چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۳۱ - ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۱۱۸۸۲
حقوقی، قضایی و انتظامی

مجازات مالک کوروش کمپانی نهایتا ۱۰ سال حبس است/ مرد مالباخته: به همه سلبریتی‌ها اعتماد داشتم به جز صادق بوقی

کوروش کمپانی,مجازات مالک کوروش کمپانی
یک وکیل دادگستری گفت: افراد مشهور در تبلیغات کوروش کمپانی، وقوع جرم را خواه ناخواه تسهیل کردند لذا مسئولیت متوجه این افراد است.

به گزارش ایسنا، عبدالصمد خرمشاهی با حضور در غرفه ایسنا در نمایشگاه رسانه‌های ایران، درباره مسئولیت چهره‌های مشهور در موضوع کوروش کمپانی اظهار کرد: این نوع کلاهبرداری با این سطح گسترده اولین بار نیست که اتفاق می افتد. ما سالهاست که شاهد هستیم در  حوزه های مختلف اعم از خودرو، مسکن و... کلاهبرداری‌های گسترده‌ای صورت گرفته است و شاهد بودیم که افرادی کلاهبرداری کردند و اموال زیادی از مردم را به تاراج بردند  یا دستگیر شدند یا نشدند. بر فرض اینکه دستگیر هم شده بودند، مالی از آنها  بدست نیامده و  مردم بازنده اصلی بودند.

وی افزود: ما در تشکیلات قضایی و انتظامی، معاونتی به عنوان معاونت پیشگیری از وقوع جرم که در قانون اساسی و در سایر قوانین آمده است، داریم.  به نظر می رسد که کار سختی نبوده و وقتی مسئولین مربوطه شاهد بودند و  می دیدند که این فرد تبلیغات گسترده ای دارد می توانستند حدس بزنند که او  مقدمات کلاهبرداری را فراهم می‌کند؛ چرا که کلاهبرداران مردم را فریب می دهند و مانور متقلبانه دارند و  برای اینکه به راحتی مال دیگران را بدست بیاورند از طرق پیچیده تبلیغات استفاده می‌کنند.

این وکیل دادگستری با اشاره به فرق کلاهبرداری و سرقت گفت: سرقت مانور متقلبانه نیست و ربایش مال است اما در کلاهبرداری که روز به روز پیچیده می شود، رکن اصلی بحث مانور متقلبانه است. کلاهبرداری آسیب های زیادی به جامعه می زند  و تبعات منفی دارد که مرتبط با هم هستند و صرف بردن مال از تعداد خاصی محدود نمی شود و خیلی ها تشویق می شوند که این گونه اعمال مجرمانه را انجام دهند. بحث بر سر این است که یک نفر به تنهایی هرگز نمی توانسته مرتکب چنین کلاهبرداری عظیمی شود.

وی یادآور شد: در رسانه ها خواندم و دیدم که  بعضی از رسانه ها از این شرکت حمایت کردند و برخی از  افراد مشهور تبلیغش کردند و قطعا ممکن است که اعمال بعدی‌شان بحث کیفری داشته باشد یا از طریق حقوقی افراد بتوانند اقدام به مطالبه خسارت کنند. به هر حال تک تک این افرادی که به نحوی از انحاء در مسیر غلطی که مدیر این شرکت  برای به دست آوردن مال انتخاب کرده بود، دخالت  و نقش داشتند یا مسئولیت کیفری یا مدنی دارند و این امر  برعهده دادستان است  که بررسی کند و به طور دقیق موارد را جمع آوری کند که چه کسانی و چه عواملی در بروز چنین جرم بزرگی دخیل بودند. این اتفاقی که رخ داده فاجعه است و بعدها می‌تواند تبعات بسیار نامطلوبی به همراه داشته باشد. از لحاظ کیفری بازپرس و قاضی مربوطه باید تشخیص بدهد که آیا  وحدت قصدی بوده یا افراد مشهور از قصد و نیت این شرکت  آگاهی داشتند یا خیر؟

این وکیل دادگستری درباره مسئولیت افراد مشهور در تبلیغات کورش کمپانی گفت: این افراد وقوع جرم را خواه ناخواه تسهیل کردند. مردم با اعتبار و اعتماد به تبلیغات  افراد مشهور  به این شرکت اعتماد کردند و کلاه سرشان رفت؛ لذا مسئولیت متوجه این افراد است. ممکن است از  جنبه کیفری مثلا عنوان کنند ما  نمی دانستیم و سوء نیت نداشتیم و وحدت قصد نداشتیم اما به هر حال از باب مسئولیت مدنی باید پاسخگو باشند زیرا به مردم خسارت وارد شده است. لازم است در این زمینه سخت گیری شود و  به این راحتی افراد مشهور وسیله وقوع جرم قرار نگیرند؛ بنابراین با توجه به حساسیت موضوع لازم است برخورد جدی شود. در آینده با توجه به تکرار این گونه جرایم، دستگاه های نظارتی مسئولیت دارند تا نظارت بیشتری کنند  و بحث پیشگیری از وقوع جرم باید در جامعه در تشکیلات قضایی ما بیشتر جدی گرفته شود.

این حقوقدان در پایان یادآور شد: به فرض این که این  فرد از طریق پلیس بین الملل دستگیر و بازگردانده شد فایده ای ندارد زیرا معمولا این افراد مالی از خودشان  مستقیما به جا نمی‌گذارند. درست است که مجازات مرتکبین لازم است و باید برخورد جدی شود ولی با توجه به تبلیغات گسترده و با عنایت به قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری، نهایتا مجازات این شخص تا ۱۰ سال حبس است و زمانی که مالی از آنها باقی نمی ماند، مال باخته‌ها دیگر دستشان به جایی بند نیست و همین خسارت مالی ممکن است بیشترین تبعات منفی را در جامعه به جا بگذارد.

***

گفت و گو با مالباختگان «کوروش کمپانی»/ مرد مالباخته: دچار مشکلات روانی شدیم، آشنایان از من پاسخ می خواهند

پس از آن که خبر کلاهبرداری چند میلیاردی به روش پانزی «کوروش کمپانی» در فضای مجازی منتشر و پخش شد، واکنش‌های بسیاری را از دید و منظر افراد مختلف که از نمایندگان مجلس، صاحب نظران تا مردم عادی را دربر می‌گیرد، به خود اختصاص داد؛ بسیاری از این نظرات درست و بسیاری هم نادرست به نظر می‌رسند اما آن چیزی که منجر به رسیدن به یک درک و فهم عمیق از‌ علل مربوطه می‌شود، ورود به دل ماجراست؛ یعنی شنیدن داستان و ان چه که رخ داده است از زبان مالباختگان و قربانیان.

در این گزارش تلاش بر ریشه‌یابی و جستجوی دلایلی که زمینه کلاهبرداری پانزی در ایران را فراهم می‌کند، شده است و به همین جهت توسط خبرنگار سایت دیده‌بان ایران، با چند تن از مالباختگان (که برای حفظ حریم شخصی‌شان از آن‌ها نامی برده نمی‌شود) گفت‌وگویی شکل گرفت. در این چند مصاحبه از همه مصاحبه شوندگان سوالاتی کوتاه و یکسان پرسیده شد، و نکته بحث برانگیز آنجا بود که اکثریت نیز علاوه بر سوالات، (نه در همه موارد بلکه در بیشترشان) پاسخ‌های مشابهی ارائه دادند. لازم به توجه است، این گزارش بر مبنای دیده‌ها و شنیده‌ها از زبان مالبختگان به صورت مستقیم و به غیرمستقیم (در فضای مجازی) نوشته و بازگو شده است.

به همه سلبریتی‌ها اعتماد داشتم به جز صادق بوقی

در ابتدا از مصاحبه‌شوندگان این سوال پرسیده شد؛ شما به چه صورت، توسط چه پلتفرم و چه کسانی با کوروش کمپانی آشنا شدید؟ پاسخ اکثریت آنها این بود: «سلبریتی‌های شاخصی تبلیغ این شرکت را کردند، ما هم به آن‌ها اعتماد کردیم» شخص دیگری می‌گفت: «چون تبلیغات چهره‌های سرشناس را می‌دیدم با خود گفتم حتما باید سفارش بدهم». یک نفر نیز در این بین عنوان کرد: «به همه سلبریتی‌ها اعتماد داشتم به جز صادق بوقی» و در این میان می‌توان گفت تعداد افرادی که توسط دوست و خانواده و در بستر اجتماع با این شرکت آشنا شدند، در قیاس با افرادی که شاهد تبلیغات سلبریتی‌ها در پلتفرم اینستاگرام بودند، بسیار ناچیز است.

در ادامه این گفت‌وگو همچنین از مالباختگان پرسیده شد که «چه چیزی باعث ایجاد اعتماد در شما شد؟» و باز هم اکثر پاسخ‌ها همانند هم بود و در اینجا نیز وجود تبلیغات متعدد سلبریتی‌ها موجب جلب اعتماد مالباختگان شده بود. برخی دیگر نیز به موجب دفاتری که در تهران ایجاد شده بود؛ با خیال اینکه کوروش کمپانی معتبر است، به این شرکت مراجعه کرده بودند که البته اندکی نیز صرفا به دلیل اینکه شاهد ثبت‌نام اعضای فامیل و خانواده خود در این کمپانی بودند، در دام این کلاهبرداری افتادند. اشخاص دیگری هم عنوان کردند که «تعدادی از آیفون‌هایی را که بابتشان پول پرداخته کرده بودیم‌، دریافت کردیم و به همین سبب مطمئن شدیم که این شرکت قصد کلاهبرداری ندارد» فرد دیگری هم اظهار کرد که «۱۶ تا از آیفون‌ها را دریافت کردیم و ۴ تای دیگر را ندادند. فامیل هایم با من حرف نمی زنند چون چیزی نگرفته اند».

نتیجه اعتماد به کوروش کمپانی، مشکلات اعصاب و روان و اختلاف خانوادگی شد

زن جوان دیگری که از مالباختگان این شرکت است درباره مشکلات عصبی خود پس از اطلاع از فرار مدیر شرکت در پاسخ به این سوال دیده بان ایران که  «این ضرر مالی چه تاثیری بر زندگی شما گذاشته است؟» گفت: «حس می‌کنم افسرده شدم» و «به شدت مضطرب هستم».

اما علاوه بر آسیب‌های روانی بیش‌ترین موردی که به چشم می‌خورد، مشکل و اختلاف میان آشنایان و خانواده بود، چراکه طبق گفته مصاحبه‌شوندگان، آشنایانی که به ضمانت آن‌ها در کوروش کمپانی سرمایه‌گذاری کرده بودند، معتقد بودند که مقصر اصلی دوست، برادر، خواهر و... هستند و از این رو برخی اظهار کردند که «آشنایانم از من پاسخ می‌خواهند». همچنین در این بین، چندین نفر شرایط و وضعیت دیگر مالباختگان را روایت کردند و طبق صحبت‌های آنان چون «آن‌ها در حال حاضر شرایط روانی مطلوبی ندارند» به شرح و توضیح موقعیتشان پرداختند و طبق نتیجه به دست آمده بخشی از مالباختگان تمام سرمایه خود را که شامل خانه، ماشین، زمین، طلا و... می‌شد به دست این شرکت سپردند. لازم به ذکر است، تاثیری که از آن گفته شد، صرفا و فقط مرتبط به کوتاه‌مدت است و در بازه زمانی طولانی‌مدت نیاز به گذر زمان است تا ببینیم که چه نتایجی به بار خواهد آمد.

می‌خواستم راه صد ساله را یک شبه روم

از مصاحبه‌شوندگان پرسیده شد که «با چه هدفی در این کمپانی ثبت‌نام کردید؟»؛ بیش‌ترین پاسخ دریافتی «کسب درآمد» بود و به همین علت افرادی که برای کسب درآمد سرمایه خود را به این شرکت سپردند، میزان زیادی از اموالشان را از دست دادند. شخصی عنوان کرد: «همه جا گرانیست. من هم جوان هستم. کار هم نیست. پس چه کار می‌کردم؟» فرد دیگری نیز مطرح کرد که «جوان‌ها در این مملکت نمی‌توانند با کار کردن به آرزوهایشان برسند؛ پس به دنبال میانبری بودیم تا درآمدی داشته باشیم». یکی دیگر از مالباختگان اظهار کرد که «می‌خواستم راه صد ساله را یک شبه روم» و در این میان افرادی نیز وجود داشتند که معتقد بودند به دلیل «طمع» در دام این شرکت افتاده‌اند. یک نفر عنوان کرد: «جوان‌ها برای رسیدن به آرزوهای چند ساله در چند ماه وارد چنین چاله‌ای شدند».

سلبریتی‌ها را مجازات کنید

در پایان از مصاحبه‌شوندگان درخواست شد تا کلام آخرشان را عنوان کنند، هر فرد نسبت به دیدگاه خود خواسته‌ای را بیان می‌کرد، فردی می‌گفت: «سلبریتی‌ها را مجازات کنید» و فرد دیگری اظهار می‌کرد که «شخص کلاهبردار، همکارانش و سلبریتی‌ها را به اشد مجازات برسانید». در بین افرادی هم بودند که می‌گفتند: «ما به مراکز قضایی مراجعه کردیم، لطفا پیگیری کنید» و «حداقل بخشی از پول ما را بازگردانید».

کلام آخر

در پایان تمامی این اتفاقات، یک سوال بزرگ برای تمام ایرانیان پیش آمده است؛ و آن این است که چرا سیستم قضایی ایران راه «نوشدارو پس از مرگ سهراب» را در پیش می‌گیرد؟ آیا سیستم قضایی هیچ اقدامی برای پیشگیری از چنین کلاهبرداری‌هایی در پی نمی‌گیرد؟ با توجه به اینکه پرونده کوروش کمپانی اولین نمونه کلاهبرداری پانزی در ایران نیست، وجود چنین پدیده‌ای در ایران به مراتب دیده می‌شود، پس چرا همچنان مسئولین مربوطه با وجود تبلیغات انبوهی که در فضای مجازی پخش شده بود، توجهی به آن نداشتند؟ به نظر می‌رسد که در اینجور مواقع خود مردم هستند که باید وظایف سیستم قضایی را به عمل بیاورند چراکه ظاهرا ضرر مالی و از بین رفتن دودمان مردم، فعلا اولویت آقایان نیست.

  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
تو اين قضيه ابهامات زياده , اين آقا يک مصاحبه انجام داده مدعى شده که من قربانى شدم و بيگناهم . مصاحبه گويا تو ترکيه به وسيله شخصى به نام امين فردين انجام داده و خودشو را بى گناه مى دونه که قربانى شده گفته که من تا روز آخر نزديک دويست تا آيفون تحت نظر کلانترى محل تحويل داده بودم اما مغازه مرا به دلائل ديگه اى پلمب کردند و اين مسئله باعث استرس در مردم شد و بعد اجتماع کردم و يخچال و اموال مغازه من به تاراج رفت. پول و اموال من در حدود ۱۲۰ ميليارد توقيف شده وم من ۱۵۰ ميليارد به مردم بدهکارم و من قصد کلاه بردارى ندارم اگر داشتم با شما نمى آمدم که مصاحبه کنم
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش