به گزارش ایسنا، سیدعادل عربی ایجاد فروچالهها در دشتهای بحرانی استان را حاصل عملکرد ۳ دهه گذشته و استفاده بیشازحد از منابع آبی در کشاورزی و صنعت دانست و افزود: تنها راه برونرفت دشتهای بحرانی رزن- قهاوند و دشت کبودراهنگ در استان همدان همکاری مردم و دستگاههای مسئول با رویکرد مدیریت زیستبومی است.
وی با بیان اینکه علت ایجاد فروچالهها استفاده بیشازحد از آبهای زیرزمینی منطقه است، اضافه کرد: وضعیت پیشآمده در ایجاد فروچالهای به عمق ۶۰ متر در دشت کبودراهنگ نشاندهنده این است که تا عمق ۶۰ متری زمین هیچگونه رطوبتی در خاک دشت وجود ندارد.
عربی تصریح کرد: ریزش زمین تا عمق ۶۰ متر در کوتاهمدت و میانمدت برگشتپذیر نیست و احیای زمین در بلندمدت و ایجاد حالت پایدار نیاز به بیش از نیمقرن کار و تلاش مستمر و رها کردن طبیعت منطقه به حال خود و عدم استفاده از منابع آبی دشتهای بحرانی استان و حتی تغذیه مصنوعی دشت دارد.
وی هشدار داد: در همه جای دشت کبودراهنگ این خطر وجود دارد که بحران انسانی ناشی از ایجاد فرو چاله و فرونشست ایجاد شود.
عربی به از بین رفتن خاک در دشتهای بحرانی استان اشاره کرد و گفت: فروچالهها نشاندهنده از بین رفتن خاک هستند و این در حالیست که ما در دشتهای بحرانی استان با فرونشست زمین در مناطق مسکونی و صنعتی نیز مواجه هستیم که فرونشست مسأله سطحی و فروچاله پدیده نقطهای است.
وی تأکید کرد: زمینی که دچار فروچاله شده از دست میرود و غیرقابل استفاده است و دشتی که دچار فرونشست شده به علت فشردگی خاک و عدم نفوذ آب به داخل خاک حاصلخیزی خود را از دست میدهد و خاکی که اجازه نفوذ آب را ندهد عملا از دسترفته است.
عربی پیشنهاد محیطزیست برای جلوگیری از تکرار این فاجعه را تدوین و اجرای برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت ضمن جلوگیری از استفاده بیشازحد از منابع آبی و تعریف معیشت جایگزین برای مردم منطقه و دشتها و در مجموع مدیریت زیستبومی منطقه عنوان کرد.
وی تصریح کرد: منابع آب، خاک و هوا در دشت کبودراهنگ دچار بحران شده است و باید به نحوی مدیریت کنیم که اجزای اصلی حیات به روند اصلی خود برگردند.
تکمیلی:/
رييس سازمان زمينشناسي تاييد كرد : فرونشست دشت «كبودرآهنگ»
رييس سازمان زمينشناسي و اكتشافات معدني با بيان اينكه دشت «كبودرآهنگ» استان همدان دچار فرونشست شده است، گفت: بررسيهاي ما نشان ميدهد كه ٣ شهرستان اين استان در معرض بيشترين خطر طبيعي چون زلزله، زمين لغزش و خشكسالي و سيل قرار دارند.
به گزارش ايسنا راضيه لك در نشست با مسوولان استان همدان با اشاره به مطالعات گسترده اين سازمان در زمينه بررسي انواع مخاطرات زمينشناختي در همدان اظهار كرد: اين سازمان از سالها پيش نسبت به وقوع پديده فرونشست در دشت كبودرآهنگ همدان هشدار داده بود. به گفته لك مخاطرات زمينشناختي استان از جمله زمينلرزه، زمينلغزش، خشكسالي و سيل نيز به تفكيك شهرستانها مطالعه شده كه بر همين اساس شهرستانهاي ملاير، همدان و فامنين در معرض بيشترين خطر در استان قرار دارند.
پيش از اين منصور ستوده، مديرعامل شركت آب منطقهاي همدان درباره فروچاله ايجاد شده به مهر گفته بود: فرونشست سطح زمينبر اثر برداشت بيرويه از منابع آب زيرزميني يكي از رويدادهايي است كه در استان همدان مشاهده شده اما در اين ميان سهم دشت كبودرآهنگ از فروچالههاي ايجادشده در دشتهاي استان همدان به مراتب بيشتر از ديگر دشتها است.
وي به اقدامات مطالعاتي در اين خصوص اشاره كرد و گفت: طول دوره آماربرداري دشت كبودرآهنگ حدود ۲۹ سال است. ستوده با بيان اينكه در اين دشتها چاههاي پيزومتري حفاريشده كه به ما اجازه ميدهد در هر زمان ميزان افت سطح آب دشت را رصد كنيم و با اين اعداد به دست آمده هيدروگراف دشت را رسم ميكنيم، افزود: طي اين ۲۹ سال آماربرداري متاسفانه دشت كبودرآهنگ به ميزان ۴۲ متر افت سطح آب داشته است كه بيشترين افت را در بين ديگر دشتهاي استان شامل ميشود.
ستوده با بيان اينكه در حال حاضر بر اساس ميانگين جهاني ۷۰ درصد آب در بخش كشاورزي، ۱۰ درصد شرب و ۲۰ در بخش صنعت مصرف ميشود و اين در حالي است كه در استان همدان ۹۰ درصد آب در بخش كشاورزي و ۱۰ درصد در مصرف خانگي و صنعت مصرف ميشود، گفت: دشتهاي استان همدان با افت آبهاي زيرزميني مواجه هستند و بيشترين افت آب مربوط به دشت كبودرآهنگ به ميزان ۴۲ متر است.
به گفته مديرعامل شركت آب منطقهاي همدان از سال ۷۱ پيشنهاد ممنوعيت كشاورزي در دشت كبودرآهنگ مطرح شده و طبق قانون توزيع عادلانه آب مصوب شده اما متاسفانه همچنان بيشترين مصرف اين دشت مربوط به بخش كشاورزي است. ستوده با بيان اينكه تمام دشتهاي استان همدان ممنوعه و از اين تعداد دشتهاي رزن، قهاوند، كبودرآهنگ و اسدآباد دشتهاي ممنوعه بحراني هستند، عنوان كرد: متوسط ميزان بارندگي در كشور ۲۴۰ ميليمتر در سال و اين ميزان در استان همدان سالانه ۳۳۰ ميليمتر است.
- 17
- 6