همهگیری ویروس کرونا تنها سلامت جامعه را هدف نگرفت، اقتصاد نیز ضربه جبرانناپذیری خورد. با آمدن کرونا، بسیاری از مشاغل در سراسر دنیا، ضرر و زیان دیدند. حتی برخی مشاغل خرد، نتوانستند دوام بیاورند و از چرخه اقتصاد خارج شدند.
در این میان، صنعت گردشگری نیز، آسیب شدیدی دید. چرا که فصل تابستان، سودآورترین زمان برای صنعت گردشگری گرفتار پیک دوم همهگیری کرونا شد. مکانهای اقامتی یکی از بخشهای متضرر اقتصادی در جریان همهگیری ویروس کرونا بودند.
ماههاست تاکید بر اجتناب از سفرهای غیرضروری و گردشگری بیشتر و اقبال مراکز اقامتی برای رونق بازار کمتر میشود. آنها اما راه دیگری برای رونق بازار یافتهاند، اعمال تخفیفهایی که مدتهاست مسافران از آن بیبهره بودهاند.
سایتهای رزرو اینترنتی حکایت میکنند
سایتهای رزرو اینترنتی مراکز اقامتی و تفریحی میگوید، هتلها و اقامتگاهها در شهر اصفهان تخفیفهایی از ۳۰ تا ۷۵ درصد را برای مسافران روزهای کرونا در نظر گرفتهاند. در شهر شیراز تخفیفها از ۲۰ درصد شروع و تا ۷۳ درصد اعمال شده است.
کیش اما بیشترین تخفیفها و البته بیشترین تعداد مشتریان و رزروها را دشته است. هتلهای جزیره کیش برای هر شب اقامت به مسافران تا بیش از ۹۰ درصد تخفیف داده است. نکته قابل توجه این است که این تخفیفها نه تنها برای هتلها و مراکز اقامتی کوچک بلکه بسیاری از هتلهای بزرگ و پنج ستاره نیز از همین راهکار برای جذب مشتری استفاده کردهاند.
تخفیفهای خوب در روزهای بد
هتلها در بسیاری از شهرهای کشور، با اعلام تخفیفهای ویژه و شگفتانگیز، قصد جذب مسافران را دارند، آن هم در شرایطی است که حتی ارگانهای دولتی و مراکز اداری، از تشدید برنامههای پیشگیرانه از جمله اعمال دورکاریها و مرخصیها خبر میدهند و ممنوعیتهای قانونی از سرگرفته شده است. اگرچه مراکز تفریحی و اقامتی در این مدت، متحمل فشار اقتصادی بسیاری شدهاند اما به نظر میرسد آنها تنها بازندگان این بازی تلخ نیستند و بسیاری از کسب و کارهای دیگر نیز روزهای سختی را میگذرانند. در شرایطی که جامعه بیش از هر زمان دیگری به همراهی همه مردم برای حفظ سلامت نیاز دارد، اعمال چنین سیاستهایی برای سرپا نگهداشتن یک کسب و کار چندان درست به نظر نمیرسد. اگرچه مراکز اقامتی و هتلها نیز ملزم به رعایت پروتکلهای بهداشتی هستند و تمام تلاش خود برای حفظ سلامت مسافران را دارند اما خبرهای جدید از شدت همهگیری و قدرت انتشار ویروس قابل چشمپوشی نیست.
استقبال از تخفیف یا کرونا
روی دیگر این جریان، متقاضیانی هستند که زمان را برای استفاده از این تخفیفها مساعد میبینند و تن به سفر میدهند. این را آمار رزروهای انجام شده در سایتهای فروش میگوید. بررسی چند هتل و اقامتگاههای گردشگری در شهرهای مختلف نشان میدهد، این تخفیفها با استقبال خوب مشتریان روبهرو شده و اکثر اتاقهای این مراکز اقامتی در زمان کمی اجاره شده است. استقبالی که به نظر میرسد، بیش از آنکه جنبه بهرهمندی از امکانات گردشگری را داشته باشد، معنای به خطر انداختن جان خود و دیگری را دارد.
مسافرانی که دل از ساحل نمیکنند کرونا را با خود به شمال میبرند/ ظرفیت هتلهای مازندران پر شده است
با وجود آنکه گفته میشود حدود ۲۰ درصد بیماران کرونایی گیلان، مسافران هستند همچنان تردد در جادههایی که به شهرهای شمالی منتهی میشود، ادامه دارد و هتلهای مازندران مملو از مسافر هستند.
ایلنا در گزارشی نوشت: با گذشت یک ماه از فصل تابستان و آغاز گرما، همچنان شاهد افزایش شیوع کرونا در ایران هستیم و هر روز تعداد کشتهشدگان رکورد ماههای گذشته را میزند و افزایش مییابد. هرچند استانهای مازندران، فارس، آذربایجانهای شرقی و غربی، خراسان رضوی، البرز، خوزستان، لرستان، گلستان، کرمان، زنجان و ایلام در وضعیت قرمز قرار دارند و استانهای تهران، اصفهان، بوشهر، هرمزگان، قزوین، مرکزی، خراسان شمالی، همدان، خراسان جنوبی، سمنان، سیستان و بلوچستان، اردبیل و کهگیلویه و بویراحمد هم در وضعیت هشدار قرار دارند، با این وجود همچنان عموم جامعه به روال روزها و ماههای پیش از کرونا دست از سفرهای تابستانه بر نداشتهاند و آخر هفتهها جادههای شمالی کشور با ترافیک سنگین روبهروست.
استان مازندران به عنوان یکی از پرمسافرترین استانهای کشور که هر سال در این حوزه رکورد میزند امسال هم از این قاعده مستثنی نمانده و مسافران در روزهای کرونایی هم دل از سواحل آن نمیکنند و همچنان سفرها ادامه دارد.
مهران حسنی (معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مازندران) با اشاره به اینکه در یک کلام میتوان گفت مسافر در هر شرایطی به این استان سفر میکند، تصریح کرد: بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، تردد و جابجایی افراد میتواند یکی از عوامل شیوع ویروس کرونا باشد و همواره درخواست شده تا عموم جامعه از تردد و رفت و آمدهای غیرضروری اجتناب کنند، فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت و از تجمع کردن پرهیز کنند. در عین حال بر زدن ماسک و رعایت سایر پروتکلهای بهداشتی تاکید شده است.
او ادامه داد: عموم جامعه باید مهارت و سبک زندگی با کرونا را یاد بگیرند. اینکه عدهای پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکنند. انسانیت ایجاد میکند تا امور و اصولی که در شرایط فعلی به آن تاکید میشود را رعایت کنیم. هرچند این روزها باتوجه به شیوع ویروس کرونا در مازندران شاهد رعایت بسیاری از پروتکلهای بهداشتی توسط شهروندان این استان هستیم اما در اغلب مواقع؛ مسافران و گردشگرانی که به این منطقه سفر میکنند از آنجا که برای تفریح و گذراندن اوقات فراغت میآیند، پروتکلهای بهداشتی و سادهترین مورد مانند ماسک زدن را رعایت نمیکنند. این در حالی است که کرونا مسافر یا غیرمسافر نمیشناسد و همه افراد باید پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند. مسافران باید درک کنند که میتوان سفر کرد و میتوان تفریح داشت اما تحقق تمام این اهداف منوط به رعایت مهارتهای زندگی با کروناست.
معاون گردشگری مازندران با اشاره به آنکه این استان که از پرمسافرترین استانهای کشور است، یادآور شد: باتوجه به حضور مسافران بسیار زیاد در این استان نیازمند توجه و رعایت بیشتر پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی هستیم.
او در پاسخ به این سوال که شرایط و وضعیت سواحل و حضور مسافران آن در سواحل شمالی کشور و استفاده از تفریحات آبی چگونه است، گفت: به دلیل شرایط خاص و بنا بر تصمیم ستاد کرونا تمامی طرحهای دریا و تفریحات دریایی، ایستگاه تفریحات دریایی، پلاژها تعطیل شدهاند و تمام ورودیهایی که به ساحل ختم میشود، مسدود شده است حتی امکان شنا داده نمیشود تا وضعیت به حالت عادی بازگردد.
با وجود آن که حسنی تاکید دارد تمام امکانات دسترسی به دریا محدود شده است اما وی از تکمیل بودن ظرفیت فعال در هتلهای این استان خبر داد و تصریح کرد: هتلهای تمام شهرستانهای استان به جز ساری با ظرفیت ۵۰ درصدی که اجازه دارند در زمان کرونا فعال داشته باشند، مسافر پذیرش میکنند و در حال حاضر ظرفیت فعال آنها تقریبا مملو از مسافر است. البته هتلهای ساری تعطیل هستند. در شرایط فعلی که جادهها باز هستند، مسافران به مازندران سفر میکنند و شرایط سفر مهیا است. توصیه ما هم آن است که سفر هوشمند که در آن پروتکلهای بهداشتی رعایت میشود، انجام شود. هتلها و مراکز اقامتی رسمی استان مازندران ملزم به رعایت پروتکلهای بهداشتی هستند.
به گفته معاون گردشگری مازندران، طی چند ماه گذشته که شاهد شیوع ویروس کرونا در استان مازندران بودهایم، چند هتل به دلیل عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی تذکر دریافت کردند. در حال حاضر نیز نظارتها به صورت دقیق انجام میشود.
او خصوص احتمال در نظر گرفتن تمهیدات خاص برای ادامه سفرهای تابستانی در شرایط قرمز بودن وضعیت استان مازندران گفت: اینکه چه تدبیری در این خصوص اندیشیده شود بر اساس میزان شیوع ویروس بیماری کرونا خواهد بود. در خصوص محدود کردن تردد در جادهها و سفر نیز ستاده کرونا باید تصمیم بگیرد.
به گفته حسنی با وجود آنکه این استان همواره در صدر استانهای پرمسافر قرار دارد اما هنوز بررسی و برآوردی در خصوص میزان شیوع کرونا که به واسطه حضور مسافران در این استان افزایش یافته، انجام نشده و این مهم باید توسط ارگانهای ذیربط و دانشگاه علوم پزشکی انجام شود.
از آنجا که گفته شده ۲۰ درصد مبتلایان کرونا در گیلان، مسافر هستند و این استان در اوایل سال جاری یکی از استانهای قرمز کشور در حوزه شیوع ویروس کرونا به حساب میآمد، اما توانست در مدتی نه چندان کوتاه گسترش این بیماری را کنترل و تبدیل به یکی از استانهای سفید کشور شود. اما طی روزهای گذشته آمار مبتلایان به کرونا بار دیگر در این استان افزایش یافته است. ارسلان سالاری (رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان) با بیان اینکه شمار مبتلایان به کرونا در ماه جاری نسبت به ماه گذشته افزایش دو برابری را تجربه کرده، افزود: ۲۰ درصد از مبتلایان به بیماری کرونا در بخش سرپایی و بستری استان را مسافران و گردشگران تشکیل میدهند.
- 13
- 5