام در سبد مصرفی خانوارها تنها دو درصد است. شاخص هزینه گروه بهداشت و درمان برای خانوار روستایی پس از هدفمندی ۲۰۰ درصد افزایش یافته و در مقابل آن خانوار تنها ۱۴ درصد از هزینه حقیقی این گروه كالایی كاسته است. یكی از دلایل آن، پایین بودن پوشش بیمه‌ای در مناطق روستایی است. سهم بهداشت و درمان در سبد مصرفی خانوار نسبتا بالاتر است.

 

بیکاری سرپرستان خانوار و وابستگی به یارانه

حدود ۵۶ درصد از روستاییان به دلیل عدم وجود اشتغال در روستا از طریق کشاورزی گذران معاش می‌کنند که این ناشی از همان سیاست‌های غلط دولت‌‌ها بخصوص دولت احمدی‌نژاد بوده که کاهش درآمد کشاورزان و در نهایت فقر اقتصادی در روستاها را به دنبال داشته است، چراکه بنا بر آمارهای معتبر موجود سرمایه‌گذاری دولت به ازای هر روستایی رقمی معادل ۲۰هزار تومان است، اما برای هر فرد شهری ۸۰۰ هزار تومان دولت هزینه می‌کند که این مساله بیانگر آن است روستاها عملا جایگاهی در سیاستگذاری‌های توسعه‌ای کشور ندارند. علاوه بر آن بیش از ۷۶درصد از سرپرستان خانواده‌های روستایی در دهک یک بیکار هستند که این خانواده‌ها با توجه به موقعیت مالی‌شان با مشکلات شدید درآمدی مواجهند و این تنها شامل خانوارهای کم‌درآمد نمی‌شود. بنابراین بیهوده نیست که بسیاری از روستاییان همچنان به یارانه وابسته‌اند، آن چنان که بدون یارانه قادر به تامین معاش خود نخواهند بود.

 

روستاییان‌همچنان تحت‌تاثیر شعارهای دولت بهار

بر اساس این گزارش، در دوره ۱۵ ساله بنا بر آمارها میزان هزینه هر خانواده روستایی حدودا ۵ درصد بیشتر از میزان درآمدش بوده است. بخش‌های خدمات و صنعت نیز در همین بازه زمانی بین ۲۱ تا۲۷ درصد از اشتغال روستایی را تامین کرده‌اند. دولت احمدی‌نژاد هم با شعارهای کاهش شکاف طبقاتی، توجه به عدالت توزیعی و توسعه اقتصادی روستاها و وعده «بهار» نتوانست در این دو دوره سهم بخش‌های خدمات و صنعت را در ایجاد اشتغال روستاییان افزایش دهد. در دولت‌های نهم و دهم بودجه‌های عمومی به‌غلط صرف امور عمرانی و نه «توسعه‌ای» در روستاها شد و موجب شدت‌گرفتن ناپایداری درآمدی در روستاها شد. اما با این همه روستاییان بدون آنکه حتی بدانند در دوران هشت سال ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد چه ضررهایی متوجه آنها بوده است، همچنان تحت تاثیر وعده‌های بی‌اساس و بدون کارشناسی رئیس دولت قبل هستند .

 

 

armandaily.ir
  • 9
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش