دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۰۳ - ۰۳ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۰۶۵۲
محیط زیست و گردشگری

بازگشت «امید» به تالاب‌های ایران

پرندگان مهاجر در فریدون‌کنار,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

«امید» برای یازدهمین سال به فریدون‌کنار بازگشت تا نویدی باشد برای حیات دوباره تالاب‌های ایران. تالاب‌هایی که سایه مرگ و خشکسالی آنها را تهدید می‌کند. 

 

تالاب‌های شمالی ایران هر ساله در آغاز فصل سرما چشم‌انتظار پرندگان مهاجری است که راه طولانی را برای سر کردن زمستان از سیبری به ایران می‌آیند. درناهای سفید یکی از ۱۵۰ گونه پرنده زمستان‌گذران با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و ۵۰۰ هزار بال هستند که به تالاب‌ها و آببندان‌های مازندران از جمله تالاب بین‌المللی میانکاله و فریدون‌کنار می‌آیند تا چند ماهی از سال را در ایران بگذرانند. «امید» که یکی از گونه‌های دُرنای سیبری است که با نام علمی «گروس لئوکوجرانوس Grus leucogeranus» شناخته می‌شود، پرنده‌ای در معرض خطر انقراض است که قدی نزدیک به یک ‌و نیم متر دارد و فاصله دو بال آن بیش از ۲ متر است. این درنا بدنی یکدست سفید با پاهای بلند سرخ ‌رنگ دارد و منقار بلند سیاهی روی صورت قرمز رنگ آن نشسته‌ است. امید در همه این سال‌ها از زیستگاه اصلیش در سیبری با طی کردن مسیر پنج هزار کیلومتری روسیه، قزاقستان و آذربایجان به مازندران سفر کرده و حدود چهار ماه از سال را با تغذیه در محدوده دامگاه‌های سنتی ازباران، سرخرود و فریدون‌کنار زمستان گذرانی کرده است. 

 

نزدیک به یک ماه می‌شود که دوستداران طبیعت آمدن این بازمانده گله غربی درنای سیبری را انتظار می‌کشیدند. تک درنایی که توسط همین دوستداران طبیعت «امید» و زوجش را «آرزو» نامیده‌اند. امسال نیز انتظار دوستداران طبیعت با بازگشت «امید» بدون «آرزو» به پایان رسیده است. «امید» تک درنای سفید سیبری امسال برای یازدهمین سال است که با وجود مرگ زوجش «آرزو» اگر چه با تاخیر به تالاب فریدون‌کنار آمده است. کامیار ولیپور، مسئول روابط عمومی محیط زیست مازندران خبر بازگشتش را به رسانه‌ها داده و گفته است: «محیط‌بانان این اداره کل فرود آمدن درنای سفید را صبح روز چهارشنبه اطلاع دادند.» او افزوده: «یگان حفاظت محیط‌زیست با کمک جوامع محلی و بومیان منطقه از امید به عنوان پرنده‌ای در خطرانقراض حفاظت می‌کند.» اما چرا «امید» تا به این اندازه برای دوستداران طبیعت حائز اهمیت است؟ 

 

درناهای سیبری به طور تاریخی به سه جمعیت اصلی شرقی، غربی و مرکزی تقسیم می‌شوند. جمعیت مرکزی این گونه منقرض شده و جمعیت غربی هم به گفته کارشناسان محیط زیست در صورت مرگ این تک درنا به طور قطعی منقرض خواهد شد. از خطر انقراض این گونه منحصر به فرد درنا اگر بگذریم گرچه ایران و تالاب‌های بین‌المللی‌اش در تمامی نیم قرن گذشته مقصد زمستان‌گذران این درناها بوده اما در سال‌های ۸۸ و ۹۴ ایران از مقاصد سفر درناها حذف شد تا به ما بفهماند که تالاب‌های ایران به عنوان زیستگاه این پرندگان منحصر به فرد در خطر تخریب و خشکسالی قرار گرفته‌اند. خطری که یک به یک تالاب‌های ایران را از روی نقشه حذف می‌کند و جز خاطره‌ای از آنها باقی نمی‌گذارد. اما چه شد که درناهای سفید در این سال‌ها ایران را به عنوان مقصد زمستان‌گذران انتخاب نکردند؟ 

 

ایران از گذشته‌های دور به دلیل تنوع آب‌وهوایی و داشتن سواحل طولانی با دریاهای خلیج‌فارس، عمان و خزر و همچنین تعداد بسیار زیاد دریاچه‌ها و تالاب‌ها و رودخانه‌ها، یکی از اصلی‌ترین مناطق پذیرای پرندگان مهاجر بوده است و حتی بخش بزرگی از پرندگانی که در ایران وجود دارند را پرندگان مهاجر تشکیل می‌دهند. ایران میزبان دو گروه از پرندگان مهاجر است، پرندگانی که در زمستان به ایران می‌آیند، پرندگانی که بهار و تابستان را برای زندگی در ایران انتخاب می‌کنند و البته گروه دیگری که سر راه خود ایران را برای لختی چند استراحت، انتخاب می‌کنند. قو، غاز، اردک، آبچلیک، کاکایی‌ها و درناها اغلب پرندگانی هستند که به صورت گروهی و در زمستان‌ها مهمان ایران هستند. پرندگانی که در طول چند دهه اخیر روند مهاجرتشان به ایران رو به کاهش گذاشته است. کارشناسان دلیل اصلی این اتفاق را تخریب محل زیستگاه پرندگان برای خانه‌سازی یا تبدیل شدن زیستگاه آنها به زمین زراعتی، خشکسالی و نابودی تالاب‌ها و همچنین شکار پرندگان مهاجر می‌دانند. تخریب زیستگاه‌ها کماکان یکی از مهمترین دلایل کاهش گونه‌های پرندگان است. تالاب‌های ایران مهم‌ترین زیستگاه‌های پرندگان را تشکیل می‌دهند و در سال‌های اخیر خشکی ۶۰ تالاب کشور که حدود ۴۴ درصد از مساحت کل تالاب‌های ایران را شامل می‌شود سبب شده تا پرندگان مهاجر کمتر از گذشته ایران را برای زندگی انتخاب کنند. بازگشت پرنده‌ای منحصر به فرد که حالا خود جزو پرندگان در حال انقراض جهان است، به تالاب‌های ایران حکایت از بازگشت حیات دوباره به تالاب‌های کشور دارد. بازگشت «امید» حتی بدون «آرزو» جفتش برای یازدهمین سال به این معنا است که تلاش‌های مسئولان و به خصوص مردم بومی برای بازگرداندن حیات به تالاب‌ها و کاهش شکار پرندگان به نتیجه رسیده است. 

 

چرا پرندگان مهاجر برای طبیعت ایران مهمند؟

پرندگان از ثروت‌های طبیعی و ملی کشور به شمار می روند، تنها با توجه به نقش پرندگان در طبیعت است که می توان به ارزش وجودی و اهمیت واقعی پرندگان مهاجر و محلی منطقه پی برد. پرندگان در حقیقت نقش حرارت سنج زیست محیطی را برای ما و طبیعت ایفا می‌کنند. سلامت، شادابی و تحرک پرندگان در فضای آبی آسمان ها تا حد زیادی بیانگر سلامت و تمیزی آب و هوا، کیفیت زمین‌های حاصلخیز و فراوان شدن منابع طبیعی است. به مخاطره افتادن سلامت پرندگان می‌تواند نشانگر مشکلات زیست محیطی باشد که همه ما باید آنها را جدی بگیریم و برای حل آنها تلاش کنیم. پرندگان در زمره ‌این عوامل کنترل کننده آفات نباتی قرار دارند، آفات نباتی یکی از غذاهای آنها به شمار می‌رود. با نبود پرندگان در محل، جمعیت ملخ‌ها به طور بی‌رویه افزایش پیدا می‌کند و ملخ‌ها برای تامین غذا به طور دسته‌ای به مزارع کشاورزی حمله‌ور می‌شوند و مزارع را از بین می‌برند. این تخریب حاصل مزارع بر هم زدگی تنوع زیستی و تعادل اکوسیستم است. پرندگان در انتشار دانه میوه‌ها، گرده‌افشانی، حشره‌خواری و... نقش‌های فراوانی در طبیعت دارند. همچنین بعضی دانه میوه‌ها را برای خوراک زمستان در زمین پنهان می‌کنند و دوباره نمی‌توانند آنها را پیدا کنند. این دانه در مناطق مختلف در بهار سبز می‌شوند و به این ترتیب پرندگان در گسترش و پاکسازی طبیعت و جلوگیری از انتشار بیماری‌ها و آلودگی‌ها در محیط زیست نیز نقش دارند.

 

 

ebtekarnews.com
  • 11
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش