چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۲۹ - ۲۵ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۶۱۹۵
محیط زیست و گردشگری

پرونده ترکیه در لاهه

انحصار آب دجله و فرات از سوی آنکارا موجب شکایت فعالان محیط زیست شد

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست,دجله و فرات

ترکيه با انحصار آب دجله در حال نابودي تالاب هورالعظيم است، دجله مستقيما از ترکيه وارد عراق شده و بعد از آبياري اين کشور، سرانجام به تالاب هورالعظيم در غرب استان خوزستان مي‌رسد، در حقيقت عمده آب ورودي اين تالاب مرزي با ايران از طريق دجله و فرات تأمين مي‌شود. هورالعظيم تنها باقي‌مانده تالاب‌هاي بسيار بزرگ بين‌النهرين و شاهدي زنده بر اقوام و تمدن‌هاي مختلفي از بدو خلقت تاکنون است. 

 

درهمين‌راستا براي تشديد فشار روي ترکيه، از سوي کمپين مردمي حمايت از زاگرس مهربان «پويش ميان‌رودان» راه‌اندازي و ساماندهي شده است. اين حرکت قصد دارد با جلب توجه فعالان محيط‌زيست کشورهاي ترکيه، عراق، سوريه مقابله با اقدام ترکيه را به‌عنوان يک مطالبه جدي منطقه‌اي و خطاي آشکار مديريتي اين دولت در محاکم بين‌المللي همانند دادگاه لاهه مطرح کنند. 

 

مديرکل مشارکت‌هاي مردمي سازمان حفاظت محيط‌زيست در گفت‌وگو با ايلنا؛ به‌علت تشکيل اين کمپين اشاره کرده و گفت: «کمپين ميان‌رودان» شکل گرفته است تا کشورهايي را که مسبب اصلي تشديد چشمه‌هاي توليد گردوغبار و کانون‌هاي بحراني فرسايش بادي هستند، در پيشگاه انظار عمومي تحت فشار قرار دهد. کنشگران و فعالان محيط‌زيست با کمک ان‌جی‌اوهاي محيط‌زيستي کشورهاي عراق، ترکيه، سوريه، کويت و ... اين کمپين بين‌المللي را راه انداختند و تلاش مي‌کنند مسئله گردوغبار را به يک مسئله فرامنطقه‌اي تبديل کنند.

 

محمد دوريش با تأکيد بر اينکه سازمان ملل بحراني بودن اين مسئله را پذيرفته است، ادامه داد: «تيرماه امسال دبيرکل سازمان ملل به همراه ۵۳ نفر از وزراي محيط‌زيست کشورهاي منطقه وارد تهران شدند تا اين مسئله را در عالي‌ترين سطح مورد بررسي قرار دهند. اين کمپين و بيانيه مي‌تواند کمک کند تا فشار بيشتري بر کشور ترکيه و عربستان اعمال شود.» مديرکل مشارکت‌هاي مردمي سازمان حفاظت محيط‌زيست با اشاره به خسارت‌هاي جدي زيست‌محيطي اقدامات ترکيه ادامه داد: «ترکيه در قالب طرح گاپ ۸۰ ميليون مترمکعب آب کشورهاي همسايه را ربود. شايد بتوان اين اقدامات را به شکل نمادين در دادگاه بين‌المللي لاهه به‌عنوان يکي از روش‌هاي تشديد‌کننده نسل‌کشي مطرح کرد. همان‌طور که چندي پيش دوستداران محيط‌زيست در مورد کمپاني و محصولات GMO تراريخته اين کار را انجام دادند.» او در پاسخ به اين سؤال که موضع ترکيه در مورد تبعات منفي اقداماتش چيست، گفت: «ترکيه اذعان مي‌کند اين آب از قلمروي کوهستاني ترکيه نشأت مي‌گيرد؛ در نتيجه فقط به ترکيه تعلق دارد، همان‌طور که کشورهاي منطقه هم منابع نفتي خود را با ترکيه به اشتراک نمي‌گذارند، ترکيه هم منابع آبي را از آن خود مي‌داند. ترکيه تاکنون صددرصد از آب فرات و ۶۰ درصد از آب دجله را تصاحب کرده ‌است. اکنون هم قصد دارد ۴۰ درصد باقي‌مانده ‌آب دجله را نيز غصب کند.»

 

درويش ادامه داد: «متني توسط گروهي از صاحب‌نظران حوزه محيط‌زيست خطاب به دبيرکل سازمان ملل آماده شده است و در حال جمع‌آوري امضا‌هاي آن هستند. پويش «ميان‌رودان» با ۸۰ هزار امضا قصد دارد با ارائه اين اعتراضنامه به سازمان ملل متحد و يونسکو از ترکيه به‌دليل بستن آب دجله و فرات که موجب بروز بحران‌هاي اجتماعي، سياسي و محيط‌زيستي شده، شکايت کند. دوستداران محيط‌زيست مي‌توانند با پيوستن به اين کمپين و امضا شکايتنامه مذکور ضمن افزايش بار رواني در دادگاه لاهه، براي نجات ميان‌رودان و جلوگيري از ادامه بلندپروازي‌هاي دولت ترکيه مؤثر باشند.» در متن اين شکايتنامه آمده است: «جناب آقاي آنتونيو گوتيرش، دبيرکل محترم سازمان ملل متحد. با سلام احتراما به استحضار مي‌رساند جمهوري ترکيه در دو دهه گذشته سدهاي زيادي در حوضه آناتولي جنوبي و سرچشمه‌هاي دجله و فرات ساخته است که گنجايش تنها يکي از اين سازه‌هاي غول‌آسا يعني سد آتاترک روي فرات که در ۱۹۹۲ آبگيري شد به ۴۸ ميليارد مترمکعب مي‌رسد. همچنين ساخت سد ۱۰,۴ ميليارد مترمکعبي ايليسو روي سرشاخه‌هاي دجله از دسامبر ۲۰۱۴ در دست انجام است. ساخت اين سدها، نظام آبشناختي دو رودخانه بزرگ دجله و فرات را به‌شدت متأثر و مختل کرده و مي‌کند و به متروکه‌شدن چندين ميليون هکتار از اراضي کشاورزي در کشورهاي سوريه و عراق انجاميده و بحراني جدي در پاياب آنها يعني هورالعظيم به وجود آورده است؛ بحراني که سبب شده تا تالاب راهبردي هورالعظيم به بزرگ‌ترين کانون بحراني ريزگرد در منطقه بدل شود.

 

جوامع بومي و مردم سوريه، عراق و ايران؛ يعني خاستگاه کهن‌ترين تمدن‌هاي جهان چون ايراني، سوري و بين‌النهرين، به‌شدت از اثرات ويرانگر اين سدها آسيب ديده و مي‌بينند. ادامه روند ويرانگر سدسازي دولت ترکيه و مهار آب اين دو رودخانه، گذشته از نابودي کشاورزي و تشنگي روستاها و شهرها در ميان‌رودان، طغيان پديده گردوغبار در باختر ايران را هم پديد آورده و پيوسته تشديد مي‌کند؛ فرايند ويرانگري که نه‌تنها سلامت که فعاليت‌هاي توليدي و روزمره مردم را تهديد کرده و آبادبوم‌هاي انساني را به‌سمت متروکه‌شدن سوق مي‌دهد. پيامدهاي ويرانگر سدسازي در ترکيه نه‌تنها به فجايع انساني ناشي از جنگ تحميلي در سوريه و عراق را دامن زده و حقوق بشر را تهديد مي‌کند که همچنين با مفاد کنوانسيون مقابله با بيابانزايي و بيانيه حقوق جوامع بومي سازمان ملل آشکارا مغايرت تام دارد. چنين است که ما امضاکنندگان زير از سازمان ملل متحد و يونسکو درخواست رسيدگي به وضعيت نگران‌کننده حقابه جوامع بومي مولد در حوضه آبخيز دجله و فرات را داريم و خواهان احياي دوباره ميان‌رودان از طريق گشودن دريچه‌هاي سدهاي آناتولي جنوبي (به‌ويژه سد آتاترک) و جلوگيري از ساخت و آبگيري سدهاي در دست ساخت (به‌ويژه سد ايليسو) هستيم.»

 

 

vaghayedaily.ir
  • 18
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش