دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۳:۵۸ - ۳۰ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۸۸۷۵
محیط زیست و گردشگری

بیش از نیم قرن کار مستمر برای احیای دشت «کبودراهنگ» لازم است

دشت کبودراهنگ,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان در پی ایجاد بیست و پنجمین فروچاله به عمق ۶۰ متر در دشت کبودراهنگ، گفت: احیای دشت کبودراهنگ بیش از نیم قرن کار مستمر می‌خواهد.

به گزارش ایسنا، سیدعادل عربی ایجاد فروچاله‌ها در دشت‌های بحرانی استان را حاصل عملکرد ۳ دهه گذشته و استفاده بیش‌ازحد از منابع آبی در کشاورزی و صنعت دانست و افزود: تنها راه برون‌رفت دشت‌های بحرانی رزن- قهاوند و دشت کبودراهنگ در استان همدان همکاری مردم و دستگاه‌های مسئول با رویکرد مدیریت زیست‌بومی است.

 

وی با بیان اینکه علت ایجاد فروچاله‌ها استفاده بیش‌ازحد از آب‌های زیرزمینی منطقه است، اضافه کرد: وضعیت پیش‌آمده در ایجاد فروچاله‌ای به عمق ۶۰ متر در دشت کبودراهنگ نشان‌دهنده این است که تا عمق ۶۰ متری زمین هیچ‌گونه رطوبتی در خاک دشت وجود ندارد.

 

عربی تصریح کرد: ریزش زمین تا عمق ۶۰ متر در کوتاه‌مدت و میان‌مدت برگشت‌پذیر نیست و احیای زمین در بلندمدت و ایجاد حالت پایدار نیاز به بیش از نیم‌قرن کار و تلاش مستمر و رها کردن طبیعت منطقه به حال خود و عدم استفاده از منابع آبی دشت‌های بحرانی استان و حتی تغذیه مصنوعی دشت دارد.

 

وی هشدار داد: در همه جای دشت کبودراهنگ این خطر وجود دارد که بحران انسانی ناشی از ایجاد فرو چاله و فرونشست ایجاد شود.

 

عربی به از بین رفتن خاک در دشت‌های بحرانی استان اشاره کرد و گفت: فروچاله‌ها نشان‌دهنده از بین رفتن خاک هستند و این در حالیست که ما در دشت‌های بحرانی استان با فرونشست زمین در مناطق مسکونی و صنعتی نیز مواجه هستیم که فرونشست مسأله سطحی و فروچاله پدیده نقطه‌ای است.

 

وی تأکید کرد: زمینی که دچار فروچاله شده از دست می‌رود و غیرقابل استفاده است و دشتی که دچار فرونشست شده به علت فشردگی خاک و عدم نفوذ آب به داخل خاک حاصلخیزی خود را از دست می‌دهد و خاکی که اجازه نفوذ آب را ندهد عملا از دست‌رفته است.

 

عربی پیشنهاد محیط‌زیست برای جلوگیری از تکرار این فاجعه را تدوین و اجرای برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت ضمن جلوگیری از استفاده بیش‌ازحد از منابع آبی و تعریف معیشت جایگزین برای مردم منطقه و دشت‌ها و در مجموع مدیریت زیست‌بومی منطقه عنوان کرد.

 

وی تصریح کرد: منابع آب، خاک و هوا در دشت کبودراهنگ دچار بحران شده است و باید به نحوی مدیریت کنیم که اجزای اصلی حیات به روند اصلی خود برگردند.

 

تکمیلی:/

 رييس سازمان زمين‌شناسي تاييد كرد : فرونشست دشت «كبودرآهنگ»

رييس سازمان زمين‌شناسي و اكتشافات معدني با بيان اينكه دشت «كبودرآهنگ» استان همدان دچار فرونشست شده است، گفت: بررسي‌هاي ما نشان مي‌دهد كه ٣ شهرستان اين استان در معرض بيشترين خطر طبيعي چون زلزله، زمين لغزش و خشكسالي و سيل قرار دارند.

 

به گزارش ايسنا راضيه لك در نشست با مسوولان استان همدان با اشاره به مطالعات گسترده‌ اين سازمان در زمينه بررسي انواع مخاطرات زمين‌شناختي در همدان اظهار كرد: اين سازمان از سال‌ها پيش نسبت به وقوع پديده فرونشست در دشت كبودرآهنگ همدان هشدار داده بود. به گفته لك مخاطرات زمين‌شناختي استان از جمله زمين‌لرزه، زمين‌لغزش، خشكسالي و سيل نيز به تفكيك شهرستان‌ها مطالعه شده كه بر همين اساس شهرستان‌هاي ملاير، همدان و فامنين در معرض بيشترين خطر در استان قرار دارند.

 

پيش از اين منصور ستوده، مديرعامل شركت آب منطقه‌اي همدان درباره فروچاله ايجاد شده به مهر گفته بود: فرونشست سطح زمين‌بر اثر برداشت بي‌رويه از منابع آب زيرزميني يكي از رويدادهايي است كه در استان همدان مشاهده ‌شده اما در اين ميان سهم دشت كبودرآهنگ از فروچاله‌هاي ايجادشده در دشت‌هاي استان همدان به ‌مراتب بيشتر از ديگر دشت‌ها است.

 

وي به اقدامات مطالعاتي در اين خصوص اشاره كرد و گفت: طول دوره آماربرداري دشت كبودرآهنگ حدود ۲۹ سال است. ستوده با بيان اينكه در اين دشت‌ها چاه‌هاي پيزومتري حفاري‌شده كه به ما اجازه مي‌دهد در هر زمان ميزان افت سطح آب دشت را رصد كنيم و با اين اعداد به دست ‌آمده هيدروگراف دشت را رسم مي‌كنيم، افزود: طي اين ۲۹ سال آماربرداري متاسفانه دشت كبودرآهنگ به ميزان ۴۲ متر افت سطح آب داشته است كه بيشترين افت را در بين ديگر دشت‌هاي استان شامل مي‌شود.

 

ستوده با بيان اينكه در حال حاضر بر اساس ميانگين جهاني ۷۰ درصد آب در بخش كشاورزي، ۱۰ درصد شرب و ۲۰ در بخش صنعت مصرف مي‌شود و اين در حالي است كه در استان همدان ۹۰ درصد آب در بخش كشاورزي و ۱۰ درصد در مصرف خانگي و صنعت مصرف مي‌شود، گفت: دشت‌هاي استان همدان با افت آب‌هاي زيرزميني مواجه هستند و بيشترين افت آب مربوط به دشت كبودرآهنگ به ميزان ۴۲ متر است.

 

به گفته مديرعامل شركت آب منطقه‌اي همدان از سال ۷۱ پيشنهاد ممنوعيت كشاورزي در دشت كبودرآهنگ مطرح شده و طبق قانون توزيع عادلانه آب مصوب شده اما متاسفانه همچنان بيشترين مصرف اين دشت مربوط به بخش كشاورزي است. ستوده با بيان اينكه تمام دشت‌هاي استان همدان ممنوعه و از اين تعداد دشت‌هاي رزن، قهاوند، كبودرآهنگ و اسدآباد دشت‌هاي ممنوعه بحراني هستند، عنوان كرد: متوسط ميزان بارندگي در كشور ۲۴۰ ميلي‌متر در سال و اين ميزان در استان همدان سالانه ۳۳۰ ميلي‌متر است.
 

  • 17
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش