یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳
۰۷:۴۸ - ۱۹ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۴۲۲۱
حقوقی، قضایی و انتظامی

نگاهی به قسامه؛ یکی از دلایل اثبات دعوا

قسامه,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی

یکی از ادله‎ اثبات دعوی قسامه است که در دعاوی ویژه‎ خونریزی (اعم از قتل و جرح) کاربرد دارد و توسط اولیای ‌دم مذکر یاد می‎شود. هر گاه در مورد انتساب اتهام قتل یا جرح به متهم بر اساس امارات و قرائنی که لوث را محقق ساخته و ظن قوی برای مقام قضائی ‌ایجاد كند، در این صورت قاضی است که تصمیم به اجرای قسامه می‎گیرد. مطابق ماده ٣١٧ ‌ق.م.ا. مصوب ١٣٩٢ نخست از متهم مطالبه‎ دلیل بر نفی اتهام می‎شود؛ اگر ادله‎ محکمه‌پسندی ارایه کند، تبرئه می‎شود در غیر این صورت شاکی می‎تواند اقامه‎ قسامه و قتل و نوع آن را ثابت كند.

 

مطابق ماده ٣٣٦‌ ق.م.ا. اقامه قسامه توسط شاکی برای اثبات قتل عمد به این صورت خواهد بود که خود شاکی همراه با ٤٩ نفر مرد از بستگان خود مدعی قسم یاد می‎کنند. قسامه اگر توسط مدعی برای اثبات قتل انجام‌گیرد، حتما باید توسط ٥٠ نفر ادا شود و طبق ماده ٣٣٦ تکرار آن جایز نیست؛ اما در صورتی که توسط متهم برای اخذ برائت ادا شود، تکرار قسم مطابق ماده ٣٣٨ جایز است، مشروط براینکه تعداد بستگان مرد متهم که آگاه از قضیه هستند و حاضر به ادای سوگند باشند، کمتر از حد نصاب باشد.

 

بر اساس ماده ٢٠٣ ‌ق.م.ا. سوگند باید به نام خداوند متعال باشد و زبان عربی‌ خصوصیتی ندارد و آن را به سایر زبان‌ها نیز می‎شود، ادا کرد به شرطی که قاضی از طریق مترجم یا هر راه دیگری از مراد فرد قسم‌خورنده مطمئن باشد. طبق ماده ٢٠٥ قانون مذکور اصل بر این است که سوگند به ‌صورت شفاهی و با لفظ باشد اما در صورت تعذر با نوشتن و اشاره‎ای که روشن در مقصود باشد، ادا می‎شود.

 

آنچه که ذکر آن در این قسمت اهمیت زیادی دارد عبارت از این است که مطابق ماده ٢٠٣ سوگند باید مطابق قرار دادگاه ادا شود و کیفیت ادای آن را دادگاه تعیین می‎کند. سوالی که در این مورد مطرح می‎شود، این است که دادگاه تا چه حدی برای تعیین کیفیت ادای سوگند اختیار دارد؟ منطوق ماده مذکور زمان، مکان، الفاظ و مانند آنها را مشمول کیفیتی دانسته است که در اختیار دادگاه است.

 

در مورد زمان ادای سوگند و الفاظ آن‌ که قضیه روشن است و همان‌طور که گذشت نص قانون سوالی را مبهم نمی‎گذارد؛ اما در مورد مکان و مانند آنها مسأله را دارای ابهام گذاشته است. این‌که آیا در صورت تعذر حضور قسم‌خورندگان از حضور در دادگاه، آنها می‎توانند از راه دور به اقامه‎ قسامه بپردازند به نحوی که قاضی از شناسایی آنان و احراز تمام جوانب یقین حاصل کند یا نه؟ سوالی است که مثل سایر موارد از ادله‎ اثبات مطرح است.

 

در پاسخ به این سوال دو رویکرد ممکن است به ذهن برسد؛ یکی این‌که ما بر اساس وحدت ملاکی که بین ماده ٢٠٥ و ٢٠٦ ‌ق.م.ا. و این مورد وجود دارد، می‎توانیم محور قضیه را حصول اطمینان  توسط قاضی از ادای صحیح سوگند قرار دهیم و با وجود این مهم به سایر عوامل دخیل، جز ارزش طریقی موضوعیتی قایل نباشیم. در این ‌صورت می‎توان گفت اگر در حالت مفروض ادای قسامه از راه دور و با وسایل به ‎روز علمی ‌مثل ویدیو‌کنفرانس نیز صورت ‌گیرد، می‎تواند مثبت قتل باشد؛ زیرا هم یقین قاضی از ادای قسامه حاصل شده و چه بسا یقین او از این‌که قتل رخ داده است (علم قاضی).

 

دیگر این‌که با توجه بر اینکه قسامه عمدتا در ثبوت قصاص اقامه می‎شود، هر چیزی که به نص صریح قانون ارزش اثباتی دارد، جزو ادله اثبات محسوب می‎شود و در مورد غیر آن محکوم به شمول در بحث قاعده‎ درأ است. به نظر می‎رسد در موارد غیر از این‌که مقصود از سوگند اثبات جنبه‎ مالی قضیه باشد نه قصاص نفس یا عضو، رویکرد نخست قابل ‌قبول باشد.

 

سوگند در حقوق بین‌المللي

سوگند در حقوق بین‌المللی نیز همانند حقوق داخلی اهمیت ویژه‎ای در امر جلب اعتماد دارد؛ به ‌گونه‎ای که چه کارکنان سیستم عدالت کیفری، چه اشخاصی که به هر نحوی دخیل در دعوی هستند، با یادکردن سوگند به ‌صورت رسمی ‌مقامات اجرایی و اصحاب دعوی را بر صداقت و امانتداری خویش اطمینان می‎دهند. ماده ٤٥ اساسنامه دیوان بین‌المللی کیفری مقرر می‎دارد: «قضات، دادستان، معاونان دادستان، رئیس دبیرخانه و معاون دبیرخانه قبل از به دوش‌گرفتن وظایفی که به موجب این اساسنامه به عهده‎ آنان است، هر یک در جلسه‎ عمومی‌ رسما سوگند یاد خواهند کرد که وظایف خود را با بيطرفی و از روی وجدان انجام خواهند داد.»

 

ماده ٥ و ٦ قواعد دادرسی و ادله دیوان به تشریح ماده ٤٥ اساسنامه پرداخته و نحوه‎ سوگند هر یک از اشخاص مذکور را در آن بدین‌ ترتیب بیان می‎دارد:

 

١- قضات پیش از شروع به انجام وظیفه بر اساس اساسنامه، سوگند زیر را به ‌صورت رسمی‌ ادا خواهند کرد:

«من رسما سوگند یاد می‎کنم که وظایف و اختیارات خود را به‌ عنوان قاضی دیوان بین‌المللی کیفری شرافتمندانه، صادقانه، با بیطرفی و براساس وجدان انجام داده و محرمانه‌بودن تحقیقات و تعقیبات و سری‌بودن جلسات شور دیوان را رعایت کنم.»

 

٢- دادستان، معاون دادستان رئیس و معاون دبیرخانه سوگند خود را باز هم قبل از شروع به انجام وظیفه بدین صورت ادا خواهند کرد:

 

«من رسما سوگند یاد می‎کنم که وظایف و اختیارات خود را به ‌عنوان (شغل) دیوان بین‌المللی کیفری شرافتمندانه، صادقانه، با بیطرفی و بر اساس وجدان انجام داده و محرمانه‌بودن تحقیقات و تعقیب‎ها را رعایت کنم.»

 

٣- هر یک از کارکنان دادسرا و دبیرخانه به محض شروع به خدمت، همان متن سوگند روسا و معاونان دادسرا را ادا خواهند كرد.

 

٤- هر مترجم یا مفسری باید پیش از شروع انجام هر وظیفه‎ای، به نحو زیر متعهد می‎شود:

 

«من رسما اعلام می‎کنم که وظایف خود را صادقانه، بيطرفانه و با احترام کامل به وظیفه‎ رازداری خود به انجام خواهم رساند.»

 

سوگندنامه قضات، روسا و معاونان دادسرا و دبیرخانه به وسیله شخص متعهد امضا و از طریق رئیس یا نایب‌رئیس دبیرخانه مجمع دولت‌های عضو گواهی شده و به وسیله دبیرخانه ثبت و در سوابق دیوان نگهداری خواهد شد و سوگندنامه‎ کارکنان دادسرا و دبیرخانه و مترجمان و مفسران هم به وسیله شخص متعهد امضا و از طریق رئیس دیوان یا نماینده‎ وی گواهی شده و به وسیله‎ دبیرخانه دیوان ثبت و در سوابق آن نگهداری خواهد شد.»

 

٥- در مورد سوگند شاهد نیز مطابق ماده ٦٦ قواعد دادرسی و ادله دیوان هر شاهدی باید بر اساس پاراگراف يك ماده ٦٩ اساسنامه، پیش از ارايه‎ گواهی، سوگند رسمی را ادا کند:

 

«من سوگند می‎خورم که تمام حقایق را بگویم و جز حقیقت چیزی نگویم.» شخص زیر ١٨‌ سال یا شخصی که قدرت تشخیص وی صدمه دیده و

 

شخصی که به‌ نظر دادگاه مفهوم سوگند رسمی ‌را درک نمی‎کند، باید اجازه‎ ارايه‎ گواهی بدون سوگند را پیدا کند.

در این موارد دادگاه‌های کیفری یوگسلاوی و رواندا هم مقررات مشابهی دارند و در سایر مقررات بین‌المللی نیز مواردی بیش از این به چشم نمی‎خورد.

 

بنابراین برخلاف حقوق کیفری ‌ایران که در پاره‎ای از موارد سوگند و قسامه به ‌عنوان دلیل اثبات در امور کیفری پذیرفته شده است، در حقوق بین‌الملل به هیچ‌ عنوان در زمره‎ ادله اثبات دعوی کیفری نیامده است و تنها کاربردی که برای سوگند دیده می‎شود، تضمین صداقت و درستکاری اشخاص در فرآیند دادرسی کیفری از طریق پاسخ به ندای وجدان خود و توجه به عقوبت سوگند دروغ است.

 

 

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش