سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۳:۵۸ - ۰۳ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۰۷۴۹
محیط زیست و گردشگری

«سند آب» تدوین می‌شود

آب,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

هیچ‌کس باور نمی‌کند که «آب»، اولین واژه‌ای که نوشتنش را در مدرسه می‌آموختیم، روزگاری اینچنین امنیتی شود. واژه‌ای که حالا گرچه «بابا» بیشتر از قبل ادایش می‌کند اما کمتر سیراب می‌شود. پدران کشاورز ایرانی حالا نزدیک به چند دهه است که دست‌شان خالی‌تر از همیشه و زمین‌های‌شان بایرتر از گذشته است. سیاست‌های آبی در ایران که در حوزه کشاورزی و انرژی دنبال می‌شد نتوانسته وضعیت آبی کشور را مدیریت کند و بحران آب که حالا گریبان‌گیر ایران شده به مراجع بالاتر برای حل و فصل رسیده است. از رهبری تا ریاست جمهوری، از نمایندگان مجلس تا کمیسیون‌ها، از استانداری تا فرمانداری همه در پی حل معضل آب در ایران هستند. از بیش از یک سال پیش که بحران آبی به تنش‌ها در فلات مرکزی دامن زده، کمیته‌ای تحت عنوان امنیت آبی در ایران تشکیل شده که نتیجه چندین جلسه آن به تهیه و تدوین سند آمایش آب ایران تا ۳ ماه آینده منتهی شده است. سندی که گرچه هنوز تدوین نشده اما می‌توان پیش‌بینی کرد که سرنوشتش چه خواهد شد. این اولین سندی در ایران نخواهد بود که برای حل بحرانی یا چشم‌اندازی در آینده نوشته و به فراموشی سپرده می‌شود. با این حال اما مهم‌تر از فراموش شدنش محتوای این سند است. آیا سندی که تهیه می‌شود مطابق با منافع محیط‌زیست و گروه‌های درگیر با بحران آب خواهد بود؟ 

 

«تهیه و تدوین سند آمایش آبی» آخرین خبر آبی ایران در بیست و چهار ساعت گذشته است. خبری که شاید برای کشاورزان اصفهان، خوزستان و چهارمحال و بختیاری و حتی مردم یزد صنعتی مهم‌ باشد. این سند خروجی تشکیل چندین جلسه درباره بحران آب به ویژه در فلات مرکزی در کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی است. کمیسیونی که به گفته علیرضا رحیمی نماینده مجلس به دلیل عدم توانایی ارائه راهکاری عملیاتی توسط سایر کمیسیون‌ها از‌جمله کشاورزی و حتی جلسات مشترک دولت با نمایندگان و وزاری مربوط به موضوع آب ورود کرده است تا با تدابیر خود به راهکاری عملیاتی دست یابد. بنا به گفته او، سند آمایش آب قرار است ظرف مدت ۳ ماه آینده توسط وزارت نیرو تهیه شود. وزارتخانه‌ای که به گفته این نماینده مجلس این سند را باید با در نظر گرفتن توجهات به مسئله آب توام با احیای حوزه‌های طبیعی آب، صرف نظر از تقسیمات کشوری تهیه و تدوین کند. چرا «صرف نظر از تقسیمات کشوری»؟ چون به گفته رحیمی نگاه منطقه‌ای به آب باعث مشکلاتی در استان‌ها شده است و چرا توام با «احیای حوزه‌های طبیعی»؟ زیرا باید شامل موضوعاتی همچون محیط‌زیست، صنعت و کشاورزی باشد. نمونه بارز آن زاینده‌رود و ارس است که چند استان درگیر این حوزه طبیعی هستند. 

 

گرچه به گفته رحیمی، وزیر نیرو اعلام کرده که چندی است این سند را تهیه کرده، با این وجود وزارت نیرو در طول تهیه این سند گزارشاتی را به اطلاع نمایندگان درباره جزئیات آن ارائه خواهد داد و از سوی دیگر کارگروه مشترکی متشکل از دستگاه‌های مربوطه و نمایندگان استان‌های دارای تنش آبی تشکیل خواهد شد که مسائل استانی را بررسی کنند و در جریان روند تهیه سند جامع آمایش آب باشند. اما سوال اصلی این است که آیا سندی که توسط وزارت‌ نیرو با نظارت مجلس و بدون وجود نمایندگانی از گروه‌های درگیر و فعالان محیط‌زیست نوشته می‌شود، متفاوت از سیاست‌های پیشین تصمیم‌گیران آبی در ایران خواهد بود؟ آیا بررسی موضوع بحران آب توسط کمیسیون امنیت می‌تواند راهگشا باشد؟ 

 

یوسف فرهادی بابادی، عضو کمپین زاگرس مهربان در گفت‌وگو با «ابتکار» به این سوالات پاسخ داده است. او می‌گوید: «متاسفانه ما در کشور با مشکلی مواجه هستیم که می‌شود از آن به عنوان وارونه‌نمایی واقعیت و راه حل یافتن برای واقعیت وارونه‌شده یاد کرد. از نظر ما تلاش‌هایی که از طرف دولت برای حل مشکل زاینده‌رود ارائه می‌شود، راه‌حل‌‌هایی هستند که برای واقعیت وارونه زاینده‌رود ارائه می‌شود. به عنوان مثال درگیری‌ای که بین استان‌های چهارمحال و بختیاری، اصفهان و خوزستان به وجود آمده بر سر پروژه‌های انتقال آبی است که برای مصارف صنعت و کشاورزی احداث شده است. اما آنچه که به نمایش گذاشته می‌شود انتقال آب برای تامین مصارف شرب است. و اینجا است که در عالم واقعیت به بن‌بست می‌خوریم.»

 

این فعال محیط‌زیست می‌گوید: «نقدی که به کمیسیون امنیت ملی وارد است، این است که اعضای کمیسیون امنیت ملی ادعا می‌کنند که به خاطر اعتراض کشاورزان درگیر با بحران آب در فلات مرکزی وارد این موضوع شدند. اما همین کمیسیون امنیت ملی نمی‌پرسد که کشاورزانی که وارد صحنه اعتراضات می‌شوند توسط چه کسانی به صحنه آمدند؟ آیا دستگاه‌های امنیتی استان‌ها از این موضوع اطلاع دارند؟ آیا سایر کشاورزان استان‌های دیگر ایران می‌توانند از این جنس اعتراضات داشته باشند؟ این سوال‌هایی است که اول باید کمیسیون امنیت ملی به آن پاسخ دهد.»

 

او ادامه می‌دهد: «ما کمیسیون امنیت ملی مجلس را صالح به میانجی‌گری در موضوع آب نمی‌دانیم، به این علت که این کمیسیون نظر خود را مبنی بر ضرورت پروژه‌های انتقال آب و درخواست بودجه از مقام معظم رهبری اعلام کرده است. در واقع آنچه اتفاق می‌افتد نه جلوگیری از پروژه‌های انتقال آب و نه حتی تعدیل پروژه‌های انتقال آب مطابق شرایط اقلیمی امروز است بلکه بسترسازی امنیتی برای اجرای این پروژه‌ها در واقعیت است.»

 

فرهادی بابادی معتقد است: «آنچه پیدا است سند آمایش سرزمینی کشور پیش از این با پیش‌فرض اجرایی شدن پروژه‌های انتقال آب تدوین شده است و موکول کردن این موضوع به تدوین کردن سند آمایش بیشتر برای آرام کردن افکار عمومی به نظر می‌رسد. ما از انتشار و عمومی شدن سند آمایش سرزمینی دفاع می‌کنیم و در همین راستا سوال ما این است که درحال حاضر از یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب آبی که از کوهرنگ، واقع در سرچشمه‌های زاینده‌رود به سمت اصفهان جاری می‌شود سهم صنعت کوهرنگ چقدر است؟ در حالی سهم کنونی آن نیم میلیون متر مکعب است، ما خواهان روشن شدن سهم توسعه آن در سال‌های آینده هستیم.»

 

او با طرح این سوال که چرا کمیسیون امنیت ملی مجلس طرح انتقال صنایع آب‌بر از فلات مرکزی را به حاشیه دریا از طریق مرکز پژوهش‌های مجلس بررسی و تصویب نمی‌کند، می‌افزاید: «تا این قانون بررسی و پروسه زمانی برای انتقال صنایع مشخص نشود، صنایع که عمدتا خصوصی هستند به انتقال سازه‌های خود اقدام نمی‌کنند.» 

 

عضو کمپین زاگرس مهربان درباره انتظارات گروه‌های درگیر با بحران آب از سند آمایش آب می‌گوید: «هر روز ضرورت نیاز فلات مرکزی به آب بیشتر می‌شود و عطش سیری‌ناپذیر فلات مرکزی برای انتقال آب کماکان ادامه دارد. نمی‌شود هم دغدغه احیای زاینده‌رود را داشت و هم چشم خود را بر ۱۶ هزار چاه غیر مجاز در حاشیه رودخانه زاینده‌رود بست. راهکار برای این مشکل چیست؟ آیا بستن این چاه‌ها توام با مشکلات و بحران‌های اجتماعی نیست؟ آیا تنش‌های اجتماعی باعث نمی‌شود که از بستن آنها خودداری شود.»

 

او ادامه می‌دهد: «از یک سو ما با مقاومت اجتماعی برای بستن چاه‌های غیر‌مجاز مواجه هستیم و از سوی دیگر اراده‌ای در مجلس برای مقابله قانونی با چاه‌های غیر مجاز وجود ندارد. به عنوان نمونه مجلس می‌تواند بدون متوسل شدن به مکانیسم‌های قهری با دارندگان چاه‌های غیرمجاز طی تصویب قانونی برخورد کند و از شمول تسهیلات دولتی و قانونی محروم کند، به این معنی که در صورتی که کشاورز دارای چاه غیر‌مجاز باشد سیستم بانکی کشور از پرداخت هرگونه تسهیلات و وام به او خودداری کند.» 

 

او علاوه بر سامان دادن به چاه‌های غیر‌مجاز، درباره انتظارات از سندی که درباره بحران آب تهیه می‌شود، می‌گوید: «به خاطر فروکش کردن اعتراضات اجتماعی در خوزستان، چهار‌محال و بختیاری و اصفهان این انتظار وجود دارد که نمایندگان این سه استان درخواست تحقیق و تفحص از پروژه‌های انتقال آب کارون و همچنین و تحقیق و تفحص از ابتدا تا انتهای حوزه زاینده‌رود یعنی تالاب گاوخونی را به مجلس ارائه کنند.»

 

زهرا داستانی

 

 

ebtekarnews.com
  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش