شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۴۰ - ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۳۱۶۰۸
محیط زیست و گردشگری

خشکسالی بیخ گوش ایران؛ کاهش۴۱ درصدی بارش‌ها | جولان بی آبی در تهران/جیره بندی آب نزدیک است؟

خشکسالی در ایران,جیره بندی و قطعی آب در ایران
میزان بارش‌های کشور از ابتدای سال آبی جاری (اول مهرماه ۱۳۹۹ تا آخر شهریور۱۴۰۰) تا ۲۰ خردادماه به رقم ۱۲۹.۷ میلی‌متر رسید که در مقایسه با دوره بلندمدت ۵۲ ساله با کاهش ۴۱.۵ درصدی همراه شده و این درحالی است که میزان مصرف آب نسبت به پارسال رشد ۱.۲ درصدی یافته است.

ایران در سال آبی جاری (مهر۱۳۹۹تا آخر شهریور ۱۴۰۰) یکی از خشک‌ترین سال‌های ۵۰ سال اخیر را تجربه می‌کند و این خشکی اثرهای نامطلوب خود را برحجم آب مخازن سدهای مهم کشور برجای نهاده و از طرف دیگر هجوم به استفاده از سفره‌های زیرزمینی را دامن زده است.

کاهش ملموس بارش‌ها مهمترین اثر خشکسالی امسال است که دغدغه تامین آب مورد نیاز را جدی تر از زمان دیگری کرده است.

براساس گزارش تازه‌ای که از سوی مرکزملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی منتشر شده از ابتدای سال آبی جاری تا روز بیست خرداد ماه تنها ۱۲۹.۷ میلی‌متر بارندگی در کشور اتفاق افتاده و این درحالی است که در دوره بلند مدت ۵۲ ساله ۲۲۱.۹ میلی‌متر بارندگی در کشورمان به ثبت رسیده که نشان از کاهش بارش‌ها در امسال به میزان ۴۱.۵ درصد دارد.

میزان بارش‌های فصل بهار نیز تا ۲۰ خردادماه درحالی به رقم ۲۲.۲ میلی‌متر رسیده که در دوره بلندمدت این میزان عدد ۵۴.۷ میلی‌متر را نشان می‌دهد که اختلافی ۶۱.۳ درصدی دارد.

از ابتدای خردادماه جاری تا روز بیستم آن فقط ۲.۱ میلی‌متربارندگی اتفاق افتاده درحالی که این رقم در دوره بلند مدت ۴.۵ میلی‌متر بوده و اختلافی ۵۲.۶ درصدی را نشان می‌دهد.

میزان بارش‌های هفت روز گذشته تا ۲۰ خرداد ماه ۰.۲ میلیمتر گزارش شده است و این درحالی است که میزان مصرف آب در کلان شهر تهران در ۱۷ خرداد ۱۴۰۰: سه میلیارد و ۵۷۵ میلیون لیتر بود که ۱.۲ درصد افزایش نسبت به پارسال نشان می‌دهد.

طی پنج هفته بعد(۱۷ خرداد تا ۲۰ تیر) نیز شرایط بارش کم و بیش مشابه بوده و در اغلب مناطق کشور در محدوده نرمال (صفر م.م.) پیش‌بینی می‌شود.

استان‌های ساحلی خزر و نواحی شمالغرب بارش کمتر از نرمال خواهند داشت. درمناطق محدودی از جنوبشرق بارش‌های موسمی مورد انتظار است.

همچنین کارشناس سازمان هواشناسی گفت: در پنج روز آینده آسمانی صاف و آفتابی و جوی پایدار در اغلب مناطق کشور حاکم است.

«کبری رفیعی» امروز (شنبه) درباره وضعیت جوی کنونی کشور گفت: امروز در مناطقی از استان‌های آذربایجان‌شرقی، اردبیل، البرز، سیستان‌ و بلوچستان، کرمان و شرق هرمزگان، افزایش ابر، رگبار پراکنده، گاهی رعد و برق و وزش باد در ساعت‌های بعدازظهر پیش‌بینی می‌شود.

به گفته وی، در سه روز آینده در بخش‌هایی از خوزستان، بوشهر و ایلام وزش باد، گرد و خاک و غبارآلود شدن هوا پیش‌بینی می‌شود.

رفیعی بیان‌داشت: امروز سواحل خزر با بارش پراکنده باران همراه است.

جولان بی آبی در تهران/جیره بندی آب نزدیک است؟

طی دو سال گذشته تهران به عنوان پرمصرف‌ترین شهر کشور در حوزه آب شناخته شد و با توجه به اینکه ترسال بودیم، مشکل خاصی به وجود نیامد اما امسال ماجرا با دو سال پیش تفاوت دارد چراکه اگر روال به همین صورت پیش برود، تشنگی مهمان پایتخت نشینان خواهد شد.

خشکسالی در ایران,جیره بندی و قطعی آب در ایران

کاهش ۳۷ درصدی بارندگی ها در تهران

 مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران  گفت: استان تهران نیز ۳۷ درصد نسبت به سال آبی گذشته کاهش بارندگی را تجربه کرد البته این شرایط در کل کشور همه گیر است حتی برخی استان‌ها وضعیت بدتری نسبت به تهران دارند اما به هر حال نکته ای که وجود دارد این است که نه تنها نسبت به سال قبل میزان بارش‌ها منفی بوده بلکه نوع بارش و تراکنش نیز متفاوت بوده است.

درواقع ذخیره برف تعیین کننده ذخایر سدهای تهران است، امسال متاسفانه تقریبا ذخیره برفی بسیار کم و در برخی نقاط نزدیک به صفر بوده به ویژه در شرق استان تهران ذخیره برفی بسیار پایین است و سدهای ماملو و لتیان آسیب پذیر شده اند.

حجم ذخایر سدهای تهران در سال گذشته حدود یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون متر مکعب بوده اما اکنون این عدد به ۸۰۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته است یعنی نسبت به سال قبل حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب کسری آب شرب سدهای تهران را داریم. ضمن اینکه امسال به دلیل گرمای زودرس و افزایش دما میزان مصرف مردم نیز افزایش یافته است.

دو عامل کرونا و گرما باعث شده که میزان مصرف در استان تهران به ویژه شهر تهران افزایش یابد، در حال حاضر حدود سه میلیون ۵۰۰ هزار مترمکعب مصرف آب شرب شهر تهران است.

بر اساس برنامه‌ریزی‌ها و پیش بینی هایی که تاکنون صورت گرفته جیره بندی آب در تهران نخواهیم داشت، اما باید به این مساله نیز توجه کرد که تهران شهر کوچکی نیست، در تهران روزانه ۳.۵ میلیون مترمکعب آب مصرف می شود که ۱۰ درصد این میزان به اندازه یک شهر ۲.۵ میلیون نفری است یعنی اگر مشترکان تنها ۱۰ درصد صرفه جویی کنند می‌توانیم مدیریت داشته باشیم.

رفتار مردم می تواند بسیار اثرگذار باشد، برآورد ما این است که با همین وضعیت پیش رو می توانیم تابستان را پشت سر بگذاریم، به نظر آب برای مردم جدی‌تر شده و مدیریت مصرف را سرلوحه کار خود قرار دادند و اگر با همین وضعیت پیش برویم قطعی آب نخواهیم داشت.

در تهران علی رغم تمام شرایط موجود از جمله کاهش بارش‌ها و افزایش مصرف در پی شیوع ویروس کرونا برنامه ای برای جیره بندی وجود ندارد دلیل آن علاوه بر رفتار نسبتا مناسبی که مردم داشتند دو پروژه خوب است طی دو سال اخیر در تهران اجرایی شد.

طی این مدت مدول دوم تصفیه خانه هفتم تهران و تصفیه خانه ششم وارد مدار شد که اگر امسال تصفیه خانه ششم وارد مدار نمی شد، حتما در تهران مساله بی آبی را داشتیم اما خوشبختانه با وارد مدار شدن این تصفیه خانه که درحال حاضر ۹۰۰ لیتر در ثانیه آب وارد شهر تهران می کند این مشکل برطرف شد.

این دو طرح موجب شد علی رغم همه مشکلاتی که وجود داشت با مشکل جدی کم آبی در تهران روبرو نباشیم و اکنون به صورت سر به سر و مدیریت منابع آبی این روزها را سپری می کنیم. با تمام توان در حال تصفیه آب هستیم و شرط بزرگی که برای همکارانم در نظر گرفتیم این بود که قعی آب نداشته باشیم.

  • 14
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش