آتشسوزی جنگلهای آمازون آنقدر وسیع و نگرانکننده بود که امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه از کشورهای عضو گروه هفت خواست آن را بهعنوان یک موضوع اضطراری و بسیار مهم در دستور نخست کار خود در نشست پیش روی گروه هفت قرار دهند.
امانوئل مکرون در پست توییتری نوشت: «خانه ما در حال سوختن است. آمازون ٢٠درصد اکسیژن دنیا را تولید میکند.» در پاسخ به این توییت مکرون، جار بولسونارو، رئیسجمهوری راستگرای برزیل که پیشتر هم گفته بود آمازون نباید مانع توسعه صنعتی برزیل شود، در پستی توییتری پاسخ مکرون را داد. بولسونارو، مکرون را متهم کرد که قصد دارد از مسألهای که موضوع داخلی برزیل و کشورهای حاشیه جنگلهای آمازون است به نفع خودش سوءاستفاده سیاسی کند. بولسونارو لحن مکرون را بیش از اندازه احساساتی توصیف کرد. پسر بولسونارو نیز پاسخ مکرون را داد و با پستی ویدیویی در توییتر گفت: «مکرون یک احمق است.»
حال، مکرون احمق باشد یا نباشد، ظاهرا بولسونارو و پسرش اساسا دوست ندارند قبول کنند که آمازون در حال نابود شدن است. جامعه بینالمللی درباره مقیاس و گسترهای از جنگل که طعمه آتش شده، هشدار داده و ابراز نگرانی کرده است. آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد گفته بشدت نگران این حادثه و اثرات سوء آن بر محیط زیست جهان است.
صادقخان، شهردار لندن نیز به این موضوع واکنش نشان داده و گفته آتشسوزیها به دست انسان بوده و دولت برزیل هم چشمان خود را بر این آتشسوزیهای عمدی بسته است. صادقخان نوشته است: «آتشزدن جنگلهای آمازون اقدامی آشوبگرانه علیه محیط زیست است که تبعات جهانی در پی دارد.» اشاره صادقخان به آتشزدن جنگلها توسط مردم مربوط به اقدامات کشاورزان و دامدارانی است که با هدف به دست آوردن زمین صاف برای چرای دام یا کاشت ذرت و سویا اقدام به آتشزدن درختان میکنند. ظاهرا دولت بولسونارو هم چندان با این اقدامات مشکلی ندارد و برخورد چندانی با آن نمیکند.
علاوه بر سیاستمداران، چهرههای هنری و مشهور نیز به آتشسوزی آمازون واکنش نشان دادند. مدونا در حساب اینستاگرام خود از بولسونارو خواست سیاستهای محیط زیستیاش را تغییر دهد. لئوناردو دی کاپریو نیز خواستار توجه جهان به این حادثه شد و از مردم سراسر جهان خواست در انتخاباتها به رهبرانی رأی بدهند که مسأله محیط زیست برایشان مهم است. کریستیانو رونالدو نیز درباره ضرورت مهار هر چه سریعتر آتشسوزی در آمازون هشدار داد.
از زمان روی کار آمدن جار بولسونارو در برزیل، تعداد آتشسوزیها در این جنگلها بسیار بیشتر شده و تا ٨٤درصد در مقایسه با مدتزمان مشابه در سال ٢٠١٨ افزایش داشته است. در سال ٢٠١٩ تاکنون ٧٢هزار آتشسوزی کوچک و بزرگ در آمازون رخ داده است. برخی از آنها تنها یک روز، برخی بیش از دو روز و برخی دیگر نیز بیش از یک هفته ادامه داشته است. فعالان محیط زیست در برزیل، بولسونارو را مقصر میدانند و میگویند او شرکتهای چوببری و کشاورزان را به بهرهبرداری بیش از حد از این جنگلها تشویق میکند. نروژ و آلمان ماه جاری میلادی در اعتراض به سیاستهای محیط زیستی بولسونارو، کمکهای مالی به پروژههای مقابله با جنگلزدایی را تعلیق کردند. بولسونارو در واکنش به این تصمیم اسلو و برلین گفت: «برزیل نیاز به پول آنها ندارد.» آتشسوزی اخیر در سه کشور برزیل، بولیوی و پاراگوئه رخ داده است. آتشنشانان بولیوی همچنان برای خاموش کردن آتشی که تاکنون بیش از ٦٥۰هزار هکتار را سوزانده است، تلاش میکنند. قانونگذاران بولیوی نیز کشاورزان کشور خود را عامل اصلی افزایش آتشسوزیها خواندهاند.
در برزیل دود ناشی از آتشسوزی باعث شد روز چهارشنبه شهر «سائوپائولو» که ۲هزار و ۷۰۰ کیلومتر از محل آتش دور است، با قطعی برق مواجه شود.
برزیل: آمریکا برای مهار آتش سوزی در جنگلهای آمازون کمک خاصی نمیکند
وزیر دفاع برزیل شنبه شب به وقت تهران گفت که با وجود پیشنهاد کمک از جانب «دونالد ترامپ» برای مهار آتش سوزی در جنگلهای آمازون، آمریکا کمک خاصی در این زمینه ارائه نمیکند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز» «فرناندو آزوودو» وزیر دفاع برزیل در نشست مطبوعاتی اظهار داشت: «بعد از تماس تلفنی ترامپ با "ژائیر بولسانارو" رئیس جمهور برزیل و پیشنهاد کمک از جانب وی، ارتباط دیگری بین این دو کشور در زمینه آتش سوزی صورت نگرفته است.»
بر اساس این گزارش، آتشسوزی اخیر در جنگلهای آمازون به قدری وسیع است که در تصاویر ماهوارهای نیز قابل رویت است. بسیاری بر این باورند که این آتشسوزیهای گسترده به صورت عمدی بوده و انگشت ظن به سوی کشاورزانی است که احتمالاً از این آتشسوزی منفعت کسب میکنند و میتوانند به زمینهای بیشتری دست پیدا کنند.
- 13
- 3