چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۴۹ - ۱۵ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۳۴۳۱
زنان، جوانان و خانواده

طرح افزايش سن ازدواج در ميان کودکان، نيامده با مخالفت‌هايي در مجلس مواجه شد ;

ازدواج کودکان؛ دنيايي که مال آنها نيست!

کودکان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان

«بيش از اندازه کوچک براي ازدواج» روايت يک عکاس آمريکايي به نام استفاني سينکلر از دختران کم سن و سالي بود که در کشورهاي مختلف تن به ازدواج داده بودند. غم ناگزير پايان‌يافتن زندگي کودکانه و ورود ناباورانه به دنيايي که تعلقي به آن ندارند، فصل مشترک تمام نگاه‌هايي بود که تصويرشان در قاب اين عکس‌ها نقش بسته بود. براي برخي از کودکان ايراني ساکن گوشه کنار ايران نيز موضوع به همين دردناکي است.

 

از شرق در سيستان و بلوچستان تا غرب در کردستان و شمال و جنوب کشور هر سال بر تعداد دختران و پسراني که در سنين پايين مجبور به ازدواج مي‌شوند افزوده مي‌شود. فقر فرهنگي و توزيع ناعادلانه ثروت و منابع اجتماعي و اقتصادي اين مناطق را در زمره مناطق توسعه نيافته قرار داده و از مهم‎ترين دلايل اين ازدواج هاست. در اين ميان اوضاع براي دختران وخيم‌تر است. تمام اين موارد سبب شد تا مجلس ايران مقدمات تصويب طرحي براي بالابردن سن ازدواج از ۱۳ به ۱۵ سال را استارت بزند که به نظر مي‌رسيد مي‌تواند اوضاع را براي رصد بيشتر ازدواج‌ها در سنين پايين فراهم کند اما اخيرا طيبه سياوشي، عضو فراکسيون زنان مجلس از مخالفت‌هايي براي تصويب اين طرح خبرداده است.

 

او گفته است که «هنوز مشخص نيست چه کساني و چرا با ايده اوليه اين طرح مخالفت کرده‌اند.» اما مي‌توان نتيجه گرفت بن‌بست‌هاي ايجاد شده براي به سرانجام رسيدن اين طرح ناشي از برخي مقاومت‌هاي عقيدتي، فرهنگي و البته ناتواني در توزيع عادلانه امکانات و منابع اقتصادي توسط مجموعه دولت و قوه قانونگذاري در شهرهايي باشد که با معضل ازدواج زودهنگام کودکان مواجه‌اند. 

 

تلاش زنان مجلس براي بالابردن سن ازدواج

چندي پيش بود که شهلا اعزازي جامعه‌شناس، مدير بخش مطالعات زنان انجمن جامعه‌شناسي ايران بر‌اساس نتايج يک پژوهش اعلام کرد، تعداد ازدواج کودکان در حال افزايش است. به‌طوري‌که سال ۹۴نسبت به سال قبل‌تراز آن، آمار ازدواج کودکان در ايران ۱۰هزار نفر بيشتر شده و به مراتب آمار طلاق در سن ۱۰ تا ۱۸ سالگي نيز بالاتر رفته است. نتايج اين تحقيق نشان مي‌داد که به‌دليل محدوديت‌ها ثبت رسمي ازدواج، بسياري از ازدواج‌ها اساسا در مراجع رسمي ثبت نمي‌شوند. در پي اين گزارش‌ها بود که رئيس فراکسيون زنان مجلس از تلاش اين فراکسيون براي بالابردن حداقل سن ازدواج دختران از ۱۳سال به ۱۵سال خبر داد. پروانه سلحشوري درحالي‌که از وجود کودکان مطلقه ۱۵ساله در ايران خبر داده بود از ضرورت بالارفتن سن ازدواج دختران از ۱۳ به ۱۵ ساله سخن گفته بود. به گفته او در برخي مناطق، فقر، عاملي است که خانواده را مجبور مي‌کند به ازدواج دخترشان در سن پايين، تن بدهند. 

 

تلاش‌هاي فراکسيون زنان مجلس با همراهي معاونت زنان رياست‌جمهوري نيز همراه شد و شهيندخت مولاوردي در گفت‌وگويي با اشاره به بالارفتن تعداد ازدواج کودکان از معضل ثبت نشدن ازدواج‌ها در سنين پايين‌تر خبر داده بود. پس از اين گزارش‌ها نمايندگان مجلس براي رفع موانع مختلف تغيير سن ازدواج برنامه‌هايي را در دستور کار قرار دادند. در همين رابطه رايزني‌ها نيز با مراجع تقليد براي برداشتن موانع شرعي تصويب اين طرح نيز انجام شد. بااين‌حال، خبرهاي تازه‌اي از مجلس به گوش مي‌رسد که نشان مي‌دهد برخي در مجلس، با پايين آمدن سن ازدواج کودکان مخالفند. 

 

مخالفت‌هايي که انگيزه‌اش معلوم نيست

خبر مخالفت با بالارفتن سن ازدواج را طيبه سياوشي عضو ديگر فراکسيون زنان مجلس به خبرگزاري‌ها داد. سياوشي در گفت‌وگو با خبرآنلاين گفته است: «درحال‌حاضر براي افزايش سن ازدواج با مخالفت روبه‌رو شديم؛ البته هنوز دلايل مخالفت را من نمي‌دانم.» او اعلام کرده که نمي‌داند چه کساني با اين طرح مخالفند. «فقط به من اطلاع دادند با اصلاح سن ازدواج مخالفت شده است. ولي ما سني که مطرح کرديم در قانون مدني قبل از انقلاب ايران وجود داشته است.» تأکيد او بر ضرورت تغيير سن ازدواج که در لايحه برزمين مانده حمايت از کودکان و نوجوانان نيز به آن پرداخته شده، قابل‌توجه است. «در لايحه کودکان و نوجوانان موضوع سن ازدواج نيز طرح شد، درحال‌حاضر درصدد تغيير از ۱۳ سال به ۱۵ براي دختران و ۱۵ به ۱۸ سال براي پسران هستيم.» تلاش براي برداشتن موانع فقهي و شرعي براي بالابردن سن ازدواج ديگر موردي است که سياوشي به آن اشاره کرده است.

 

«حکم فقهي از آيت‌الله مکارم شيرازي در نقد ازدواج کودکان در سنين پايين دريافت کرديم. آيت‌الله مکارم شيرازي فتوا داد که با توجه به موقعيت مکان و زمان غير‌عاقلانه است که دختر ۹ يا ۱۳ ساله ازدواج کند.» بااين‌حال، به گفته او نياز به فتواهاي بيشتري در ‌اين ‌زمينه احساس مي‌شود تا موضوع تغيير سن ازدواج تبديل به دغدغه همه گروه‌هاي اجتماعي شود. 

 

الزام‌آور بودن مفاد کنوانسيون حقوق کودک

بحث پيرامون تغيير سن ازدواج در ايران از زماني شروع شد که فعالان حقوق کودک درباره اثرات سوءازدواج کودکان در سنين پايين هشدار دادند. کمبود امکانات اقتصادي و فقر تحميلي بر برخي از مناطق کمتر توسعه‌يافته سبب شده تا حق طبيعي کودکان براي دسترسي به امکانات بهينه آموزشي از آنها سلب شود در نتيجه خانواده‌ها در اين مناطق چاره‌اي جز اجبار به ازدواج فرزندانشان ندارند. بافت فرهنگي و اجتماعي اين مناطق تأثير ويژه‌اي بر روند تصميم‌گيري‌ها دراين‌باره دارد و عوامل اقتصادي و سياست‌گذاري‌هاي اجتماعي اين روند را تشديد مي‌کند.

 

در کنار اين موارد فعالان حقوق کودک با استناد به مفاد اعلاميه جهاني حقوق کودک دولت ايران را ملزم به ايجاد موانع قانوني براي جلوگيري از ازدواج کودکان مي‌داند. مجلس ايران در سال ۱۳۷۲ کنوانسيون حقوق کودک را به صورت مشروط و عام پذيرفت. در مفاد اين کنوانسيون تأکيد شده کودکان نياز به مراقبت ويژه دارند و دولت‌ها موظفند اين مراقبت را امکان‌پذير کنند. در کشور ما هم اين مسئله مورد پذيرش است که خانواده جايگاه بالايي براي رشد فيزيکي، رواني، ذهني، عاطفي، اجتماعي و ‌آموزشي کودکان دارد. 

 

بر اساس ماده يک اين پيمان‌نامه منظور از کودک، افراد زير ۱۸ سال‌ هستند و اين سن را پايان کودکي اعلام کرده‌اند. ‌حال آنکه دربرخي از جمله کشورهاي اسکانديناوي اين سن را ۲۱ سال مي‌دانند. همچنين در ماده ۳ به منافع عالي کودک اشاره دارد، کشورها موظفند بقا و رشد کودک را تضمين کنند. در ماده ۱۲ اين پيمان نامه، به حق ابراز آزادانه عقايد کودک اشاره شده. به باور بسياري از فعالين حقوق کودک برخي از هنجارهاي اجتماعي در جوامعي مانند ايران، مثل اينکه پدر در قبال فرزندش صاحب حقي است و مي‌تواند هرزمان که خواست او را به عقد مردي درآورد با حقوق فردي و اجتماعي کودک که در اين پيمان نامه بر آن تأکيد شده و جمهوري‌اسلامي ايران نيز ملزم به رعايت آن است در تضاد آشکار قرار دارد. تغييرات قانوني که طي سال‌هاي متمادي درباره تعيين سن ازدواج دختران و پسران در کشور اتفاق افتاده به خوبي نشان مي‌دهد که قانون گذاران نيز همواره در تعيين سن ازدواج با سردرگمي مواجه بوده‌اند. 

 

روند تغييرات سن ازدواج در ايران

در سال‌هاي دور، سن ازدواج در ايران پايان ۱۸ سالگي بود اما در سال‌هاي بعد از آن، سن ازدواج به ۹ سال قمري براي دختران و ١٥ سال قمري براي پسران تغيير کرد. پس از مدت‌ها چانه‌زني از سوي حقوقدانان و فعالان مدني بر سر تغيير قوانين مربوط به تعيين سن ازدواج و مشکلاتي که در نتيجه ازدواج زودهنگام دختران و پسران نصيب جامعه مي‌شود، سن ازدواج براي دختران به ۱۳ و براي پسران به ۱۵ سال رسيد. اين درحالي است که پدر مي‌تواند در هر سني با اجازه دادگاه، دخترش را به عقد هر کسي درآورد. از طرفي ماده ۱۹ پيمان نامه جهاني حقوق کودک مي‌گويد لازم است کشورها بتوانند اقدامات قانوني اجرايي- آموزشي داشته باشند تا با اشکال خشونت عليه کودکان مقابله کنند، ‌اشکالي چون صدمه جسمي، رواني، بي‌توجهي، سهل‌انگاري، بهره‌کشي و سوءاستفاده جنسي.

 

اما تفاوت سنين پذيرش مسئوليت اجتماعي و مسئوليت زندگي براي دختران، ‌از معضلاتي است که اين افراد در سنين مختلف با آن مواجه مي‌شوند. ليلا ارشد، مددکار اجتماعي در ميزگردي که چندي پيش با موضوع آسيب‌شناسي ازدواج کودکان برگزار شد، گفت: «سن کودکي در کشور ما يک سن خاص نيست؛ ۹ سالگي براي دختران، سن مسئوليت کيفري است به اين معني که اگر دختري ٩ ساله مثلا دوچرخه همسايه‌اش را سوار شود، همان‌طور که يک زن ۶۰ ساله مرتکب دزدي شود، بايد در دادگاه مواخذه شود. اين سن براي پسران ۱۵ سال است.

 

ما بايد رشد ديني‌مان را از رشد اجتماعي جدا کنيم. دختران در ۹ سالگي مکلف می‌شوند و فرايض ديني‌شان را انجام می‌دهند اما اين افراد رشد اجتماعي ندارند که براي خودشان تصميم بگيرند. از سوي ديگر، ‌همان دختر ۹ ساله که مسئوليت کيفري دارد و در ۱۳ سالگي مي‌تواند به عقد مردي در بيايد، تازه در ۱۸ سالگي مي‌تواند گواهينامه يا پاسپورت بگيرد، قبل از اين سن، حتي نمي‌تواند حساب باز کند. آدمي با اين مختصات چطور مي‌تواند برود همسر کسي شود و خانواده‌اي را اداره کند و مادر فرزنداني هم بشود. مسئوليت مادري و همسري، مسئوليت سنگيني براي يک دختربچه است. وقتي مي‌پذيريم کنوانسيون حقوق کودک را اجرا کنيم، چطور در قرن ۲۱ حاضريم دختر بچه‌اي را به عقد مردي ميانسال درآوريم. مشکلات خيلي از زناني که دچار آسيب‌هاي متعدد اجتماعي‌اند، برمي‌گردد به ازدواج‌هاي‌شان در سنين پايين.»

 

تلاش براي محدوديت ولايت مطلق والدين

سياوشي همچنين از تلاش‌ها براي تصويب طرح محدودکردن ولايت مطلق والدين بر کودکان بر‌اساس موارد پيش‌بيني شده در لايحه حمايت از کودکان گفته است و اشاره کرده: ماده نهم اين لايحه مربوط به ولايت مطلق والدين نسبت به کودکان است، که حساسيت زيادي دارد اما در نهايت بايد به مسئله ورود کنيم. موردي که به باور بسياري از فعالان حقوق کودک، يکي از دلايل اصلي ازدواج کودکان به‌ويژه دختران در سنين پايين است و عوارض جبران‌ناپذيري بر جسم و روان کودک در سنين بالاتر مي‌گذارد. 

 

تلاش براي اثبات اثرات زيان‌بار ازدواج در سنين پايين براي کودکان و به‌ويژه دختران باعث شده تا نمايندگان فراکسيون زنان مجلس از خطرات بارداري‌هاي نابهنگام کودکان در سنين زير ۱۸ سال بيمناک باشند. سياوشي دراين‌باره گفته است: «با انجمن مامايي زنان صحبت کرديم، که معتقد بودند بارداري زنان در سنين پايين خطرات زيادي دارد، ما بايد از وزارت بهداشت يک سري مستندات را بگيريم و با آن براي مذاکره با مراجع قم برويم.» با اين همه همچنان دولت و مجلس ايران درباره ازدواج زودهنگام دختران در ايران به راهکار قطعي که تأمين‌کننده حقوق کودک باشد، نرسيده‌اند؛ نکته‌اي که شايد راه‌حل آن در تصويب لايحه حمايت از حقوق کودکان و نوجوانان  در قانوني و اجراشدن مفاد آن نهفته باشد.

 

 

 

vaghayedaily.ir
  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش