شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۳۸ - ۲۱ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۵۳۷۰
محیط زیست و گردشگری

جیره‌بندی آب در اصفهان چقدر جدی است؟

بحران آب اصفهان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
بحران کم آبی در اصفهان و شهرستان‌های آن به مرز هشدار رسیده است و مسئولان این استان بر این عقیده هستند که بحث جیره‌بندی آب می‌تواند جدی باشد و باید سریعا به این موضوع رسیدگی شود.

به گزارش رویداد۲۴، مردم اصفهان دغدغه بازگشت آب به زاینده‌رود را داشتند که خبر بحران آب کشاورزان اصفهان شنیده شد. مشکل کشاورزان هنوز حل نشده بود که خبر جیره‌بندی آب شرب اصفهان به گوش رسید. «بحران آب» و «خشکسالی» کلماتی هستند این روزها با نام اصفهان پیوند خورده است؛ موضوعی که به گفته مسئولان در ۵۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده است و بارش اندک امسال هم کمکی به حل مشکل نکرد.

 

با اینهمه کارشناسان معتقدند دلیل کم‌آبی، نه کاهش باران، که سوءمدیریت بوده است؛ چنانچه چهره‌هایی همچون پرویز کردوانی همین نگاه را دارند و می‌گویند ساخت صنایع بزرگ در محل‌های کم‌آب و همچنین ساخت سد بدون کارشناسی از دلایل بزرگ ایجاد بحران آب بوده است که یکی از نمونه‌های آن در استان اصفهان و همچنین کرمان اتفاق افتاده است. نماینده اصفهان نیز همین اعتقاد را دارد و می‌گوید بحران آب در صدر مشکلات استان اصفهان است و باید گفت سوءمدیریت در این بخش بیداد می‌کند.

 

با اینهمه کارشناسانی دیگر معتقدند جلوی مصرف بی‌رویه آب گرفته شده است.

 

حسن عسکری مدیر هواشناسی چادگان در گفت‌وگو با رویداد۲۴، با اشاره به کاهش برف و باران در ماه‌های اخیر نسبت به مدت مشابه، می‌گوید که در استان اصفهان امسال حدود ۴۶ درصد کاهش بارندگی داشتیم بنابراین نسبت به سال گذشته با ۲۵ درصد کاهش آب پشت سد مواجه بوده‌ایم اما با تمهیداتی که اندیشیده شده، مراقبت برای جلوگیری از مصرف بی‌رویه آب بسیار زیاده بوده است. 

 

عسکری با بیان اینکه شهرستان چادگان کمترین میزان باران و کوهرنگ که منبع تغذیه زاینده‌رود است، بیشترین بارش باران را داشته، می‌گوید اگر مصارف کشاورزی و چمن‌های سطح شهر و مصارف خانگی، کم‌تر و بهینه‌تر شود، دیگر نیازی به جیره‌بندی نخواهیم داشت.

 

بر سر برداشت آب از زاینده رود مسابقه گذاشته‌اند

عسکری همچنین به سیاست‌ها و خطاهای انسانی در این بحران اشاره می‌کند و می‌گوید در دولت نهم و دهم، بحث دسترسی آب را از حالت کشوری به حالت استانی تبدیل کردند و همین اتفاق باعث شد بین استان‌ها یک رقابت و مسابقه برای برداشت آب از زاینده رود اتفاق بیفتد. استان‌های اصفهان، یزد و چهارمحال سه استانی هستند که از زاینده رود بیشترین آب را برداشت می‌کنند. همین اتفاق باعث شد یک مسابقه میان آن‌ها رخ دهد که هرکدام سعی کنند بیشترین میزان آب را برای استان خود از زاینده‌رود بردارند تا در نهایت میزان آب پشت سد زاینده رود به ۲۲ درصد رسید. 

 

طرح برداشت آب از زاینده‌رود در دوره خشکسالی هم در حال اجراست

کاهش آب زاینده‌رود تا حدی بوده که عابدی نماینده اصفهان از احتمال نابودی ۲۰۰ روستا در شرق استان اصفهان ۲۰۰ خبر داده بود و گفته بود دلیل آن برداشت‌های غیرقانونی و بی‌رویه است؛ موضوعی که عسکری نیز بر آن انگشت می‌گذارد و می‌گوید: متاسفانه این اتفاقات در دولت کنونی هم رخ می‌دهد. اکنون در طرح «بن-بروجن»  چندین تن لوله آورده‌اند تا از زاینده رود به شهرهای بروجن آب‌ ارسال کنند. این طرح اکنون چند ماه است که در حال اجرایی شدن است و این اتفاق در شرایطی صورت می‌گیرد که حدود ۸۰ درصد آب زاینده‌رود از بین رفته و با حدود ۲۰درصد آب، این طرح را اجرایی کرده‌اند. واقعا این موضوع جای پیگیری دارد و همین طرح خود باعث تشدید بحران کم آبی در استان است.  

 

احتمال جیره‌بندی آب در استان اصفهان وجود دارد

داوود باتوانی مدیر آبفای چادگان نیز به عنوان کارشناس موضوع آب در منطقه به رویداد۲۴ می‌گوید در شهرستان چادگان، اصلا نمی‌توان بحث جیره بندی آب را مطرح کرد چراکه این شهر کنار سد قرار دارد و اقناع مردم برای جیره بندی آب بسیار سخت است و تقریبا می‌توانم بگویم این موضوع در شهر چادگان منتفی است، در ضمن این شهر، شهری توریستی است و ویلاهای بسیاری در دهکده وجود دارد. اما در شهر اصفهان این کار می‌تواند صورت بگیرد زیرا اصفهان  از آب دور تر است و همین موضوع باعث می‌شود بحث جیره بندی آب مطرح شود.

 

آنگونه که کارشناسان گفته‌اند برداشت غیرقانونی آب در مسیر انتقال یکی دیگر دلایل بحران آب است. همچنانکه حیدرعلی عابدی می‌گوید آب از تونل اول کوهرنگ حرکت می‌کند تا به سد برسد و آنگاه سد باز می‌شود و به شهر سامان شهرکرد می‌رسد و از آنجا به سمت پل‌کله می‌رود از پل‌کله به بعد، آب نابود می‌شود و خشکسالی رخ می‌دهد، چون برداشت‌های زیاد و متعددی دارد از روی رودخانه انجام می‌شود.

 

باتوانی نیز می‌گوید اگر برای آبی که به اصفهان منتقل می‌شود، در مسیر انتقال اتفاقی رخ ندهد و از آب محافظت شود، می‌توان بحث جیره‌بندی را برای اصفهان هم منتفی دانست.

 

مدیر آبفای چادگان، با بیان اینکه ما جلسات بسیار زیادی را با مسئولان مربوطه استانی و کشوری در این خصوص برگزار می‌کنیم، خاطرنشان کرد: ما جلسات بسیار زیادی را با مسئولان در خصوص بحران کم آبی داریم و تصمیماتی هم اتخاذ شده است که امیدواریم اتفاقات خوبی برای استان رخ دهد و از این بحران به سلامتی بتوانیم عبور کنیم. اکنون میزان مصرف آب شرب در استان به ۱۰ در لیتر در ثانیه رسیده است.

 

آبی برای دادن به بخش کشاورزی نداریم

باتوانی، ادامه داد: ما در چادگان مصرف آب برای کشاورزی یا بخش صنعتی نداریم، یعنی آبی نیست که بخواهیم به این بخش اختصاص دهیم و آب مصرفی ما برای بخش خانگی است. باید تاکید کنم که بحران آب بسیار جدی است و متاسفانه نه ملت و نه دولت این بحث را جدی نمی‌گیرند و زمانی متوجه می‎شویم که بی آبی جدی است و باید صرفه جویی کنیم که بسیار دیر شده است و خدای نکرده شیر آب را باز می‌کنیم و می‌بینیم هیچ آبی نیست.

 

بحث افزایش قیمت آب مطرح شده است

باتوانی در پایان گفت: ما در مورد افزایش قیمت آب تصمیم‌گیر نیستیم اما ای کاش بودیم، ولی باید بگویم که بله حتی این بحث هم مطرح شده است.

 

 

  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش