سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳
۱۰:۴۱ - ۰۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۰۳۶۳
محیط زیست و گردشگری

مدیریت برای بی آبی یا بحران بی آبی

۱۸ تالاب ایران خشک شدند

خشکسالی تالاب ها,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

ایران به زودی دچار بحران بی آبی خواهد شد؛ این حرف دیروز و امروز نیست و سال‌هاست که درباره آن هشدار داده اند. حالا چندماهی است که کشاورزان شرق اصفهان با اعتراض‌ها و فریادهای‌شان از این بی آبی می‌گویند كه نتیجه مستقیم بحرانی بوده که سال‌هاست بدون اینکه مدیریت شود، روز به روز وخیم تر می شود. در آینده‌ای نزدیک، بسیاری از شهرهای ایران شاهد ایستگاه‌های فروش آب تصفیه‌شده چاه‌ها خواهند بود.شايد اصفهان بزرگ‌ترین شهری است که در ابتدای صف این وضعیت قرار دارد. در آمار منتشرشده منابع گفته شده است که در سال گذشته تنها سه استان ایران، نزولات آسمانی بالاتر از میانگین درازمدت داشته‌اند (آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و اردبیل).

 

بقیه استان‌ها درگیر دامنه‌ای از کم آبی و بی آبی هستند و حجم آب برخی سدها ۹۰ درصد کاهش داشته است. اگر اوضاع بی آبی همچنان ادامه پیدا کند و سدهای ساخته شده روز به روز بیشتر شوند، تاریخ و تمدن کشورمان تحت تاثير آن قرار خواهد گرفت. در مرحله اول، بخش های مرکزی ایران از مرز کم آبی عبور می کند و به بی آبی می رسد و در فاز بعدی، این بحران به مناطق غیر کویری هم انتقال می یابد. با کاهش منابع آب، تنش های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تشدید می شود؛ بدین معنا که در دوران کم آبی، درگیری بر سر سهم آب اوج می‌گیرد. کشاورزان همدانی هم به این بحران وارد شده اند و هر روز بر سر بی آبی شاهد خشک شدن زمین‌های‌شان هستند.

 

در نهایت موضوع امنیتی می شود و حتی راهکار مناسبی هم برای آن اندیشیده نمی‌شود. کاوه مدنی، معاون سازمان محیط زیست که یکی از صاحب‌نظران در زمینه مدیریت منابع آبی در این زمینه است، وقتی به ایران آمد تا اوضاع را به سامان کند، گفت: سطح تخریبی که در منابع آبی ایران رخ داده آن‌قدر زیاد است که به زودی نمی توان آن را درست کرد. در نهایت او نیز به دلیل فشارهای فراوان استعفا داد و به ترک اجباری وطن رضایت داد تا شاهد این ویرانی نباشد. کمبود آب، فقط در بخش کشاورزی متوقف نمی شود و بخش صنعت را نیز دربرمی گیرد.

 

بسیاری از صنایع آب بر مانند فولاد که در مناطق بحران آبی واقع هستند، ناگزیر خواهند شد از ظرفیت تولیدشان بکاهند. بدین ترتیب شاهد افزایش بیکاری در بخش کشاورزی و صنعت خواهیم شد. با تشدید کم آبی، دولت‌ها ناگزیر می‌شوند همه یا بخش اعظم منابع آبی را به آب شرب شهری اختصاص دهند ولی افزایش جمعیت از یک سو و کاهش منابع آبی، تامین آب آشامیدنی را نیز با مشکلات و کمبودهای بسياري مواجه می کند.

 

آب، فروشی می شود

آنچه معلوم است اینکه در آینده ای نزدیک، بسیاری از شهرهای ایران، شاهد ایستگاه های فروش آب تصفیه‌شده چاه ها خواهند بود. شايد اصفهان، بزرگ ترین شهری است که در ابتدای صف این وضعیت قرار دارد؛ پیشتر در قم نیز شاهد ایستگاه های فروش آب بودیم ولی نه به خاطر کمبود آب بلکه به دلیل طعم شور آب شهری. این در حالی است که معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست نیز در گفت و گو با ایلنا با بیان اینکه برداشت آب از ۲۳۰ دشت کشور ممنوع است، گفته است: «در حال حاضر پنج میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از آب‌های زیرزمینی وجود دارد و شرایط در کشور مناسب نیست».

 

مسعود تجریشی، درباره آخرین وضعیت پرداخت حقابه تالاب هامون از سوی افغانستان گفت: « ادامه رشته کوه البرز به رشته‌کوه بابایغما در افغانستان متصل می‌شود و این کشور نیز مانند ایران سال آبی خوبی را پشت سر نگذاشته و بارندگی در آنجا نیز با کاهش روبه‌رو بوده است، اما این دلیل نمی‌شود که ما حقابه هامون را نگیریم. البته از آنجا که بارش‌ها کم بوده است، آن‌ها خود در حال برداشت هستند و این‌گونه نبوده که آب باشد و به ما ندهند». او با بیان اینکه اگر حقابه را از افغانستان پیگیری نکنیم، متضرر خواهیم شد، ادامه داد:« اگر هامون‌ آب نداشته باشد، مردم افغانستان نیز دچار مشکل می‌شوند و این در حقیقت یک کار مشترک بین ما و افغانستان برای سلامت مردم است.متاسفانه به دلیل افزایش گرما و کاهش بارش درحال حاضر در هیرمند آبی نیست».

 

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط زیست همچنین درباره وضعیت تالاب جازموریان نیز گفت: «کارگروهی به دبیری آقای عدل برای احیای تالاب جازموریان ایجاد شده است. در این جلسات باید سعی کنیم آب صنعت و شرب مردم را مدیریت و برنامه‌ریزی کنیم تا حقابه محیط‌زیست نیز تامین شود، اما با توجه به ذخیره آب در پشت سدها و بارندگی‌های ناچیز پیش‌رو بعید می‌‌دانم، بتوانیم حقابه‌ها را تامین کنیم». در حال حاضر اینکه ۲۴تالاب کشور در وضعیت بحرانی قرار دارند و ۱۸ تالاب به طور کامل خشک شده‌اند، نتیجه سال ها مدیریت بی برنامه است.گرد و غبار از شهرهای مختلف ایران به شهرهای مرکزی می رسد و از ایران جز هاله‌ای از گرد و غبار باقی نمی ماند.

 

تجریشی این موضوع را نیز هشدار می دهد و در ادامه صحبت هایش می گوید:«با وضعیت موجود در این مناطق اگر به همین منوال پیش برویم، در سال‌های آینده با مشکلات گرد‌و خاک روبه‌رو می‌شویم. البته موضوع گرد و خاک یک مساله نه تنها ملی بلکه فرامنطقه‌ای است». او با بیان اینکه کانون‌های گرد و خاک در منطقه شناسایی شده و تعاملات لازم با کشورهای همسایه شروع شده است، گفت: کارگروه بین‌المللی، کانون‌های بین‌المللی در عراق، سوریه و عربستان را شناسایی کرده است، البته این به نوعی مدیریت بحران است، در حالی که باید مدیریت ریسک درباره این موضوع اعمال شده و برنامه‌هایی نظیر تغییر الگوی کشت از پرمصرف به کم‌مصرف و کاهش دست‌اندازی به طبیعت اجرا شود و از سوی دیگر برنامه‌های خود را با کمبود آب وفق دهیم.

 

تجریشی با تاکید بر اینکه برداشت آب از ۲۳۰ دشت کشور ممنوع است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر پنج میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از آب‌های زیرزمینی وجود دارد و شرایط مناسبی در کشور وجود ندارد». معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط زیست همچنین درباره کانون‌های گرد و خاک در دریاچه ارومیه نیز گفت: «کانون‌های گرد و خاک در دریاچه ارومیه سال گذشته به نسبت چهار سال قبل ۶۱ درصد به لحاظ وسعت و تواتر گردو خاک کاهش پیدا کرده است. اگر نتوانیم تراز دریاچه را به ۱۲۷۲ برسانیم، این کانون‌ها همچنان باقی می‌ماند».

 

این حقیقتی است که باید تا چهار سال دیگر دریاچه ارومیه را تا عمق یک و نیم متر پر از آب کنیم. دریاچه ای که در دولت های مختلف اندک اندک بر اثر بی مسئولیتی و بی توجهی تخریب شد. تجریشی از حمایت نماینده های مجلس برای کنترل این بحران می گوید و ادامه می دهد:«قرار بود نزدیک به ۳۷۰ میلیون مترمکعب آب به سمت دریاچه برود، اما همین که به ۲۲۰ میلیون مترمکعب رسید، تمام نمایندگان منطقه در مجلس شورای اسلامی از آقای اردکانیان خواستند تا جلوی ورود آب به دریاچه را بگیرد. دستگاه‌های اجرایی و نمایندگان مجلس نیز باید در زمینه احیای دریاچه با ما همکاری لازم را داشته باشند». معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه مردم نیز در احیای دریاچه ارومیه نقش دارند، گفت: مردم باید مطالبه‌گر باشند و همچنین همکاری کرده و مصرف آب خود را متناسب با آوردها کاهش دهند».

 

 

ghanoondaily.ir
  • 12
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش