سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳
۱۸:۰۷ - ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۳۸۸۹
حقوقی، قضایی و انتظامی

مهمترین اقدام دولت در راستای احقاق حقوق شهروندی؛

دسترسی آزاد همه مردم ایران به اطلاعات حکومتی امکان‌پذیر شد

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی,حقوق شهروندی
سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات در حالی راه‌اندازی شده است که به گفته کارشناسان در صورت همکاری همه دستگاه‌ها و موفقیت این طرح، گامی اساسی در راستای شفاف‌سازی و احقاق حقوق شهروندی در کشور صورت می‌گیرد. کارشناسان با بیان اینکه عدم پاسخگویی مدیران یکی از مهمترین موانع برای شتاب توسعه در کشور تاکنون بوده است بر این باورند با ایجاد شفافیت از طریق این قانون ضمن اینکه عملکرد مدیران کشور بهبود پیدا می‌کند هزینه نظارت نیز کاهش می‌یابد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات از دوم خرداد در دسترس مردم قرار گرفته است. بر این اساس همه شهروندان ایرانی می‌توانند با درخواست کتبی یا آنلاین خود، هر اطلاعاتی که می‌خواهند را از دستگاه‌های حکومتی بخواهند و دستگاه‌های مورد سؤال نیز موظف‌اند ظرف ۱۰ روز کاری، اطلاعات مورد درخواست را به شهروند متقاضی اعلام کنند  و در غیر این صورت مسئول مربوطه مجازات خواهد شد. این سامانه در حالی راه‌اندازی شده است که به گفته کارشناسان در صورت همکاری همه دستگاه‌ها و موفقیت این طرح، گامی اساسی در راستای شفاف‌سازی و احقاق حقوق شهروندی در کشور صورت می‌گیرد. کارشناسان با بیان اینکه عدم پاسخگویی مدیران یکی از مهمترین موانع برای شتاب توسعه در کشور تاکنون بوده است بر این باورند با ایجاد شفافیت از طریق این قانون ضمن اینکه عملکرد مدیران کشور بهبود پیدا می‌کند هزینه نظارت نیز کاهش می‌یابد.

 

قانون دسترسی آزاد به اطلاعات از سال ۸۸ تصویب و به دولت دهم ابلاغ شد تا این که در دولت یازدهم، روند اجرایی شدن آن، از جمله راه اندازی سایت و نهایی کردن آیین نامه اجرایی محقق شد و چندی است که سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات نیز در دسترس مردم قرار گرفته است. مطابق ماده یک آیین‌نامه اجرایی قانون دسترسی آزاد به اطلاعات، تمامی دستگاه‌‌ها، سازمان‌ها و نهادهای وابسته به حکومت به معنای عام که شامل دستگاه‌های اجرایی مدیریت خدمات کشوری، نهادهای انقلابی، نیروهای مسلح، قوای‌قضاییه و مقننه و مؤسسات شرکت‌ها، سازمان‌ها، نهادهای وابسته به آنها و بنیادها و مؤسساتی که زیر نظر مقام معظم رهبری اداره می‌‌شوند و همچنین هر مؤسسه، شرکت یا نهادی که تمام یا بیش از ۵۰ درصد سهام آن متعلق به دولت به معنای عام کلمه و نه فقط قوه‌ی‌مجریه است، مکلفند بر اساس قانون، اطلاعات درخواستی شهروندان را در اختیارشان بگذارند. همچنین مؤسسات خصوصی ارائه‌دهنده خدمات عمومی از قبیل بانک‌ها هم مشمول این قانون هستند.

 

حسین انتظامی، دبیر کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات هفته گذشته در این باره با بیان اینکه   هر شخص حقیقی یا حقوقی ایرانی می‌تواند درخواست خود برای دسترسی به اطلاعات را به صورت اینترنتی با ثبت‌نام در سامانه به آدرس foia.iran.gov.ir و ایجاد حساب کاربری، پیشخوان دولت الکترونیک، پست یا مراجعه‌ حضوری به واحد اطلاع‌رسانی مؤسسه‌ درخواست‌شونده، تسلیم کند گفت: دستگاه‌ها ۱۰ روز مهلت دارند، اطلاعات مورد نظر شهروندان را بدهند و در صورتی که این زمان به تأخیر بیفتد، شهروندان در همین سامانه، شکایت خود را ثبت می‌کنند تا از طریق کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات پیگیری شود.

کارشناسان با بیان اینکه این قانون با ایجاد شفافیت، مانع از ایجاد رانت اطلاعاتی می‌شود بر این باورند با نظارت عمومی، هزینه نظارت نیز کاهش می‌یابد و نیاز کمتری به دستگاه‌های متعدد نظارتی خواهد بود. از سویی دیگر به عقیده آنها دسترسی آزاد به اطلاعات می‌تواند زمینه‌ساز عبور از شرایط ناپایدار اقتصادی و رسیدن به توسعه اقتصادی نیز باشد.

 

راهکاری موثر برای رسیدن به توسعه پایدار

ابراهیم رزاقی، اقتصاددان در این باره با بیان اینکه دسترسی آزاد به اطلاعات یکی از راهکارهای مهم حاکمیتی برای رسیدن به توسعه پایدار در کشور است به پایگاه اطلاع‌رسانی دولت می‌گوید: پاسخگویی نهادها و غیرمحرمانگی اسناد دولتی گام اساسی دولت برای افزایش شفافیت در کشور و قرارگرفتن در مسیر توسعه است. وی با بیان اینکه این شرایط مانع از ایجاد رانت اطلاعاتی و دسترسی تعداد محدودی از افراد جامعه به اطلاعات خاص می‌شود می‌گوید: شفاف سازی بستری را فراهم می‌کند تا گروه‌های مختلف به راحتی قادر به تجزیه و تحلیل و نقد سیاست‌های اتخاذ شده در نظام تصمیم‌گیری و اجرایی کشور باشند.

 

رزاقی در ادامه با بیان اینکه پاسخگو بودن مسئولین و نهادهای حکومتی موجب تقویت عملکرد این نهادها می‌شود می‌گوید: متأسفانه عدم پاسخگویی مدیران به فرهنگ غلطی در کشور تبدیل شده است. این اقتصاددان در ادامه با بیان اینکه در سال‌های گذشته شاهد بوده‌ایم که مدیری برای مدتی بر سر کار می‌آید و پس از پایان فعالیت هیچ کارنامه‌ای از عملکرد وی ارائه نمی‌شود می‌گوید این فرهنگ غلط موجب عقبگرد روند توسعه در کشور می‌شود و با اجرای صحیح و همکاری نهادهای دولتی برای اجرای قانون دسترسی آزاد به اطلاعات می‌توان به اصلاح این فرآیند امیدوار بود.

 

اجرای اساسی‌ترین حقوق شهروندی

دسترسی آزاد به اطلاعات یکی از اساسی‌ترین حقوق شهروندی است. ماده دو قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات می‌گوید: هر شخص ایرانی حق دسترسی به اطلاعات عمومی را دارد. همچنین ماده پنج این قانون تصریح می‌کند: مؤسسات عمومی مکلفند اطلاعات موضوع این قانون را در حداقل زمان ممکن و بدون تبعیض در دسترس مردم قرار دهند. تبصره همین ماده اضافه می‌کند: اطلاعاتی که متضمن حق و تکلیف برای مردم است باید از طریق انتشار و اعلان عمومی به آگاهی مردم برسد. در ماده ۷ این قانون نیز آمده است: موسسه عمومی نمی‌تواند از متقاضی دسترسی به اطلاعات هیچ گونه دلیل یا توجیهی جهت تقاضایش مطالبه کند.

 

با راه‌اندازی سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات حالا بسیاری از مردم، کارشناسان و فعالان اقتصادی امیدوارند تا با ایجاد شفافیت تحولی اساسی در عملکرد دستگاه‌ها و به خصوص شفافیت در صورت‌های مالی شاهد باشیم.

 

مالکیت دقیق و سهام‌داران عمده شرکت‌های خصولتی، بهره‌وری و سود و زیان شرکت‌های دولتی، دریافت کنندگان بودجه‌های فرهنگی و دستاوردهای آن، سهامداران بانک‌ها و مؤسسات مالی غیرمجاز، بدهکاران بانکی، وضعیت وثایق بانکی، گردش وجوه نقد و محل مصرف آن، صورت ریز سرمایه‌گذاری‌های کوتاه و بلندمدت، جزئیات معاملات مشمول ماده ۱۲۹ قانون تجارت، دستگاه‌های ناهماهنگ برای رفع موانع کسب و کار و میزان دقیق حقوق‌های دریافتی مدیران از جمله مطالبات شهروندان در روزهای گذشته در این خصوص بوده است.

  • 12
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش