دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۵۸ - ۰۷ اسفند ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۲۰۳۵۲
محیط زیست و گردشگری

درآمد گردشگری ترکیه در ۲۰۲۳ از کل درآمد نفتی ایران بیشتر بود

گردشگران در ترکیه,درآمد گردشگری ترکیه در ۲۰۲۳ از کل درآمد نفتی ایران
وزارت گردشگری ترکیه اعلام کرده که با رشد ۸۷ درصدی نسبت به ژانویه گذشته، دو میلیون گردشگر خارجی فقط در ماه نخست سال جدید میلادی از این کشور بازدید کرده‌اند. براساس اعلام موسسه آمار ترکیه درآمد گردشگری این کشور در سال گذشته میلادی ، ۵۴.۳ میلیارد دلار بوده است؛ یعنی ۱۷ درصد افزایش نسبت به سال‌ قبل‌تر خود و بیش از کل درآمد نفتی ایران در سال ۲۰۲۳.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: در میانه سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸، وضعیت دلار اوج گرفته بود و هر روزی که از خواب بلند می‌‌شدیم، عددی جدید و وضعیتی جدید را می‌دیدیم. یکی از دوستان در چنین روزهایی، تصمیم گرفت که به یکی از کشورهای قفقاز برود؛ گرجستان. او که یکی از کارآفرینان ایرانی بود، در حوزه‌ای کار می‌کرد که به اصطلاح دانش‌بنیان دانسته می‌شود. او وقتی که می‌خواست به این کشور برود، شروع به انجام مذاکراتی کرد. درصدی که طرف گرجستانی می‌خواست دریافت کند خیلی نامتعارف بود و مورد اعتراض دوست‌مان واقع شد. واکنش طرف گرجستانی چه باشد خوب است؟ او گفت: «می‌توانی خودت و تیمت و این خط تولید و دانشی که پشت آن هست و به این‌جا آورده‌ای را با خودت ببری به کشورت؛ ما می‌دانیم دلار و اقتصاد چه اوضاعی آن‌جا دارد و شما چاره‌ای ندارید جز پذیرفتن درصد و شرط ما.»

چه وضعی داریم؟

این البته یک حکایت انفرادی نیست؛ ظاهرا وضعی است که برای خیلی از ایرانیان پیش آمده. بعد از مهاجرات نخبگان به صورت انفرادی، بعدها اعلام شد که حتی استارت‌آپ‌های ایرانی هم در حال مهاجرت هستند، چرا که زیرساخت‌ها و زمینه‌های فعالیت مخدوش شده است. حالا کار به مهاجرت پرستارها و حتی کارگران ساده هم کشیده شده است. اگر میان حقوق کارگران ایرانی با کارگران حتی کشوری مثل عراق، یک مقایسه ساده داشته باشید، متوجه می‌شوید که وضعیت به چه منوال است. واقعا چه اتفاقی دارد برای ما می‌افتد و چرا این وضع اصلاح نمی‌شود و چرا اصلاح نمی‌شویم؟ 

خبری که داغ‌مان را تازه‌تر کرد

تازه‌ترین خبری که وزارت گردشگری و فرهنگ ترکیه اعلام کرده، باز هم داغ دل ما را تازه کرده است. آمار آن‌‌ها می‌گوید که دو میلیون گردشگر خارجی فقط در ماه نخست سال جدید میلادی از این کشور بازدید کرده‌اند. بد نیست بدانید که رتبه اول این گردشگران خارجی را، روس‌ها با ۲۳۱ هزار نفر تشکیل داده‌اند. رتبه دوم هم از آن ایرانی‌هاست؛ ۲۱۱ هزار نفر. نسبت به ژانویه قبل هم این آمار نزدیک ۸۷ درصد رشد نشان می‌دهد. در سال گذشته میلادی، نزدیک به ۴۹ میلیون گردشگر خارجی از ترکیه دیدن کردند. ضمن این‌که موسسه آمار ترکیه هم گفته درآمد گردشگری ترکیه در سال گذشته میلادی ، ۵۴.۳ میلیارد دلار بوده است؛ یعنی ۱۷ درصد افزایش نسبت به سال‌ قبل‌تر خود و بیش از کل درآمد نفتی ایران در سال ۲۰۲۳. هدفگذاری ترک‌ها برای سال میلادی جاری، ۶۰ میلیون بازدیدکننده و ۶۰ میلیارد دلار درآمد است. 

مثال قطر

اجازه بدهید یک نمونه دیگر را هم مرور کنیم. می‌دانستید قطر تا به حال از میدان مشترک گازی با ایران، ۱۵۰۰ میلیارد دلار درآمد داشته؟ ما چقدر؟ نزدیک ۳۰۰ میلیارد دلار. قطر به گفته رسانه‌های داخلی، توسعه میدان گنبد شمالی خود را از سال ۱۹۹۱ شروع کرده؛ و ایران توسعه پارس جنوبی را از سال ۲۰۰۱ کلید زده. همین ۱۰ سال تأخیر، باعث شد قطری‌ها ۶۰ میلیارد دلار درآمد به جیب بزنند و ما هیچ، ما تماشا. جالب این‌که نیاز داخلی و صادراتی گاز قطر با همین گنبد شمالی تأمین است و گفته می‌شود ایران، دارنده رتبه دوم ذخیره گاز جهان، تنها ۲ درصد از صادرات گاز جهانی را در اختیار دارد!

ما چه می‌کنیم؟

این‌ها تنها دو نمونه از اتفاقات تلخ و مقایسه آن با وضعیت ماست؛ حالا باقی موارد بماند. آن وقت ما چه می‌کنیم؟ به گفته رئیس اتحادیه انجمن‌های علمی انرژی، روزانه بر اساس ارزش حرارتی، نزدیک ۷ میلیون بشکه انرژی مصرف می‌کنیم؛ حالا شده‌ایم چهارمین مصرف‌کننده گاز و دوازدهمین مصرف‌کننده نفت جهان. 

چرا چنین شدیم؟

این مقدمات را گفتیم تا به یکی از بهانه‌های خبری این روزها برسیم؛ حرف‌هایی که مسعود نیلی، اقتصاددان و استاد شناخته شده ایرانی در جشنواره امین‌الضرب زد و حسابی بازتاب یافت. سخنانی که خلاصه‌اش همین بود و هست و خواهد بود: «مادر مهربان‌مان، ایران، دارد می‌میرد.» و دقیقا در این سخنان نیز، مقایسه ایران صورت گرفته بود با قطر، امارات و ترکیه؛ که اگر ما به اندازه نصف این‌ها صادرات گاز و ورود گردشگر و هاب منطقه‌ای در بخش مالی شدن داشتیم، وضعیت آسیب‌های اجتماعی و فقرمان چنین نبود و خبری از زباله‌گردی و خودکشی به خاطر فقر و ... نمی‌شنیدیم. این اقتصاددان برجسته واقعا سئوال دقیقی پرسید که کشوری به ثروتمندی ایران، چطور ممکن است اینقدر فقیر باشد؟ بله، کمبودهای اقتصادی در نهایت، اجتماع ما را به هم خواهد ریخت. اجتماعی که مردمانش به قول مهدی غضنفری، رئیس صندوق توسعه ملی، در آینده عمله همسایه‌ها و استعمار خواهند شد، ملتی بی‌عزت نفس خواهد بود. 

وقتی با توسعه مخالفیم

و اما در این وضعیت ما چه می‌کنیم؟ چهره‌های شناخته شده حکومتی، عملا کمر به قتل تفکر توسعه در ایران بسته‌اند. چرا؟ آن را مخالف با ایده‌های مذهبی خود می‌دانند؛ در حالی که فراموش کرده‌اند توسعه عملا به معنای غربی آن مطرح نیست و حتی به گفته دکتر تقی آزاد ارمکی، جامعه‌شناس شناخته شده ایرانی در کتاب جامعه‌شناسی توسعه خود، ایده توسعه بدون توسعه اقتصادی هم مطرح است؛ مثلا توسعه سیاسی و فرهنگی و ... . اخیرا در کشاکش انتخابات مجلس، سخنان محمدمهدی میرباقری، روحانی شناخته شده، خبرساز شده است که گفته توسعه، البته به مفهوم غربی آن، ضد انتظار و نگاه دینی و اسلامی است. 

هنوز در بدیهیات مانده‌ایم

حقیقت این است که حاکمیت ایران، هنوز نتوانسته تکلیف خود را با توسعه روشن کند. به قول مسعود نیلی، ما هنوز در ابتدائیات و بدیهیات مانده‌ایم؛ بالاخره عدالت اجتماعی یا توسعه اقتصادی؟ در حالی که نه به اولی رسیده‌ایم نه به دومی. بالاخره در جدال همیشگی با جهان باید باشیم یا می‌توانیم به نفع خودمان، با آن‌ها کنار بیاییم؟ این سئوال مطرح است که واقعا ما نسبت به ویتنام، متنفرتر و زخم‌خورده‌تر از آمریکا هستیم؟ اما به قول سریع‌القلم، حاکمان ویتنام ترجیح دادند به رفاه کشورمان و مردم‌شان بیندیشند تا زخم‌ها و نفرت‌های کهنه. آیا ما دشمن‌تر از چین، نسبت به آمریکا هستیم؟ چین و آمریکا امروزه چنان اقتصادشان را در هم تنیده‌اند که بعید است تا مدت‌ها بخواهند تقابلی داشته باشند. واقعا تکلیف ما چیست؟

فرار از دافعه مبدأ

خیلی‌ها مهاجرت‌ها را دال بر جاذبه مقصد می‌دانند. در حالی که شاید پاسخ آن نخبه جوان به این سئوال، که اخیرا خیلی دیده شد، کارگشا باشد: گاهی مهاجرت به دلیل جاذبه مقصد نیست، به دلیل دافعه مبدأ است. امروزه ما در کشورمان دافعه‌ای می‌بینیم که بدنه عمومی جامعه را از امیدواری و کار کردن و ثبات رویه و ... دور می‌کند. مردم از خود می‌پرسند چرا باید کار کنند و امیدوار باشند؟ وقتی که طریقه رشد در کشورمان، به گونه‌ای دیگر سامان یافته و شما اساسا باید نزدیک به ساختار قدرت باشید تا بتوانید حرکت کنید. ازسوی‌دیگر، در حالی که ثروت و قدرت ثروت‌آفرینی و فراهم آوردن بسترهای آن و ثبات داشتن در این رویه، اسلحه ما برای ورود و تقابل با قدرت‌های فردا است، ما دلخوشیم که چیزی برای خوردن داریم و کاری برای انجام دادن و ...؛ غم نان داریم و در تقلای معیشت روزگار می‌گذرانیم. نتیجه این همه چه خواهد بود؟ حسرت و حسرت و حسرت؛ و مرگ تدریجی ایران، مادر مهربان‌مان...

چرا خوش نباشند؟

چند ماه پیش فرصتی دست داد تا سفری به وان ترکیه داشته باشیم. شب‌ها، مردم این شهر کوچک در پارک‌ و خیابان دور هم جمع می‌شدند و بازی و تفریح می‌کردند. گردشگران ایرانی هم غالبا با تعجب به این صحنه‌ها و سرخوشی‌های این مردمان نگاه می‌کردند. دو کارگر که از اقلیم کردستان عراق آمده بودند، رو به ما کردند و با زبانی که می‌فهمیدیم، گفتند: «این‌ها چرا اینقدر خوش‌اند؟ چرا ما این‌جوری نیستیم؟» جواب اما، شاید در همین نکته‌هایی باشد که امثال مسعود نیلی گفته‌اند. واقعا چرا نباید خوش باشند؟ کشوری که دومین و چهارمین دارنده ذخایر نفت و گاز نیست، ولی در مسیر توسعه پیش می‌رود و مردمانش نیز، خوشی این پیشرفت را در زندگی اجتماعی‌شان درک و احساس آرامش و رضایت می‌کنند. 

ابراهیم فاطمی

  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش