سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۶:۴۵ - ۰۷ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۱۷۹۳
محیط زیست و گردشگری

تخریب زیستگاه‌ها و صید بی‌رویه عامل نابودی ماهیان خاویار خزر

دریای خزر,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
تخریب زیستگاه‌ها و صید بی‌رویه، ماهیان خزر را تا آستانه نابودی پیش برده است.

به گزارش همشهری، وضعیت دریای خزر و میزان آلودگی‌های آن، یکی از مواردی است که کارشناسان نسبت به آن هشدار می‌دهند. علاوه براین، کارشناسان بارها درباره وضعیت بحرانی آبزیان خزر نیز هشدار داده‌اند؛ آبزیانی که به گفته این کارشناسان وضعیت مناسبی ندارند و اگر اقدامی در این زمینه صورت نگیرد، بیم آن می‌رود که برخی از گونه‌های آبزی خزر با خطر انقراض مواجه شوند. ماهیان خاویاری یکی از شاخص‌ترین انواع ماهیان دریای خزر محسوب می‌شوند که منبع خاویار است و تا همین چند سال قبل به میزان قابل توجهی از همین طریق خاویار برداشت و صادر می‌شد اما از اوایل دهه‌۸۰ این میزان برداشت سیر نزولی پیدا کرد. آبزیان دیگر خزر هم چندان حال و روز مناسبی ندارند. به گفته کارشناسان، این وضعیت نیازمند اقدامات جدی برای احیای دوباره تکثیر و حیات ماهیان این دریاچه است؛ ‌اقدامی که همچنان می‌توان امیدوار به اجرایی‌شدن آن بود.

 

 عوامل تهدید‌کننده آبزیان خزر

۵گونه خاویاری اوزون‌برون، فیل‌ماهی، ماهی شیپ، قره‌برون و چالواش در دریای خزر وجود دارند؛ ماهیانی که تخم آنها بخش قابل توجهی از صادرات دریایی را شامل می‌شد و به گفته اصغر عبدلی، استاد دانشگاه شهید بهشتی و دانش‌آموخته دکتری اکولوژی، در دهه‌۷۰ حدود‌۲۷۰ تا ۲۸۰تن خاویار از این دریا برداشت می‌شد اما به چند دلیل از اواخر دهه‌۷۰ این روند کاهش یافت، به‌طوری که هم‌اکنون در وسعت این دریا، به سختی چند ماهی خاویاری حتی دیده می‌شود. عبدلی در گفت‌وگو با همشهری می‌گوید: دلایل اصلی این اتفاق، صید بیش از حد و تخریب زیستگاه ماهیان است. او می‌افزاید: تخریب رودخانه‌ها، انتقال و انحراف آب رودها به مزارع کشاورزی و توسعه برنج و... نیز از دیگر دلایل کاهش جمعیت این ماهیان است. این ماهی‌ها برای تولید‌مثل به رودخانه وابسته هستند اما با این اقدامات و کاهش دبی رودخانه، تولید‌مثل آنها تحت‌تأثیر قرار گرفته است.

 

دیگر انواع ماهیان خزر نیز به همین وضعیت مبتلا شده‌اند و تغییر اوضاع و شرایط رودخانه‌ها بر جمعیت آنها نیز تأثیر منفی گذاشته است. استاد دانشگاه شهید بهشتی می‌گوید: وقتی رودخانه خراب شود، کپور، ‌سیاه‌کولی، شاه‌کولی، سِس‌ماهی و ماهی سفید نیز وضعیتشان خراب می‌شود چرا‌که زندگی همه اینها به رودخانه وابسته است‌. آلودگی‌هایی که به رودخانه‌ها وارد شده نیز بر این موضوع تأثیر‌گذار است. انحراف آب رودها به مزارع هم دبی آب را کاهش داده و هم سموم مورد استفاده در کشاورزی را به این رودها بازگردانده که اثرات منفی آن زندگی ماهیان را تحت‌الشعاع قرار داده است. 

 

تنها اقدامی که به گفته عبدلی برای حفظ جمعیت گونه‌ای از ماهیان خزری انجام شده، تکثیر و پرورش مصنوعی ماهی سفید است که توانسته تا حدودی جمعیت آن را بهبود بخشد. اگر حمایت‌هایی که از پرورش و تکثیر ماهی سفید انجام می‌شود حذف شود یا کاهش یابد، جمعیت این گونه ماهی نیز با تهدید روبه‌رو خواهد شد. 

 

تکثیر مصنوعی؛ ‌مسکن موقت افزایش جمعیت ماهیان 

ماهی سفید یکی دیگر از ماهیان دریای خزر است که مانند سایر ماهیان خزر، جمعیتش با تهدید مواجه شده اما آنگونه که عبدلی می‌گوید حدود ۳۰سال است جمعیت ماهی سفید تنها با پرورش و تکثیر مصنوعی، حفظ شده است. این متخصص اکولوژی ماهی درخصوص استفاده از این روش برای دیگر گونه‌ها می‌گوید: «تکثیر مصنوعی راه‌حل دائمی و همیشگی برای حل این بحران نیست؛ باید شرایط تهدید و عوامل مخرب بر زیستگاه ماهیان را برطرف و زیستگاه مناسب آنها را دوباره احیا کرد تا بعد از تکثیر مصنوعی که کمکی برای احیای دوباره است، ‌ماهی‌ها به‌صورت طبیعی تکثیر و تولیدمثل خود را ادامه دهند. به‌عبارت دیگر اصلاح رودخانه و کاهش میزان صید باعث افزایش جمعیت این گونه‌ها می‌شود.» به گفته او، این اقدامات حتی در رودخانه‌های کوچک نیز قابل اجراست و به بازگشت درصدی از جمعیت ماهیان کمک خواهد کرد.

 

یکی از گونه‌هایی که در سال‌های اخیر پرورش آن در کشور رایج شده، ‌تیلاپیاست؛گونه‌ای که بسیاری از کارشناسان در مورد اثرات نامطلوب پرورش این گونه در محیط‌های آبی کشور هشدار داده‌اند. به گفته این استاد دانشگاه، تیلاپیا که داری سه نوع زیلی، ‌آبی و نیل است گونه‌ای مهاجم محسوب شده که به‌ دلیل توان سازگاری بالا با شرایط سخت، در هر زیست‌بوم آبی تکثیر می‌شود و به دیگر گونه‌های بومی و محیط‌زیست آسیب می‌زند، تا آنجا که جمعیت ماهیان بومی را با خطر جدی مواجه می‌کند. همانگونه که هم‌اکنون در استان خوزستان و به‌ویژه تالاب شادگان، گونه تیلاپیای زیلی که دلیل ورود آن هم هنوز مشخص نیست، به تهدیدی جدی برای ماهیان بومی این منطقه تبدیل شده است؛ درحالی‌که می‌توان با سرمایه‌گذاری روی گونه‌های بومی ایران، ‌به نتایج خوبی رسید و البته محیط‌زیست را از گونه‌های مهاجم و غیربومی نجات داد. عبدلی می‌گوید:‌ «ماهیان خاویاری از انواعی هستند که چه در شمال و چه درجنوب ایران قابل تکثیر و پرورش هستند. هرچند به زمان بیشتری برای به نتیجه رسیدن نیاز دارند اما اگر به توسعه پایدار باور داشته باشیم باید از چنین گونه‌هایی حمایت کنیم.»‌

 

الهام مصدقی راد

 

 

newspaper.hamshahri.org
  • 11
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش