چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۹:۲۸ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۴۶۷۲
محیط زیست و گردشگری

رؤیای وصل شدن خزر به خلیج فارس

وصل شدن خزر به خلیج فارس,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

تاریخچه انتقال آب در  کشور به سال‌های دهه ۳۰ خورشیدی برمی‌گردد. هرچند برخی معتقدند که رؤیای وصل شدن خزر به خلیج فارس از زمان ناصرالدین‌شاه مطرح بوده و جالب است که در دولت‌های سازندگی، اصلاحات، محمود احمدی‌نژاد و اعتدال، در بازه‌های زمانی این طرح روی میز موافقان و مخالفان دست به دست می‌شده است.

 

یکی از قدیمی‌ترین طرح‌ها، ابرآبراهی از خزر تا خلیج ‌فارس در ایران به طول ۱۶۰۰ کیلومتر است که «ایران‌رود» نامیده شده است. «ایران‌رود» را هومان فرزاد طراحی کرده و در چند دهه اخیر و در دولت‌های مختلف، دستخوش برخی تغییرات شده است. در طرح اولیه «ایران‌رود» مقرر شده بود آب را از دریای خزر به سه‌ نقطه پست ایران شامل چاله جازموریان، بیابان لوت و دشت کویر پمپاژ کرده و از آن‌جا به خلیج‌فارس انتقال دهند. در گزارش‌های اولیه ایران‌رود، دو مسیر برای آبراه میان شمال تا جنوب پیشنهاد شده است:

 

مسیر اول از خلیج کوچک واقع در باختر خلیج چابهار به سوی شمال آغاز می‌شود و پس از گذشتن از کنار شهر بم، کویر لوت را پشت سر می‌گذارد، از کنار کویر نمک و شهر طبس به سوی شمال عبور می‌کند، حوالی ۱۳۰کیلومتری شرق شاهرود به سوی شمال غرب متمایل می‌شود و پس از گذشتن از کنار گرگان به بندر ترکمن در دریای خزر می‌رسد.

 

مسیر دوم از ناحیه میان چابهار و بندر جاسک آغاز می‌شود و پس از گذر از کنار شهر بم همچون مسیر شماره یک تا طبس می‌رود و آن‌گاه به سوی شمال غربی ادامه می‌یابد. به فاصله ۵۰کیلومتری جنوب غربی از شهر سمنان می‌گذرد و در فاصله صدکیلومتری شرق تهران از میان رشته کوه البرز به شهر ساری می‌رسد و با گردش به سوی شرق در بندر ترکمن خاتمه می‌یابد. گفته می‌شود به دلیل ‌اختلاف سطح دریای خزر با دریای آزاد، احداث تالاب‌هایی در مسیر این کانال برای جلوگیری از سرازیر شدن آب دریای آزاد به خزر مد نظر قرار دارد و حتی در قسمت‌هایی، از کانال پاناما الهام گرفته شده است.

 

بعدها در دولت‌های مختلف، تکه‌هایی از طرح ایران‌رود به‌ صورت‌های دیگر بر سر زبان‌ها افتاد که شاید مهم‌ترین آن‌ها انتقال خزر به سمنان و اصفهان و منحرف کردن مسیر آب از سرچشمه‌های رود کارون در استان چهارمحال و بختیاری به سمت استان اصفهان در طرحی معروف به «بهشت‌آباد» بود که با اعتراض شدید خوزستانی‌ها و ساکنان چهارمحال و بختیاری روبه‌رو شد. نکته جالب این‌که قسمتی از این طرح‌ها در همه دولت‌ها به‌خصوص دولت هاشمی رفسنجانی، محمود احمدی‌نژاد و حسن روحانی مورد توجه دولتمردان قرار گرفته و همواره محل مناقشه بوده است؛ به‌طوری‌که هم‌اکنون طرح انتقال خزر به سمنان، بسیار جدی در حال پیگیری است. شاید بتوان دولتمردان ایرانی و روسی را از سرسخت‌ترین موافقان طرح‌های انتقال آب در کشور، و کارشناسان و استادان محیط زیست را از مخالفان آن دانست.

 

 

موافقان طرح ایران‌رود چه می‌گویند؟

با احداث کانال «خزر به خلیج‌ فارس» آب این کانال تبخیر می‌شود و این فرایند، افزایش نزولات و تغییر اقلیم گرم و خشک منطقه به معتدل و مرطوب را به دنبال دارد؛ بنابراین بحران کم‌آبی ایران از طریق این کانال برطرف می‌شود. «ایران‌رود» توانایی و قابلیت تبدیل شدن به کانالی آبی، حتی مهم‌تر و مؤثرتر از کانال سوئز یا بسفر ترکیه را دارد و می‌تواند عامل مهمی در منازعات بین‌المللی و همچنین ارتباط بهتر ایران با اورآسیا باشد.اشتغال‌زایی، آبادانی و رونق صنعتی مرکز ایران، توسعه گردشگری و درآمدزایی بالای کشور که از تردد کشتی‌ها حاصل می‌شود، از مهم‌ترین آثار این طرح است.

 

 

مخالفان چه می‌گویند؟

اسماعیل کهرم، کارشناس مسائل محیط زیست: «ایده انتقال آب دریای خزر برای مصارف خانگی، کشاورزی و صنعتی به استان‌های مرکزی مطرح شده، اما شوری آب دریاچه خزر ۱۳ میلی‌گرم در هر لیتر است که در این زمینه‌ها قابل استفاده نیست، صرفه اقتصادی هم ندارد. از طرفی خاک سمنان و مناطق مرکزی قابل کشت نیست؛ کلا شن و خاک رس است. برای کدام مصارف کشاورزی و صنعتی قرار است این پروژه چندمیلیاردی عظیم انجام شود؟»

 

چنگیز اسماعیل‌اف،  رئیس مرکز تحقیقات خزر در دانشگاه دولتی باکو: «با توجه به پستی بلندی‌های موجود در مسیر شمال- جنوب، ایران ناگزیر است در مسیر سربالایی این کانال در چندین منطقه آبگیرهای بزرگی احداث کند تا از سرریز شدن آب کانال جلوگیری کند. مسیرهایی با این خصوصیات، مانند کناره‌های البرز انبوهی از جمعیت را در خود جای داده است که باید زمین‌ها و خانه‌های اطراف پروژه تخلیه شود. همچنین ایجاد آبگیر باعث افزایش خطر زلزله خواهد شد.»  

 

محمد درویش، کارشناس محیط‌ زیست: «باید واقعیتی مهم به‌ نام عرض جغرافیایی را در نظر داشته باشیم. نوع اقلیم بیش از هر موردی به عرض جغرافیایی مربوط است. وجود آب یا نبود آن تأثیر خاصی بر نوع اقلیم ندارد. بخش‌هایی از کشور در کمربند خشک جهان واقع شده است؛

 

حتی اگر تمام این بخش‌ها دریا باشد، تأثیری بر تغییر اقلیم نخواهد گذاشت؛ البته نباید این ‌را فراموش کرد که روزگاری تمام فلات ایران دریا بوده است. تبخیر بالای آب، پایین بودن میزان ریزش‌های آسمانی و نبود امکان رویش بسیاری از گونه‌های گیاهی موجب کویری شدن این منطقه در طول قرن‌ها شده است. با توجه به موارد گفته‌شده، استدلال موافقان این طرح درباره تغییر اقلیم از طریق کانال آب خزر به خلیج‌ فارس کاملا بی‌اساس است.»

 

 

 

 

asemandaily.ir
  • 56
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش