زندگی در چرخه طبیعت تا زمانیکه دچار اختلال نشود امتداد دارد، ولی حالا چند وقتی است که با شیوع ویروس کرونا نه تنها سلامت و زندگی بشر تحتتأثیر قرار گرفته بلکه زنگ خطر را هم برای بعضی از حیوانات مانند خفاش ها به صدا درآورده و حتی امکان دارد تا تخریب زیستگاه این موجودات و منقرض شدن آن ها پیش رود.
علاوه بر این در برهه زمانی نه چندان دور لانه خفاش مثل گنجی شده بود که سوداگرانی را که می خواستند ره صد ساله را یک شبه طی کنند، به کنکاش در طبیعت کشاند حتی محال بود در بعضی محافل سراغی از آدرس غاری که محل زندگی خفاش باشد، نگیرند! بازار تجارت لانه خفاش آنقدر داغ بود که ارزش گذاری آن از مبالغ چند ۱۰ میلیونی شروع می شد و به مبالغ چند صد میلیونی هم می رسید؛ اکنون هم کروناویروس که عده ای آنرا به خفاش (Bat) و سوپ آن نسبت می دهند، نشان می دهد که خفاش ها می توانند عامل خطرناکی باشند که در معرض اتهام قرار دارند، این در حالیست که هنوز پژوهشگران چنین ادعایی را اثبات نکرده اند.
هلاله ناطقه عضو کمیته فنی کانون کوهنوردان گیلان در گفتگو با ایسنا، در پاسخ به این سؤال« آیا تحقیقاتی مبتنی بر اثبات انتقال ویروس کرونا از خفاش ارائه شده است؟» بیان کرد :طبق مطالعات انجام گرفته طی ۵۰ سال پیش بیماری های عفونی بعد از جهش تکاملی از حیوانات به انسان، بسیار دیده می شود؛ حتی گفته می شود بیشتر حیوانات، ناقل یک رشته از پاتوژن ها یعنی باکتری ها و ویروس هایی هستند که می توانند باعث بیماری شوند.
او با بیان این که تا به حال منشأ ویروس کرونا کووید ۱۹ بطور قطعیت معلوم نشده، ادامه داد:به علت این که پژوهشگران تحلیل DNA ویروس را مشابه خفاش تشخیص دادند این احتمال را دادند که امکان دارد از طریق خفاش انتقال پیدا کرده باشد. ولی این ویروس از یک بازار غذا در ووهان چین برای بار اول آشکار شد و بعضی مطالعات احتمال انتقال ویروس از خرید و فروش غیرقانونی پانگولین( مورچه خوار پولک دار) را ارائه دادند.
عضو کمیته فنی کانون کوهنوردان گیلان بیان کرد:در مورد کروناویروس سارس یا ابولا هم انتقال ویروس از خفاش را در نظر گرفته بودند ولی هنوز ثابت نشده که این ویروس یعنی کروناویروس ووهان مستقیما از حیوانات یا خوردن آن ها به انسان منتقل شده است.
مسئول کارگروه غارشناسی و غارنوردی هیأت کوهنوردی و صعودهای ورزشی گیلان در جواب سوالی مبنی بر این که« امکان انتقال بیماری از خفاش به انسان در غارها وجود دارد؟» گفت:در اینهمه سال که غارنوردی انجام داده ام نه دیده ام و نه شنیده ام که بیماری از ارتباط با خفاش یا ارتباط نا خواسته با فضله خفاش به انسان منتقل کرده باشد ولی فضله خفاش آلودگی دارد و در صورت تماس مکرر با پوست انسان می تواند بیماری پوستی به وجود آورد یا افردی که نا خواسته در معرض تنفس فضله خفاش قرار گرفتند، دچار بیماری تنفسی شدند.
این غارشناس حوزه محیط زیست غار بیان کرد:همیشه در بخش بهداشت نقل شده پیشگیری بهتر از درمان است و این یک شعار زیبا و تزیینی نیست بلکه یک واقعیت انکار ناپذیر است، ووهان چین هم با همین پیشگیری( قرنطینه شهر و قرنطینه خانگی) توانست کروناویروس را کنترل کند، به همین علت از مردم می خواهند که جز مواقع اضطراری از منزل بیرون نروند زیرا در صورت بهبودی هم تبعات بعدی این بیماری هنوز معلوم شده نیست.
الان زمان خواب خفاش هاست/غارنوردان به غار نروند
او ادامه داد :به غارنوردان، طبیعت گردان و کوهنوردان هم پیشنهاد می شود تا زمانیکه دوره نقاهت بیماری در جامعه تمام نشده یعنی حداقل ۳۰ روز از آخرین فرد مبتلای بهبود یه نگذشته به درون غارها نروند چون حالا زمان خواب خفاش هاست و مطالعات نشان می دهد که تغییر و تخریب زیستگاه، آلودگی محیط زیست می تواند حیوانات را به تغییرات خطرآمیز برای انسان ها وادارد.
عضو هیأت مدیره انجمن غار و غارشناسی ایرانیان اعلام کرد :بارها به ما ثابت شده با بهم زدن نظم طبیعت یعنی اعلام جنگ به مادر طبیعت و این سبب می شود که طبیعت برای برقراری تعادل خود راه های جدیدی را پیش روی ما قرار دهد که سیل های نوروز ۹۸ خود گویای همین برهم زدن نظم و تعادل طبیعت بوده است. پس برترین راه جلوگیری این است که در چنین شرایطی به غارها نرویم آن ها نشانی خود را تغییر نمی دهند و سال ها همانجا خواهند ماند.
وجود خفاش ها در کنار مزارع احتیاج به سم را برای کشاورز تقلیل می دهد
او در جواب به این سؤال که« کروناویروس می تواند تهدیدی برای زیست خفاش ها در غار باشد؟» خاطرنشان کرد:امکان دارد زیستگاه اول خفاش ها همیشه غارها نباشند یعنی ما خفاش هایی مثل خفاش جنگلی داریم که در شکاف درختان زندگی می کنند؛ چه بسا خفاش های شهری هم داریم که در گذشته در رشت زیاد بودند و البته حالا هم کم و بیش هستند و همیشه زندگی صلح آمیزی با انسان ها دارند. علاوه بر این وجود خفاش ها در کنار مزرعه ها نیاز به سم را برای کشاورز کاهش می دهد زیرا انگل ها و حشرات موذی را می خورند.
مسئول کارگروه غارشناسی و غار نوردی هیأت کوه پیمایی و صعودهای ورزشی گیلان در پاسخ به سوالی مبتنی بر اینکه« امکان وجود بیماری در غار و احتمال انتقال آن به انسان وجود دارد؟» اظهار کرد :از آنجا که در غارها بیماری وجود دارد بله این احتمال وجود دارد زیرا در غار قارچ ها و باکتری های خاص خود غار وجود دارد و بسیار دیده شده که انسان با تماس به آن ها دچار بیماری پوستی شده و این یکی از دلایلی است که به غارنوردان تأکید می شود که حتما برای ورود به غار دستکش بدست داشته باشند.
او بیان کرد :غارها اکوسیستم های حساس و شکننده تری نسبت به سایراکوسیستم ها مثل جنگل و دریا دارند و از طرفی هم خاصیت خودترمیمی کندتری دارند؛ این در حالیست که خیلی از آلودگی ها سال ها امکان دارد بدون تجزیه و انحلال در غارها باقی بمانند و این که هنوز مطالعاتی بر روی اینکه کروناویروس (Coronaviruses) چه مدت در فضای غارها زنده می ماند انجام نشده است.
پیگیر تعطیلی غارهای گردشگری در ایام نوروز هستیم
ناطقه خاطر نشان نمود :فرض کنیم که پس از افول بیماری یک گردشگر به غار برود و از آنجا که تماس صورت با فضای غار به ویژه گیلان که غارهای تنگ و دارای آب هستند، اجتناب ناپذیر است و امکان دارد این ویروس مجدداً انتقال یابد و ما موج دوم این ویروس را داشته باشیم آن هم صرفا به علت بی توجهی و بی مسئولیتی افرادی که دلشان برنامه غارنوردی می خواست.
عضو هیأت مدیره مؤسسه مردم نهاد سبزکاران بالان اضافه کرد:این نگرانی در هیأت مدیره انجمن غار و غارشناسی ایرانیان و فدراسیون کوهنوردی وجود دارد که در این راستا پیگیر تعطیلی غارهای گردشگری در ایام نوروز هستیم، نه فقط به علت احتمال از دوام ویروس بلکه دلایل دیگری مانند تجمع انسان ها در فضای بسته دارد که می تواند زمینه شیوع کروناویروس را در پی داشته باشد. با طبیعت نجنگیم و اندکی صبور باشیم تا موج سرایت بطور کامل از بین برود چون غارها می توانند منتظر ما بمانند.
لانه خفاش وجود خارجی ندارد/ کاهش جامعه خفاش ها تهدیدی برای شمشادها
او در پاسخ به اینکه « بنظر شما تجارت لانه خفاش که اخیرا خیلی مورد استقبال واقع شده بود می تواند زمینه ای برای کروناویروس باشد؟» اذعان کرد :لانه خفاش در واقع وجود خارجی ندارد زیرا خفاش ها اصلاً لانه نمی سازند و آن چیزی هم که به لانه خفاش نسبت داده شده لانه ای نیست که به وسیله بزاق خفاش ساخته شده باشد بلکه یک نوع غار نهشته هست که در همه غارها هم وجود ندارد؛ در واقع شایعه لانه خفاش از خوراک سوپ لانه یک نوع پرنده آمده که در دهانه بعضی غارها لانه گذاری می کردند و این سوپ در آسیای جنوب شرقی بسیار گران و پرطرفدار است، این شایعه تنها کار مهمی و مخربی که انجام داده آسیب زدن به محل زندگی خفاش ها و کاهش جامعه خفاش ها است که یکی از تبعات آن در گیلان بصورت شب پره شمشاد می بینیم که این بخشی از غذای خفاش ها بوده است.
و اما سوپ خفاش...
طبق بررسی نسخه های تحت وب طرز تهیه سوپ خفاش نتیجه این شد که سوپ خفاش یکی از غذاهای رایج در پالائو( کشوری جزیره ای در غرب اقیانوس آرام) است، متداول ترین شیوه پخت آن هم چنین است که اول خفاش های دستگیر شده را با آتش می سوزانند تا موهای زائد آنرا از بین ببرند، سپس یک شکاف کوچک روی شکم خفاش ایجاد می کنند تا اندام های داخلی آن خارج شود و بعد خفاش ها را بطور مستقیم در آب جوش با آب نارگیل، زنجبیل و ادویه جات قرار میدهند تا برای چند ساعت جوشانده شوند، گاهی وقت ها هم با مدولار( نوعی کوره پخت با درجه حرارت بالا) فرآیند پخت را سریعتر می کنند.
حال با این شیوه پخت و حرارتی که برای تهیه این سوپ صرف می شود باید عمیق تر به نتایج تحقیقات منتشر شده مبتنی بر اینکه گرما و دمای بالا سبب از بین رفتن کروناویروس می شود، توجه کرد یا اینکه ترور بیولوژیکی را دقیقتر و قوی تر دانست، تروری که این بار با نقاب خفاش زندگی بشریت را هدف گرفته است.
همه نگاه بشریت به نتایج تحقیقات است تا بدانند مسبب اینهمه خسارات جانی و مالی در ۱۱۰ کشور دنیا، خفاش ها هستند یا دست هایی در کار است تا خفاش ها را بدنام کند و زمینه انقراض آن ها را فراهم آورد و عاملین اصلی پشت نقاب خفاش بمانند و به اهداف شوم خود برسند یا احتمالا خطای خود را بپوشانند
- 10
- 4
کاربر مهمان
۱۳۹۹/۱/۲۸ - ۲۱:۳۶
Permalink