پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۲۴ - ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۲۱۱۷۷
محیط زیست و گردشگری

واکنش‌ها به سقوط قدرت پاسپورت ایران در جدول جهانی

پاسپورت ایران,واکنش‌ها به سقوط قدرت پاسپورت ایران در جدول جهانی
سال‌هاست که وضعیت پاسپورت ایرانی با نزول جدی مواجه شده و طبق رتبه‌بندی جدید پاسپورت‌های جهان که به تازگی توسط موسسه «نومد کاپیتالیست» منتشر شد، پاسپورت ایران از میان ۱۹۹ کشور با ۳۴ امتیاز در رتبه ۱۹۰ قرار گرفته است. یعنی چند پله مانده به قعر جدول.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: شاید برای بسیاری از شهروندان ایرانی که این روزها بیش از همیشه با تورم روزافزون و گسترش فقر روبرو هستند، «قدرت پاسپورت» واژه‌ای فاقد معنا باشد؛ آنهایی که حتی برای سفر‌های داخلی هم دو دوتا چهارتا کرده و اغلب از آن صرف‌نظر می‌کنند. اما آنها که عزیزی در خارج از کشور دارند یا به واسطه تحصیل و شغل‌شان بیش از سایرین با این مسئله درگیرند، به خوبی می‌دانند که ‌اعتبار نازل پاسپورت کشورمان تا چه حد به اتلاف زمان و هزینه منجر می‌شود. گاهی حتی همین امر به برخوردهای بعضا ناپسند در فرودگاه‌ها و مبادی ورودی کشورهای مقصد می‌انجامد. 

روند رو به نزول اعتبار پاسپورت ایران

سال‌هاست که وضعیت پاسپورت ایرانی با نزول جدی مواجه شده و طبق رتبه‌بندی جدید پاسپورت‌های جهان که به تازگی توسط موسسه «نومد کاپیتالیست» منتشر شد، پاسپورت ایران از میان ۱۹۹ کشور با ۳۴ امتیاز در رتبه ۱۹۰ قرار گرفته است. یعنی چند پله مانده به قعر جدول.

کشور همسایه، امارات متحده عربی با امتیاز ۱۰۶در رتبه ششم همین لیست ایستاده و پاسپورت قدرتمندی دارد.

بر اساس این فهرست، کشورهای سوئیس، ایرلند و پرتقال، رتبه‌های اول تا سوم این لیست را دارند و شهروندانشان قادرند به حدود ۲۰۰ کشور جهان سفر کنند.

البته چند کشوری هم پس از ایران قرار گرفته‌اند که از آن جمله می‌توان به یمن، عراق، افغانستان، سوریه، سومالی، نپال، فلسطین و کره شمالی اشاره کرد.

ایران در قعر جدول 

بسیاری از موسسات شناخته ‌شده مانند «پاسپورت ایندکس هنلی»‌ بیشترین نمره شاخص خود را به میزان سهولت در سفر به کشورهای دیگر در نظر می‌گیرند. با این حال موسسه «نومد کاپیتالیست» در رتبه‌بندی اخیر خود، علاوه بر سفر بدون ویزا، عواملی نظیر مالیات، آگاهی جهانی افراد، توانایی داشتن تابعیت دوگانه و آزادی شخصی (آزادی مطبوعات، خدمت سربازی اجباری و غیره) را نیز مدنظر داشته است. مواردی که نمره ایران در آنها در رتبه‌بندی جهانی پایین است.

بنا به ارزیابی‌های این موسسه، تنها ۵۵ کشور وجود دارد که دارندگان گذرنامه ایرانی می‌توانند بدون ویزا یا با اخذ ویزا به صورت الکترونیکی یا در بدو ورود به فرودگاه مقصد، به آنها سفر کنند. این در حالی است که شهروندان ایرانی نه تنها پس از ورود به تعداد قابل توجهی از کشورها با خصومت شهروندان یا مسئولان آنها مواجه می‌شوند، بلکه به شدت با اقدام آنها برای اخذ تابعیت این کشورها مخالفت می‌شود.

چندی پیش وب‌سایت «Passport Index» نوشت که اتباع ایرانی در حال حاضر می‌توانند به ۱۵ کشور بدون ویزا سفر کنند و برای سفر به ۳۸ کشور نیز می‌توانند ویزای در بدو ورود (ویزای فرودگاهی) دریافت کنند.

ارمنستان، ترکیه، دومینیکن، گرجستان، هائیتی، عراق، قزاقستان، مالزی، میکرونزی، سورینام و ونزوئلا کشورهایی هستند که دارندگان پاسپورت ایرانی می‌توانند بدون دریافت ویزا به مدت ۱۴ تا ۹۰ روز به آن‌ها سفر کنند. این مدت زمان بسته به شرایط کشورهای مقصد متفاوت است.

لبنان، مراکش، ماداگاسکار، آذربایجان، نیجریه، عمان، بولیوی، بوروندی، قطر، کامبوج، کیپ ورد، کومور، کنگو، آنگولا،ساحل عاج، جیبوتی، گینه استوایی، اتیوپی، گابن، گینه، گینه بیسائو، کنیا، لسوتو، مالاوی، مالدیو، موریتانی، موزامبیک، نپال، پاکستان، پالائو، رواندا، ساموآ، سیرالئون، سیشل، سومالی، سری‌لانکا، سودان جنوبی، تیمور شرقی، توگو، تووالو، اوگاندا و زیمبابوه نیز از جمله کشورهایی هستند که ویزای فرودگاهی یا ویزای الکترونیکی برای اتباع ایرانی صادر می‌کنند.

مناسبات سیاسی و وضعیت ناهنجار اقتصادی

سیر نزولی اعتبار پاسپورت ایرانی هر چند فرآیندی است که از سال‌های قبل آغاز شده، اما به نظر می‌رسد در دو دهه اخیر سرعت آن افزایش قابل‌توجهی داشته است. برخی کارشناسان تیرگی در روابط خارجی با آمریکا و برخی کشورهای اروپایی را از سویی و مشکلات شدید اقتصادی و روند رو به رشد مهاجرت از کشور را از سوی دیگر،‌ دلیل این کاهش اعتبار می‌دانند.

کم‌اعتباری پاسپورت ایرانی اما ماجرای ازلی نیست. بر اساس گزارش سایت تجارت‌نیوز به نقل از روزنامه «اطلاعات» اردیبهشت ۱۳۵۷؛ مسافرت برای ایرانی‌ها به اروپا، بجز در مورد کشورهای اروپای شرقی و سوییس و اتریش، بدون ویزا امکان‌پذیر بود. تایلند، سنگاپور، فیلیپین، هند، اندونزی، هنگ‌کنگ و ژاپن هم از مسافران ایرانی ویزا نمی‌خواستند.

همچنین به نوشته روزنامه «اطلاعات»، در آن‌ زمان دارندگان گذرنامه ایرانی از میان کشورهای آفریقایی، برای سفر به اتیوپی، مراکش و تونس نیازی به ویزا نداشتند، حال آنکه برای سفر به کشورهای ایالات متحده آمریکا، کره‌جنوبی، چین، ویتنام، استرالیا، کانادا و همه کشورهای آمریکای لاتین، باید ویزا می‌گرفتند.

عوامل ایجاد محدودیت در پاسپورت

در حالی پس از کاهش اعتبار پاسپورت ایرانی در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد، امید می‌رفت که سیاست درهای باز و دیپلماسی لبخند دوره حسن روحانی، گذرنامه ایرانی را قوی‌تر و دسترسی به کشورهای بیشتری برای سفر را امکان‌پذیر کند، که با روی کار آمد دولت اصولگرای رئیسی همان اندک امید برای صعود هم از میان رفت.

کارشناسان حتی چند توافق ساده دیپلماتیک برای اعتباربخشی به پاسپورت را کافی نمی‌دانند و موارد دیگری چون رعایت قوانین مهاجرتی، موقعیت سیاسی و اقتصادی و رفتار ایرانیان ساکن در کشورهای دیگر را هم در این اعتباربخشی موثر تلقی می‌کنند.

برخی کارشناسان هم معتقدند پارامترهای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی زیادی در اعتباربخشی گذرنامه یا ملیت ایرانی اثر دارد. مثلا برخی کارایی گذرنامه را در تعداد سفر فرهیختگان، ورزشکاران و دانشجویان می‌دانند و به زعم‌شان پاسپورتی مقبولیت بیشتری دارد که صاحبان آن هنجارهای مختلف را در کشور میزبان رعایت کرده باشند.

فعالیت‌های دیپلماتیک

هرچند یکی از وظایف وزارت خارجه آن است که در اغلب دیدارهای بین‌المللی برای برقراری رژیم دو جانبه لغو رواید ابراز تمایل کرده، اما شرایط حساس سیاسی کشور و از سوی دیگر پیشینه شهروندان برخی کشورها همچون ایران در مهاجرت‌های قانونی و غیرقانونی باعث شده کشورهایی که حتی زیرساخت آماده‌ای برای اجرای معافیت از ویزا دارند، محافظه‌کارانه‌تر عمل کنند. در مقابل، کشورهایی هم همچون گرجستان و ترکیه و امارات بیشتر با هدف جذب سرمایه اقدام به لغو روادید کرده یا سیاست خود را در این باره تداوم بخشیده‌اند.

اما این سکه روی دیگری هم دارد. به طوری که برخی معتقدند رفتار‌های شهروندان ایرانی هم در سیاست کشورها برای روادید دخیل است. به عنوان نمونه، تا پیش از انقلاب، ایرانی‌ها برای ورود به ژاپن نیازی به دریافت ویزا نداشتند و حتی پس از انقلاب هم همین وضعیت تا مدتی حاکم بود. هجوم کارگرانِ ایرانی به ژاپن برای کار، در سال‌های ابتدایی دهه ۱۳۷۰ هم به دلیل نیاز این کشور به نیروی کار جوانِ وارداتی از کشور‌های دیگر، در حافظه تاریخی ایرانی‌ها قرار دارد. با این همه، خیلی زود خبر‌هایی مبنی بر تخلف، فعالیت‌های غیرقانونی و رفتار‌های خارج از عرف برخی کارگران ایرانی مقیم ژاپن به صدر خبر‌های رسانه‌های این کشور آمد و حالا کار به جایی رسیده که با وجود روابط دیپلماتیک به نسبت خوب میان ایران و ژاپن، سفر به این کشور برای دارندگان پاسپورت ایرانی بسیار دشوار شده است.

این اتفاق در عمان هم به شکلی دیگر رخ داد. روزنامه «شرق» در مهرماه سال ۱۳۹۲ در گزارشی نوشته بود که دلیل اصلی توقف صدور ویزای گردشگری آنیِ کشورِ عمان برای شهروندان ایرانی، «سفر تعدادی از اتباع ایران به این کشور برای گدایی بوده است».

همین وضعیت در مورد مسافرتِ بدون ویزای شهروندان ایرانی به صربستان هم به وجود آمد. در سال ۱۳۹۷، ایران و صربستان امکان مسافرت بدون ویزا برای شهروندان دو کشور به خاک یکدیگر را فراهم کردند. این، اما در حالی بود که صربستان، خیلی زود این امتیاز را به دلیل افزایش مهاجرت غیرقانونی ایرانی‌ها از این طریق به اروپا لغو کرد.

با این حال بسیاری از کارشناسان معتقدند، اعتباربخشی به پاسپورت بیش از هر چیز به وضعیت اقتصادی شهروندان یک کشور مربوط می‌شود. شرایطی که کشور ما در حال حاضر در آن گرفتار آمده است و به این جهت نمی‌توان امیدوار بود اعتباری بر روادید ایرانی‌ها ببخشد.

سعیده علیپور

  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
ما نان و پنیر خود را می خوریم و روی پای خود می ایستیم ......
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش