شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۲:۴۵ - ۰۲ تير ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۴۰۱۲۷
محیط زیست و گردشگری

مردم در این ۴ استان آب نذر می‌کنند

تنش آبی در ایران,طرح «نذر آب ۴»
کاهش ۵۴ درصدی بارش باران در سال آبی جاری و به‌دنبال آن پر بودن تنها نیمی از مخازن سدهای کشور نشان می‌دهد وضعیت منابع آبی ما تا چه اندازه وخیم است. هم‌اکنون ۲۵۰ شهر دچار تنش آبی هستند و روزهای تابستانی سختی پیش روی آن‌هاست.

سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خراسان‌جنوبی به‌ ترتیب ۳ استان کم‌بارش کشور از ابتدای سال آبی جاری تا هفته نخست اردیبهشت بوده‌اند. طبق این آمار، میزان بارندگی استان‌های سیستان و بلوچستان و هرمزگان نسبت به متوسط بلندمدت (۵۲ ساله) به‌ترتیب ۹۳ و ۸۹ درصد کاهش داشته است. کرمان هم چهارمین استان در زمینه کم‌بارشی است و ۷۳ درصد خشکسالی خفیف تا بسیار شدید را تحمل می‌کند.

تنش آبی موجب شده است در سال‌های گذشته سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر طرح «نذر آب» را دنبال کند؛ طرحی که به واسطه آن خیران استان‌های معین به یاری مردم مناطق محروم می‌آیند و امسال قرار است در‎ سیستان‌وبلوچستان، هرمزگان، کرمان و خراسان جنوبی خدمات‌رسانی کنند.

امسال طرح «نذر آب ۴» از ابتدای تیر تا پایان شهریور در ۱۵ شهرستان از این ۴ استان اجرا می‌شود. به‌گفته محمدحسن قوسیان مقدم، دبیرکل جمعیت هلال‌احمر، این جمعیت پویش ملی نذر آب را از سال  ارتقای سطح سلامت آب آشامیدنی و رفع مشکلات زیستی خانوارهای مناطق محروم آغاز کرد.

اجرای نذر آب در ۳ محور

سیستان‌ و بلوچستان همیشه با محرومیت دست‌و پنجه نرم کرده است و بی‌آبی از آن دسته محرومیت‌هاست که خود می‌تواند مشکلات را صدچندان کند. این استان در سال آبی جاری تا پایان فروردین فقط ۶ میلی‌متر بارش داشت که این میزان نسبت به بلندمدت ۲/۸۸ و نسبت به سال گذشته حدود ۷/۹۲ درصد کاهش یافته است. به همین دلیل اجرای طرح نذر آب اهمیتی قابل توجه پیدا می‌کند.

معاون سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر سیستان‌ و بلوچستان به همشهری می‌گوید: نذر آب نخستین بار ویژه استان ما و با همکاری ۱۹ استان معین اجرا شد. خیران این استان‌ها در طرح‌های آبرسانی و همینطور بهداشتی به مردم مناطق محروم کمک کردند. امسال هم این طرح قرار است در شهرهای هیرمند، وهک، مهرستان، سوران، کنارک، ایرانشهر، دلگان و دشتیاری اجرا شود.

سیدمحمدمهدی سجادی درباره این که اجرای طرح در باقی شهرستان‌ها چگونه است، می‌افزاید: شهرهای استان در مناطق مختلف به هم نزدیک هستند و قطعا اگر در یک منطقه مشکلی وجود داشته باشد، رسیدگی خواهد شد.

وی با بیان این که امسال این طرح در ۳ محور متفاوت انجام می‌شود، گفت: مهم‌ترین بخش کار رفع تنش آبی است و این کار در قالب حفر چاه، احیا و لایروبی قنات ‎ها، لوله‌کشی و تأمین مخزن و تانکر انجام می‌شود. در کنار این کار خیران استان‌های معین به مناطقی که وضعیت اقتصادی ضعیفی دارند سبدهای تغذیه‎ای و بهداشتی اهدا می‎کنند و در محور سوم پزشکان متخصص بیماران مناطق محروم را مداوا خواهند کرد.

نذر آب و امنیت در مناطق مرزی

یکی از داوطلبان جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان که در طرح نذر آب سال‌های گذشته شرکت داشته است، درباره تأثیر اجرای این طرح بر مردم مناطق محروم استان به همشهری می‌گوید: آسیب‌های خشکسالی در کشور و به‌ویژه استان‌های جنوبی و شرقی بسیار زیاد بوده است. مردم این مناطق هم همواره از مرکز اخبار دور هستند، معمولا حتی بسیاری مناطق مرزی را ناامن تصور می‌کنند و حضور چهره‌های فرهنگی در آنجا کمرنگ است. طرح نذر آب به جز اهداف اصلی‎اش که رساندن آب بود موجب شد این وضعیت تغییر کند.

سید داوود موسوی ادامه می‌دهد: وقتی خیران و رسانه‌ها به این مناطق آمدند ۲ اتفاق افتاد. نخست آن که مهمانان استان با منطقه آشنا شدند و دوم آن که اعتماد مردم این شهرها و روستاها بیشتر شد. آنها سال‌هاست محرومیت را تحمل کرده‌اند و در این سال‌ها احساس کردند بخشی از کشور هستند. الان مدت‌هاست این مناطق هیچ اتفاق ناخوشایندی را به‌خود ندیده است و آرامش در آنجا وجود دارد.

سومین دوره اجرای نذر آب در هرمزگان

تنش آبی در هرمزگان هم مشکلات بسیاری ایجاد کرده است و اجرای طرح نذر آب در استان می‌تواند به روستاهای درگیر خشکسالی کمک کند. از ابتدای سال آبی جاری تاکنون فقط ۱۲ میلی‌متر باران در هرمزگان باریده که در هم‌سنجی با مدت مشابه سال گذشته ۹۵ درصد کاهش را نشان‌ می‌دهد. آماری که در ۴ دهه گذشته بی‌سابقه بوده است. از میان ۱۱۷۵ روستای تحت پوشش آب و فاضلاب هرمزگان ۳۸۵ روستا با جمعیت بیش از ۳۳۰ هزار نفر با تنش آبی روبه‌رو هستند که این آمار احتمالا در تابستان افزایش یابد.

معاون سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر هرمزگان درباره اجرای طرح نذر آب در این استان به همشهری می‌گوید: هم‌اکنون در حال بررسی مناطق درگیر خشکسالی در استان هرمزگان هستیم و قرار است از مرداد اجرای این طرح در روستاهای ۲ شهرستان میناب و سیری آغاز شود.

مهری علی‌یاری با بیان این که خشکسالی صدمات بهداشتی و اجتماعی زیادی به روستاها وارد می‌کند، می‌افزاید: کم‌آبی خودش یک مشکل است اما وقتی دامداری و کشاورزی روستاییان آسیب می‌بیند به مشکلات دیگری مثل مهاجرت روستاییان به شهرها و افزایش حاشیه‌نشینی منجر می‌شود. از سوی دیگر روستاییان به‌دلیل کمبود آب به بیماری‌های بسیاری مانند مشکلات گوارشی، پوستی و آلرژیک دچار می‌شوند.

وی با بیان این که سال گذشته طرح نذر آب در روستای طاش کوبه اجرا شد، ادامه می‌دهد: مردم از اجرای طرح بسیار رضایت داشتند زیرا نخستین بار بود که گروهی با امکانات کامل پزشکی و آبرسانی به روستای آنها وارد می‌شد. از سوی دیگر پس از اجرای طرح پزشکانی که به روستا آمدند ۴۰ میلیون تومان کمک کردند تا برای کودکانی که از گرد و خاک دچار آلرژی شده بودند یک زمین بازی ساخته شود.

نذر آب طرح موفقی به‌نظر می‎‌رسد، مردم بسیاری هستند که از کمک به هموطنانشان خرسندند و با روی باز آنچه دارند را به آنان تقدیم می‌کنند، اما توان آنان در مقابل آنچه سازمان‌ها و نهادهای مسئول باید و می‌توانند انجام دهند اندک است.‌

پیشینه طرح نذر آب

رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر درباره این طرح می‎گوید: از سال ٢٠١٩ فدراسیون صلیب سرخ و هلال‌ احمر برنامه‌ای را وضع کرد که مبنی بر تغییرات اقلیمی بود. در ٢٠ سال گذشته بیشترین فعالیت‌های هلال احمر و صلیب سرخ از جنس مداخله در بحران‌های ناشی از تغییرات اقلیمی بوده است. محمد نصیری با بیان اینکه تغییرات اقلیمی نباید باعث مهاجرت جمعیت شود، می‎افزاید: آب یکی از موضوعات تثبیت جمعیت در مناطق دچار بحران است. دسترسی جمعیت به آب آشامیدنی جزو وظایف هلال احمر است. سال اول اجرای طرح نذر آب سیستان و بلوچستان را پوشش دادیم و در سال‌های بعد ۴ استان دیگر هم اضافه شد. او اظهار می‌کند: سنوات گذشته کار نذر آب به استان‌ها سپرده می‌شد اما امسال فراخوان عام داده شد و از بنگاه‌های بزرگ اقتصادی نیز کمک می‌خواهیم.

*حمیده پازوکی

  • 12
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش