مازیار غلامی درباره میزان بارش طی سه ماه آینده در استان تهران اظهارکرد: جدیدترین خروجیهای مدلهای پیشبینی فصلی بیانگر آن است که متوسط بارش سه ماه آینده استان تهران کمتر از نرمال باشد.
وی با اشاره به دمای استان تهران طی سه ماه آینده گفت: متوسط دما طی سه ماه آینده حدود ۰.۵ تا ۱ درجه سلسیوس بیشتر از نرمال برآورد شده است. این شرایط سبب میشود تا احتمالا شرایط خشکسالی ادامه داشته باشد و بارشهای پاییز با تاخیر آغاز شود.
به گفته معاون اداره کل هواشناسی استان تهران، با توجه به کاهش بارش انباشته شده از ابتدای سال زراعی گذشته و بهار ۱۴۰۱ و پیشبینی افزایش دما طی سه ماه آینده، کماکان لزوم صرفه جویی، استفاده بهینه و مدیریت در زمینه منابع مصارف آب بیش از پیش احساس میشود.
وی درباره دمای هوا در مردادماه گفت: تحلیل نوسان دمای هوا در استان تهران طی مرداد ماه ۱۴۰۱، بیانگر آن است که میانگین ماهانه دما در این ماه ۲۷ درجه سلسیوس بوده که در مقایسه با بلندمدت بهطور جزئی یعنی حدود ۰.۲ درجه سانتیگراد افزایش داشته است این در حالیست که متوسط حداقل دما در این ماه نسبت به بلند مدت تغییر قابل ملاحظهای نداشته اما متوسط بیشینه دما، ۳۳.۸ درجه سلسیوس بوده که در مقایسه با بلند مدت، حدود ۰.۵ درجه سلسیوس افزایش داشته است. بهعبارت دیگر دمای هوا دراستان تهران طی مرداد ۱۴۰۱ نسبت به بلند مدت تغییرقابل ملاحظه نداشته و بهطور نسبی افزایش دما اتفاق افتاده است.
غلامی ادامه داد: متوسط دمای هوا استان تهران از ابتدای سال زراعی (مهر ۱۴۰۰) تا ۳۱ مرداد۱۴۰۱، ۱۴.۷ درجه سلسیوس بوده که در مقایسه با بلندمدت، ۰.۹ درجه سلسیوس بیشتر بود. همانند تیرماه که ورامین و فیروزکوه رکورددار بیشینه و کمینه دما بودند، در مردادماه نیز ورامین با متوسط دمای ۳۲.۸ درجه سلسیوس و فیروزکوه با متوسط دمای ۲۰ درجه سلسیوس بهترتیب بیشترین و کمترین مقادیر میانگین دما را به خود اختصاص دادهاند.
وی افزود: بررسی آماری مقادیر بارش ثبت شده در ایستگاههای هواشناسی استان بیانگر آن است که مقدار بارش (پهنهای) در سطح استان در مرداد ۱۴۰۱، ۳۱.۲ میلیمتر بود که در مقایسه با بلند مدت، هفت برابر افزایش داشته است. مقدار بارش استان تهران از ابتدای سال زراعی(مهر ۱۴۰۰) تا پایان مرداد۱۴۰۱، ۲۰۱.۳ میلی متر بود که در مقایسه با بلندمدت، حدود ۳۰ درصد و نسبت به سال قبل، حدود ۱۵ درصد کاهش یافت.
غلامی در پایان تصریح کرد:هرچند که از نظر آماری، افزایش بارش قابل ملاحظه در این ماه اتفاق افتاده است اما متاسفانه بارشهای رخ داده (رگباری، کوتاه مدت و شدید) منجر به وقوع چندین مورد سیل شده و خساراتی به همراه داشته است. در عین اینکه عمده بارشهای رخ داده در نیمهشمالی استان اتفاق افتاده و نیمهجنوبی کمتر تحت تاثیر این بارشها قرار گرفته و یا مقدار بارش کمتر بوده است.
تغییرات اقلیمی؛ گرما به حدی رسیده که میتوان در انگلیس هندوانه و انار کاشت
بی بی سی: باغداران بریتانیایی میگویند گرما و خشکی بیسابقه در بریتانیا به حدی رسیده که در صورت تداوم میتوان محصولاتی چون انجیر، انار و هندوانه را بیرون از گلخانه عمل آورد.
این به آن معنا است که اکنون میوهها و سیفیجات نزدیک خط استوا و حوالی مدیترانه را میتوان در نقاطی از اروپا چون بریتانیا وارد لیست محصولات کشاورزی کرد.
برخی از این محصولات تاکنون در بریتانیا تنها در داخل گلخانهها و تحت شرایط کنترل شده قابل کشت و پرورش بودند اما اکنون کشاورزان میگویند امکان عمل آوردن آنها در خارج از گلخانه هم وجود دارد.
با این حال دانشمندان هشدار دادهاند که ادامه و تشدید وضعیت فعلی میتواند به کم آبی مفرط بیانجامد و همه محصولات کشاورزی را تهدید کند.
انجمن عالی باغداری و گلکاری بریتانیا پیشبینی کرده که زمستانهای مرطوبتتر و تابستانهای داغتر و خشک به همراه انواع بارشها میتواند اقلیم بریتانیا را مساعد پرورش گیاهان نیمه گرمسیری و مدیترانهای کند.
کره زمین نسبت به ۲۰۰ سال پیش - که عصر صنعتی آغاز شد - حدود ۱.۱ درجه سلسیوس گرمتر شده است و دانشمندان علت آن را به فعالیتها و دخل و تصرفهای انسانی مرتبط میدانند.
بنابر گزارش سازمان هواشناسی بریتانیا روند گرمایش آب و هوا در این کشور کمی بیشتر از میانگین سایر نقاط کره زمین بوده است.
باغهای شمال انگلستان از سال ۲۰۲۰ شاهد تاثیر تغییرات آب و هوایی بر باغچههای نیمه گرمسیری خود بودهاند.
دکتر مارک مک کارتی، رئیس مرکز اطلاعات سازمان ملی هواشناسی بریتانیا میگوید اکنون ساکنان شمال انگلستان گرمایش کره زمین را بسیار بیشتر از گذشته حس میکنند.
- 13
- 5