جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۱۰ - ۰۶ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۱۵۳۲
شهری و روستایی

«حیات شبانه در تهران» تاچه اندازه مفید خواهد بود؟

تهران,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

شورای شهر تهران حدود یک ماه پیش، شهرداری را موظف کرد تا لایحه «حیات شبانه پایتخت» را به شورا ارائه دهد. فروردین ماه سال آینده، همان زمانی است که شهرداری تهران باید برنامه‌های خود را در این زمینه تدوین کرده و تحویل دهد. اگر این لایحه طبق زمان تعیین شده به شورا بیاید و تصویب شود، اردیبهشت ماه ۹۸، حیات شبانه نیز به خیابان های تهران راه می‌یابد. طبق آن چیزی که در شورای شهر مطرح شد، در مرحله اول، ۵ محور در پایتخت برای اجرای این طرح پیش‌بینی شده است، اما آنطور که محمد جواد حق شناس، عضو شورای شهر تهران به «ایران» می‌گوید: «قرار نیست این طرح فقط در ۵ محور خلاصه شود و همه مناطق ۲۲ گانه تهران ظرفیت آن را دارند.

 

«حیات شبانه درواقع قرار است امنیت، نشاط اجتماعی و رونق را به تهران نشین‌ها عرضه کند. افرادی که در طول روز فرصتی برای رسیدن به کارهای روزمره شان ندارند و شبها بهترین فرصت برای دورهم جمع شدن و تفریح کردنشان است. » اما این طرح که هنوز جزئیاتی از آن آماده نشده، طبق گفته کارشناسان می‌تواند رونق اقتصادی را هم به ساعات نیمه شب برگرداند. درحال حاضر ساعات کار فروشگاه‌ها، واحدهای صنفی و حتی اماکن ورزشی و تفریحی را اداره اماکن پلیس تعیین می‌کند. معمولاً در روزهای منتهی به پایان سال و تعطیلات نوروز به علت شلوغی و ازدحام مردم ساعات کار فروشگاه‌ها حدوداً یکساعت اضافه می‌شود.

 

اما این ساعت را پلیس تعیین می‌کند و اگر فردی قانون شکنی کند، یعنی مثلاً مغازه‌اش را ۱۲ نیمه شب به بعد هم باز بگذارد، با او برخورد می‌شود. این طرح البته درچند سال اخیر مخالفان زیادی داشته است. مخالفان اصلی هم مغازه داران هستند. پلیس به علت تأمین امنیت این طرح را اجرا کرده، اما اغلب مردم ازبسته بودن فروشگاه‌ها، اماکن ورزشی و مراکز فرهنگی و هنری بعد از ساعات تعیین شده گلایه دارند. برخی‌ها ترجیح می‌دهند فارغ از دغدغه‌های روزانه، در نیمه‌های شب خرید و یا حتی تفریح کنند، اما این فرصت به بهانه نا امنی و تأمین نظم و انضباط در شهر از آنها گرفته شده است. حالا شهرداری می‌خواهد دوباره حیات شبانه را به تهران خسته بازگرداند.

 

اگرچه این کار با شبانه روزی کردن برخی فروشگاه‌های بزرگ شهر و بعضی نانوایی‌ها پیش از این شروع شده است.  این لایحه البته به امسال نمی‌رسد، اما این روزها بویژه چند هفته منتهی به سال جدید، تقاضا برای شبانه شدن خیابان‌های تهران بیشتر می‌شود. مردم از پلیس می‌خواهند تا به علت ازدحام و شلوغی‌های آخر سال و همین که درگیری‌های شغلی و خانه تکانی بیشتر می‌شود، ساعات کاری را بیشتر کند. علی کامیار یکی از شهروندان تهرانی است که از اجرای این طرح بسیار ذوق زده می‌شود. ۲۷ ساله است و کارمند!

 

ترجیحش به شب بیداری بویژه در آخر هفته هاست. از ترافیک متنفر است و می‌گوید که همیشه از بسته شدن اماکن تفریحی دل پری داشته است. حتی یک شب که با دوستانش به طباخی رفته‌اند، ساعت ۱۲ و ۱۵ دقیقه با در بسته روبه‌رو شده‌اند. چرایش هم برای او روشن نیست! مهناز یعقوبی، مدیرمالی یک شرکت خصوصی است. معمولاً تا دیروقت درگیر کار است و وقتهایی هم که می‌خواهد به رستوران یا کافه‌ای برود، از ساعت قانونی گذشته است! او هم جزو طرفداران «زیست شبانه» است. واژه‌ای که البته او برای نخستین بار می‌شنود، اما همین که شهر در شب هم زنده باشد، برایش آرزوست.

 

او البته از پیاده روی هم استقبال می‌کند و می‌گوید که اگر مغازه‌ها باز باشد، می‌توانیم راحت‌تر تردد کنیم و محیط هم امن‌تر می‌شود. جالب این‌که این حرفها بیشتر در بین فروشنده‌ها رایج است. آنها ترجیح می‌دهند بویژه در تابستان ها دیرتر کرکره را پائین بکشند. داود رزاقی، یک سوپرمارکت بزرگ در خیابان اصلی دارد. بارها مشتری آمده، اما از ترس قانون، جنسی نفروخته است.می گوید مشتری هست، همیشه هست. خیلی‌ها به خاطر شغلشان شب  ها بیدارند و صبح‌ها می‌خوابند، اما شهر برای آنها هیچ حقی قائل نیست. مهراد نوبری، اصالتاً شیرازی است. می‌گوید شب های تهران با شیراز خیلی تفاوت دارد. شیرازی‌ها معمولاً ۱۲ شب به بعد بیرون می‌آیند. خیابان ها پرنور و مردم هم شاد و پر انرژی مشغول گپ و گفتند. حتی اگر مغازه‌ها و کافه‌ها تعطیل شود هم باز مردم جنب و جوش دارند. تهران اما شبهایش زنده نیست. شاید اگر زندگی شبانه رونق پیدا کند، حال و هوای مردم هم بهتر می‌شود!

 

ابر شهر ۱۰ میلیونی تهران ظرفیت حیات شبانه را  دارد

محمدجواد حق شناس، عضو شورای شهر تهران در این زمینه با تأکید بر این‌که در برنامه ۵ ساله شهرداری هم حیات شبانه به عنوان یکی از احکام مطرح شده است، به «ایران» می‌گوید:« به هرحال تهران یک ابر شهر ۱۰ میلیونی است و ظرفیت گردشگری بالایی دارد که ممکن است در روز پاسخ داده نشود. باتوجه به این‌که مسافر موردی که روزانه در تهران تردد می‌کند، حدود۳ و نیم تا ۴ میلیون با شب متفاوت است، آیا منطقی نیست که از زیرساخت‌های سرمایه‌گذاری در شبانه روز هم استفاده کنیم؟ بوستان‌ها، سینماها و تئاتر‌ها، میادین و گذرگاه‌های عمومی، کافه‌ها و رستوران ها همه می‌تواند به عنوان بخشی از خواسته‌ها و نیاز مردم در شب هم باز باشد. وقتی تقاضا باشد، قطعاً عرضه هم شکل می‌گیرد و د ر نهایت به یک نقطه تعادل در شهر می‌رسد.» پلیس دراین زمینه چه نظری دارد؟

 

حق شناس اگرچه از پاسخ مثبت پلیس برای اجرای این طرح خبر نمی‌دهد و آن را منوط به تدوین لایحه از سوی شهرداری می‌داند، اما اشاره‌ای هم به دیدار اخیرش با سردار رحیمی، فرمانده انتظامی تهران بزرگ دارد که ظاهراً آنها نیز معتقد به همراهی با این طرح هستند، اما همچنان تأمین امنیت برایشان دغدغه است و باید نیروهای بیشتری داشته باشند تا در شب نیز فعالیت کنند.

 

«به گفته حق شناس، همه شهرهای بزرگ دنیا درحال حاضر با پدیده شبانه مواجهند و زیست شبانه در این شهرها در جریان است. این شهرها شهرهای بیدار توصیف می‌شوند که تهران هم باید به جرگه این شهرها بپیوندد.»  برخلاف او، اما برخی کارشناسان معتقدند که تنها پهنه‌هایی خاص مثلاً در مناطق یک، ۳، ۶ و ۱۲ ظرفیت اجرای چنین طرحی را دارند و نمی‌توان فضاهای فعال شبانه را برای همه مناطق در نظر گرفت. برخی از هزینه بالای چنین طرح‌هایی بویژه برای روشنایی شهر نام می‌برند و برای مثال به هزینه۳۰ میلیون تومانی نورپردازی درختان خیابان ولیعصر در ماه اشاره می‌کنند.

 

زیست شبانه برای گروه‌های متوسط رو به بالا مفید است نه همه!

حسین ایمانی جاجرمی، جامعه شناس شهری با بیان این‌که در این زیست شبانه بعد اقتصادی قدرتمند‌تر است، به «ایران» می‌گوید:  «در این طرح بازار کسب و کارهای غیر رسمی بویژه برای دستفروشان مواد غذایی و رستورانهای خیابانی رونق می‌گیرد، درواقع یک فرصت طلبی اقتصادی هم محسوب می‌شود که با تجمع مردم شکل می‌گیرد. اما شرایط امروز جامعه، شاید بعد تفریح و گردش را برای طبقه متوسط و ضعیف کمتر کند. به هرحال اگر مراکز باز، اما هزینه بر باشد، نمی‌تواند برای مردم به صرفه تلقی شود. ازطرفی این طرح نباید به خیابانهای خاصی محدود شود.»

 

به گفته او، نگرانی از بابت ناامنی بی‌مورد است، چون جمعیت با خودش امنیت می‌آورد.اما اگر خانوادگی تعریف شود باید دوباره محدودیت زمانی در نظر گرفت. اما اگر هدف تغییر روحیه و ایجاد جو نشاط و شادی در جامعه باشد، نباید انتظار زیادی داشت. چون ۹۰ درصد مردم هم‌اکنون با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند و این رؤیایی فکرکردن است که بخواهیم همه شاد باشند.حتی خیابان ۳۰ تیر هم نشاندهنده یک تمایز طبقاتی است. یعنی برای طبقات پائین چندان مثمرثمر نیست و مشتریانش اغلب از طبقات متوسط به بالا هستند. بنابراین باید به اجرای برنامه‌های رایگان هم برای نشاط جمعی توجه کرد.

 

 

 

اجرای طرح حیات شبانه نیازمند تأمین مالی است

 

علی اعطا، سخنگوی شورای شهر حیات شبانه را به کسب و کارهای اقتصادی پیوند می‌زند و با بیان این‌که می‌توان فرصتی را برای افرادی که امکان امرار معاش ندارند، به‌وجود آورد، می‌گوید: «درحال حاضر ما معتقدیم شهر گران اداره می‌شود و تا جایی که من می‌دانم، پروژه‌هایی مانند حیات شبانه، پرهزینه است. از همین رو باید بدانیم آیا می‌تواند هزینه‌های خود را تأمین کند؟ چون در غیر این صورت، هزینه‌های پروژه خود به چالش تبدیل خواهد شد. این برنامه در مورد فضای عمومی است و هدف این است که به یک اقدام منجر شود. چنین برنامه‌ای نیازمند الگوی تأمین مالی است.» 

 

iran-newspaper.com
  • 12
  • 7
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش