ایران در سال آبی جاری (مهر۱۳۹۹تا آخر شهریور ۱۴۰۰) یکی از خشکترین سالهای ۵۰ سال اخیر را تجربه میکند و این خشکی اثرهای نامطلوب خود را برحجم آب مخازن سدهای مهم کشور برجای نهاده و از طرف دیگر هجوم به استفاده از سفرههای زیرزمینی را دامن زده است.
کاهش ملموس بارشها مهمترین اثر خشکسالی امسال است که دغدغه تامین آب مورد نیاز را جدی تر از زمان دیگری کرده است.
براساس گزارش تازهای که از سوی مرکزملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی منتشر شده از ابتدای سال آبی جاری تا روز بیست خرداد ماه تنها ۱۲۹.۷ میلیمتر بارندگی در کشور اتفاق افتاده و این درحالی است که در دوره بلند مدت ۵۲ ساله ۲۲۱.۹ میلیمتر بارندگی در کشورمان به ثبت رسیده که نشان از کاهش بارشها در امسال به میزان ۴۱.۵ درصد دارد.
میزان بارشهای فصل بهار نیز تا ۲۰ خردادماه درحالی به رقم ۲۲.۲ میلیمتر رسیده که در دوره بلندمدت این میزان عدد ۵۴.۷ میلیمتر را نشان میدهد که اختلافی ۶۱.۳ درصدی دارد.
از ابتدای خردادماه جاری تا روز بیستم آن فقط ۲.۱ میلیمتربارندگی اتفاق افتاده درحالی که این رقم در دوره بلند مدت ۴.۵ میلیمتر بوده و اختلافی ۵۲.۶ درصدی را نشان میدهد.
میزان بارشهای هفت روز گذشته تا ۲۰ خرداد ماه ۰.۲ میلیمتر گزارش شده است و این درحالی است که میزان مصرف آب در کلان شهر تهران در ۱۷ خرداد ۱۴۰۰: سه میلیارد و ۵۷۵ میلیون لیتر بود که ۱.۲ درصد افزایش نسبت به پارسال نشان میدهد.
طی پنج هفته بعد(۱۷ خرداد تا ۲۰ تیر) نیز شرایط بارش کم و بیش مشابه بوده و در اغلب مناطق کشور در محدوده نرمال (صفر م.م.) پیشبینی میشود.
استانهای ساحلی خزر و نواحی شمالغرب بارش کمتر از نرمال خواهند داشت. درمناطق محدودی از جنوبشرق بارشهای موسمی مورد انتظار است.
همچنین کارشناس سازمان هواشناسی گفت: در پنج روز آینده آسمانی صاف و آفتابی و جوی پایدار در اغلب مناطق کشور حاکم است.
«کبری رفیعی» امروز (شنبه) درباره وضعیت جوی کنونی کشور گفت: امروز در مناطقی از استانهای آذربایجانشرقی، اردبیل، البرز، سیستان و بلوچستان، کرمان و شرق هرمزگان، افزایش ابر، رگبار پراکنده، گاهی رعد و برق و وزش باد در ساعتهای بعدازظهر پیشبینی میشود.
به گفته وی، در سه روز آینده در بخشهایی از خوزستان، بوشهر و ایلام وزش باد، گرد و خاک و غبارآلود شدن هوا پیشبینی میشود.
رفیعی بیانداشت: امروز سواحل خزر با بارش پراکنده باران همراه است.
جولان بی آبی در تهران/جیره بندی آب نزدیک است؟
طی دو سال گذشته تهران به عنوان پرمصرفترین شهر کشور در حوزه آب شناخته شد و با توجه به اینکه ترسال بودیم، مشکل خاصی به وجود نیامد اما امسال ماجرا با دو سال پیش تفاوت دارد چراکه اگر روال به همین صورت پیش برود، تشنگی مهمان پایتخت نشینان خواهد شد.
کاهش ۳۷ درصدی بارندگی ها در تهران
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران گفت: استان تهران نیز ۳۷ درصد نسبت به سال آبی گذشته کاهش بارندگی را تجربه کرد البته این شرایط در کل کشور همه گیر است حتی برخی استانها وضعیت بدتری نسبت به تهران دارند اما به هر حال نکته ای که وجود دارد این است که نه تنها نسبت به سال قبل میزان بارشها منفی بوده بلکه نوع بارش و تراکنش نیز متفاوت بوده است.
درواقع ذخیره برف تعیین کننده ذخایر سدهای تهران است، امسال متاسفانه تقریبا ذخیره برفی بسیار کم و در برخی نقاط نزدیک به صفر بوده به ویژه در شرق استان تهران ذخیره برفی بسیار پایین است و سدهای ماملو و لتیان آسیب پذیر شده اند.
حجم ذخایر سدهای تهران در سال گذشته حدود یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون متر مکعب بوده اما اکنون این عدد به ۸۰۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته است یعنی نسبت به سال قبل حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب کسری آب شرب سدهای تهران را داریم. ضمن اینکه امسال به دلیل گرمای زودرس و افزایش دما میزان مصرف مردم نیز افزایش یافته است.
دو عامل کرونا و گرما باعث شده که میزان مصرف در استان تهران به ویژه شهر تهران افزایش یابد، در حال حاضر حدود سه میلیون ۵۰۰ هزار مترمکعب مصرف آب شرب شهر تهران است.
بر اساس برنامهریزیها و پیش بینی هایی که تاکنون صورت گرفته جیره بندی آب در تهران نخواهیم داشت، اما باید به این مساله نیز توجه کرد که تهران شهر کوچکی نیست، در تهران روزانه ۳.۵ میلیون مترمکعب آب مصرف می شود که ۱۰ درصد این میزان به اندازه یک شهر ۲.۵ میلیون نفری است یعنی اگر مشترکان تنها ۱۰ درصد صرفه جویی کنند میتوانیم مدیریت داشته باشیم.
رفتار مردم می تواند بسیار اثرگذار باشد، برآورد ما این است که با همین وضعیت پیش رو می توانیم تابستان را پشت سر بگذاریم، به نظر آب برای مردم جدیتر شده و مدیریت مصرف را سرلوحه کار خود قرار دادند و اگر با همین وضعیت پیش برویم قطعی آب نخواهیم داشت.
در تهران علی رغم تمام شرایط موجود از جمله کاهش بارشها و افزایش مصرف در پی شیوع ویروس کرونا برنامه ای برای جیره بندی وجود ندارد دلیل آن علاوه بر رفتار نسبتا مناسبی که مردم داشتند دو پروژه خوب است طی دو سال اخیر در تهران اجرایی شد.
طی این مدت مدول دوم تصفیه خانه هفتم تهران و تصفیه خانه ششم وارد مدار شد که اگر امسال تصفیه خانه ششم وارد مدار نمی شد، حتما در تهران مساله بی آبی را داشتیم اما خوشبختانه با وارد مدار شدن این تصفیه خانه که درحال حاضر ۹۰۰ لیتر در ثانیه آب وارد شهر تهران می کند این مشکل برطرف شد.
این دو طرح موجب شد علی رغم همه مشکلاتی که وجود داشت با مشکل جدی کم آبی در تهران روبرو نباشیم و اکنون به صورت سر به سر و مدیریت منابع آبی این روزها را سپری می کنیم. با تمام توان در حال تصفیه آب هستیم و شرط بزرگی که برای همکارانم در نظر گرفتیم این بود که قعی آب نداشته باشیم.
- 14
- 6