چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۷:۳۸ - ۲۹ مهر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۷۲۱۲۶
حقوقی، قضایی و انتظامی

معافیت سربازی دانش بنیانی؛ راه فرار نورچشمی‌ها از سربازی یا کمک مفید به شرکت‌های دانش بنیان؟

معافیت سربازی دانش بنیانی,معافیت سربازی با کمک مفید به شرکت‌های دانش بنیان
در روز‌های گذشته خبری منتشر شد که بر اساس آن از اعزام آذر ۱۴۰۲ سهمیه بهره‌مندی از تسهیلات نظام وظیفه امریه و تمامی سازمان‌ها و ارگان‌های دارای سهمیه امریه برای مقطع تحصیلی کارشناسی بسته شده است. این خبر بازتاب گسترده‌ای در زیست بوم دانش بنیان کشور داشت، زیرا به این معنی بود که دیگر افراد نمی‌توانند با مدرک کارشناسی به عنوان سرباز فناور یا امریه دانش بنیان در این شرکت‌ها فعالیت نمایند.

به گزارش آفتاب نیوز، بازتاب گسترده این خبر و سطح واکنش‌های فراگیر، گستردگی این امتیاز خاص را گوشزد نمود. در نهایت با جلسات برگزار شده میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ستاد کل نیرو‌های مسلح موضوع حل شد و فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی نیز توانستند دوباره به چرخه امریه سرباز فناور باز گردند.

بر اساس این طرح افراد نخبه، فناور و دارای فعالیت دانش‌بنیانی می‌توانند طول دوره و مدت سربازی خود را به جای پادگان در یک شرکت دانش‌بنیان و بدون لباس سربازی بگذرانند، یعنی عملاً به جای سربازی قریب ۲ سال کارمند آن شرکت خواهند بود.

شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند به ازای ارائه فاکتور فروش سالیانه و یا به ازای یک تعداد مشخص کارمند، یک نفر را به عنوان امریه سرباز فناور معرفی کنند، امتیازی بسیار ویژه که عملاً به معنای معافیت از سربازی است و طبیعتاً چشم بسیاری به دنبال برخورداری از این رانت مخصوص است.

با افزایش انتقاد‌ها از رانتی و مشکوک بودن این نوع جذب سرباز فناور، روح‌الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و مسئول اصلی اعطای این امتیاز ویژه از محل چند شرکت دانش‌بنیان دارای سرباز فناور در میدان آرژانتین و شهرک سئول بازدید کرد، پیش از این در فضای مجازی برخی از فعالان دانش‌بنیان مدعی شده بودند که این تنها یک فرایند صوری ارائه مدارک است و افراد نورچشمی خاص بدون آنکه واقعاً نخبه باشند یا طرح فناورانه واقعی ارائه کنند، صرفاً از این درگاه رانتی برای معافیت استفاده می‌کنند و حتی در محل شرکت نیز حاضر نمی‌شوند.

آگهی ذیل یکی از انواع نمونه آگهی است که شرکت‌های به اصطلاح دانش‌بنیان در فضای مجازی منتشر کرده‌اند و برای جذب سرباز فناور از متقاضیان دعوت کرده‌اند که برای مصاحبه حضور یابند، برخی حتی این ادعا را مطرح کرده‌اند که این شرکت‌ها از متمولین خواستار معافیت سربازی بعضاً پول نیز دریافت می‌کنند، هرچند مدارک معتبری برای این ادعای خود ارائه نداده‌اند و آفتاب‌نیوز قادر به تایید یا تکذیب چنین مدعای نیست.

معافیت سربازی دانش بنیانی,معافیت سربازی با کمک مفید به شرکت‌های دانش بنیان

البته طبق ابلاغیه ستاد کل نیرو‌های مسلح دریافت هرگونه هزینه از سرباز فناور ممنوع است و این خود شرکت دانش‌بنیان است که باید همه هزینه‌ها را تقبل نمایید.

برای مشمولین سرباز فناور یک فرم امتیازسنجی نیز در نظر گرفته شده است که فرد متقاضی باید حداقل ۸۰ امتیاز کسب نمایید، این فرم و نحوه امتیازبندی و سنجش سطح توانایی فرد جنجال‌ها و حواشی بسیاری در پی داشته است، برخی معاونت علمی و فناوری را مورد انتقاد قرار داده‌اند که دقت لازم را در این امور به عمل نمی‌آورد.

مسئله دیگر این است که حتی شرکت‌های دانش‌بنیان درجه چندم استارتاپ شکل موسوم به شرکت دانش‌بنیان نوپا نیز می‌توانند ۲ نفر را برای امریه معرفی نمایند، دیگر شرکت‌ها می‌توانند تا سقف ۵ نفر معرفی کنند، این شرکت‌ها البته باید اظهارنامه مالیاتی ارائه نمایند. با توجه به تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان، برآورد می‌شود که حداقل ۱۰ هزار نفر بتوانند از طرح معافیت سربازفناور استفاده کنند.

البته با وجود آنکه در شیوه‌نامه اولیه مبالغ و ارقام دیگری ذکر شده، اما کانال تلگرام منتسب به مرکز شرکت‌های دانش‌بنیان، حداقل فروش مبنای شرکت‌های دانش‌بنیان متقاضی طرح سربازفناور به ازای هر نفر را ۱۰ میلیارد ریال یا ۵ نفر کارمند عضو لیست بیمه ذکر کرده است.

وضعیت تاهل و داشتن فرزند نیز در جدول امتیازبندی برای متقاضی دارای ۲۰ امتیاز و به ازای هر فرزند دارای ۱۵ امتیاز است با توجه به اینکه این طرح از اساس برای جذب نخبگان برنامه‌ریزی شده است، معلوم نیست که داشتن تاهل آن هم در سن سربازی چه ارتباطی به نخبه بودن دارد.

برخی صاحب‌نظران معتقدند که ستاد کل نیرو‌های مسلح باید نظارت بیشتری در زمینه عملکرد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بحث اعطای معافیت سربازفناور و جذب در شرکت‌های دانش‌بنیان اعمال نمایید یا کلاً این طرح را در دست خود بگیرد.

معافیت سربازی دانش بنیانی,معافیت سربازی با کمک مفید به شرکت‌های دانش بنیان

  • 18
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش