به گزارش ایلنا، آیتالله صادق آملی لاریجانی عصر امروز در دیدار قضات و کارکنان دادگستری ایلام، با اشاره به وظایف قوهقضاییه در قانون اساسی و شرع گفت: عدالت و استقلال و اقتدار قوهقضاییه از جمله مقولاتی است که باید به آن توجه کرد. قوام قوهقضاییه به عدالت است و در شرع هم تا حد لازم به استقلال قاضی توجه شده است.
رییس قوهقضاییه به وظیفه نظارت دستگاه قضایی و پیشگیری از وقوع جرم اشاره کرد و گفت:مسئولیتهای خطیری بر عهده دستگاه قضایی گذاشته که بدون اقتدار و استقلال این وظایف قابل تحقق نیست و این اقتدار و استقلال دستگاه قضایی را باید در عمل نشان دهیم.
وی ادامه داد: اینکه در قانون اساسی اختیاراتی برای قوهقضاییه نوشته شده باشد به تنهایی کفایت نمیکند. آنچه که مهم و اثر گذار است این است که در عمل نیز اینگونه باشد. در چند سال اخیر اصرار ما این بوده که به هر هزینهای که شده باید استقلال خود را حفظ کند. در این سالها برخی دولتها اصرار داشتند باروش های غیرقضایی و غیرحقوقی به قوه نزدیک شده و مشکلات خود را حل کنند. اما ما زیر بار نرفتیم. اصحاب قدرت و ثروت نیز دنبال این قضیه بودند اما گوش ما به آنها بدهکار نبود
آملی لاریجانی تصریح کرد: برخی میگویند من فلانی هستم یکی می گوید من وزیر یکی میگوید رییس جمهور و یکی می گوید من معاون رییس جمهورم ک. قانون برای همه نوشته شده است. امام علی از سوی قاضی منصوب خود احضار و در محکمه حاضر شد.
عضو شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر اینکه دشمن بیرونی از قوه قضاییه مقتدر میترسد، اظهار کرد: قوه قضاییه در سال ۸۸ ایستادگی کرد و در مابقی فتنهها نیز با قدرت خواهد ایستاد. اگر اجرای احکام برای افراد ضعیف باشد و اصحاب قدرت و ثروت خود را کنار بکشند اینکه اجرای عدالت نیست.
وی ادامه داد: برخی نیز سرو صداهای نامعقول راه می اندازند تا رسیدگیهای قضایی را پرده پوشی کنند. اگر قوه قضاییه بخواهد شان خود را واجد باشد و به وظایف خود عمل کند چارهای نیست که در میدان نبرد با اقتدار و صلابت بایستند و آنچه که قانون می گوید را رسیدگی کند. مدعیانی که برای دیگران نسخه مینویسند اما خود را فراموش می کنند.
رییس قوهقضاییه با تشکر از سخنان امروز مقام معظم رهبری اظهار کرد: ایشان گفتند برخی افراد در حیطه اجراییات و قضایی سیاه نمایی می کنند. کار دشمن تخریب قوای کشور است و سالها است که نزدیک قوهقضاییه آمده است و میدانند قوه قضاییه مقتدر، جلوی وابستگی و فسادها را می گیرد و از این رو به تخریب قوه قضاییه و مسئولان آن مشغول هستند.
رییس قوهقضاییه ادامه داد: در درون کشور نیز عدهای آب به آسیاب دشمن ریخته و مردم را ناامید کرده و سیاه نمایی میکنند. میلیون ها پرونده در دستگاه قضایی رسیدگی می شود و بعد یک پرونده را با اقتضای دید خود بررسی و سیاه نمایی کند. انسان از این مقدار بی انصافی و بی تقوایی در میماند. این همه قضات امین با کمال سلامت و قناعت کار می کنند، این ها را نبینیم و بعد حرفهایی را مطرح کنیم که تحلیلهای اشتباه خودشان است و این بزرگترین جفا به نظام جمهوری اسلامی است.
وی بر استقلال و استقامت بر این مسیر تاکید کرد و گفت: وقتی می خواهید با اصحاب قدرت و ثرورت در بیافتید همه نوع تخریب و توهین می شنوید اما باید این مسیر را با استقامت پیگیری کنید.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه کار قضاوت بدون استقلال قاضی در شرع هم پذیرفته نیست، ابرازکرد: طبق قانون نقض حکم صورت نمیگیرد مگر اینکه نقض شرع دیده شود. توصیه ام به همه عزیزان این است که اگر بخواهیم آنچه که معیار دستگاه قضایی در آیات شریفه و اصول قانون اساسی است را اجرایی و پیاده سازی کنیم، باید خودمان شخصیتی هماهنگ با این موارد داشته باشیم که البته آسان نیست و باید وقت بگذاریم و تامل کنیم.
رییس دستگاه قضایی با بیان اینکه کاستی در قوه قضاییه بسیار داریم، ادامه داد: در ارزیابی دستگاه قضایی باید ببینیم از چه نقطهای شروع و به کجا رسیدهایم. من نسبت به دورههای قبل ارزیابی منفی نمیکنم. من هیچ گاه این تعبیر را بکار نبرده ام و نخواهم برد که ویرانه تحویل گرفته ام چرا که اسلاف ما نیز با محدویتهایی هم که داشتند، تلاش لازم را کردند.
وی به اقدامات صورت گرفته در طول ۸ سال گذشته در دستگاه قضایی اشاره کرد و گفت: در طول این ۸ سال در جذب قاضی و کارمند، مبارزه با فساد در قوهقضاییه و بیرون از قوهقضاییه، رسیدگی به پروندههای مالی اقتصادی و برخورد با مفاسد اجتماعی و افرادی که امنیت جامعه را به خطر انداخته اند، دستگاه قضایی یک کار بسیار سنگینی انجام داده و کارنامه بسیار روشنی دارد.
آملی لاریجانی همچنین در ابتدای سخنان خود و پس از شنیدن پیشنهادات و انتقادات رییسکل دادگستری و چند تن به نمایندگی از قضات و کارکنان دادگستری استان، به مزاح گفت: گرچه سخنان رییس کل و نمایندگان به جز بنده، خاطر همه شما را خوش کرد، اما فکر این را نکرده بودند که این تقاضاها را چگونه باید اجابت کرد.
وی درخواستهای قضات و کارکنان دستگاهقضایی را سخنان حقی برشمرد و گفت: محدویتهایی که در چارچوب قانون و نحوه رفتار قوه مجریه و مقننه با دستگاه قضایی وجود دارد موجب این مشکلات است و ما تلاش می کنیم تا حد میسور این مشکلات رفع شود. دوستان با استناد به برخی از مواد قانونی برخی درخواستها را مطرح کردند اما وقتی دولت بودجه تخصیص شده را بر می گرداند، شما چه توقعی دارید؟
رییسقوهقضاییه ادامه داد:جذب و استخدام نیرو برحسب ظاهر قانون با مصوبات دولت و مجلس است. و اگر من این بحث را بگویم که برای گرفتن بودجه و استخدام می جنگیم تعبیر تندی است اما در واقع اینگونه است. دستگاههای دولتی مدعی برخی محدودیتها و مضیقات هستند. واقعا دولت در بحث بودجه دچار مشکل است اما نمیدانم همین بودجه نیزبه صورت عادلانه میان دستگاهها تقسیم میشود یا خیر.
آملی لاریجانی افزود: زمانی به معاون اجرایی رییس جمهور گفتم که این محدودیتها نیز باید عادلانه باشد و اینگونه نباشد که در تخصیص استانی سهم دستگاه قضایی ۸۰ درصد پرداخت نشود و عدم پرداخت به سایر دستگاهها سر جمع ۲۰ درصد باشند. معاونت برنامه و بودجه زمانی ادعایی کرد و گفت که قانونی وجود دارد که به دولت اجازه می دهد که اگر درآمدهای دولت کفایت نکند، دولت می تواند اولویتبندی کند. من اصرار کردم که حتما این بند قانونی را بیاوردید. هیچ جا قانون چنین مجوزی نداده که دولت هرکجا تشخیص داد، اولویت دهد و هرجا که دلش خواست بودجه قانونی را به آن دستگاه تخصیص ندهد.
وی با بیان اینکه برخی تبلیغات سوء علیه دستگاه قضایی دارند و مدعیاند که مخارج قوهقضاییه زیاد است، گفت: درزمان دولت اصلاحات که میخواستند علیه شورای نگهبان تبلیغ کنند، می گفتند شورای نگهبان ۶ فقیه و ۶ حقوقدان دارد و در مجموع ۱۲ نفر هستند که ۱۲ میلیارد بودجه میخواهند؛ یعنی برای هر نفر یک میلیارد بودجه می خواهد در حالی که اینگونه نبود و شورای نگهبان در استانهای دفاتر و نیرو داشت. الان هم علیه قوهقضاییه اینگونه استدلال میکنند و یک ضرب و تقسیمهای نامعقولی انجام میدهند. هرکس که آشنایی با ساختار قضایی داشته باشد، جواب اینها را میداند.
آملی لاریجانی گفت:ما هرچه در وسعمان باشد برای بهبود وضعیت کارکنان قضایی تلاش می کنیم و در تعامل با دولت ومجلس نیزدر تلاش برای افزایش و تخصیص کامل بودجه دستگاه قضایی هستیم و تلاش می کنیم بدون خونریزی قضیه حل شود.
- 17
- 4