سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۳۷ - ۱۵ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۳۸۱۳
محیط زیست و گردشگری

پیش‌بینی بارش نرمال برای سال آینده در کشور

وضعیت بارش های کشور در سال 98,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
بارش‌های مطلوب در یک سال آبی نشان‌دهنده تغییر شرایط و فاصله گرفتن از خشکسالی نیست؛ بلکه نشانه‌ای از تغییرات اقلیم است.

ایران مانند دیگر کشورهای جهان تحت‌تأثیر جهان‌گرمایی و افزایش دما و کاهش بارندگی‌هاست، اما در سال‌جاری وضعیت بارندگی‌ها در کشور، ‌خوب و تا حدودی بالاتر از وضعیت طبیعی و همیشگی بوده است؛ موضوعی که شاید بعضی‌ها تصور کنند مسئله خشکسالی و کم‌آبی کشور رفع شده و از دوران خشکسالی فاصله گرفته‌ایم. کارشناسان اما معتقدند ما همچنان درگیر تغییرات اقلیمی و جهان گرمایی هستیم و بارش قابل‌قبول در یک سال آبی به هیچ عنوان نشان‌دهنده تغییر شرایط نیست و البته می‌تواند نشانه‌ای از تأثیرات تغییرات اقلیمی هم قلمداد شود.

 

پیش‌بینی بارش نرمال برای سال آینده در کشور 

طبق تعریف سازمان جهانی هواشناسی، دوره نرمال اقلیمی یک دوره ۳۰ساله است. به‌عبارت دیگر باید وضعیت پارامترهای آب و هوایی یک منطقه را در درازمدت بررسی و سپس تغییرات رخداده در آن را اعلام کرد. براساس همین بررسی‌ها، میانگین بارش ایران در ۵۰سال گذشته حدود۲۳۰میلی‌متر بوده، اما هم‌اکنون به حدود ۲۰۰میلی‌متر رسیده است که این تغییر، نشان‌دهنده تغییر اقلیم است. احد وظیفه، مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی در این‌باره به همشهری گفت:‌ بیشتر از ۱۰سال است که بارش‌های ما کمتر از میانگین شده اما درسال‌جاری کمی تغییر کرده است. البته این تغییر شامل همه نقاط کشور نمی‌شود و همچنان در سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، یزد، شرق اصفهان، کرمان، فارس، هرمزگان و جنوب بوشهر هنوز بارش‌ها منفی است و حتی اندازه نرمال هم نداشته است.

 

به گفته وظیفه، پیش‌بینی‌ها برای ۶‌ماه آینده هم نشان می‌دهد شرایط بارش‌ها عمدتا نرمال است؛ البته برای سواحل شمالی کشور، میزان بارندگی‌ها کمی بیشتر از نرمال پیش‌بینی می‌شود. او می‌افزاید:‌ در کنار افزایش دما اما وضعیت بارندگی‌های کشور تحت‌تأثیر سیستم‌های بزرگی چون النینو، نوسان قطبی و مسیر توفان‌های روی اقیانوس اطلس هم قرار می‌گیرد. این سیستم‌ها روی سیستم‌های کوچک‌مقیاس هم اثر گذاشته و موجب بارندگی در ایران می‌شوند. به‌عبارت دیگر، شاید اقلیم جهانی تغییری درخصوص بارش‌ها نداشته باشد اما برایند این سیستم‌های بزرگ ممکن است به‌گونه‌ای باشد که بارش را برای مدت یک‌سال در منطقه‌ای افزایش یا کاهش دهد. ما دچار اینها شده‌ایم که تغییرات بارشی‌مان در سال‌جاری اینگونه تغییر کرده است. در سال آبی جاری که همچنان ادامه دارد تاکنون ۱۳۰میلی متر بارش داشتیم، همچنین میانگین بارش کل کشور در سال‌جاری، ‌۲۱درصد فراتر از نرمال بوده است.‌

 

بارش‌های سال‌های آینده کشور، ‌اندک و رگباری است

اقلیم‌شناس‌ها اما معتقدند بارندگی‌های شدید و سیل‌آسا در دوره جهان گرمایی هم ممکن است رخ بدهد و این از نشانه‌های تغییرات اقلیمی است. ایمان بابائیان، سرپرست پژوهشکده اقلیم‌شناسی به همشهری می‌گوید: براساس آمار ۶۰ساله گذشته، میانگین بارش با سرعت ۴.۶میلی متر در سال، کاهش یافته است. این سرعت در ۳۰ سال اخیر تقریبا حدود ۴برابر شده است. به‌عبارت دیگر، آهنگ کاهش بارش در ۳۰ سال اخیر، ۴برابر بیشتر از میانگین ۶۰سال گذشته است، اما از طرفی بارش‌های سنگینی که از سالی به سال دیگر رخ می‌دهد، می‌تواند به‌دلیل تغییر اقلیم باشد، نمونه‌های آن، ‌بارش‌های سنگین و سیل‌آساست. به بیان دیگر در گرمایش جهانی، انتظار بارش سنگین داریم اما این به‌معنای افزایش میانگین بارش سالانه نیست؛ بارش‌ها کم می‌شود اما همان بارش‌های کم نیز به‌صورت رگباری رخ می‌دهد. بابائیان تأکید می‌کند که این نوع بارش‌ها، نیازمند اقدامات گسترده آبخیزداری است تا آب باران هدر نرود و بتواند بیشتر در زمین نفوذ کند و جذب زمین شود. او ادامه می‌دهد:‌ در این شرایط آنچه برای کشور پیش‌بینی می‌شود به جز باران‌های رگباری، کاهش بارش برف است. البته برف‌هایی که می‌بارد نیز سنگین خواهد بود و این موضوع در دهه‌های آینده بیشتر خواهد شد و تا وقتی که گرمایش جهانی باشد، ‌رفتارهای غیرطبیعی اقلیم نیز وجود خواهد داشت.

 

تهران، رتبه اول بیشترین افزایش دمای شب

به جز آماری که درخصوص وضعیت بارش‌ها ارائه شده، وضعیت دمای هوا هم براساس آمار بررسی شده است. به گفته بابائیان، ‌میانگین دمای ایران براساس آمار ۶۰سال گذشته آهنگ افزایش ۲۷صدم درجه سلسیوس بر دهه است. اما در ۳۰ سال اخیر که گرمایش شدیدتر شده آهنگ افزایش دما ۵۵صدم درجه سلسیوس بوده است. آهنگ افزایش دما دوبرابر سریع‌تر از میانگین ۶۰ سال اخیر است. پس هم بارش کم می‌شود و هم دما بالاتر می‌رود. همچنین بررسی نشان می‌دهد بیشترین افزایش دمای حداقل که در شب رخ می‌دهد با ۴دهم سلسیوس افزایش بر دهه، متعلق به تهران است؛ به‌عبارت ساده‌تر در ۶۰ سال گذشته منتهی به سال ۹۷، تهران بیشترین افزایش دما در شب را داشته است.

 

پیش‌بینی‌های اقلیمی ایران تا سال ۲۱۰۰

هیأت بین دولتی تغییرات اقلیمی،(IPCC) 4سناریو برای تغییرات بارش و دمای کره زمین درنظر گرفته که در هر ۴سناریو، دمای ایران تا سال ۲۱۰۰روند افزایشی و بارندگی‌ها روند کاهشی طی خواهند کرد. بر این اساس بیشترین منطقه‌ای که در کل کشور با کاهش بارندگی و همچنین با افزایش دما مواجه خواهد شد، زاگرس است که می‌تواند برای جنگل‌های زاگرسی مسئله‌ساز باشد و به کاهش شدید وسعت جنگل‌های زاگرسی منجر شود.رتبه دوم در این موضوع، شمال شرق و شمال غرب کشور یعنی خراسان رضوی و آذربایجان است. براساس این سناریوها، تا سال ۲۱۰۰کاهش بارندگی در کشورهای غرب ایران نیز بیشتر می‌شود و به‌عبارت دیگر پدیده ریزگرد که از کشور عراق به ایران می‌رسد، ‌افزایش خواهد یافت. همچنین براساس پیش‌بینی برخی مدل‌ها، بارش‌ها در نوار جنوبی ایران با تغییرات معناداری همراه نخواهد شد اما بارندگی‌ها سنگین و سیل‌آسا می‌شوند. از طرفی احتمال وقوع توفان‌های حاره‌ای در پهنای آبی جنوب نیز افزایش می‌یابد که می‌تواند تاسیسات ساحلی در جنوب کشور و هرگونه توسعه مانند سواحل مکران را تحت‌تأثیر قرار دهد. در کشورهای جنوب ایران مانند عربستان، یمن، عمان و پاکستان نیز بارش‌های سنگین و سیل‌آسا رخ خواهد داد.

 

الهام مصدقی راد

 

 

newspaper.hamshahri.org
  • 40
  • 55
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
به نظرم بارش خوب پارسال بخاطر انتقال کوه یخ توسط قطر به خلیج فارس بود
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش