پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۲۰:۳۶ - ۰۷ شهریور ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۶۰۲۹۱
محیط زیست و گردشگری

محمد درویش، کارشناس و فعال حوزه محیط زیست: احتمالا ۲۵ درصد از آبخوان‌های ایران تا ۱۰ سال آینده برای همیشه از بین می‌روند

محمد درویش,صحبت های محمد درویش درباره خشکسالی ایران
یک کارشناس و فعال حوزه محیط زیست گفت: بازگشت اعتماد به پرسنل، تغییر نگاه سنتی سیاست‌مداران که تصور می‌کنند محیط زیست مقابل توسعه است، طرح تنفس جنگل، سند امنیت غذایی، مدیریت ناترازی آب و فرونشست‌ها از مهم‌ترین اولویت‌هایی‌ست که رئیس جدید سازمان محیط زیست باید به آن‌ها بپردازد.

محمد درویش در گفت‌وگو با اصلاحات نیوز، درباره اولویت‌های سازمان حفاظت از محیط زیست عنوان کرد: اولین بار است که رئیس سازمان محیط زیست از پرسنل سازمان انتخاب شده و این نقطه امیدبخش یک فرصت تاریخی برای خانم شینا انصاری ایجاد کرده است که اگر بتواند عملکرد قابل توجهی را در این ۴ سال داشته باشد، می‌تواند موج امیدبخشی را ایجاد کند که سایر پرسنل هم این انگیزه را داشته باشند که اگر خوب کار کنند، محدودیتی برای رئیس سازمان شدن ندارند.

وی با بیان این که «این سازمان به شدت از نظر بودجه و امکانات همیشه در محدودیت بوده و دولت‌ها مانند یک حیاط خلوت به آن نگاه می‌کردند» خاطرنشان کرد: به‌ نیازهای پرسنل سازمان محیط زیست باید توجه شود، مشکلات معیشتی و آموزشی را در اولویت قرار دهند و اعتماد از دست رفته پرسنل سازمان را به آن‌ها برگردانند. به‌ویژه این‌که خانم انصاری باید بتواند دیدگاه سیاستمداران را نسبت به این سازمان تغییر دهد، سیاستمدارن سنتی همواره فکر می‌کنند محیط زیست عامل بازدارنده در چرخ توسعه است و شتاب رشد را کاهش می‌دهد. خانم انصاری وظیفه مهمی دارد تا نشان دهد اتفاقا اگر سزاوارانه با محیط زیست برخورد شود، می‌تواند شتاب چرخ توسعه کشور باشد.

درویش با تاکید بر این که سازمان محیط زیست باید اقتصادی که آب محور نباشد را در کشور معرفی کند، متذکر شد: سازمان محیط زیست باید سراغ تغییر چیدمان توسعه برود. طرح تنفس جنگل که چندسالی است مختل شده را مجدد احیا و سند امنیت غذایی کشور که در آن تاکید شده باید ۳۰ میلیارد متر مکعب در مصرف آب صرفه‌‌جویی شود را به حق آبه محیط زیست اضافه کند.

وی بیان کرد: سازمان محیط زیست باید به وزارت نیرو فشار بیاورد تا بر غلبه سازمان و تفکر سازه‌ای در انتقال آب بین حوزه‌ای پایان دهد؛ به‌ویژه طرح‌هایی مانند تغییر مسیر ماربر در سمیرم که می‌تواند یک شوک بزرگ به حوزه آبخیز کارون، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد وارد کند. باید جلوی این طرح‌های سازه‌ای گرفته شود‌ و تصفیه فاضلاب‌ها و مدیریت زباله در اولویت قرار گیرد. محیط زیست با معرفی رویکردهای جدیدی که می‌تواند تولید پول، ثروت و کار باشد، نشان دهد که رعایت هنجارها و آموزه‌های محیط زیستی یک معادله برد-برد برای ایران و محیط زیست است.

این کارشناس محیط زیست اظهار کرد: سازمان باید تلاش کند تا مفاد مهم سند امنیت غذایی با کاهش مصرف و مدیریت ناترازی آب تحقق پیدا کند تا در ابتدا جریان فرونشست را مهار کنیم و سپس اجازه ندهیم در قلمروهایی که دچار فرونشست نشده، این اتفاق رخ ندهد.

وی با اشاره به فرونشست زمین عنوان کرد: در اصفهان باید تمام چاه‌های غیرمجاز را پلمب و چاه‌های مجاز را برای یک دوره ۵ ساله، نیمی از توان بهره‌وری را دولت بخرد و خسارت مستقیم به کشاورزان بدهد. هیچ نوع طرح توسعه‌ای در صنایع آب‌بر و انرژی‌بر نباید اتفاق بی‌افتد. اصفهان باید به سراغ انرژی‌های خورشیدی، بادی و همچنین تقویت زیرساخت‌های گردشگری طبیعی و توریسم سلامت برود.

درویش با بیان اینکه اکنون ۱۱ صنعت آب‌بر و انرژی‌بر دنبال مجوز هستند، گفت: این‌ها می‌تواند بحران را شدت ببخشد. متاسفانه مدیران ما متوجه اهمیت فرونشست نشده‌اند. اکنون استان‌های اصفهان، خراسان رضوی، فارس، کرمان، یزد و تهران به شدت شرایط ناگواری را از نظر فرونشست تجربه می‌کنند.

او ادامه داد: وضعیت خراسان رضوی از سایر استان‌ها بحرانی‌تر است؛ پس از آن به ترتیب استان‌های فارس، اصفهان، کرمان و تهران بحرانی هستند. ناترازی خراسان رضوی اکنون ۳۳ میلیارد متر مکعب است. یعنی ۳۳ میلیارد متر مکعب بیش از آن‌چه وارد آبخوان شده از آن برداشت شده است. در اصفهان این عدد ۱۳.۵ میلیارد مترمکعب است.

درویش با اشاره به یک پژوهش گفت: پژوهشی را دکتر نادی در دانشگاه علوم تحقیقات نجف آباد انجام دادند و گفتند اگر روند همین‌طور تداوم یابد، بدبینانه در ۱۴۰۹ و اگر بتوان نیازها را کمی کنترل کرد، تا سال ۱۴۱۸ آبخوان اصفهان کاملا خالی خواهد شد.

این فعال محیط زیست با اشاره پژوهش دیگری از وزارت کشور که برای کمیته خشکسالی تهیه شده، متذکر شد: ممکن است بیش از ۲۵ درصد از کل آبخوان‌های ایران تا ۱۰ سال آینده برای همیشه از بین برود.

درویش تصریح کرد: دشت مشهد-چناران بدترین وضعیت را دارد؛ در آن‌جا منطقه مسکونی وجود دارد و حتی فرونشست به داخل شهر چناران هم رسیده است. همچنین در حوزه نیشابور یک شکاف ۳۲ کیلومتری تا خط راه آهن ایجاد و برخی از روستاهای این منطقه خالی از جمعیت شده است.

  • 16
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش