به گزارش رویداد۲۴، مردم اصفهان دغدغه بازگشت آب به زایندهرود را داشتند که خبر بحران آب کشاورزان اصفهان شنیده شد. مشکل کشاورزان هنوز حل نشده بود که خبر جیرهبندی آب شرب اصفهان به گوش رسید. «بحران آب» و «خشکسالی» کلماتی هستند این روزها با نام اصفهان پیوند خورده است؛ موضوعی که به گفته مسئولان در ۵۰ سال اخیر بیسابقه بوده است و بارش اندک امسال هم کمکی به حل مشکل نکرد.
با اینهمه کارشناسان معتقدند دلیل کمآبی، نه کاهش باران، که سوءمدیریت بوده است؛ چنانچه چهرههایی همچون پرویز کردوانی همین نگاه را دارند و میگویند ساخت صنایع بزرگ در محلهای کمآب و همچنین ساخت سد بدون کارشناسی از دلایل بزرگ ایجاد بحران آب بوده است که یکی از نمونههای آن در استان اصفهان و همچنین کرمان اتفاق افتاده است. نماینده اصفهان نیز همین اعتقاد را دارد و میگوید بحران آب در صدر مشکلات استان اصفهان است و باید گفت سوءمدیریت در این بخش بیداد میکند.
با اینهمه کارشناسانی دیگر معتقدند جلوی مصرف بیرویه آب گرفته شده است.
حسن عسکری مدیر هواشناسی چادگان در گفتوگو با رویداد۲۴، با اشاره به کاهش برف و باران در ماههای اخیر نسبت به مدت مشابه، میگوید که در استان اصفهان امسال حدود ۴۶ درصد کاهش بارندگی داشتیم بنابراین نسبت به سال گذشته با ۲۵ درصد کاهش آب پشت سد مواجه بودهایم اما با تمهیداتی که اندیشیده شده، مراقبت برای جلوگیری از مصرف بیرویه آب بسیار زیاده بوده است.
عسکری با بیان اینکه شهرستان چادگان کمترین میزان باران و کوهرنگ که منبع تغذیه زایندهرود است، بیشترین بارش باران را داشته، میگوید اگر مصارف کشاورزی و چمنهای سطح شهر و مصارف خانگی، کمتر و بهینهتر شود، دیگر نیازی به جیرهبندی نخواهیم داشت.
بر سر برداشت آب از زاینده رود مسابقه گذاشتهاند
عسکری همچنین به سیاستها و خطاهای انسانی در این بحران اشاره میکند و میگوید در دولت نهم و دهم، بحث دسترسی آب را از حالت کشوری به حالت استانی تبدیل کردند و همین اتفاق باعث شد بین استانها یک رقابت و مسابقه برای برداشت آب از زاینده رود اتفاق بیفتد. استانهای اصفهان، یزد و چهارمحال سه استانی هستند که از زاینده رود بیشترین آب را برداشت میکنند. همین اتفاق باعث شد یک مسابقه میان آنها رخ دهد که هرکدام سعی کنند بیشترین میزان آب را برای استان خود از زایندهرود بردارند تا در نهایت میزان آب پشت سد زاینده رود به ۲۲ درصد رسید.
طرح برداشت آب از زایندهرود در دوره خشکسالی هم در حال اجراست
کاهش آب زایندهرود تا حدی بوده که عابدی نماینده اصفهان از احتمال نابودی ۲۰۰ روستا در شرق استان اصفهان ۲۰۰ خبر داده بود و گفته بود دلیل آن برداشتهای غیرقانونی و بیرویه است؛ موضوعی که عسکری نیز بر آن انگشت میگذارد و میگوید: متاسفانه این اتفاقات در دولت کنونی هم رخ میدهد. اکنون در طرح «بن-بروجن» چندین تن لوله آوردهاند تا از زاینده رود به شهرهای بروجن آب ارسال کنند. این طرح اکنون چند ماه است که در حال اجرایی شدن است و این اتفاق در شرایطی صورت میگیرد که حدود ۸۰ درصد آب زایندهرود از بین رفته و با حدود ۲۰درصد آب، این طرح را اجرایی کردهاند. واقعا این موضوع جای پیگیری دارد و همین طرح خود باعث تشدید بحران کم آبی در استان است.
احتمال جیرهبندی آب در استان اصفهان وجود دارد
داوود باتوانی مدیر آبفای چادگان نیز به عنوان کارشناس موضوع آب در منطقه به رویداد۲۴ میگوید در شهرستان چادگان، اصلا نمیتوان بحث جیره بندی آب را مطرح کرد چراکه این شهر کنار سد قرار دارد و اقناع مردم برای جیره بندی آب بسیار سخت است و تقریبا میتوانم بگویم این موضوع در شهر چادگان منتفی است، در ضمن این شهر، شهری توریستی است و ویلاهای بسیاری در دهکده وجود دارد. اما در شهر اصفهان این کار میتواند صورت بگیرد زیرا اصفهان از آب دور تر است و همین موضوع باعث میشود بحث جیره بندی آب مطرح شود.
آنگونه که کارشناسان گفتهاند برداشت غیرقانونی آب در مسیر انتقال یکی دیگر دلایل بحران آب است. همچنانکه حیدرعلی عابدی میگوید آب از تونل اول کوهرنگ حرکت میکند تا به سد برسد و آنگاه سد باز میشود و به شهر سامان شهرکرد میرسد و از آنجا به سمت پلکله میرود از پلکله به بعد، آب نابود میشود و خشکسالی رخ میدهد، چون برداشتهای زیاد و متعددی دارد از روی رودخانه انجام میشود.
باتوانی نیز میگوید اگر برای آبی که به اصفهان منتقل میشود، در مسیر انتقال اتفاقی رخ ندهد و از آب محافظت شود، میتوان بحث جیرهبندی را برای اصفهان هم منتفی دانست.
مدیر آبفای چادگان، با بیان اینکه ما جلسات بسیار زیادی را با مسئولان مربوطه استانی و کشوری در این خصوص برگزار میکنیم، خاطرنشان کرد: ما جلسات بسیار زیادی را با مسئولان در خصوص بحران کم آبی داریم و تصمیماتی هم اتخاذ شده است که امیدواریم اتفاقات خوبی برای استان رخ دهد و از این بحران به سلامتی بتوانیم عبور کنیم. اکنون میزان مصرف آب شرب در استان به ۱۰ در لیتر در ثانیه رسیده است.
آبی برای دادن به بخش کشاورزی نداریم
باتوانی، ادامه داد: ما در چادگان مصرف آب برای کشاورزی یا بخش صنعتی نداریم، یعنی آبی نیست که بخواهیم به این بخش اختصاص دهیم و آب مصرفی ما برای بخش خانگی است. باید تاکید کنم که بحران آب بسیار جدی است و متاسفانه نه ملت و نه دولت این بحث را جدی نمیگیرند و زمانی متوجه میشویم که بی آبی جدی است و باید صرفه جویی کنیم که بسیار دیر شده است و خدای نکرده شیر آب را باز میکنیم و میبینیم هیچ آبی نیست.
بحث افزایش قیمت آب مطرح شده است
باتوانی در پایان گفت: ما در مورد افزایش قیمت آب تصمیمگیر نیستیم اما ای کاش بودیم، ولی باید بگویم که بله حتی این بحث هم مطرح شده است.
- 18
- 1