پنجشنبه ۰۸ آذر ۱۴۰۳
۲۰:۵۲ - ۰۸ آذر ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۹۰۴۴۹
محیط زیست و گردشگری

تکلیف نیاز آبی تالاب گاوخونی اصفهان چه می‌شود؟

تالاب گاوخونی اصفهان,خشک شدن تالاب گاوخونی اصفهان
طبق «سند تعیین تکلیف حقابه‌های زاینده‌رود» سهم تالاب گاوخونی ۱۵.۵ درصد است و بر اساس مطالعات صورت گرفته، می‌توان در هر نوبت رهاسازی آب در بستر رودخانه، بخشی از این نیاز آبی را تامین کرد اما در شرایطی که اصفهان تابستان داغی را پشت سر گذاشته و در حال گذر از پاییز کم‌باران است، تکلیف این سهم‌آبه پس از بازگشایی زاینده‌رود در آذر ماه امسال چه خواهد شد.

به گزارش ایرنا، دوم آذر ماه جاری خروجی سد زاینده رود برای تامین آب کشت پاییزه غرب و شرق اصفهان افزایش یافت و مقرر است آب به مدت ۱۰ روز در بستر این رودخانه جریان داشته باشد تا از طریق کانال‌های آبیاری به اراضی کشاورزی برسد.

به گفته معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، طبق سند تعیین تکلیف حقابه‌های زاینده‌رود، سهم‌آبه تالاب گاوخونی ۱۵.۵ درصد است و طبق مطالعاتی که توسط پژوهشگران دانشگاه صنعتی اصفهان با عنوان «تعیین نیاز آبی تالاب گاوخونی و زاینده‌رود برای حفظ کارکردهای زیست محیطی» صورت گرفته، می‌توان در هر شرایطی و در هر نوبت رهاسازی آب به‌طور متناسب بخشی از نیاز آبی این تالاب را تامین کرد.

حسین اکبری روز پنجشنبه به ایرنا گفت: سند تعیین تکلیف حقابه‌های زاینده‌رود با مشارکت و همکاری همه ذی‌مدخلان در سال‌های گذشته پس از اجماع کلی، مصوب و حقابه‌ها برای هر کاربری به‌صورت درصد مشخص شد، طبق این سند ۱۵.۵ درصد برای تالاب گاوخونی و حدود ۱۳ درصد برای پایداری جریان زاینده‌رود در نظر گرفته شده است.

وی افزود: متناسب با این اجماع و وفاق و همچنین طبق مطالعات تعیین نیاز آبی تالاب بین‌المللی گاوخونی و زاینده‌رود برای حفظ کارکردهای زیست محیطی در هر شرایطی حتی اگر با خشکسالی و با ذخایر پایین سد زاینده‌رود نیز مواجه باشیم، در هر نوبت رهاسازی رودخانه می‌توان به‌طور متناسب از ۱۵.۵ درصدی که برای تالاب مصوب شده است، آب تامین کرد.

وی گفت: انتظار داشتیم در رهاسازی ماه آذر امسال معادل ۱۰ میلیون مترمکعب نیز برای تالاب بین‌المللی گاوخونی در نظر گرفته شود ولی این اتفاق نیفتاد با این وجود تلاش و پیگیری اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان ادامه دارد تا در رهاسازی‌های بعدی، برای تالاب نیز سهمی در نظر گرفته شود.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: میزان ذخیره سد زاینده‌رود در زمان حاضر پایین است و بازگشایی رودخانه در آذر امسال با در نظر گرفتن کاربری کشاورزی صورت گرفت.

اکبری افزود: در این بازه رهاسازی زاینده‌رود، آبی برای تالاب گاوخونی در نظر گرفته نشد اما همچنان در حال رایزنی هستیم تا پس از رهاسازی آب برای کشاورزی، سهمی نیز برای تالاب گاوخونی در نظر گرفته شود.

وی با تاکید بر اینکه تالاب گاوخونی جزیی تفکیک‌ناپذیر از زیست بوم یکپارچه حوضه زاینده‌رود از سراب تا پایاب است، تصریح کرد: رهاسازی آب برای تالاب گاوخونی و تامین حقابه‌های زیست محیطی به‌منظور حمایت از تنوع زیستی و پرندگان مهاجر و پیشگیری از تبدیل شدن این گستره به کانون گرد و غبار اهمیت ویژه ای دارد.

اکبری با بیان اینکه این موضوع به‌صورت سازمانی، ملی و استانی پیگیری می‌شود و مورد وفاق و تاکید بین‌بخشی است، اضافه کرد: امیدواریم با بهتر شدن وضعیت بارش ها و بهتر شدن وضعیت ذخایر سد، برای تالاب گاوخونی نیز رهاسازی آب صورت گیرد.

تالاب گاوخونی خشک است

اکبری اظهار داشت: با توجه به اینکه تالاب گاوخونی، امسال به جز ۲ مورد سیلاب موقت در فصل بهار آبی دریافت نکرده و تابستان بسیار گرمی را پشت سر گذاشته، شرایط نامساعدی دارد و خشک است.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: تالاب گاوخونی برای پیشگیری از خیزش گرد و غبار و حمایت از تنوع زیستی این منطقه به شدت نیازمند تامین حقابه‌هاست زیرا بسیاری از پرندگان مهاجر به‌ویژه در فصل زمستان وابسته به این تالاب هستند.

اکبری خاطرنشان کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان در جلسه‌های تخصصی با حضور دستگاه‌های اجرایی مربوطه از جمله شرکت آب منطقه ای و همچنین در کارگروه سازگاری با کم‌آبی بر تامین حقابه زیست محیطی متناسب با وضعیت ذخایر سدها و بارش‌ها تاکید کرده و این موضوع از طریق مکاتبه نیز به‌طور دائم پیگیری شده است.

پیگیری خبرنگار ایرنا برای مصاحبه با مسوولان شرکت آب منطقه‌ای اصفهان در این باره تا لحظه مخابره خبر بی‌نتیجه ماند.

آخرین بار آذر سال ۱۴۰۲ بود که آب از سد «رودَشتِین» به سمت تالاب بین‌المللی گاوخونی به‌منظور تامین حقابه زیست محیطی آن جاری شد و با پیگیری‌ اداره کل حفاظت محیط زیست و مجموعه مدیریت استان اصفهان برای رسیدن آب به تالاب، سد زاینده‌رود به مدت چند روز باز شد.

استمرار جریان رودخانه به‌منظور تامین بخشی از حقابه زیست محیطی تالاب گاوخونی به مدت ۱۷ روز در آذر پارسال موجب شد تا حدود ۱۰ میلیون مترمکعب آب به این تالاب برسد.

تالاب بین‌المللی گاوخونی در شرق اصفهان یکی از بزرگترین و مهمترین تالاب‌های ایران محسوب می‌شود و حقابه آن در سال و در شرایط معمول بارش‌ها، ۱۷۶ میلیون متر مکعب است.

این تالاب پیش از آغاز خشکسالی‌های اخیر، علاوه بر ایجاد فضای فرحبخش در شرق اصفهان، مأمن پرندگان مهاجر و جانوران آبی و منبع درآمد و آسایش ساکنان این منطقه بود اما بدلیل کمبود منابع آبی و نرسیدن آب زاینده‌رود به آن در معرض خشکی قرار گرفت.

به گفته کارشناسان، ادامه این روند می‌تواند تالاب بین‌المللی گاوخونی را به کانون تولید گرد و غبار تبدیل کند و تا شعاع ۵۰۰ کیلومتری خود را تحت تاثیر قرار دهد بنابراین تامین حقابه آن ضروریست.

  • 18
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش