جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳
۰۸:۳۸ - ۳۰ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۲۸۸۸
زنان، جوانان و خانواده

ثبت‌نام خودرو برای مادران زیر ۱۸ سال/ «برای طراحان چنین طرح‌هایی جان زنان بی‌ارزش است»

ثبت نام خودرو برای مادران زیر18سال,کودک همسری
  یک پزشک و جامعه‌شناس می‌گوید: «بارداری زیر ۱۹ سال از نظر پزشکی، پرخطر محسوب می‌شود و سازمان بهداشت جهانی نیز درباره خطرات آن هشدار داده است. بارداری زیر ۱۹ سال خطرات جسمی متعددی برای مادر و نوزاد در پی دارد. از جمله موجب پره اکلامپسی و اکلامپسی و عفونت رحم و عفونت سیستمیک در مادر و تولد نوزاد با وزن کم می‌شود که خود تهدیدکننده سلامت و حیات است.»

مستوره برادران نصیری: ابتدای این هفته خبر شرایط ثبت‌نام خودرو در طرح جدید یکی از خودروسازان خبرساز شد. در این طرح در قالب طرح ویژه مادران اعلام شد که مادران زیر ۱۸ سالی که صاحب دو فرزند و یا بیشتر باشند،‌بدون داشتن گواهینامه می‌توانند برای دریافت خودرو ثبت‌نام کنند.

این طرح درحالی مروج کودک‌همسری محسوب می‌شد که منتقدان آن معتقد هستند، زن زیر ۱۸ سالی که صاحب دو فرزند هم هست، براساس مشاهدات، از طبقه محروم و ضعیف جامعه‌ است و اتفاقا نیازهایش بسیار اساسی‌تر و مهم‌تر از ثبت‌نام خودرو است. دکتر سیمین کاظمی،‌ جامعه‌شناس و پزشک نیز علاوه براینکه نسبت به عوارض بارداری زودهنگام هشدار می‌دهد، معتقد است:« چنین طرح‌هایی به معنی نادیده گرفتن سلامت و جان دختران نوجوان است و به معنی افزایش جمعیت به بهای جان و سلامت دختربچه‌هاست. به نظر می‌رسد برای طراحان چنین طرح‌هایی جان زنان بی‌ارزش است و نیازی به محافظت ندارد.»

ادامه این گفت‌وگو را اینجا بخوانید:

ثبت نام خودرو برای مادران زیر18سال,کودک همسری

امکان ثبت‌نام مادران زیر ۱۸ سال صاحب دو فرزند برای دریافت خودرو و طرح‌هایی از این دست، چقدر می‌تواند در جهت افزایش جمعیت موثر واقع شود؟

در چندسال گذشته کارشناسان و متخصصان بی‌طرف درباره علل واقعی کاهش فرزندآوری به روش‌های گوناگون اظهار نظر و اطلاع رسانی کرده‌ و هشدار داده‌اند، ولی رویکرد رسمی برای افزایش جمعیت بی‌اعتنا به واقعیت‌های علمی و اجتماعی به راهکارهایی متوسل شده که نه تنها تاثیر معنی‌داری در افزایش فرزندآوری نداشته‌اند، بلکه پرخطر و ناقض حقوق و سلامت زنان هستند، از جمله اصرار بر ازدواج در کودکی و بارداری و زایمان زیر سن ۱۸ سالگی. افراد زیر هجده سال، از جمله زنان جمعیت زیر سن مسوولیت قانونی هستند و وارد کردن آنها به مساله فرزندآوری نوعی اغفال و بهره‌کشی از این جمعیت است. یعنی بدون آنکه به خطرات بارداری و زایمان زیر سن ۱۸ سالگی و ضرورت فاصله‌گذاری بین تولدها اشاره‌ای بشود، کودکان را به طمع دست‌یابی به پاداش‌های مادی به ازدواج و بارداری تشویق می‌کنند.این پاداش‌های مالی موجب خرید و فروش کودکان و بهره‌کشی از آنان می‌شود که باید متوجه چنین تبعاتی بود.

عوارض فرزندآوری در سنین ۱۵ تا ۱۸ سال چیست؟ و اساسا زنی که ۱۸ ساله است و دو بار تجربه بارداری داشته، از نظر پزشکی پروسه درستی را طی کرده است؟

بارداری زیر ۱۹ سال از نظر پزشکی، پرخطر محسوب می‌شود و سازمان بهداشت جهانی نیز درباره خطرات آن هشدار داده است. بارداری زیر ۱۹ سال خطرات جسمی متعددی برای مادر و نوزاد در پی دارد. از جمله موجب پره اکلامپسی و اکلامپسی و عفونت رحم و عفونت سیستمیک در مادر و تولد نوزاد با وزن کم می‌شود که خود تهدیدکننده سلامت و حیات است. تشویق به دوبار زایمان در سنین زیر ۱۹ سال در واقع قرار دادن دختران در معرض خطر مضاعف است.

چرا مسئولان تا این اندازه برای تشویق به فرزندآوری دست به دامن این‌گونه طرح‌ها می‌شوند؟ این طرح‌ها واقعا می‌تواند مشوق باشند؟

چنین طرح‌هایی به معنی نادیده گرفتن سلامت و جان دختران نوجوان است و به معنی افزایش جمعیت به بهای جان و سلامت دختربچه‌هاست. به نظر می‌رسد برای طراحان چنین طرح‌هایی جان زنان بی‌ارزش است و نیازی به محافظت ندارد، برای همین چنین طرح‌های تشویقی خطرناکی را ارائه می‌دهند. از نظر این بعضی دست اندرکاران امر جمعیت، ظاهرا آنچه مهم است، افزایش کمی جمعیت به هر قیمتی است و به تبعات منفی آن اعتنا نمی‌کنند.

اگر قرار به توجه به آمارهای جمعیتی و افزایش جمعیت باشد، چه طرح‌هایی می‌تواند واقعا موثر واقع شود؟

کاهش فرزندآوری متآثر از وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور است و تا وقتی وضعیت اقتصادی و اجتماعی بهبود نیابد، نمی‌توان منتظر معجزه‌ای در افزایش جمعیت شد. فقدان ثبات اقتصادی، وضعیت اجتماعی، افزایش افسردگی و ناامیدی، موجب می‌شود افراد نه توان و نه انگیزه ازدواج داشته باشند و نه فرزندآوری و بسیاری هم حتی اگر منابع مالی داشته باشند ترجیح می‌دهند مهاجرت کنند و خودشان را از چنین وضعیتی برهانند.

ثبت نام خودرو برای مادران زیر18سال,کودک همسری

برخی معتقدند که مادر ۱۸ ساله، که صاحب دو فرزند باشد، یعنی شخص مورد نظر در این طرح، احتمالا از طبقه ضعیف جامعه خواهد بود که امکان تحصیل و حضور در جامعه را نداشته و دغدغه مالی این مادر اتفاقا بیشتر از این است که دنبال تهیه خودرو باشد، شما چه فکر می‌کنید؟

این پاداش‌های مالی دقیقا تهیدستان را هدف قرار داده‌اند و کودکان طبقه فرودست را در معرض خرید و فروش تحت عنوان ازدواج قرار می‌دهند. کودک از حق تحصیل و حق انتخاب شغل در آینده و دنبال کردن رویاهایش و رشد و پرورش در شرایط انسانی محروم می‌شود و مسوولیت یک بزرگ‌سال به دوشش می‌افتد. با این پاداش‌های مالی اغواکننده، کودک به ابزاری برای رفع محرومیت‌های مالی خانواده والدینی یا شوهرش تبدیل می‌شود و در واقع در معرض سوءاستفاده قرار می‌گیرد. در این مورد خاص باید توجه داشت که اساسا شخص زیر ۱۸ سال قدرت آن را ندارد که حتی اگر خودرویی به او تعلق بگیرد آن را تحت مالکیت خود داشته باشد یا از آن استفاده کند. پس منافع چنین پاداش‌هایی برای کسی است که سرپرست او محسوب می شود.

تشویق به کودک همسری مدت‌هاست که از سوی مسئولان چه در طرح و برنامه‌های اقتصادی و چه اظهارنظرها دیده و شنیده می‌شود، به نظر شما و براساس شواهد آیا چنین برنامه‌هایی توانسته دختران و پسران را به ازدواج ترغیب کند؟

کودک همسری پدیده ای اجتماعی است که در مناطقی که در انزوای فرهنگی و محرومیت اقتصادی هستند، رواج دارد و مسوولان به جای مقابله با این پدیده آسیب‌زا کمر به تشویق و ازدیاد آن بسته‌اند. محصول چنین ازدواج‌هایی تاکنون خشونت، بیوه شدن و طلاق و آسیب های جسمی و روانی بوده که متاسفانه به آن توجهی نمی‌شود.در واقع محروم‌ترین اقشار جامعه در معرض آسیب کودک همسری قرار گرفته‌اند. گمان نمی‌رود افزایش ازدواج در این قشر را بتوان موفقیت تلقی کرد.

  • 10
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش