سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۴:۳۹ - ۲۱ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۶۳۰۱
محیط زیست و گردشگری

آیا جنگل‌های جهان رو به کاهش‏اند؟

جنگل‌,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

آمارهای به روز جهانی از ۳ میلیون و ۱۷۳ هزار هکتار جنگل از دست رفته در طول یک سال گذشته خبر می‌دهند. جنگل‌هایی که به واسطه جاده‌سازی‌، آتش‌سوزی، قطع الوار و تغییر کاربری پاکتراشی می‌شوند و به آمار کویرها و بیابان‌های جهان می‌افزایند. بر طبق آمار جهانی در طول یک سال گذشته ۷ میلیون و ۳۲۲ هزار هکتار به کویرهای جهان افزوده شده و این ارقام داستان تلخ و غم‌انگیز نابودی جنگل‌های جهان را روایت می‌کند. با این حال اما مطالعات جدید دانشمندان خبرهای خوب‌تری از وضعیت جنگل‌ها و درختستان‌ها در جهان دارند. خبرهایی که باور شما را نسبت به وضعیت ریه‌های زمین دگرگون می‌کند، اگرچه هنوز هم سایه نگرانی از سر زمین دور نشده است. 

«به دنبال رشد شهرنشینی، جنگل‌زدایی و گسترش کشاورزی، مدت زیادی است که تعداد درختان در سیاره زمین کاهش یافته است»؛ این باور اغلب انسان‌ها است، باوری که به نظر می‌رسد احتمالا اشتباه باشد. بزرگترین تجزیه و تحلیل تغییرات زمین کشف کرده است که امروزه بیش از ۳۶ سال پیش درخت در سراسر جهان وجود دارد. این مطالعه که در شماره این ماه مجله نیچر (Nature) منتشر شده نشان می‌دهد که درختان اکنون ۷ درصد بیشتر -حدود ۲.۲۴ میلیون کیلومتر مربع- از سطح زمین را نسبت به سال ۱۹۸۲ پوشش می‌دهند. 

رویش بیشتر درختان در طول ۳۶ سال در زمین

این مطالعه که به رهبری دانشمندان دانشگاه مریلند در آمریکا انجام شده است، داده‌های ماهواره‌ای ۳۵ ساله را به منظور ارائه تصویری جامع از تغییرات به وجود آمده در زمین مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. «افزایش درختستان‌ها» شاید تنها خبر مثبت و خوبی در طول سال‌های اخیر برای محیط‌زیست زمین باشد. خبری که البته نیازمند احتیاط و دقت بیشتری است تا صحت آن تایید شود. 

زمین مدیون تغییرات اقلیم

اما مهم‌ترین نکته‌ای که این مطالعه به آن اشاره می‌کند مربوط به مناطقی است که زمین با افزایش درختستان‌ها روبه‌رو شده است. براساس نتایج این مطالعه درختانی که در کره زمین به دلیل گسترش کشاورزی از دست رفته‌اند بیشتر در مناطق استوایی بوده‌اند؛ این در حالی است که مناطق جدیدی که رشد درختان در آنها افزایش یافته مناطقی هستند که برای زندگی و شکوفایی درختان بیش از حد سرد بوده‌اند. این نشان می‌دهد که گرم شدن کره زمین باعث تغییرات ناشناخته‌‌ای در این سیاره پر رمز و راز شده است.

سایه نگرانی‌ها همچنان روی زمین

با این حال اگرچه این خبر خوب دانشمندان اندکی از نگرانی‌های ما درباره تنها سیاره‌ انسان‌ها کاسته باشد اما نباید تهدیدهایی که همچنان پیش روی آن است را فراموش کرد. خشکسالی، رانش زمین، سیل، بی‌آبی، فرسایش خاک، کمبود اکسیژن و  ... تنها بخشی از تهدید‌هایی است که پیش روی این سیاره آبی قرار دارد اما تنها نابودی جنگل‌ها و جنگل ‌زدایی می‌تواند انسان‌ها را به مرز مرگ برساند. براساس نظر دانشمندانی چون پائولو آرتاکسو، استاد دانشگاه فیزیک دانشگاه سائو پائولو تا زمانی که از بین بردن جنگل‌های مناطق گرمسیری متوقف نشود، میانگین دمای جهانی می‌تواند ۰.۸ درجه سانتی‌گراد افزایش یابد. گرچه دانشمندان در مطالعات جدید خود معتقدند که جنگل‌ها در جهان ۷ درصد در طول ۳۶ سال افزایش داشته‌اند اما همین مطالعات خبر بدی درباره کاهش پوشش گیاهی طبیعی زمین می‌دهند. 

خداحافظی زمین با پوشش گیاهی خود

این مطالعه که دو سال به طول انجامیده حکایت از آن دارد که پوشش گیاهی طبیعی زمین که شامل کلیه رستنی‌های طبیعی است بیش از ۳۳ درصد به ویژه در مناطق زراعی آسیا کاهش یافته است. این آمار اعلام می‌کند که ۶۰ درصد از تغییرات در پوشش گیاهی زمین به طور مستقیم به فعالیت‌های انسانی مرتبط است و ۴۰ درصد باقی مانده را می‌توان به نتایج غیر مستقیم فعالیت‌های انسانی نسبت داد. 

ایران در میان ۶ کشور نابودکننده در جهان

آمارهای جهانی می‌گویند که هر‌ساله بین ۱۲تا ۱۵میلیون هکتار از جنگل‌های جهان تخریب می‌شوند. این رقم معادل نابودی ۳۶زمین فوتبال در هر دقیقه است. با توجه به اینکه ۸۰ درصد از گونه‌های گیاهی و جانوری شناخته‌شده جهان در جنگل‌ها زیست می‌کنند، بنابراین بدون تردید تخریب جنگل‌ها یک بحران جدی برای زمین به شمار می‌آیند. همین آمارها می‌گویند که ۸۷ درصد تخریب جنگل‌های جهان تنها در ۱۰کشور اتفاق می‌افتد که یکی از آنها همین ایران خودمان است. باور این گزاره چندان برای ما ایرانی‌ها سخت نیست، چرا که روند کاهش جنگل‌ها و رشد شهرسازی را در طول ۴۰ سال گذشته به چشم دیده‌ایم و همین اتفاق سبب شده تا ایران در میان شش کشور مخرب جنگل‌های جهان قرار گیرد. گرچه تجربه زیسته هر فرد بیشتر از آمار و ارقام می‌تواند عمق فاجعه جنگل‌زدایی در ایران را نشان دهد اما جنگل‌زدایی به روایت آمار و ارقام در ایران به شرح زیر است: 

براساس آماری که رسانه‌های ایران از وضعیت جنگل‌ها ارائه کرده‌اند، ۱۶۰۰ متر مربع

سرانه پوشش جنگلی در ایران است که از این میزان ۶ میلیون متر مکعب برداشت سالانه ایران از جنگل‌های شمال کشور است که نزدیک به سه میلیون سال قدمت دارد.

۳.۲ میلیون متر مکعب میزان برداشت سالانه پایدار از جنگل‌های ایران است و ۹۰۰ میلیون دلار خسارت سالانه ناشی از قطع درختان جنگلی و نابودی جنگل‌های خزری است. ۲۰۰۰ هزار هکتار مساحت جنگل‌ها و مراتع کشور است که در ۴۱ سال اخیر طعمه حریق شده‌اند. ۱۱ هزار هکتار تعداد موارد حریق در عرصه‌های جنگلی و مرتع کشور در طول هفت سال اخیر است. ۴۴۷هزار متر مکعب حجم چوب درختان بلوط و بنه معادل هزار هکتار جنگل که در هر سال به بهانه تامین سوخت و تولید زغال در جنگل‌های چهارمحال‌وبختیاری توسط روستائیان سوزانده می‌شود. ۲۰۴ هزار متر مربع مساحت جنگل‌های منطقه حفاظت شده البرز مرکزی در بخش کجور مازندران است که تغییر کاربری داده شده است.

۳۶۰متر مربع مساحت نابود شده جنگل و مراتع ایران در هر ثانیه است. ۶۰۰۰ کیلومتر طول جاده‌هایی است که در جنگل‌های ایران ساخته شده‌اند. ۱۲۰۰۰ اصله درخت، تعداد درختان قطع شده با عمر بیش از ۷۰ سال است که توسط وزارت راه در عملیات ترمیم و احداث جاده در پارک گلستان نابود شده‌اند. ۱۰۰ هزار هکتار متوسط سالانه مساحت جنگل‌های تخریب‌شده در پنج دهه اخیر در ایران است. ۱۰میلیون متر مربع مساحت عرصه‌های جنگلی مازندران است که در اثر ویلاسازی تخریب شده است. براساس گفته فعالان محیط زیست در ایران اگر با همین سرعت پوشش جنگلی ایران نابود شود، تا ۵۰ سال آینده هیچ جنگلی در ایران وجود نخواهد داشت. اتفاقی که قطعا زندگی را بر روی ایران ناممکن خواهد کرد. 

سرجمع تمامی این آمار و ارقام در جهان نشان می‌دهد که ترسیم تغییرات و مسیری که زمین پیش گرفته منعکس کننده تسلط انسان بر زمین است.

زهرا داستانی

ebtekarnews.com
  • 18
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
تازه چندماهی هست که جنگلهای سیاهکل گیلان داره از دست اجازه قطع و شرکتهای تعاونی بهربرداری جنگل نفس میکشه
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش