پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۲۶ - ۲۵ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۶۱۷۵
زنان، جوانان و خانواده

نايب رييس فراكسيون زنان:

به دنبال تبعيض مثبت به سود زنان در مجلس هستيم

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان,زنان مجلس
١٧ زن نماينده به دنبال افزايش ٣٠ درصدي كرسي‌هاي زنان در پارلمان هستند.

مجلس دهم اگرچه ركورد تعداد نمايندگان زن درون خود را شكسته است اما اين تعداد، هنوز زنان را راضي نمي‌كند و آن‌طور كه فاطمه ذوالقدر، نايب‌رييس فراكسيون زنان به «اعتماد» مي‌گويد، آنها در قالب طرحي به دنبال تبديل سهم ٦درصدي فعلي نمايندگان زن به دست‌كم ٣٠درصد كرسي‌هاي مجلس هستند. آن‌طور كه پروانه سلحشوري، رييس فراكسيون زنان هم به ايسنا گفته اين طرح در حال بررسي و مطالعه در مركز پژوهش‌هاي مجلس است تا نحوه در نظر گرفتن سهميه‌ مربوط به كرسي‌هاي زنان در مجلس به درستي تعيين شود. اين نخستين‌بار نيست كه بحث افزايش كرسي‌هاي زنان در مجلس مطرح مي‌شود.

 

سال ٩٣ و در آستانه انتخابات مجلس دهم هم علي لاريجاني، رييس مجلس در ديدار با فراكسيون زنان مجلس نهم از نمايندگان زن خواست تا طرحي براي افزايش تعداد زنان در مجلس ارايه كنند. البته او خود پيشنهادهايي هم در اين باره داشت و ايده اوليه‌اش به طرحي تبديل شد كه بر مبناي آن دست كم ٣١نماينده زن (براي هر استان حداقل يك نماينده) در مجلس دهم به مجلس مي‌رفتند. «فاطمه رهبر»، رييس فراكسيون زنان مجلس پيشين و اعضاي آن قصد داشتند «طرح الزام حضور نماينده زن در هر استان» را در قالب اصلاح قانون انتخابات پيگيري كنند. با اين حال اما تلاش آنها به جايي نرسيد تا اگرچه با ابتكار اصلاح‌طلبان و اختصاص سهميه ٣٠ درصدي در ليست‌هاي انتخاباتي‌شان تعداد زنان مجلس دهم ركورد ادوار گذشته خود را بشكند اما همچنان سهم آنها از كل كرسي‌هاي مجلس كمتر از ١٠ درصد باشد.

 

حالا يك بار ديگر زنان مجلس دهم به صرافت افزايش كرسي‌هاي زنان در مجلس افتاده‌اند. فاطمه ذوالقدر، نايب‌رييس فراكسيون زنان در گفت‌وگو با «اعتماد» درباره اين طرح و شرايط زنان در مجلس دهم مي‌گويد:

 

‌ چطور شد كه فراكسيون زنان طرح افزايش كرسي‌هاي زنان در مجلس را مطرح كرد؟

ببينيد الان نيمي از جامعه ما را زنان تشكيل مي‌دهند و با توجه به خواسته‌ها و مشكلات‌شان آنها انتظار دارند اين مشكلات در مجلس پيگيري شود. اما تعداد زنان در مجلس كافي نيست. با اينكه در اين دوره تعداد ما دوبرابر شده اما باز هم ٦ درصد از كل نمايندگان به حساب مي‌آييم و هنوز نمي‌توانيم آنطور كه بايد توانمند باشيم و بتوانيم طرح‌هاي خوبي را به تصويب برسانيم و بيشتر مواقع با مشكلاتي روبه‌رو مي‌شويم. حتي در نطق‌ها تذكرها و وقت گرفتن‌ها و... آقايان هميشه جلوتر هستند. چون تعدادشان بيشتر است و شانس قرعه با آنها بيشتر ياري مي‌كند. فراكسيون زنان به همين دليل در حال تدوين طرحي است كه كرسي‌هاي بانوان در مجلس افزايش پيدا كند.

جزييات اين طرح چيست؟ چطور قرار است تعداد زنان را در مجلس افزايش دهيد؟

ما به دنبال ايجاد تبعيض مثبت براي زنان هستيم. تا خانم‌ها به عنوان نماينده مجلس بتوانند در مباحث سياسي و تصميم‌‌گيري حضور داشته باشند. البته اين موضوع در حال مطالعه است كه يا از طريق قانونگذاري و اختصاص سهميه مشخص در مجلس يا از طريق اعمال سهميه در ليست‌هاي انتخاباتي مي‌توانيم اين تبعيض را اعمال كنيم.

در اين مورد از كشورهاي خاصي الگوبرداري كرديد؟

بله. در سفرهايي كه به كشورهاي مختلف داشتيم و با نمايندگان كشورهاي اسلامي و اروپايي صحبت كرديم، ديديم كه زنان در اين كشورها يا از طريق احزاب يا از طريق سهميه قانوني كه براي آنها در نظر گرفته شده مثل عراق و افغانستان يا به صورت احزاب مثل پاكستان و سوريه كه سهميه‌اي به زنان اختصاص داده مي‌شود وارد مجلس شده‌اند. فرقي هم نمي‌كند حزب راست يا چپ باشد، راديكال و پايداري يا اصلاح‌طلب باشد. هر ليستي كه بخواهد بسته شود همه احزاب ملزم شوند كه در ليست خودشان ٣٠ درصد از سهميه را به زنان اختصاص دهند. اگر به اين صورت باشد و همه ليست‌ها به خصوص در شهرهاي بزرگ مثل شيراز و اصفهان و تبريز و... اين قاعده رعايت شود، تعداد زنان به شكل قابل توجهي افزايش پيدا مي‌كند.

 

اگر اين طرح به نتيجه برسد حالا يا به صورت قانون يا به صورت اعمال يك سهميه در احزاب مي‌تواند باعث حضور بيشتر زنان در مجلس شود. در افغانستان و عراق اين موضوع به صورت قانون اعمال شده اما در كشورهاي اروپايي آنقدر حضور زنان پذيرفته شده نياز به قانون نيست. آنها سهميه ندارند اما وقتي احزاب ليست مي‌بندند بر حسب سابقه سياسي حضور زنان در يك حزب و عملكرد او ليست‌ها بسته مي‌شود و گاهي ممكن است زنان تعدادشان بيشتر هم بشود. اما كشورهايي كه كمتر توسعه يافته هستند بايد خانم‌ها حمايت شوند و به تنهايي نمي‌توانند وارد ميدان سخت رقابت با آقايان شوند.

مي‌خواهيد تا چند درصد كرسي‌هاي زنان در مجلس را افزايش دهيد؟

ببينيد ليست تهران تجربه خيلي خوبي بود و ٣٠درصد زنان وارد شدند. اگر همين ٣٠درصد هم رعايت شود در همه شهرهاي بزرگ و همه ليست‌ها سهم خوبي براي زنان ايجاد خواهد شد. الان از اين ميزان ٦درصد زنان مجلس ٣درصد از ليست تهران هستند.

 

اگر طرح اجرا شود حضور زنان در مجلس به سي يا چهل درصد خواهد رسيد. البته لازم است تا احزاب به اين موضوع اهميت بدهند و البته خود زنان هم اين موضوع را دنبال كنند تا در بستن ليست‌ها بر سهميه خودشان پافشاري كنند. مثلا اگر قرار است ليست اصولگرايان بسته شود خانم‌هاي اصولگرا هم بايد فشار بياورند تا در ليست گنجانده شوند. براي ما حضور خانم‌ها مهم است. فرقي نمي‌كند اصلاح‌طلب يا اصولگرا. همان‌طور كه الان هم در فراكسيون زنان تعامل خيلي خوبي داريم. ممكن است ما اختلافات فكري و سياسي داشته باشيم اما وقتي مساله زنان در ميان باشد همه ما با هم يكدست هستيم. به هر حال ما مسائل مشتركي در ميان زنان داريم كه از هر طيف و گروهي بر روي آنها با هم توافق دارند.

 

‌ اشاره كرديد به اينكه برخي اقدامات شما به دليل كم‌تعداد بود‌ن‌تان در مجلس به نتيجه نرسيده است؟ ممكن است به برخي از آنها اشاره كنيد؟

مثلا در بودجه ٩٦ ما مي‌خواستيم رديف مشخصي از بودجه به توانمندسازي زنان سرپرست خانوار اختصاص بدهيم. اما متاسفانه با اختلاف راي خيلي كمي نتوانستيم موفق شويم. اگر تعداد خانم‌ها بيشتر بود، مي‌توانست راي بياورد و بودجه خوبي سريع‌تر و عملياتي‌تر به زنان سرپرست خانوار اختصاص پيدا كند. به همين ترتيب در برنامه ششم. ما قانون بازنشستگي زودتر از موعد زنان را كه خواسته تعداد زيادي از زنان بود، سعي كرديم بگنجانيم. هر چند قلبا مخالف بازنشستگي زودهنگام زنان بوديم اما چون خواسته تعداد زيادي از زنان بود آن را مطرح كرديم. اما متاسفانه اكثر آقايان مخالفت كردند و راي نياورد.

 

با اينكه خيلي كار كرديم اما ما در اقليت بوديم و نتوانستيم اين را در برنامه ششم بگنجانيم. برنامه‌هاي زيادي هست كه ما نمي‌توانيم آنها را پيگيري كنيم. حتي در نطق‌هاي ٥ دقيقه‌اي كه با قرعه‌كشي نمايندگان انتخاب مي‌شوند ما شانسي نداريم چون آقايان ٩٤ درصد هستند و خيلي كم اتفاق مي‌افتد كه نوبت نطق يا تذكري به خانم‌ها برسد.

 

زینب صفری

 

etemadnewspaper.ir
  • 15
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش