پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۲۱:۵۰ - ۲۵ بهمن ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۱۲۴۹۹
زنان، جوانان و خانواده

تبعات تبلیغات پلتفرم همسریابی «همدم»؛ افزایش طلاق و رابطه نامشروع❗️

اپلیکیشن همسریابی «همدم»,بلیغات اپلیکیشن همسریابی «همدم»رونمایی از 'اپلیکیشن همسریابی همدم' با حضور قالیباف
 امان‌الله قرایی‌مقدم، آسیب‌شناس اجتماعی گفت: زنان و مردانی که به این ازدواج‌ها روی بیاورند، دچار آسیب‌های اجتماعی بسیاری خواهند شد که مهم‌ترین آن افزایش طلاق و رابطه نامشروع است، چرا که هنوز جامعه فرهنگ استفاده از این پلتفرم‌ها را ندارد. در نتیجه تمام این روند شمشیر برنده‌ای بر سر زن خواهد شد.

به تازگی در فضای مجازی عکس‌هایی از بیلبردهای تبلیغاتی همسریابی در سطح شهر تهران دست به دست می‌شود که متعلق به اپلیکیشن همسریابی همدم وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی است.

در عکس‌های منتشره در شبکه‌های اجتماعی، تبلیغات اپلیکیشن همسریابی «همدم» با شعارهایی چون سیب داریم، انار داریم/ عروس باوقار داریم و ما پارتی‌بازی کردیم/ عروس رو راضی کردیم و نون و پنیر آوردیم/ دخترتون رو بردیم روی بیلبردهای تبلیغاتی در سطح شهر دیده می‌شود.

این در حالی است که به عقیده جامعه‌شناس‌ها این‌گونه تبلیغ‌ها نه تنها افراد را به سوی ازدواج سالم سوق نمی‌دهد بلکه زن‌ها در برابر ازدواج مقاومت بیشتری می‌کنند، زیرا متن‌های به کار برده شده در بنر‌های سطح شهر زن‌ها را کالا و مایملک مردان در نظر گرفته است. این در حالی است که زن‌ها سال‌هاست در برابر افکار مردسالارانه مبارزه می‌کنند.

این اپلیکیشن متعلق به موسسه تبیان وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی است و تیرماه سال جاری طی مراسمی با حضور محمدباقر قالیباف رییس مجلس از آن رونمایی شد.

این موسسه می‌گوید که این اولین نرم‌افزار رسمی و دارای مجوز در امر همسریابی و مشاوره ازدواج در ایران است. همچنین زهره حسینی، مدیر محصول همدم آبان امسال طی مصاحبه‌ای با ماهنامه پیوست گفت طی سه ماه نخست فعالیت این اپلیکیشن همسریابی، ۱۶ ازدواج از طریق آن ثبت شده است.

این اپلیکیشن با انتقاد‌های فراوانی از سوی مردم مواجه شده است. یکی از انتقاداتی که از طرف کاربران به این برنامه وارد شده، مساله دریافت هزینه بابت معرفی گزینه‌ها است. تا پنج گزینه به طور رایگان به کاربران معرفی می‌شود و پس از آن باید بسته‌های ۱۰تایی تا ۳۰تایی را خریداری کنند و برای هر کدام از این دسته‌ها هم باید از ۱۰ هزار تومان تا ۹۶ هزار تومان پول بپردازند.

اپلیکیشن همسریابی «همدم»,بلیغات اپلیکیشن همسریابی «همدم»

پس از این انتقاد پاسخی که از طرف مسوولان برنامه داده شد این بود که این کار جهت جلوگیری از سختگیری و تنوع‌طلبی است! با توجه به اینکه در سال جاری ۳۶۱ میلیارد بودجه به سازمان تبلیغات اسلامی تعلق گرفته و موسسه تبیان نیز زیر نظر این سازمان مشغول به فعالیت است؛ پس می‌توان گفت بودجه این برنامه از طریق دولت تامین شده و دریافت هزینه از کاربران نیز درآمد مضاعفی به حساب می‌آید.

پس خوب است که شفاف‌سازی‌های مالی از طرف مسوولان این مجموعه صورت بگیرد. البته این پلتفرم از سوی جامعه‌شناسان نیز مورد انتقاد قرار گرفته است، زیرا آنها معتقدند که برای ازدواج در درجه اول باید بستر آن یعنی شغل و مسکن مناسب فراهم شود و این اپلیکیشن عملا بی‌فایده است.

برخی جامعه‌شناس‌ها بر این عقیده‌اند که مشکل اصلی مردم یافتن همسر مناسب نیست بلکه مشکل عدم توانایی مالی آنها است. همچنین به عقیده جامعه‌شناس‌ها بزرگ‌ترین آسیب اجتماعی پلتفرم همدم افزایش طلاق در بین این‌گونه ازدواج‌ها است.

زن کالا نیست

در همین حال دکتر علیرضا شرفی‌یزدی، جامعه‌شناس و رفتارشناس اجتماعی در خصوص تبلیغات منفی پلتفرم همدم به «جهان صنعت» گفت: به نظرم سازندگان این پلتفرم با نیت خیر آن را تشکیل دادند، اما به دلیل اینکه از اهل فن استفاده نمی‌کنند، متاسفانه دست به یک سری اقداماتی می‌زنند که نه تنها در راستای هدفشان نیست و نتیجه مثبتی نیز از آن نمی‌گیرند، بلکه نتیجه معکوس می‌شود. متن‌های تبلیغات پلتفرم همدم در سطح شهر نیز به جای اینکه مردم را به ازدواج آسان و سالم تشویق کند، این مطلب را منتقل می‌کند که گویی زن کالا است! پس مردان حق دارند، هر گونه که می‌خواهند برای آن تبلیغ کنند. اما سوال این است که مخاطب این تبلیغات کیست؟!

اپلیکیشن همسریابی «همدم»,بلیغات اپلیکیشن همسریابی «همدم»

وی افزود: اگر مخاطب این‌گونه تبلیغات خیابانی مردان هستند، که متن سیب داریم، انار داریم، عروس باوقار داریم! انگار مرد دست‌فروشی کالایش را با این شعر می‌فروشد. پس این نگاه، نگاه مردسالارانه و کالا دانستن زن است.

چنین متنی زن را مایملک مرد تلقی می‌کند. این در حالی است که این روزها زن‌ها در برابر چنین موضوعاتی مقاومت می‌کنند. بنابراین زن‌ها بعد از خواندن چنین متنی در برابر ازدواج نیز مقاومت بیشتری می‌کنند، زیرا زن‌ها سال‌هاست درخصوص اینکه زن کالا و مایملک کسی نیست در برابر همگان ایستادگی کرده‌اند. زن یک انسان مستقل است.این رفتارشناس اظهار کرد: تبعات منفی دیگر این نوع تبلیغات این است که ازدواج را صرفا امری میکانیکال القا می‌کند.

نکته بعدی که اهمیت دارد، این است که در این سبک تبلیغات به بقیه آحاد جامعه توهین می‌شود. سیب داریم، انار داریم، عروس باوقار داریم یعنی بقیه زن‌ها باوقار نیستند!؟ متاسفانه قبلا از این جنس تبلیغات زیاد داشتیم ولی چون اکثریت جامعه این نوع تبلیغات را نمی‌پذیرد، تبلیغات و پلتفرم محکوم به شکست می‌شود. از سویی همین تبلیغات نیز منجر به تاخیر در ازدواج‌ها می‌شود، زیرا افراد به دلیل مقاومت ناشی از این گونه تبلیغات دیگر به سوی ازدواج نمی‌روند.

افزایش طلاق

در همین رابطه امان‌الله قرایی‌مقدم، آسیب‌شناس اجتماعی به «جهان‌صنعت» گفت: به نظرم این‌گونه پلتفرم‌ها و تبلیغات خیابانی عزت، متانت و وقار زن را تحقیر می‌کند. براساس تجربه‌ای که در خصوص احداث خانه‌های عفاف و ازدواج آسان داریم، می‌دانیم که چنین پلتفرم‌های نیز نتیجه‌بخش نخواهد بود. بنابراین چنین روش‌هایی در افزایش میزان ازدواج بی‌تاثیر است. به نظرم این پلتفرم‌ها شایستگی، حرمت و اعتبار زنان را از بین می‌برد.

وی افزود: زنان و مردانی که به این ازدواج‌ها روی بیاورند، دچار آسیب‌های اجتماعی بسیاری خواهند شد که مهم‌ترین آن افزایش طلاق و رابطه نامشروع است، چرا که هنوز جامعه فرهنگ استفاده از این پلتفرم‌ها را ندارد. در نتیجه تمام این روند شمشیر برنده‌ای بر سر زن خواهد شد. با این حال مشکل اصلی جوانان برای ازدواج در حال حاضر، پیدا کردن فرد و مورد مناسب ازدواج نیست بلکه نبود تقاضا برای ازدواج است.

مشکلات اقتصادی و عوامل فرهنگی و تحولات زندگی مدرن در مجموع، جوانان را به این جمع‌بندی نمی‌رساند که به سراغ ازدواج بروند. اگر مشکل تقاضا حل شود آن‌موقع برای مشکل انتخاب فرد و مورد مناسب ازدواج باید نهادسازی انجام دهیم. با نهادسازی اجتماعی باید از انتخاب‌های احساسی جلوگیری کنیم. نقطه شروع انتخاب همسر نباید احساسی و از درون خیابان باشد چراکه احتمال طلاق در این نوع آشنایی‌ها بسیار زیاد است. بنابراین این‌گونه ازدواج‌ها از لحاظ اجتماعی پایدار نیست.

این آسیب‌شناس اظهار کرد: ازدواج ناشی از پلتفرم همدم چون براساس ارزش‌ها و هنجارهای اجتماعی مبتنی نیست، در آینده نه چندان دور به یک معضل جدی در جامعه تبدیل می‌شود. تبلیغات این پلتفرم نیز جز اینکه اعتماد به نفس و عزت زن ایرانی را خدشه‌دار کند، نکته مثبتی ندارد. به طورکلی چنین پلتفرم‌هایی به جای اینکه آمار ازدواج را افزایش دهند، آمار تن‌فروشی را زیاد می‌کنند.

مهدیه بهارمست

  • 12
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش