در جریان تحقیقات و بررسیهای دقیق صورت گرفته از سوی سازمان وظیفه عمومی ناجا و اداره نیروی انسانی سرباز ستاد کل نیروهای مسلح مشخص شد دستکم ۲۸ خلبان دو شرکت هواپیمایی و یکی از کارمندان وقت یک شرکت هواپیمایی دولتی، در سالهای گذشته با سوءاستفاده و جعل اسناد موفق به دریافت کارتهای معافیت برای فرزندانشان شدهاند. این در حالی است که چند تن از دریافتکنندگان این کارتها هماکنون به عنوان خلبان، استاد خلبان و سرخلبان مشغول فعالیت در خطوط هوایی کشور هستند.
بیتردید شاغلان صنعت هوایی از گروههای مورد احترام در همه کشورها به شمار میروند. در این میان خلبانان و گروه پروازی به عنوان چهره شاخص و برتر، نماد این صنعت به شمار آمده و میآیند.
خدمت این قشر جامعه درجابهجایی سلامت و ایمن مسافران، همواره زبانزد خاص و عام و نیز از ابزارهای توسعه بوده است.
به همین دلیل هر رویداد تلخ و یا سانحه در این حوزه، در هر جای دنیا، مدتها و حتی سالها مورد توجه مردم و حتی کسانی است که یکبار هم سوار هواپیما نشدهاند.
اما در شرایط سخت ناشی از تحریم هنوز هم پروازهای داخلی و خارجی خطوط هوایی کشور با اطمینان از تلاش، دانش و شرافت اکثریت فعالان صنعت هوایی، انجام میشود که مایه دلگرمی هموطنان و تمامی مسافران است.
ناگهان اما تصور کنیدکه جمعی متخلف از کارکنان این صنعت برای معافیت فرزندانشان مرتکب تخلفات جدی شوند. چهره ماندگار و به تعبیری، پدر پس از انقلاب صنعت هواپیمایی ایران- مهندس سیدحسن شفتی- هنگامی که دراواخر دهه ۷۰ شمسی برای دومین بار به مدیرعاملی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران- هما برگزیده شد، کوشید تلاشهای همه همکاران، از پایینترین سطوح تا بالاترین آنان را با اعطای وام، ساخت مسکن، خدمات رفاهی و مانند آن ارج نهد.
وی با استناد به قوانین پرواز غیرنظامی در شرایط جنگی و حمایت رییسجمهور وقت توانست از فرماندهی کل نیروهای مسلح، معافیت از خدمت وظیفه سربازی گروه پروازی (کرو) شامل سرخلبانان، خلبانان، سرمهماندار و مهمانداران که در طول جنگ تحمیلی (دفاع مقدس) پرواز عملیاتی انجام داده، مجروحان و جانبازان را جابهجا کرده و یا به مناطق جنگی خدمت رسانده و جانهای بسیاری را نجات داده بودند، همتراز خدمتگزاران در جبهه محسوب و یک فرزند پسر (ذکور) آنان از خدمت وظیفه معاف شود. (ابلاغیه شماره ۲۰۱/۱۴/۲۳/م/۴/ن به تاریخ ۳۰/۰۷/۱۳۸۰).
با گذشت ۲۰ سال از این مصوبه، تعداد قابلتوجهی از کارکنان صنعت هوایی به صورت قانونی از این معافیت بهرهمند شده و سپاسگزار پیشنهاددهنده و تصویبکنندگان شدند.
اما فاجعه اخلاقی از آنجا آغاز شد که معاونان وقت عملیاتی دو شرکت بزرگ و دولتی کشور- هما و آسمان- مرتکب تخلفات محرز در اینباره شدند.
به تازگی و در جریان بررسیهای تخصصی مسوولان سازمان وظیفه عمومی ناجا و به ویژه جانشین رییس سازمان، معاونتهای مشمولین و معافیتها، ریاست اداره نیروی انسانی سرباز ستادکل نیروهای مسلح، تخلف دستکم ۲۸ تن در این خصوص آشکار و محرز شده است.
نکته مهمتر این است که حداقل هشت تن از فرزندان خلبانان متخلف، اکنون در جایگاه سرخلبان، خلبان و حتی استاد خلبان در ناوگان هوایی کشور مشغول به کار هستند.
(فهرست افراد مذکور نزد روزنامه محفوظ است.)
البته گویا به نظر میرسد تاکنون درباره ممنوعی خروج افراد متخلف که هر لحظه بیم خروج آنان- به دلیل دارا بودن گذرنامه با مهر ویژه اجازه خروج به دفعات از مرزهای هوایی، زمینی و دریایی وجود دارد- اقدام جدی صورت نگرفته است که نیازمند اتخاذ تصمیم فوری مقامهای مربوطه است.
گفتنی است متخلفان بدون توجه به زمان رسمی آغاز و پایان دوران دفاع مقدس چند تن از استخدامشدگان سال آخر جنگ و حتی پس از آن را مستحق بهرهمندی از مصوبه معافیت یک فرزند، معرفی کردهاند.
نکته دیگر اینکه منشی وقت حوزه مدیرعامل یکی از شرکتها نیز با آگاهی از موضوع تخلفات صورت گرفته و به عنوان حق سکوت فرزندش را نیز با سندسازی در یکی از فهرستها قرار داده و موفق به دریافت کارت معافیت شده است.
شنیده شده که وی با جعل پرونده یک سرمهماندار موفق به این کار شده است.
امید است مسوولان مربوطه هرچه زودتر با شفافسازی در این خصوص، برخوردهای قضایی و اداری لازم با متخلفان را آغاز و افکار عمومی را نیز در جریان تصمیمهای اتخاذ شده قرار دهند.
- 13
- 5